Ο αριθμός των φυσικών καταστροφών που πλήττουν κάθε χρόνο τη χώρα μας είναι μεγάλος ενώ η ένταση και έκταση αυτών σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερη του συνήθους. Καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, σαν κι αυτές στον Κάλαμο και Μάτι Αττικής, στην Ελαφόνησο και στην Κινέττα, καταστροφικές πλημμύρες όπως Μάνδρα Αττικής, στα Χανιά και στον Φενεό Κορινθίας, σεισμοί όπως αυτός στην Κεφαλονιά αλλά και έντονες χιονοπτώσεις με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό πολιτών, όπως στην Εύβοια και πρόσφατα στα Βίλια Αττικής.
Σε όλες τις παραπάνω, και όχι μόνο περιπτώσεις, απαιτήθηκε η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, σε πρώτο χρόνο για την αντιμετώπισή τους και ακολούθως, για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών. Αιχμή του δόρατος στις προαναφερόμενες επιχειρήσεις αποτελούν οι Μονάδες Μηχανικού και συγκεκριμένα, για τις περιοχές της Στερεάς, Πελοποννήσου, Κρήτης και των κοντινών νησιών, η Σχολή Μηχανικού, το 725 Τάγμα Μηχανικού και το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού που η παρουσία τους αποτελεί σημαντική βοήθεια για τους φορείς της πολιτικής προστασίας, ενώ στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών εμπνέουν αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις παραπάνω επιχειρήσεις, με τεράστια συμβολή στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, έχει το 747 ΕΤΜΧ, το οποίο διαθέτει μεγάλο αριθμό ειδικού εξοπλισμού και μέσων, καθώς και εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε παρουσιάσει αυτή την Ειδική Μονάδα, και για μια ακόμη φορά μας δόθηκε η ευκαιρία να την επισκεφθούμε από κοντά, κατόπιν έγκρισης του Γενικού Επιτελείου Στρατού και να συνομιλήσουμε με τον Διοικητή και τα στελέχη, να ξεναγηθούμε στις εγκαταστάσεις, να παρακολουθήσουμε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και να δούμε από κοντά τον ειδικό εξοπλισμό και τα μέσα του προκειμένου να καταλάβουμε τι είναι αυτό που καθιστά αυτό το Τάγμα ¨Ειδικό¨.
Φτάνοντας μας υποδέχθηκε με χαρά ο Διοικητής της Μονάδας Ανχης (ΜΧ) Γρηγόριος Μπερτάκης με τον οποίο μιλήσαμε αρχικά για τις πολυποίκιλες δράσεις του Τάγματος και στη συνέχεια μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της Μονάδος για να δούμε από κοντά και να συνομιλήσουμε όπως μας είπε με τα στελέχη στην σκληρή δουλειά των οποίων οφείλεται η επιτυχής ολοκλήρωση κάθε αποστολής η οποία ανατίθεται στην Μονάδα.
Πριν ακόμα ξεκινήσουμε, από την συνομιλία που είχαμε με τον Διοικητή, μας έκανε εντύπωση πως μια Στρατιωτική Μονάδα που έχει ως κύρια αποστολή πολεμικές επιχειρήσεις, διατηρεί τέτοια ετοιμότητα για συμβολή στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στην ειρηνική περίοδο και τεράστιες δυνατότητες, τόσο στην αντιμετώπιση όσο και στην αποκατάσταση μιας πληγείσας περιοχής.
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 διαπιστώθηκε η ανάγκη ύπαρξης μίας Ειδικής Μονάδας με δυνατότητες επέμβασης και συνδρομής σε μεγάλης έκτασης και έντασης φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές. Η παραπάνω επιχειρησιακή απαίτηση, οδήγησε στην δημιουργία του 747 ΕΤΜΧ το 2008 αρχικά στην Λάρισα, το οποίο στη συνέχεια, μεταστάθμευσε το έτος 2010 και έκτοτε εδρεύει στο Λουτράκι, με κύρια αποστολή στην ειρήνη, την αντιμετώπιση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών καθώς και την αποκατάσταση των υποδομών μετά από μια καταστροφή.
