Έγκαιρη ανίχνευση πυρκαγιών με θερμικές κάμερες της Mobotix

 

Η AA Alarm, Gold Partner της κορυφαίου Γερμανικού Οίκου Mobotix, είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία για τον σχεδιασμό & την εγκατάσταση τέτοιων υψηλών προδιαγραφών συστημάτων ασφαλείας.
Αυτός είναι και ο λόγος που είναι η εταιρεία που έχει πρωτοπορήσει κι έχει εγκαταστήσει σύστημα θερμικών καμερών έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιών & αυτόματης ενεργοποίησης του δικτύου των υδροφόρων κανονιών σε διάφορους Δήμους της χώρας μας.
Το σύστημα θερμικών καμερών της AA ALARM μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να ανιχνεύσει αύξηση της θερμοκρασίας, προτού καν εμφανιστεί καπνός κι εκδηλωθεί φωτιά, και να καθορίσει με ακρίβεια τη θέση της.
Πιο συγκεκριμένα, για να γίνει αντιληπτό τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε ανίχνευση της αύξησης της θερμοκρασίας, πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε τα ακόλουθα:

  • Όλα τα αντικείμενα εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία. Αυτός ο τύπος ακτινοβολίας, όμως, δεν είναι ορατός από το ανθρώπινο μάτι.
  • Η θερμοκρασία ενός αντικειμένου είναι ανάλογη της υπέρυθρης ακτινοβολίας που εκπέμπει.
  • Οι θερμικές κάμερες φιλτράρουν όλα τα υπόλοιπα είδη ακτινοβολίας και κρατούν μόνο την υπέρυθρη. Δηλαδή καταγράφουν την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν σώματα και αντικείμενα και τη μετατρέπουν σε ορατή εικόνα. Η τελική εικόνα που λαμβάνουμε είναι συνήθως σε αποχρώσεις του γαλάζιου και πράσινου και δεν έχει την λεπτομέρεια που προσφέρει μια συμβατική κάμερα.
  • Στην πράξη, οι θερμικές κάμερες μας δίνουν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών καμερών, γιατί μπορούμε να δούμε τη φιγούρα ενός ανθρώπου ή ενός ζώου πολύ καθαρά, σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού, μέσα από καπνό ή ομίχλη και μάλιστα ακόμη και από μεγάλη απόσταση καθόσον η ευαισθησία τους είναι στα 50 Μκ.

Συνεπώς, οποιοδήποτε αντικείμενο στη φύση έχει θερμοκρασία, ακτινοβολεί ηλεκτρομαγνητικά κύματα στις θερμικές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία της επιφάνειας του αντικειμένου, τόσο μεγαλύτερη είναι η υπέρυθρη ακτινοβολία.

Οι θερμικές κάμερες της εταιρείας μας είναι μεγάλης εμβέλειας, παρέχουν εύκολη και γρήγορη αναζήτηση καταγραφών αλλά και συμβάντων σε πραγματικό χρόνο, στέλνουν αυτόματες ειδοποιήσεις και ενεργοποιούν συναγερμό σε περίπτωση υπερθέρμανσης ή ανίχνευσης θερμικής εστίας (είτε καπνού αν επιφέρει αλλαγή θερμοκρασίας είτε φλόγας) και δίνουν ακριβή προσδιορισμό για την αποτελεσματική καθοδήγηση του πυροσβεστικού σώματος, δεν επηρεάζονται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως ομίχλη, χιόνι ή και βροχόπτωση. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά διασφαλίζουν τη δυνατότητα 24ωρης επιτήρησης, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Το σύστημα συνοδεύεται από κινητές κεφαλές περιστροφής που προγραμματίζονται να κάνουν περιπολία για να καλύπτουν όσο δυνατό μεγαλύτερη περιοχή, επίσης στην περίπτωση ανίχνευσης γεγονότος (φλόγας) ενημερώνει άμεσα ειδικό Κέντρο Λήψης σημάτων με το οποίο είναι το οποίο και διαχειρίζεται την κατάσταση αναλόγως αφού έχει και οπτική επαφή και σήματα πυρανίχνευσης .

Στο σύστημα υπάρχει η δυνατότητα μικρο-κυματικής ζεύξης μεγάλης εμβέλειας και μεγάλης αξιοπιστίας, για την ασύρματη μετάδοση δεδομένων μεταξύ σταθμού βάσης και κέντρου ελέγχου. Η ζεύξη αυτή έχει δυνατότητα αυτο-ευθυγράμμισης για να μπορεί να μετακινηθεί αν το απαιτούν οι ανάγκες πυροπροστασίας του Δήμου και να μπορεί να επανασυντονιστεί αυτόματα σε άλλο σταθμό βάσης αν χρειαστεί μελλοντικά.

Σε ότι αφορά, λοιπόν, στο κόστος για την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος επιτήρησης που θα κάλυπτε αποτελεσματικά όλη την περίμετρο μιας μεγάλης περιοχής, πολλοί θα βιαστούν να θεωρήσουν ότι το συνολικό κόστος θα είναι πολύ υψηλό καθώς ο μέσος όρος της τιμής μιας θερμικής κάμερας είναι υψηλότερος από τις τιμές των συμβατικών καμερών. Όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο δεδομένου ότι για την κάλυψη μιας μεγάλης περιμέτρου θα χρειαστούν πολύ λιγότερες θερμικές κάμερες σε σχέση με άλλες κάμερες.

Χάρη στη δυνατότητα των θερμικών καμερών Mobotix να μπορούν να εντοπίσουν θερμική εστία σε ακτίνα 350 – 400 μέτρωνμειώνεται ο αριθμός των καμερών που θα απαιτούνταν κανονικά για να καλύψουν μια μεγάλη έκταση, και συνεπώς και το κόστος εγκατάστασης. Ειδικά στην περίπτωση που η ανάγκη για περιμετρική προστασία υφίσταται καθ’ όλη τη διάρκεια τόσο της ημέρας, όσο και της νύχτας, καθώς δεν χρειάζονται καθόλου επιπρόσθετο φως σε συνθήκες χαμηλού ή καθόλου φωτισμού σε αντίθεση με τα υπόλοιπα συστήματα νυχτερινής παρακολούθησης .

Εάν συνυπολογιστεί και η ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και το μικρό κόστος συντήρησης των καμερών Mobotix, τότε ο προϋπολογισμός του έργου φθάνει σε κόστος που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.

Όμως κάθε περίπτωση είναι ειδική. Πριν γίνει επιλογή των καμερών που θα τοποθετηθούν για την περιμετρική προστασία μιας εγκατάστασης, θα πρέπει όπως σε όλα τα τεχνικά έργα να έχει προηγηθεί μια σωστή μελέτη που να εξετάζει τις ιδιαιτερότητες της εφαρμογής.

Το σύστημα αυτό έχει πολλαπλές επιλογές τροφοδότησης ρεύματος που επιτρέπουν την εύκολη εγκατάσταση σε όλες τις τοποθεσίες. Ακόμα και σε σημεία που δεν υπάρχει παροχή ρεύματος, μπορεί να τροφοδοτηθεί από φωτοβολταϊκό σύστημα με μπαταρία που επιτρέπει τη λειτουργία του για μέχρι 48 ώρες χωρίς ηλιοφάνεια.

Πηγή : https://www.securitymanager.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.