Εξοπλισμός πυροσβεστών & βασικές οδηγίες αντιμετώπισης Covid-19

 

Του Ρέτσιου Ιωάννη

Κατόπιν ζήτησης από συναδέλφους και φίλους πυροσβέστες, μου ζητήθηκε να γράψω ένα άρθρο αναφορικά με τις απειλές του κορωναϊού αποκλειστικά για τους πυροσβέστες και τις πυροσβέστριες χωρίς όμως αυτό να αποκλείει και άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων.

Ο σημερινός πυροσβέστης χειρίζεται ένα πολύπλοκο εξοπλισμό ο οποίος δυστυχώς έρχεται σε επαφή συνήθως με μολυσματικούς παράγοντες και άλλους κινδύνους.

Εάν εξετάσουμε τον ατομικό του εξοπλισμό αυτός φέρεται από την στολή σταθμού, τον επενδύτη βαρέως τύπου (τζάκετ και παντελόνι) το κράνος ατομικής προστασίας , τα γάντια προστασίας πυροσβεστικής χρήσης και τα υποδήματα ασφάλειας.

Συμπληρωματικά μη παρεχόμενα από την υπηρεσία οι πυροσβέστες έχουν την λεγόμενη μπαλακλάβα ή κουκούλα πυρκαγιάς η οποία φέρεται για την αύξηση της προστασίας από την θερμότητα αλλά και εξοπλισμό όπως ζώνες ασφαλείας, τσαντάκια μηρού και όσοι είναι προ-νοσοκομειακοί ειδικά σακίδια με εξοπλισμό πρώτων βοηθειών. Ερχόμενος στον ειδικό βαρύ εξοπλισμό, έχουμε τις αναπνευστικές συσκευές ανοιχτού και κλειστού κυκλώματος, τις καταδυτικές συσκευές, προσωπίδες ολοκλήρου προσώπου και φίλτρα, θερμικές κάμερες, διασωστικά εργαλεία και άλλα πολλά.

Η στολή σας ερχόμενοι στο σταθμό μετά από συμβάν, χρειάζεται καλό αερισμό και όχι τοποθέτηση απευθείας στον φωριαμό ή στην ντουλάπα. Εάν χρησιμοποιήσατε αναπνευστική συσκευή ανοικτού κυκλώματος στο συμβάν κρατήστε τον εναπομείναντα αέρα για να φυσήξετε με όση πίεση έχει μείνει την στολή σας από πάνω προς τα κάτω για να φύγουν όσα σωματίδια έχουν κάτσει πάνω στο ύφασμα. Νοείται ότι μετά από κάθε συμβάν ο επενδύτης πάνω και κάτω πρέπει να πλένεται (εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα), σε κάποιους πυροσβεστικούς σταθμούς υπάρχουν πλυντήρια ενώ σε άλλους δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Ότι φοράμε στην υπηρεσία ΔΕΝ το μεταφέρουμε στην οικία μας, αυτό σημαίνει, ότι ακόμα και η στολή σταθμού ή τα πολιτικά ρούχα σας που κάθεστε και διαβιώνετε στην υπηρεσία σας δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με αυτά της οικογένειας σας καθώς μπορεί να μεταφέρουν μολυσματικούς παράγοντες. Καλό θα είναι και οι υπάλληλοι του Π.Σ. στα γραφεία να παίρνουν κάποια μέτρα αναφορικά με την υγιεινή και την ασφάλεια.

Το κράνος πρέπει να καθαρίζεται μετά την επιστροφή από συμβάν καθώς έχει σκληρές επιφάνειες και εκεί μπορεί να παραμείνουν για μέρες ιογενείς παράγοντες.

Η λογική του, όσο πιο βρώμικο το κράνος τόσο πιο μάχιμος ο πυροσβέστης, έχει ξεπεραστεί προ πολλού.

Επιστρέφοντας από ένα συμβάν τινάζουμε και αερίζουμε πολύ καλά στολές, επενδύτες και γάντια τα αφήνουμε σε εξωτερικό χώρο για το ελάχιστον 30 λεπτά. Καθαρίζουμε κράνη και μάσκες ολοκλήρου προσώπου αλλά και τις πλάτες των αναπνευστικών συσκευών. Αν φοράμε μάσκες τύπου φιλτρόμασκας μιας χρήσης νοείται ότι τις απορρίπτουμε.

