Επιστολή της Ε.Ε.Π.Α προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών

 

26/8/2008

Αρ.πρωτ. 44

Προς: Υφυπουργό Εσωτερικών

Κον Παναγιώτη Χηνοφώτη
Κοιν:
1. Βουλευτές κ.κ. Α. Πλεύρη,
Α. Γεωργιάδη, Ι. Δριβελέγκα
& Μ. Καρχιμάκη

2. Υπουργό Εσωτερικών
Κον Προκόπη Παυλόπουλο

3. Αρχηγό Πυρ/κου Σώματος
Αντιστράτηγο Αθανάσιο Κοντοκώστα

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Αναγνώσαμε με ενδιαφέρον και σχολαστικότητα τις απαντήσεις που κατατέθηκαν στην βουλή σε ερωτήσεις των κ.κ. Βουλευτών για ζητήματα σχετικά με τους Εθελοντές Πυροσβέστες. Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά διαπιστώνεται η προσπάθεια απόκρυψης των προβλημάτων που υπάρχουν στον κλάδο μας, τα οποία κατά κύριο λόγο οφείλονται στην κακή νοοτροπία και την απαξιωτική στάση απέναντί μας από την πλειονότητα των Φυσικών και Πολιτικών Ηγεσιών των προηγουμένων χρόνων με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί πλέον ένα προκατειλημμένο περιβάλλον απέναντί μας, που αδικεί τόσο εμάς όσο και το Πυροσβεστικό Σώμα και για την βελτίωση του να χρειάζονται μεγάλες προσπάθειες.

Ειλικρινά, αναμέναμε τουλάχιστον πιο αληθοφανείς απαντήσεις από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος και όχι κείμενα αποτελούμενα, στο μεγαλύτερο μέρος τους, από ανακρίβειες και ελλιπή στοιχεία, τα οποία παραπληροφορούν τόσο εσάς όσο και τους κ.κ. Βουλευτές.

Συγκεκριμένα:

1. Ένα μεγάλο μέρος του κειμένου αναλώνεται στο τι συμβαίνει στις εθελοντικές ομάδες που ανήκουν στην Γ.Γ.Π.Π και ποιες προσπάθειες καταβάλλονται για την επιβολή τάξης στο «ομιχλώδες τοπίο» που υπάρχει. Αντιλαμβανόμαστε και αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες αυτές, αλλά ποιά ακριβώς ουσία προσφέρουν οι αναφορές αυτές στα προβλήματα των Εθελοντών Πυροσβεστών; Για ακόμη μια φορά δεν ξεκαθαρίζεται ότι ο ορός Εθελοντής Πυροσβέστης αποδίδεται μόνο σε όσους προσφέρουν εθελοντικό έργο στο Πυροσβεστικού Σώματος.

2. Η μόνη δυνατή προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για την απόκτηση εθελοντικής παιδείας είχε γίνει πριν από αρκετά χρόνια με την προβολή ειδικού τηλεοπτικού μηνύματος που καλούσε τους πολίτες να γίνουν Εθελοντές Πυροσβέστες. Σήμερα, το μόνο που συμβάλλει στην ενημέρωση είναι ένα κακογραμμένο και παραπεταμένο φυλλάδιο αφού ποτέ δεν έγινε μια σοβαρή κίνηση προώθησής του. Σήμερα, η μόνη πρωτοβουλία από πλευράς Π.Σ. είναι αυτή μερικών αξιωματικών που ως προϊστάμενοι κλιμακίων, αφιερώνουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε επισκέψεις και ομιλίες σε δημοτικά σχολεία και γυμνάσια ιδιαίτερα στην επαρχία.

3. Όπως ορθά αναφέρεται οι εθελοντές μετέχουν στα συμβάντα μαζί με το μόνιμο προσωπικό χωρίς ωστόσο να τους έχει χορηγηθεί ποτέ ιματισμός, υπόδηση και εξάρτυση για όσους υπηρετούν σε Επαγγελματικές Υπηρεσίες. Ομολογείται δηλαδή, ότι επί δέκα και πλέον έτη οι εθελοντές εκτίθενται σε κίνδυνο και oτι δεν σκέφτηκε κανείς να διορθώσει το νομικό πλαίσιο, ώστε να χορηγούνται τα απαραίτητα είδη, πράγμα που σήμερα επιλύεται εν μέρη με την δωρεά του Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτση. Θα θέλαμε να μας ενημερώσει το Αρχηγείο πότε υλοποιήθηκε έστω και ένα αίτημα εθελοντή πυροσβέστη για χορήγηση των παραπάνω, όπως συμπληρώνεται στην απάντηση. Μάλλον θα πρέπει να ευχαριστήσουμε μια μερίδα μόνιμου προσωπικού που με δική του πρωτοβουλία χάριζε μια από τις στολές που είχε σε εθελοντές. Ακόμα και στο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πεντέλης την χορήγηση την έκανε το Σώμα «κατά παράβαση» της ισχύουσας νομοθεσίας και όχι ο δήμος όπως ορίζεται.