Η Μονάδα διαθέτει ικανό αριθμό μηχανημάτων μηχανικού και ειδικών οχημάτων (ρυμουλκά, ανατρεπόμενα οχήματα και γερανούς) που τις επιτρέπει να εκτελεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα πολλαπλά έργα, υλικό γεφυροσκευής τύπου ΜΠΕΛΕΥ, με δυνατότητες γεφύρωσης υγρών και ξηρών κωλυμάτων, καθώς και Ειδικά τμήματα, με επιχειρησιακές δυνατότητες που δεν υπάρχουν σε άλλη Μονάδα του Ελληνικού Στρατού όπως τη Διμοιρία εξυγίανσης ύδατος και το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών(ΕΤΑΚ) ένα πλήρως εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο διασωστικό τμήμα, έτοιμο να συμβάλει σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης και πυρόσβεσης, τόσο στην Ελληνική επικράτεια όσο και στο εξωτερικό εφόσον απαιτηθεί. Το ΕΤΑΚ έχει δυνατότητες αστικής και ορεινής διάσωσης, πυρόσβεσης και παροχής προνοσοκομιακής περίθαλψης και αποτελείται αποκλειστικά από μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο έχει προσληφθεί και εκπαιδευτεί στις ανάλογες ειδικότητες.

Στη συνέχεια συναντήσαμε τον Υπλγό (ΜΧ) Δημήτριο Ρουμελιώτη επικεφαλή του ΕΤΑΚ και Αξιωματικό Επιχειρήσεων της Μονάδας ο οποίος δέχθηκε να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις μας.
Fire Rescue Pedia : Κύριε Ρουμελιώτη, ποιοι είναι οι τομείς που συμβάλει το 747 ΕΤΜΧ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και ποιες είναι οι δυνατότητες του;
ΡΔ: Tο Τάγμα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών διαθέτει μια σημαντική δύναμη σε μηχανήματα μηχανικού με τα οποία δύναται να συμβάλει στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών, αποχιονίσεων, σεισμών, κατολισθήσεων και δύναται να συμβάλει στην αποκατάσταση μιας πληγείσας περιοχής.
Μπορεί να ηλεκτροδοτήσει μια πληγείσα περιοχή με το Η/Ζ 330 ΚVA που διαθέτει η Μονάδα (βασικές ανάγκες ενός χωριού ή ενός μέσου μεγέθους καταυλισμού σε πληγείσα περιοχή) όπως πρόσφατα προσωρινά αποκαταστήσαμε το πρόβλημα ηλεκτροδότησης που δημιουργήθηκε μετά από την πτώση ελικοπτέρου στον Πόρο .
Να παρέχει πόσιμο νερό με το σύστημα εξυγίανσης ύδατος που διαθέτει (40000 λίτρα ημερησίως),
Να κατασκευάσει και να αποκαταστήσει γέφυρες, όπως στις πρόσφατες καταστροφές στα Χανιά Κρήτης, όπου σε ελάχιστο χρόνο κατασκευάσαμε 2 γέφυρες τύπου ΒELLEY και αποκαταστήσαμε το πρόβλημα στο οδικό δίκτυο κάποιων περιοχών.
Επίσης διαθέτει το Ειδικό Τμήμα αντιμετώπισης Καταστροφών, το μοναδικό εξειδικευμένο τμήμα για επιχειρήσεις Ε-Δ στον Ελληνικό Στρατό, το οποίο τηρεί επιφυλακή ετοιμότητας 2 ωρών και είναι έτοιμο να επιχειρήσει όπου απαιτηθεί.