Πάμε να τα δούμε λίγο αναλυτικά

Φιλτρόμασκες (μιας χρήσης)

Επειδή υπάρχει μια παρανόηση αυτό τον καιρό με το ερώτημα, «ποια μάσκα είναι καλύτερη η N95 ή FFP2 ;» Οι φιλτρόμασκες ξεκαθαρίζω ότι είναι μιας χρήσης ή μιας βάρδιας, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ίδιες την επόμενη ημέρα.

Διατίθενται με δύο τύπους και τρία επίπεδα κατηγορίας. Αυτές χωρίς βαλβίδα εκπνοής και αυτές με την βαλβίδα εκπνοής.

Οι φιλτρόμασκες που δεν έχουν βαλβίδα εκπνοής είναι για αυτούς που νοσούν καθώς τα πτύελα και η εκπνοή τους συγκρατώνται εντός του υλικού της μάσκας. Οι δε φιλτρόμασκες με βαλβίδα εκπνοής είναι για τους υγιείς (εργαζόμενους και μη) και διευκολύνουν την εκπνοή και την αποβολή της αυξημένης θερμοκρασίας λόγω υγρασίας. Νοείται ότι επίπεδα υπάρχουν και στις δύο περιπτώσεις, όσο μεγαλύτερο το επίπεδο τόσο μεγαλύτερη η προστασία και η κατακράτηση σωματιδίων και σταγονιδίων.

Να τονίσω όμως ότι 100% προστασία ΔΕΝ υπάρχει ποτέ καθώς το επίπεδο προστασίας φθάνει μέχρι και το 99,97%.

Ο τύπος που βλέπετε να αναγράφεται ως N95 είναι από τις ΗΠΑ και διέπεται από το πρότυπο NIOSH μέρος του CDC. (Center for Disease Control )
Ο τύπος της μάσκας που γνωρίζετε ως FFP είναι βάσει του Ευρωπαϊκού προτύπου και διέπεται από το πρότυπο ΕΝ 149 και διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή επιτροπή τυποποίησης (CEN).

Σύγκριση των δύο προτύπων

Ενώ οι προδιαγραφές για το NIOSH (N95 / N100) είναι οριακά υψηλότερες από το FFP, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι φιλτρόμασκες είναι καλύτερες. Οι κατασκευαστές πωλούν συχνά την ίδια φιλτρόμασκα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, αλλά στις ΗΠΑ θα είναι N95 / N100, ενώ στην Ευρώπη θα έχει κατηγοριοποίηση FFP2/FFP3. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές είναι οι αναγνωρισμένες προδιαγραφές αξιολόγησης στις αντίστοιχες χώρες.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα πρότυπα καθορίζουν μόνο το ελάχιστο % των σωματιδίων που φιλτράρουν οι μάσκες. Για παράδειγμα, αν μια μάσκα έχει ονομαστική τιμή FFP2, θα φιλτράρει τουλάχιστον το 94% των σωματιδίων που έχουν διάμετρο 0,3 μm. Αλλά στην πράξη θα φιλτράρει κάπου μεταξύ 94% και 99%. Ο ακριβής αριθμός αναφέρεται συνήθως από τον κατασκευαστή στην περιγραφή του προϊόντος ή στο εγχειρίδιο χρήσης.

Πόσο μεγάλος είναι ο ιός Coronavirus και ποια φίλτρα μπορούν να τον φιλτράρουν;

Οι φιλτρόμασκες με υψηλή απόδοση για μεγέθη σωματιδίων 0,3 μm (N95 / FFP2 ή ανώτερα) μπορούν να φιλτράρουν σωματίδια έως το μέγεθος του κορωναϊού (που είναι περίπου 0,1 μm).
Αυτό που δεν ξέρουμε πραγματικά είναι το ακριβές ποσοστό προστασίας που παρέχουν οι φιλτρόμασκες κατά του κορωναϊού στη χρήση – θα χρειαστεί να περιμένουμε για επιβεβαίωση μελλοντικών μελετών.

Ο ιός ονομάζεται επί του παρόντος 2019-CoV-2, και η ασθένεια που παρουσιάζει στους ανθρώπους ονομάζεται Covid-19.