4. Όπως ορθά αναφέρεται στην απάντηση στον βουλευτή κ. Καρχιμάκη (κάτι που μάλλον ξεχάστηκε να συμπληρωθεί στην απάντηση προς τους κ.κ. Α. Πλεύρη, Α. Γεωργιάδη και Ι. Δριβελέγκα ) από 13–03–2008 έχει συσταθεί επιτροπή με απόφαση του Α.Π.Σ. ύστερα από εντολή του κ. Υπουργού. Στο κείμενο παρέλειψαν να προσθέσουν ότι η επιτροπή ενώ είχε καταληκτική ημερομηνία τη 30η Μαΐου έχει ήδη πάρει 2 παρατάσεις. Ο χρόνος των 3 μηνών που είχε δοθεί αρχικά, από ότι φαίνεται, ήταν λίγος, γιατί στο διάστημα αυτό μόνο 2 συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν και άλλες 3 αναβλήθηκαν παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλει για την ολοκλήρωση των εργασιών ο Πρόεδρος της επιτροπής.

5. Η από 29/03/2008 Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε ήταν πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Π.Υ. Αττικής κ. Γεροκώστα -ενός από τους πιο δραστήριους ανώτατους αξιωματικούς του Π.Σ.- ο οποίος αντιλαμβανόμενος πλήρως τις αυξημένες ανάγκες δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης της ευρύτερης περιοχής της Αττικής θέλησε να επαγρυπνήσει και να αξιοποιήσει όλες τις υπάρχουσες εθελοντικές δυνάμεις. Θα μας ήταν χρήσιμο να μας κοινοποιούσε το Αρχηγείο μερικές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν για τους Εθελοντές Πυροσβέστες στην συνάντηση με τις Εθελοντικές Οργανώσεις!

6. Αναφέρεται ότι τυγχάνουμε ιδιαίτερης ευεργετικής διάταξης όπως αυτή καθιερώθηκε με την θέσπιση συγκεκριμένων ρυθμίσεων και ειδικότερα με την τροποποίηση του τελευταίου Π.Δ. «Κανονισμού κατάταξης στο Π.Σ.». Από ότι φαίνεται ο συντάκτης λησμονεί ότι είναι ένα από τα τέσσερα κίνητρα που αναφέρονται στον νόμο 1951/91, το μοναδικό που ισχύει και εφαρμόστηκε πλήρως στους διαγωνισμούς μέχρι και το 2001. Στον διαγωνισμό του 2005 η διάταξη παραβιάστηκε κατάφορα και εφαρμόστηκε ένα ιδεολόγημα των τότε αρμοδίων για την οργάνωση του διαγωνισμού και το οποίο, ευτυχώς, διορθώθηκε για τους επόμενους διαγωνισμούς χωρίς ωστόσο να εφαρμοστεί και πάλι πλήρως. Θα ήταν για άλλη μια φορά χρήσιμο να μας απαντήσουν αφού στο νόμο ορίζεται η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ κάλυψη των προκηρυσωμένων θέσεων από εθελοντές πυροσβέστες σε ποσοστό 20%, στον διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε πριν δυο μήνες, γιατί από πεντακόσιους περίπου υποψήφιους που είχαν τα προσόντα, για την κάλυψη 252 θέσεων, θεωρήθηκαν επιτυχόντες μόνο οι 37 ενώ οι υπόλοιπες θέσεις καλύφθηκαν από άλλες κατηγορίες παράνομα;

7. Όσον αφορά την παροχή της ειδικής εφ’ άπαξ αποζημίωσης, αυτό εφαρμόστηκε τελευταία φορά στο σεισμό της Αθήνας το 1999 με πρόταση του τότε Αρχηγού, ενώ για τις περσινές πυρκαγιές παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες κινήθηκαν από την προηγούμενη Ηγεσία δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

Όπως, λοιπόν, θα διαπιστώσατε και ο ίδιος, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως παρουσιάζονται. Σε κάθε περίπτωση όμως, αναγνωρίζουμε το ενδιαφέρον σας για το εθελοντικό προσωπικό του Π.Σ., αναμένουμε την υλοποίηση των κατευθύνσεων που δώσατε στην Φυσική Ηγεσία για την διευθέτηση των προβλημάτων και των προτάσεών μας και σας ευχαριστούμε θερμά, για άλλη μια φορά, για τον χρόνο που διαθέσατε στις συναντήσεις μαζί μας και στην ανάγνωση της παρούσας.

Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Ζέρβας
Ο Γεν. Γραμματέας
Σεραφείμ Τσιουγκρής
Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής
Σωζοπόλεως 28,Αθήνα ΤΚ 10446 Τηλ:210-8044999, Fax 210-8044799Σχετικοί Σύνδεσμοι: Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.