Εγκλήματα Εμπρησμού: η Εγκληματολογική Έρευνα

 

21/1/2014

Μόλις Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ‘‘ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ’‘, το Βιβλίο του Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού Π.Σ., ε.α, νομικού, Δικαστικού Πραγματογνώμονα Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού, με τίτλο: ”ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ: Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ”σύνολο σελίδων (400), βλ. site του εκδοτικού οίκου, http://www.ant-sakkoulas.gr.

Το Βιβλίο αυτό αποσκοπεί στο ν΄ αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο – ”οδηγό”, τόσο γι΄ αυτούς που ασχολούνται θεσμικά με τη διερεύνηση των εγκλημάτων εμπρησμού (εμπρησμός σε αστικό και δασικό περιβάλλον – με πρόθεση και από αμέλεια), όπως είναι πρωτίστως οι ανακριτικοί υπάλληλοι, και ακολούθως οι πραγματογνώμονες και τεχνικοί σύμβουλοι, όσο και γι΄ αυτούς που ασχολούνται, από οποιαδήποτε άλλη θεσμική θέση, είτε με την κρίση των υποθέσεων που αφορούν τα συγκεκριμένα εγκλήματα, όπως είναι οι δικαστικοί λειτουργοί (δικαστές και εισαγγελείς), είτε γενικά, εμπλέκονται σε όλα τα στάδια των σχετικών με τα ίδια εγκλήματα ποινικών υποθέσεων, ως παράγοντες της δίκης, όπως είναι οι δικηγόροι.

Με το εν λόγω βιβλίο επιχειρείται η νομική και εγκληματολογική προσέγγιση της διερεύνησης των εγκλημάτων εμπρησμού, τόσο σε θεωρητικό, όσο και πρακτικό επίπεδο. Για το σκοπό αυτό αναλύονται και εξηγούνται οι συνιστώμενες και εφαρμοζόμενες διεθνώς επιστημονοτεχνικές αρχές, μέθοδοι, διαδικασίες και πρακτικές εξιχνίασης των εν λόγω εγκλημάτων, που οφείλουν να ακολουθούν οι ερευνητές, με την ευρεία έννοια του όρου, η διαδικασία και μέθοδος εντοπισμού, συλλογής, ανάλυσης, διατήρησης και εξέτασης των αποδεικτικών στοιχείων, καθώς και η μεθοδολογία της εξερεύνησης της σκηνής πυρκαγιάς για κάθε είδος πυρκαγιάς. Επίσης γίνεται ανάλυση και εξηγείται η εγκληματολογική προσέγγιση της διερεύνησης της σκηνής πυρκαγιάς, μέσα από μια επιστημονική μέθοδο ανάλυσης και επεξεργασίας των στοιχείων των πυρκαγιών (αστικών και δασικών), με σκοπό την τεκμηριωμένη και ειδικά εμπεριστατωμένη εξαγωγή  του τελικού συμπεράσματος των ερευνητών, σχετικά με τον προσδιορισμό του σημείου προέλευσης και της αιτίας των πυρκαγιών.

Περίληψη
Το παρόν σύγγραμμα, το οποίο αποτελεί το απόσταγμα της μακρόχρονης εμπειρίας, γνώσης και ειδικής εκπαίδευσής μου, σχετικά με την εξιχνίαση των εγκλημάτων εμπρησμού, φιλοδοξώ να καταστεί ένας πολύτιμος και χρήσιμος ”οδηγός” στα χέρια, τόσο όσων θεσμικά ασχολούνται με τη διερεύνηση των εγκλημάτων εμπρησμού, όπως οι Ανακριτικοί Υπάλληλοι, Πραγματογνώμονες και Τεχνικοί Σύμβουλοι, όσο και αυτών που ασχολούνται, από οποιαδήποτε θεσμική θέση, είτε με την κρίση των υποθέσεων που αφορούν τα εγκλήματα εμπρησμού, όπως οι Δικαστές και Εισαγγελείς, είτε γενικά, εμπλέκονται σε όλα τα στάδια των σχετικών με τα ίδια εγκλήματα ποινικών υποθέσεων, όπως οι Δικηγόροι (ως συνήγοροι υπεράσπισης ή πολιτικής αγωγής).

Για τους ερευνητές, που ασχολούνται σχεδόν καθημερινά, και με την τεχνική / πρακτική πλευρά της διερεύνησης των εγκλημάτων εμπρησμού, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο / ”οδηγό” για τις συνιστώμενες και εφαρμοζόμενες διεθνώς πρακτικές εξιχνίασης τους, όπως για τον εντοπισμό, συλλογή, ανάλυση, διατήρηση και εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων, τη μεθοδολογία της εξερεύνησης της σκηνής των πυρκαγιών και γενικά για μια επιστημονική μέθοδο ανάλυσης και επεξεργασίας των στοιχείων των πυρκαγιών και της τεκμηριωμένης διερεύνησης και εξιχνίασης των εγκλημάτων εμπρησμού.

Ειδικότερα, επιχειρείται μια προσπάθεια προσέγγισης της έρευνας όλων των ειδών πυρκαγιών, από μια άλλη διαφορετική από την ισχύουσα σήμερα οπτική και πρακτική, η οποία στηρίζεται σε αρχές, σύγχρονες μεθόδους, τεχνικές και διαδικασίες, επιστημονικά αναγνωρισμένες διεθνώς και φυσικά πάνω από όλα, δικαστικά παραδεκτές για την ορθότητα και βασιμότητα τους, για περισσότερο ασφαλή και αξιόπιστα συμπεράσματα και ορθές νομικά κρίσεις.

Από τον πρόλογο του συγγραφέα

Πηγή: www.ant-sakkoulas.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.