Προσωπικά για να μην παρεξηγηθώ, δεν συμβουλεύω να μην ακολουθήσετε τις οδηγίες των επίσημων φορέων (Ευρωπαϊκών και Η.Π.Α) αλλά προτείνω την κατηγορία FFP3 (εάν βρείτε) ως αποτελεσματικότερη. Πρόσφατη έρευνα που έγινε (φωτό κάτω) έδειξε την διάμετρο να διαφέρει από 60 έως και 140 νανόμετρα (nm) περίπου 125 nm (0.125 microns). Τα μικρότερα σωματίδια είναι περίπου 0.06 μm (microns), και τα μεγαλύτερα 0.14 μm (microns).

* Το μικρόμετρο αποτελεί μονάδα μήκους ίση με το εκατομμυριοστό του μέτρου. Λέγεται και μικρόν. Διεθνή σύμβολά του είναι τα μm και μ. Στην ελληνική αποδίδεται και ως χιλιοστό του χιλιοστού ή χιλοστομέτρου. (1 μm = 1 μ = 1/1000 mm = 10-6 m)

Η παρακάτω εικόνα δείχνει το μέγεθος του κορωναϊού, σε σχέση με άλλα μικρά μόρια όπως ένα ερυθρό αιμοσφαίριο ή συχνά μιλάμε για PM 2,5 μεγέθη σωματιδίων.

Ο λόγος που εστιάζουμε στα 0.3 μm είναι επειδή είναι το “πιο διαπερατό μέγεθος σωματιδίων” (MPPS). Τα σωματίδια πάνω από αυτό το μέγεθος κινούνται με τρόπους που μπορούμε να προβλέψουμε και παγιδεύονται σε ένα φίλτρο με κενά μικρότερα από το μέγεθος των σωματιδίων.

Υπάρχουν κίνδυνοι με τη χρήση της φιλτρόμασκας;

Υπάρχει ένας αριθμός πιθανών κινδύνων που αξίζει να γνωρίζουμε, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα πιθανά λάθη. Μην τοποθετείτε και φοράτε τις φιλτρόμασκες αν δεν γνωρίζετε το σωστό τρόπο.

Η φιλτρόμασκα δεν μπορεί να σας προστατεύσει πλήρως αν δεν ταιριάζει σωστά στο πρόσωπό σας. Ανατρέξτε στις οδηγίες του εκάστοτε κατασκευαστή σχετικά με τον έλεγχο των δοκιμών και τον έλεγχο της τοποθέτησης για περισσότερες πληροφορίες. Υπάρχουν πλέον φιλτρόμασκες στην αγορά με διαφορετικά μεγέθη αναλόγως του προσώπου του χρήστη.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Αγγίζοντας το μπροστινό μέρος της φιλτρόμασκας (που συλλαμβάνει τους ιούς κ.λπ.) μεταφέρετε τους ιούς και σε άλλα αντικείμενα, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε πιθανή μόλυνση μέσω του στόματος ή και της μύτης σας. Οι φιλτρόμασκες είναι για μία χρήση και όχι για επαναλαμβανόμενη, τονίζω ότι η απόρριψη της γίνεται μετά την χρήση της. Εάν την αποθηκεύετε (να μην το κάνετε) για χρήση και την επόμενη ημέρα, ό,τι βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος της θα επιμολύνει όποια αντικείμενα έρθουν σε επαφή μαζί της. Το να πιστεύουμε ότι η χρήση της φιλτρόμασκας μας δίδει 100% προστασία ενώ βρισκόμαστε σε μολυσματικό περιβάλλον είναι λάθος.

Ένα άλλο λάθος είναι η χρήση της φιλτρόμασκας από άνδρες που έχουν γένια – μούσια, η στεγανότητα της φιλτρόμασκας είναι πραγματικά ελλιπής καθώς δεν μπορούν τα χείλη της φιλτρόμασκας να έρθουν σε επαφή με το δέρμα και να στεγανοποιήσουν.

Το ασφαλέστερο είναι η διατήρηση της απόστασης σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους όσο το δυνατόν σε λογικά πλαίσια και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Δείτε ένα παράδειγμα ποιος τύπος γενειάδας επιτρέπεται για χρήση φιλτρόμασκας αναφορικά με την στεγανότητα περιμετρικά του προσώπου.