Fire Rescue Pedia : Θα θέλαμε να σταθούμε σ αυτό το σημείο στο Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών καθώς προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι είναι το μοναδικό εξειδικευμένο τμήμα γι αυτό τον τομέα στον Ελληνικό Στρατό.
Είστε ο επικεφαλής του ΕΤΑΚ, ποια είναι η αποστολή του και σε τι αποστολές μπορεί να επιχειρήσει;
ΡΔ: Αποστολή του ΕΤΑΚ είναι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η Έρευνα και Διάσωση αγνοουμένων και ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο από φυσικές καταστροφές. Μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα αλλά και επικουρικά σε άλλους αρμόδιους φορείς της Πολιτικής Προστασίας. Το ΕΤΑΚ μπορεί να επιχειρήσει σε αποστολές Αστικής Ε-Δ, Καταστροφικό Σεισμό, Πλημμυρικό φαινόμενο, Ορεινή Ε-Δ, Διάσωση στο Υγρό στοιχείο και Πυρόσβεση.
Fire Rescue Pedia : Tι ειδικότητες έχετε σε αυτό το τμήμα ;
ΡΔ: Το ΕΤΑΚ στελεχώνει μόνιμο προσωπικό άντρες – γυναίκες με ειδικότητες όπως Διασώστης, Νοσοκόμος – Διασώστης, Αυτοδύτης – Ναυαγοσώστης, Πυροσβέστης, Συνοδός σκύλου Έρευνας – Διάσωσης, Χειριστές Ελαστικών λεμβών και ταχυπλόων σκαφών, Χειριστές συστήματος εξυγίανσης Ύδατος.
Στη συνέχεια, μεταβήκαμε στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του ειδικού υλικού του ΕΤΑΚ, εκεί συναντήσαμε και συνομιλήσαμε με τον Ανθστή (ΜΧ) Παναγιώτη Αλεξόπουλο, Διασώστη, Β. Επικεφαλή του ΕΤΑΚ, και υπευθύνου στα υλικοτεχνικά θέματα και θέματα συντήρησης της εκπαίδευσης του ΕΤΑΚ.
Fire Rescue Pedia : Κύριε Αλεξόπουλε , πόσα χρόνια είσαστε στο ΕΤΑΚ και ποια είναι η πρόοδος του από όταν ξεκινήσατε;
ΠΑ: Βρίσκομαι στον δέκατο χρόνο που υπηρετώ στο 747 ΕΤΜΧ – ΕΤΑΚ. Πραγματικά θεωρώ πως η εξέλιξη του διασωστικού τμήματος που ανήκω είναι ένα μεγάλο στοίχημα που έχουμε βάλει με την Διοίκηση γι αυτό λοιπόν, επιδιώκουμε την αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού μέσα από τη συνεχή εκπαίδευσή του και τη συμμετοχή του σε ασκήσεις, όσο και τη βελτίωση του εξοπλισμού του και πραγματικά πιστεύω πως το τμήμα μπορεί να ανταπεξέλθει με αποτελεσματικότητα στην αποστολή του. Πάντα βέβαια υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και πιστεύω πως βήμα βήμα θα γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι.
Fire Rescue Pedia : Τι δυσκολίες είχατε να αντιμετωπίσετε αυτά τα χρόνια;
ΠΑ: Δυσκολίες υπάρχουν πάντα στο αντικείμενο της αντιμετώπισης καταστροφών όπου συνεχώς υπάρχουν νέα δεδομένα. Αυτά απαιτούν συνεχή εκπαίδευση και αναβάθμιση τόσο στον εξοπλισμό όσο και στην εκπαίδευση, ώστε να μπορούμε να ακολουθούμε τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή πρότυπα, για να είμαστε αποτελεσματικοί και να μπορούμε να συνεργαστούμε εφόσον χρειαστεί με άλλα διασωστικά τμήματα τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό.
