Υποστήριξη φορέων σε 1.834 περιστατικά έκτακτης ανάγκης παρείχε το Κ.E.Π.Π. το 2013

 

24/1/2014

Τα απολογιστικά στοιχεία δράσης για το 2013 εξέδωσε σήμερα το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) που λειτουργεί στο πλαίσιο της αποστολής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), έχοντας την ευθύνη συντονισμού σε εθνικό επίπεδο για τη διάθεση του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας για την υποστήριξη των φορέων στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Στον απολογισμό του 2013 καταγράφονται 1.834 περιστατικά για τα οποία έλαβε κλήση και για την αντιμετώπιση των οποίων, ανέλαβε το συντονισμό των δράσεων και την κινητοποίηση των φορέων Πολιτικής Προστασίας. Τα περιστατικά αυτά αναλύονται στοn απολογισμό του ΚΕΠΠ ανά κατηγορία κινδύνου και καταστροφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 το ΚΕΠΠ δέχθηκε 260 κλήσεις με αίτημα την ενεργοποίηση της υπηρεσίας αναγνώρισης θέσης καλούντος (για άτομα που έχουν χαθεί και βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά δεν μπορούν να ενημερώσουν τις αρχές για το σημείο στο οποίο βρίσκονται). Πρόκειται για αριθμό υπερδιπλάσιο των 124 αντίστοιχων κλήσεων που είχε λάβει το ΚΕΠΠ το 2012 και πενταπλάσιο του αριθμού κλήσεων του 2011. Και στις 260 περιπτώσεις αναγνωρίστηκε η θέση του καλούντος και τέθηκαν σε κινητοποίηση οι αρμόδιες αρχές.Η Υπηρεσία αναγνώρισης θέσης καλούντος λειτουργεί στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης 112».

Παράλληλα, το ΚΕΠΠ είναι μόνιμα συνδεδεμένο με το EMERGENCY RESPONSE COORDINATION CENTER (Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκτάκτων Αναγκών (CECIS) και του Κέντρου Διαχείρισης Καταστροφών του ΝΑΤΟ (EARDCC), το 2013 δέχθηκε 252 αιτήματα, που αφορούσαν 61 περιπτώσεις ανάγκης παροχής βοήθειας σε πληγείσες χώρες. Η συνεργασία με όλους τους φορείς υπήρξε πολύ καλή στα θέματα διεθνούς βοήθειας.

Επίσης το ΚΕΠΠ συμμετείχε σε μια σειρά ευρωπαϊκών ασκήσεων προσομοίωσης έκτακτων περιστατικών (σεισμοί, δασικές πυρκαγιές, χημικά ατυχήματα, πλημμύρες, διαχείριση ροών προσφύγων κλπ) που απαιτούν την ενεργοποίηση των δυνάμεων πολιτικής προστασίας.

Ο απολογισμός δράσεων 2013 του ΚΕΠΠ είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Παρουσίαση Φορέα – Κέντρο Επιχειρήσεων – Απολογισμός 2013).

Το ΚΕΠΠ εδρεύει από το 2010 στις εγκαταστάσεις του 199 ΣΕΚΥΠΣ, στο Χαλάνδρι και λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επί 24ώρου βάσεως. Στελεχώνεται από Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλαισιώνεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εάν απαιτηθεί, από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Πατήστε Εδώ να δείτε το έγγραφο

Πηγή:  www.civilprotection.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.