Στολή προστασίας 

Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην στολή προστασίας σταθμού η οποία δεν προσφέρει κανενός είδους προστασίας για βιολογικούς παράγοντες. Καλό είναι βέβαια να μην πάμε και στο άλλο άκρο (ως συνήθως) και να φέρουμε στολή τύπου 1Α πλήρης ενσωμάτωσης εξοπλισμού η οποία αφενός είναι μη εργονομική αφετέρου σχετικά δαπανηρή η συντήρηση της κατόπιν της χρήσης.

Για βιολογικούς παράγοντες επιλέγουμε στολή προστασίας κατηγορίας τύπου 3-4 η οποία θα έχει υποχρεωτικά πιστοποίηση ΕΝ 14605 και EN 14126 το ελάχιστο.

Για τον Covid19 ακόμα και οι απλές στολές προστασίας τύπου 5-6 είναι κατάλληλες, αρκεί να γίνεται σωστά η ένδυση και η έκδυση μετά την χρήση τους. Η στολή συνήθως είναι ολόσωμη φέρει κουκούλα και ελαστικούς δακτυλίους στους καρπούς και στους αστραγάλους.

Ακριβώς εδώ έρχεται συνήθως η κλασική ερώτηση… Να βάλω chemtape ;

ΟΧΙ να μην βάλετε την ειδική ταινία προστασίας χημικών Chemtape (Ταινία Χημικής Προστασίας) γιατί δεν χρειάζεται, οι ενώσεις στα σημεία των αστραγάλων, των καρπών και του προσώπου μπορούν να γίνουν με ταινία 5 εκατοστών τύπου  PVC. Η ταινία Chemtape αρχικά είχε βγει για να επικαλύπτει το έλλειμμα της πατιλέτας στα φερμουάρ των χημικών στολών κατηγορίας EN 943-1, και σε κάποια σημεία τα οποία πιθανώς να υπήρχε εκδορά για την αποφυγή διαρροής.

Μπορείτε όμως αν έχετε τέτοια ταινία να την χρησιμοποιήσετε στις στολές κατηγορίας 3-4 για ταυτοποίηση χρηστών, δηλαδή να βάλετε νούμερα στις πλάτες τους (εάν αυτό χρειάζεται).
Σημαντική πληροφορία εφόσον χρειαστεί να σφραγίσετε τα σημεία που ανέφερα παραπάνω, μην ξεχάσετε στο τέλος της σφράγισης με την ταινία να αφήσετε ένα “παράθυρο”. (μια αναδίπλωση για το εύκολο ξετύλιγμα της ταινίας μετά)

Η στολή προστασίας κατηγορίας 3-4 είναι επίσης μιας χρήσης και μετά την χρήση της πρέπει να απορρίπτεται και να μην χρησιμοποιείται ξανά.
Στην στολή προστασίας κατηγορίας 5-6 (βλέπε ΕΚΑΒ στολές) η σφράγιση των σημείων μπορεί να γίνει με τα επιπόδια και με διπλά γάντια όμως και αυτή είναι επίσης μιας χρήσης και μετά την χρήση της πρέπει να απορρίπτεται και να μην χρησιμοποιείται ξανά. Να αναφέρω ότι τα γάντια δύναται να είναι κατηγορίας Nitrile (προτιμότερα λόγω αντοχής στην μηχανική κόπωση έναντι των latex).

Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο (παλαιότερο για προστασία λόγω αιμορραγικού πυρετού) που εξηγεί πολύ καλά την διαδικασία ένδυσης (με μια μικρή αστοχία στην φιλτρόμασκα λόγω γενειάδας)

Μπότες υποδήματα ασφαλείας

Θα πρέπει να καθαριστούν σχολαστικά με την επιστροφή στον σταθμό ή την υπηρεσία με ιδανικότερη μέθοδο αυτή της εναπόθεσης των υποδημάτων έξω από τον σταθμό ή τα καταλύματα σας. Τα υποδήματα ασφαλείας φέρουν εξαιρετικά πολλούς μολυσματικούς παράγοντες που μπορούν να μεταφέρουν σε όλο το χώρο την μόλυνση. Συνιστάται ένα λεκανάκι με βούρτσα και διάλυμα 5% υποχλωριώδες νατρίου για τον καλό καθαρισμό τους. (π.χ. 1 λίτρο οικιακής χλωρίνης αυτούσιο). Νοείται ότι αν τα υποδήματα σας έχουν λάσπες και υλικά πρέπει να απομακρυνθούν πριν την απολύμανση.