Fire Rescue Pedia : Με το ΕΤΑΚ, έχετε συνεργασθεί ή συνεκπαιδευτεί με άλλους αρμόδιους φορείς ή Διασωστικές Ομάδες στον Ελληνικό χώρο ή στο εξωτερικό;
ΠΑ: Είναι διαρκής και συνεχής η επιδίωξη να συνεκπαιδευόμαστε με άλλους φορείς και ομάδες και υπάρχει μια άψογη συνεργασία με το ΠΣ σε κάθε καταστροφή που θα τύχει να βρεθούμε.
Το τελευταίο διάστημα έχουμε συνεκπαιδευτεί με το ΠΣ στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, καθότι εκτός της συμβολής των μηχανημάτων με την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πριν και κατά την πυρκαγιά, διαθέτουμε και ομάδα Πυρόσβεσης εκπαιδευμένη καθώς και Πυροσβεστικά Οχήματα. Επίσης με την ΚΟΜΑΚ της Πολεμικής Αεροπορίας, σε αντικείμενα Έρευνας Διάσωσης, τον Ερυθρό Σταυρό και την διασωστική ομάδα της ΜΟΤΟR OIL.
Έχουμε λάβει μέρος σε δύο ασκήσεις Ε-Δ στο εξωτερικό. Στην “SERBIA 2018” όπου συμμετείχαν 40 Χώρες με αντικείμενο ένα καταστροφικό σεισμό και δείξαμε τις δυνατότητες μας στην Ε-Δ σε αστικό περιβάλλον εντός κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.

Στην πολυεθνική άσκηση “NEMESIS 2019” στην Κύπρο με συμμετοχή χωρών όπως η Κύπρος, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Αγγλία, στο αντικείμενο Ε-Δ σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στη θάλασσα. Εκεί δείξαμε τις δυνατότητες του τμήματος να προσεγγίσει το χώρο καταστροφής από αέρα με ταχεία καταρρίχηση fast rope και στη συνέχεια να εκτελέσει αεροδιακομιδές, αλλά και την δυνατότητα προσέγγισης δια θαλάσσης με ταχύπλοα σκάφη σε συνεργασία με την ΕΜΑΚ της Κύπρου.

Fire Rescue Pedia : Τι περιλαμβάνει ένα καθημερινό πρόγραμμα του τμήματος;
ΠΑ: Πρωινή γυμναστική, ενδυνάμωση και αύξηση φυσικής κατάστασης, συντήρηση υλικού, και εκπαίδευση ανά ειδικότητα στις εγκαταστάσεις μας (σχοινοδιάσωση, μεταφορά τραυματία με λαβές και φορεία σε μεγάλη απόσταση, παροχή Α` Βοηθειών υπό δύσκολες συνθήκες, επαφή με το υγρό στοιχείο, χρήση εργαλείων, συναγερμούς ετοιμότητας κ.α )
Στην συνέχεια ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις διαμονής και εκπαίδευσης των σκύλων Έρευνας – Διάσωσης που διαθέτει το Τάγμα και συναντήσαμε τον ΕΠΟΠ Λχία (ΜΧ) Παπαχρήστο Ευάγγελο, Συνοδό Σκύλου Ε-Δ.
Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του και να δούμε το καθημερινό πρόγραμμα διαβίωσης και εκγύμνασης των στρατιωτικών σκύλων Έρευνας και Διάσωσης, παρακολουθώντας το πρόγραμμα της IRMAS του σκύλου Ε-Δ που μαζί αποτελούν ένα στοιχείο.
