Απολογισμός από την Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Δασοπροστασίας Βούλας για το 2013

 

21/1/2014

Πρέπει να δοξάσουμε τον Κύριο γιατί για μια ακόμη φορά βοήθησε την πόλη μας, χρησιμοποιώντας και τους ευλογημένους εθελοντές “καλόγερους του βουνού” να βρίσκονται εκεί, κάθε μέρα, κάθε στιγμή, κάθε νύχτα, ελέγχοντας, επιτηρώντας, παρεμβαίνοντας προκειμένου να κατασταλεί κάθε εστία μικρής ή μεγάλης πυρκαγιάς ώστε να μην καταστεί καταστροφική. Ίσως φανεί υπερβολή.

Ας γνωρίζουν όμως οι κάτοικοι του δήμου 3Β πώς τόσο οι εθελοντικές ομάδες της Βούλας, της Βάρης αλλά και η νεοσυστηθείσα της Βουλιαγμένης, επανδρώνονται από ψυχές ευγενικές. Κάθε ένας από εμάς για 8760 ώρες το 2013 ήταν εκεί παρών, υπηρετώντας το καθήκον , στις επάλξεις, στο μετερίζι, έτοιμος να καταστείλει οποιαδήποτε φωτιά, να αντλήσει νερά από τις κατοικίες μας λόγω πλημμύρας, να ελευθερώσει δρόμους από αποκλεισμούς φερτών λόγω βροχής, να τεμαχίσει πεσμένα δέντρα, να παράσχει οποιοδήποτε είδος βοήθειας, να καθαρίσει σχάρες φρεατίων όμβριων υδάτων.

Να κλαδέψει δέντρα που τα κλαριά τους εμποδίζουν πεζούς και οχήματα και βεβαίως να επιμεληθεί των χιλιάδων δέντρων που φύτεψε ο ίδιος μαζί με τους ομοίους του, να τα στηρίζει με πανάκριβα καλάμια μπαμπού που δεν σαπίζουν, να τα ποτίζει, σκαλίζει, αντικαταστήσει όταν ξεραίνονται και παράλληλα να αυξάνει κάθε χρόνο το πράσινο της πόλης μας. Φέτος το Δεκέμβριο στην ΔΕ Βούλας φυτέψαμε περισσότερα από 500 χαρουπιές, πεύκα, αγριελιές, σκίνα. Οι προθέσεις μας: Να φυτέψουμε φέτος άλλα 10.000 στις περιοχές του Πανοράματος, του Διλόφου και της Φασκομηλιάς.

Με ενέργειές μας ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε νέα σημεία ανάπαυσης και αναψυχής. Έχουμε τοποθετήσει ήδη στο ορεινό Πανόραμα 1 κιόσκι Πικ-νικ , 2 τραπέζια 12 ατόμων, 13 παγκάκια ξεκούρασης συνοδευόμενα από 15 οικολογικούς κάδους απορριμμάτων που επιμελούμαστε ώστε να είναι πάντα καθαροί. Στήσαμε σε 4 σημεία ιστούς σημαίας όπου βρίσκεται σε έπαρση 24 ώρες η γαλανόλευκη κυριαρχούσα και εμφανής από χιλιόμετρα μακριά. Έχουμε τοποθετήσει 300 χιλιάδες λίτρα νερού σε διασπορά στο Πανόραμα και στο Πευκωτό (Πηγαδάκια). Φέτος θα προσθέσουμε και μια δεξαμενή 40 χιλιάδων λίτρων ανοικτού τύπου για χρήση από ελικόπτερα και θα προστεθεί ακόμη μια δεξαμενή 10 τόνων στην κορυφή του Πευκωτού και μια ίδια μεταλλική στο τέρμα της οδού Ρόδου-Σκρά καθώς και μια 20 χιλιάδων λίτρων σε επίκαιρο σημείο του ορεινού Πανοράματος.

Πέραν όλων των παραπάνω, η Εθελοντική Ομάδα Βούλας έχει επιμεληθεί ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πυροπροστασίας που θα καλύπτει όλο το περιαστικό μας δάσος, τα 3 ρέματα Υμηττού, Χλόης και Λυκορέματος καθώς επίσης και των 124 στρεμμάτων του Αγ.Νεκταρίου, την πλατεία Άλσους, την πλατεία Δαβάκη καθώς και την τελευταία γραμμή άμυνας που έχουμε ορίσει, δηλαδή την οδό Ηροδότου με ορίζοντα την Γλυφάδα από όπου τουλάχιστον 5 φορές στο πρόσφατο παρελθόν δεχθήκαμε και αντιμετωπίσαμε την πύρινη λαίλαπα. Είναι έτσι σχεδιασμένη η αμυντική αντιπυρική διάταξη, που ο μελετητής επέλεξε, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού ακόμα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Προς γνώση σας, θα βρίσκονται υδροστόμια (πυροσβεστικοί κρουνοί) και πυροσβεστικές φωλιές ανά 100 μέτρα ούτος ώστε να αλληλοκαλύπτονται, καταστέλλοντας οποιαδήποτε πυρκαγιά μέχρι και το τελευταίο εκατοστό της. Έχει μελετηθεί δε να υπάρχει σε διαθεσιμότητα απόθεμα 3 εκατομμυρίων λίτρων νερού για άμεση χρήση. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης από το Δημοτικό Συμβούλιο και αμέσως μετά θα προωθηθεί στην περιφέρεια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το Ε.Σ.Π.Α. Καταλήγοντας οι δράσεις, εμπλοκές, παρεμβάσεις, καταστολές, κατασβέσεις κλπ για το 2013 έφτασαν μόνο για της Εθελοντική Ομάδα Βούλας τις 207.

Τέλος, πρέπει να τονισθεί πώς από τις 3/12/2013 για λόγους ανεξάρτητους των θελήσεων μας, όλος ο Δήμος 3Β είναι ανοχύρωτος. Οι 3 εθελοντικές ομάδες της πόλης μας δηλαδή η δικιά μας και οι όμορες της Βάρης και της Βουλιαγμένης δεν λειτουργούν με ευθύνη κάποιων «υπευθύνων» με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ασφάλεια της περιουσίας και της ζωής των συμπολιτών μας. Να σημειωθεί επίσης πώς όλες οι παραπάνω δράσεις μας έγιναν δίχως την παραμικρή βοήθεια ή συμπαράσταση εκ μέρους του Δήμου. Απεναντίας εισπράξαμε αδιαφορία, απαξίωση, εχθρικές συμπεριφορές και μεθοδευμένη πολεμική από «ανευθυνοϋπέυθυνους» σε πλήρη αναντιστοιχία με την θετική και πρόθυμη θέση και βοήθεια του δημάρχου κ. Πανά.
Τέλος, καταφέραμε να έχουμε το μεγαλύτερο, ωραιότερο, καθαρότερο δάσος του Υμηττού και με την μεγαλύτερη πυκνότητα σε χλωρίδα και πανίδα από όλον τον υπόλοιπο Υμμητό. Επισκεφτείτε το, απολαύστε το, γνωρίστε το, αγαπήστε το.

Ο Θεός μαζί μας.
Ο επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας
Δημοτικός Σύμβουλος
Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δ.Ε. Βούλας
Αν.Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΠΑΥ
Σωτηρόπουλος Πλάτωνος Παναγιώτης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.