ΠΡΟΣΟΧΗ δεν αναφερόμαστε σε απολύμανση ανθρώπων,  εκεί ισχύει διάλυμα 0,5% υποχλωριώδες νατρίου (για περιστατικά HazMat κάτι που όμως τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί από άφθονο νερό).

Πώς φτιάχνουμε 0,5% υποχλωριώδες νάτριο;
Για παράδειγμα, για να φτιαχτεί 0,5% αραιό διάλυμα χλωρίου από 5% συμπυκνωμένο υγρό οικιακής χλωρίνης = [5,0% / 0,5%] -1 = 10-1 = 9 μέρη νερού. Επομένως προσθέτουμε ένα μέρος του συμπυκνωμένου υγρού χλωρίνης σε εννέα μέρη νερού.

Είναι η προστασία των ματιών μας απαραίτητη; 

Ενώ ο κορωναϊος δεν μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα, μπορεί να διεισδύσει δε σε όλες τις εκτεθειμένους βλεννογόνους, οι οποίες περιλαμβάνουν και τα μάτια. Η απάντηση λοιπόν είναι ΝΑΙ είναι απαραίτητη η προστασία των ματιών μας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συχνά βλέπετε επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου που φορούν προστασία ματιών όταν έρχονται σε επαφή με μολυσμένους ασθενείς. Τούτου λεχθέντος, να τονίσω ότι τα μάτια έχουν μικρότερη πιθανότητα κίνδυνου (αυτό δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την χρήση τους) ως οδός εισόδου, σε σύγκριση με το στόμα, το οποίο διοχετεύει συνεχώς αέρα κατευθείαν στους πνεύμονες. Για την προστασία των ματιών μας, υπάρχουν δύο επιλογές που χρησιμοποιούνται αυτή την στιγμή. Τα γυαλιά τα οποία στεγανοποιούν απόλυτα γύρω από τα μάτια σας προσφέρουν περισσότερη προστασία από αυτά που ομοιάζουν με γυαλιά ηλίου ή προστασίας για χώρους εργασίας.

Η μεγάλη προσοχή που πρέπει να δώσετε είναι στην αντί-θαμβωτικότητα των γυαλιών εσωτερικά και την αντί-χάραξη εξωτερικά. Τα γυαλιά είναι μιας χρήσης και δεν μπορούν να φορεθούν ξανά αν καθαριστούν και απολυμανθούν (εκτός και εάν βάσει των οδηγιών κατασκευαστή αυτό επιτρέπεται). Το υλικό κατασκευής τους, η εργονομία τους, η στεγανότητα τους και η δυνατότητα να μην θαμπώνουν κάνει την μεγάλη διαφορά στην χρήση τους ιδιαιτερως για τους επαγγελματίες που θα τα φοράνε ώρες.

Μάσκες ημίσεως προσώπου (half masks) 

Για τις μάσκες ημίσεως προσώπου έχω γράψει αρκετά άρθρα κατά καιρούς , στην συγκεκριμένη ενότητα θα εξηγήσω τις βασικές αρχές καθαρισμού τους, καθώς ενώ ή ανεύρεση φιλτρόμασκας γίνεται όλο και πιο δύσκολη, είναι λογικό οι υπηρεσίες ασφαλείας να κάνουν χρήση της μάσκας ημίσεως προσώπου. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, αρχικά είναι μια μάσκα που μπορεί να καθαριστεί να απολυμανθεί και να χρησιμοποιηθεί ξανά. Τα φίλτρα της μπορεί να διαρκέσουν αρκετά και να αντικατασταθούν όταν χρειαστεί.

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από το εγχειρίδιο χρήσης των μασκών ημίσεως προσώπου Draeger Xplore 3300/3500 αντίστοιχα μπορείτε να βρείτε σε όλους τους κατασκευαστές.

Διάρκεια χρήσης των φίλτρων

Γενικά ισχύουσες ενδεικτικές τιμές για τη διάρκεια χρήσης δε μπορούν να αναφερθούν, διότι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξωτερικές συνθήκες, π.χ. από το είδος και τη συγκέντρωση της επιβλαβούς ουσίας, τις απαιτήσεις του χρήστη σε αέρα, την υγρασία του αέρα και τη θερμοκρασία.