Fire Rescue Pedia : Κύριε Παπαχρήστο , πόσα χρόνια εκτελείτε την ειδικότητα σας και πως είναι η καθημερινότητα όταν έχεις για συνεργάτη ένα σκύλο Έρευνας και Διάσωσης;
ΠΕ: Εκτελώ την ειδικότητα του Συνοδού Σκύλου Ε-Δ πέντε χρόνια. Η καθημερινότητα περιλαμβάνει την διαφρόντιση του σκύλου από τον συνοδό του, στις εγκαταστάσεις μας, την παρακολούθηση της υγείας του, και την συντήρηση της εκπαίδευσής που έχει λάβει. Αποτέλεσμα αυτής της διαφρόντισης είναι να δημιουργηθεί ένα «δέσιμο» με τον συνοδό που θα αποφέρει την επιθυμητή συνεργασία και την ορθή επιχειρησιακή αξιοποίηση του στοιχείου στα αντικείμενα Ε-Δ .
Fire Rescue Pedia : Πόσους σκύλους Ε-Δ διαθέτει η Μονάδα σας και που γίνεται η εκπαίδευση τους;
ΠΕ: Η Μονάδα μας στην παρούσα φάση διαθέτει 5 σκύλους Ε-Δ. Σε αρχικό στάδιο, οι σκύλοι εκπαιδεύονται στη βασική υπακοή σε Μονάδες του Στρατού όπως το Γ`ΚΝΟ και το ΚΒΙΕΣ και στη συνέχεια στην 1η ΕΜΑΚ στο αντικείμενο Ε-Δ. Πάντα βέβαια ως στοιχείο, δηλαδή μαζί με τον Συνοδό.
Μετά τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις των σκύλων Ε-Δ και αφού θαυμάσαμε την IRMA να περνάει το στίβο εμποδίων με ευκολία, συνομιλήσαμε με τον ΕΠΟΠ Λχία (ΜΧ) Βρετό Δημήτριο Νοσοκόμο-Διασώστη και είδαμε τις δυνατότητες του ΕΤΑΚ στο αντικείμενο της προνοσοκομειακής περίθαλψης.
Fire Rescue Pedia : Κύριε Βρετέ, το αντικείμενο της προνοσοκομειακής περίθαλψης θυμάτων είναι πολύ σημαντικό κομμάτι σε ένα διασωστικό τμήμα. Που έχετε εκπαιδευτεί γι αυτό;
ΒΔ: Πραγματικά είναι ένα αντικείμενο πρόκληση γιατί απαιτεί αφοσίωση, εξειδίκευση και καθημερινή τριβή για να συντηρούνται οι γνώσεις αλλά και για να μπορείς να τις εκτελέσεις στο δύσκολο πεδίο, όπως είναι αυτό μετά από μια καταστροφή.
Έχω εκπαιδευτεί στην ειδικότητα μου στο 401 ΓΣΝΑ, και στη συνέχεια δέχθηκα εκπαιδεύσεις και επιμορφώσεις σε εξειδικευμένα αντικείμενα πάνω στην παροχή Α` Βοηθειών σε πολίτες, Α` Βοηθειών Μάχης TCCC , Νοσοκόμου Μάχης, Παραϊατρικής, Αντιμετώπισης συνδρόμου καταπλάκωσης από ερείπια, Αντιμετώπιση μαζικών αιμορραγιών και Triage.
Fire Rescue Pedia : Ποια η καθημερινότητα ενός Νοσοκόμου-Διασώστη του ΕΤΑΚ;
ΒΔ: Γυμναστική, μελέτη, και πολύ πρακτική. Το πιο δύσκολο είναι να εφαρμόσεις αυτά που έχεις εκπαιδευτεί σε στιγμές που επικρατούν δύσκολες συνθήκες. Στο ΕΤΑΚ εστιάζουμε πάνω σ αυτό! Εφάρμοσε αυτά που ξέρεις όταν είσαι βρεγμένος και κρυώνεις, όταν είναι σκοτάδι, όταν γύρω σου ουρλιάζουν, όταν ο χώρος γύρω σου δεν χωράει καλά καλά εσένα! Στη Σερβία στην άσκηση που πήγαμε διαπρέψαμε πάνω σε αυτό το κομμάτι σε σχέση με τις άλλες χώρες.
Πραγματικά εντυπωσιασμένοι από την συνομιλία μας με το προσωπικό του ΕΤΑΚ αφήσαμε για το τέλος να συνομιλήσουμε με έναν απ τους χειριστές μηχανημάτων Μηχανικού που έχουν συνδράμει σε ένα διαφορετικό τομέα, με ένα διαφορετικό αλλά εξίσου αποτελεσματικό τρόπο στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και να δούμε από κοντά την δύναμη μηχανημάτων που διαθέτουν. Συναντήσαμε λοιπόν τον ΕΠΟΠ Λχια (ΜΧ) Αποστολόπουλο Χρήστο
Fire Rescue Pedia : Κύριε Αποστολόπουλε, τι ειδικότητα έχετε και τι ακριβώς μπορούν να κάνουν τα μηχανήματα Μηχανικού πρίν, κατά και μετά από μια καταστροφή;
ΑΧ: Έχω την ειδικότητα του Χειριστή Μηχανημάτων Μηχανικού.
Τα μηχανήματα Μηχανικού συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Με αυτά δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες πριν ή κατά την εξέλιξη μιας δασικής πυρκαγιάς, ανοίγουν δρόμους για να μπορέσουν να περάσουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής, δημιουργούν αντιπλημμυρικά έργα, αποκαθιστούν το οδικό δίκτυο αλλά και απεγκλωβίζουν πληγείσες περιοχές από φερτά υλικά μετά από μια πλημμύρα. Αποκαθιστούν το οδικό δίκτυο, γκρεμίζουν μισοκαταρρευμένα κτίρια, ανοίγουν διόδους για τις διασωστικές ομάδες, μετά από ένα σεισμό, αλλά και αποχιονίζουν και απελευθερώνουν περιοχές και οδικά δίκτυα μετά από έντονες χιονοπτώσεις, όπως πρόσφατα στο χωριό Βίλια.
Fire Rescue Pedia : Πόσο επικίνδυνο είναι να χειρίζεσαι ένα τόσο βαρύ μηχάνημα σε τόσο δύσκολες συνθήκες;
ΑΧ: Είναι αλήθεια επικίνδυνο. Πολλές είναι οι φορές που θα βρεθούμε κοντά στις φλόγες σε μια δασική πυρκαγιά θα αναπνέουμε δύσκολα από τους καπνούς και θα βγούμε ¨μαύροι¨ στην κυριολεξία μετά το πέρας. Κατά τις αποχιονίσεις πολλές φορές θα βρεθούμε σε επικίνδυνα σημεία. Δεν φαίνεται τίποτα ξέρετε… είναι όλα άσπρα και η ορατότητα χαμηλή. Όμως είμαστε καλά εκπαιδευμένοι και πλέον έχουμε αρκετή εμπειρία.
Επίλογος Αρθρογράφου
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, για την άδεια για την πραγματοποίηση της παρουσίασης της ξεχωριστής αυτής Μονάδας του Ελληνικού Στρατού και τον Δκτή της για την φιλοξενία, την παρουσίαση των δυνατοτήτων αυτής, την ξενάγηση στους χώρους του Τάγματος καθώς και για την άδεια να συνομιλήσουμε με τα στελέχη της.
Φεύγοντας από τις εγκαταστάσεις του 747 Ειδικού Τάγματος Μηχανικού, με νωπές ακόμη τις εικόνες από το προσωπικό του και το ειδικό υλικό που διαθέτει, δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε εντυπωσιασμένοι από τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την ετοιμότητα του, αλλά και σίγουροι, ότι όποτε η Ελληνική Πολιτεία ζητήσει την συνδρομή του, για αντιμετώπιση κάθε είδους φυσικής ή τεχνολογικής καταστροφής, το προσωπικό του θα ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά.



Για το Fire Rescue Pedia, Δάμαρις Αναστασοπούλου
Κάντε το πρώτο σχόλιο