  • Τα φίλτρα αερίων θα πρέπει να αντικαθίστανται το αργότερο, όταν ο χρήστης διαπιστώσει κορεσμό ή δυσχέρεια (συμπτώματα οσμής, γεύσης ή ερεθισμού).
  • Τα φίλτρα σωματιδίων, ακάλυπτα φίλτρα σωματιδίων ή φίλτρα σωματιδίων Pad θα πρέπει να αντικαθίστανται σε περίπτωση σημαντικής αύξησης της αντίστασης αναπνοής.
  • Τα φίλτρα συνδυασμού σε περίπτωση κακής οσμής και/ή αυξημένης αντίστασης αναπνοής θα πρέπει να αντικαθίστανται.
  • Καθαρισμός : Τα φίλτρα σωματιδίων τύπου Pad δεν επιδέχονται καθαρισμού, φροντίζετε για την σωστή τους αποθήκευση. Τα πλαστικά φίλτρα τύπου bayonet μπορούν να καθαριστούν εξωτερικά μόνο στην πλαστική επιφάνεια με ένα πανί τύπου Incides N.
  • Αποθήκευση : Τα φίλτρα αναπνοής να αποθηκεύονται σε χώρους με φυσιολογική υγρασία.

Αναπνευστικές Συσκευές Ανοιχτού Κυκλώματος

Σίγουρα επιδέχονται τακτικού καθαρισμού όλες οι αναπνευστικές συσκευές και κυρίως οι προσωπίδες ολοκλήρου προσώπου με αεροπνεύμονα ή με φίλτρα (δείτε σχετικό άρθρο μου εδώ) αλλά καλό είναι να αναφέρουμε ότι ένα διάλυμα με τα ειδικά καθαριστικά (προτεινόμενα από τον εκάστοτε κατασκευαστή) αφαιρώντας τις βρωμιές με ένα εμποτισμένο πανί σε ειδικά καθαριστικά (οδηγίες κατασκευαστή) βοηθά στην απομόλυνση του εξοπλισμού μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ, σε καμία περίπτωση δεν τοποθετούμε την πλάτη της Α.Σ.Α.Κ. στο έδαφος και την πλένουμε με πίεση νερού είτε από λάστιχο ποτίσματος είτε με τον αυλό (αυτό θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα στον εξοπλισμό σας).

Ειδική προσοχή χρειάζεται ο αεροπνεύμονας της Α.Σ.Α.Κ. καθώς εκτός του εξωτερικού καθαρισμού με ένα πανί εμποτισμένο σε καθαριστικό ή τα ειδικά μαντηλάκια απολύμανσης τύπου Incides N, χρειάζεται και μετά την χρήση σε περιστατικό καλό εσωτερικό καθαρισμό που μπορεί να κάνει τεχνικός ή πιστοποιημένος συντηρητής από τον εκάστοτε κατασκευαστή.

Κλείνοντας να επισημάνω ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τα χέρια μας και την υγιεινή αυτών.

Το παρακάτω παράδειγμα δείχνει την διαφορά μεταξύ του ιδίου προσώπου πριν πλύνει τα χέρια του (1), αν τα ξεβγάλει με νερό και τα τινάξει (2), με πλύσιμο χεριών χωρίς σαπούνι για 6 δευτερόλεπτα (3), με πλύσιμο χεριών με σαπούνι για 6 δευτερόλεπτα (4), με πλύσιμο χεριών με σαπούνι για 15 δευτερόλεπτα (5), και τέλος με πλύσιμο χεριών με σαπούνι για 30 δευτερόλεπτα (6).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε και στα μνημόνια ενεργειών των ομάδων απολύμανσης (ΧΒΡΠ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Το άρθρο θα ανανεώνεται σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις και την διαθεσιμοτητα του αρθρογράφου.

Σας παραθέτω προηγούμενα άρθρα που θα σας βοηθήσουν εφόσον έχετε όρεξη για διάβασμα.

Του Ρέτσιου Ιωάννη

*Ο Ιωάννης Ρέτσιος είναι εκπαιδευτής μέσων ατομικής προστασίας και ειδικός σε θέματα εξοπλισμού για HazMat & C.B.R.N.e περιστατικά.

Βιβλιογραφία – Παραπομπές 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.