Επίσκεψη στο εκπαιδευτικό κέντρο πυρόσβεσης στο Helsingor Δανίας

 

23/8/2008

Του Ρέτσιου Σ. Ιωάννη

Κατά την διάρκεια της παραμονής μου στη Δανία για επαγγελματικούς λόγους είχα την δυνατότητα να επισκεφτώ την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Frederikssund και το εκπαιδευτικό τους κέντρο για πυροσβέστες στο Helsingor. H τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία, λειτουργεί με περίπου 10 πυροσβέστες ανά βάρδια η οποία όμως στις 4 το μεσημέρι τυπικά λήγει και ο σταθμός κλείνει. Αν και εφόσον χρειαστεί να επέμβουν, σε 5′ λεπτά βρίσκονται όλοι στο σταθμό και έχουν ήδη ετοιμαστεί για την έξοδο καθώς μένουν όλοι οι πυροσβέστες σε ακτίνα όχι πάνω των 2 χιλιομέτρων από το σταθμό. Ο σταθμός αυτός είναι από τους παλαιότερους στη Δανία, διαθέτει ένα πυροσβεστικό όχημα της Πολιτικής Προστασίας, ένα Διασωστικό όχημα, ένα Πυροσβεστικό πέντε τόνων, ένα βαν πολλαπλών ρόλων και σύντομα θα διαθέτει και μία κλίμακα. Ο σταθμός δε διαφέρει και πολύ από τους δικούς μας στα θέματα λειτουργίας αλλά απέχει μακράν στο θέμα της εκπαίδευσης καθώς αυτή γίνεται για όλο το προσωπικό σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βγαίνει για τα μάτια του κόσμου. Πολύ αυστηροί είναι και οι κανόνες πυρασφάλειας σε ότι αφορά την λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων , και καταστημάτων. Οι πυροσβέστες στη Δανία εκτελούν και χρέη προ-νοσοκομειακού στα τροχαία μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα.

Εκπαιδευτικό Κέντρο
Το εκπαιδευτικό κέντρο στο Helsingor διαθέτει εκπαιδευτές για καταδύσεις, πυρόσβεση, και ειδική πυρόσβεση πλοίων. Έφτασα εκεί νωρίς το πρωί με δυνατή βροχή και θερμοκρασία περίπου στους 14 κελσίου. Αφού κάναμε τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τους εκπαιδευτές κανονίσαμε να κάνουμε τρία σενάρια, μια φωτιά σε μεγάλη δεξαμενή καυσίμων, μια φωτιά σε αυτοκίνητο με διαρροή καυσίμων και μια φωτιά σε πολυκατοικία η οποία θα βρισκόταν στο υπόγειο του κτιρίου σε δύο διαφορετικά δωμάτια. Αφού ντύθηκα κατάλληλα με ενημέρωσαν ότι σε λίγο θα ξεκινούσαμε από την φωτιά στην δεξαμενή καυσίμων η οποία ήταν σε σχήμα σταυρού .

Η κατάσβεση της έγινε σχετικά εύκολα χρησιμοποιώντας το πυροσβεστικό σύστημα της Firexpress® με νερό και αφρό ταυτόχρονα καθώς είχαμε στην διάθεση μας το αυτοκίνητο της εταιρίας με το πυροσβεστικό σύστημα εξοπλισμένο και ήταν μια καλή ευκαιρία να το δοκιμάσουμε. Η δε τεχνική που ακολούθησα για την γρήγορη κατάσβεση της ήταν η ρίψη του αφρού πρώτα στα τοιχώματα της δεξαμενής εσωτερικά και κατόπιν εντός της καθώς έτσι σχηματίστηκε ένα στρώμα αφρού εμποδίζοντας την όχι μόνο να επεκταθεί αλλά και να αναφλεγεί ξανά. Στο τέλος έγινε ψύξη της δεξαμενής και εξωτερικώς για λόγους ασφαλείας.

Το επόμενο σενάριο αφορούσε ΙΧ εμπλεκόμενο σε τροχαίο με βυτιοφόρο και έναρξη πυρκαγιάς στο ΙΧ η οποία είχε ήδη μεταδοθεί στο μπροστινό τμήμα του βυτιοφόρου κατά την άφιξη μας. Αρχικός σκοπός μας ήταν να περιορίσουμε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο βυτιοφόρο και κατόπιν να κατασβέσουμε και το ΙΧ. Το θερμικό φορτίο μπορώ να πώ ότι ήταν αρκετά δυνατό και ως άσκηση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Στο τρίτο σενάριο τοποθετήθηκαν έξι ξύλινες παλέτες, υφάσματα, χαρτιά και μια μικρή δεξαμενή καυσίμου με περίπου 30 λίτρα πετρέλαιο στο ένα δωμάτιο, και στο άλλο 4 παλέτες ξύλινες με υφάσματα βρεγμένα με βενζίνη. Δυστυχώς κατά την διάρκεια του τρίτου σεναρίου ο συνάδελφος που φωτογράφιζε έπρεπε να φύγει και έτσι στήσαμε την κάμερα εξωτερικά του κτιρίου και την αφήσαμε να βιντεοσκοπήσει ότι ήταν δυνατόν. (Πατήστε εδώ για το Βίντεο)

Αρχικά προσεγγίσαμε από το παράθυρο του υπογείου που κατά το σενάριο είχε σπάσει και σας ομολογώ ότι μετάνιωσα που δεν φόρεσα και την πυρίμαχη κουκούλα καθώς οι λοβοί από τα αυτιά μου είχαν αρχίσει να υπερθερμαίνονται από τη φωτιά που υπήρχε μέσα στο υπόγειο. Αφού κάναμε μερικές ρίψεις νερού στην πρώτη εστία περιορίζοντας το αρχικά μεγάλο θερμικό φορτίο , κατέστη δυνατό να μπούμε από την είσοδο (πάντα χαμηλά) και να προσεγγίσουμε και το δεύτερο δωμάτιο όπου βρισκόταν η δεύτερη εστία. Έμεινα πολύ ευχαριστημένος από το σενάριο και γενικότερα από την άσκηση ασχέτως αν δεν χρησιμοποιήσαμε την κλασική γραμμή νερού με 45 αυλό, παρατήρησα ότι η όλη κατάσβεση έγινε με λιγότερο από 100 λίτρα νερού χρησιμοποιώντας το σύστημα της Firexpress®. Η δε αναπνευστική συσκευή ήταν άκρως απαραίτητη μιας και ο καπνός ήταν τοξικός από τις αναθυμιάσεις των καυσίμων και των προηγούμενων υλικών που βρισκόταν εκεί από άλλες φωτιές.

Σε γενικές γραμμές το εκπαιδευτικό κέντρο είναι αντικειμενικά παλιό αν το συγκρίνουμε με άλλα κέντρα στην Ευρώπη ή στην Αμερική , αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι αν υπήρχε αρκετός χρόνος θα δοκίμαζα όλα τα υπόλοιπα κτίρια που υπάρχουν εκεί προς εκπαίδευση καθώς ή επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης. Αρνητικό ήταν μόνο το γεγονός ότι η συμμετοχή εκεί κοστίζει 800 ευρώ ανά εκπαιδευόμενο αλλά ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά ακριβό για εμάς, για τους Δανούς που ο βασικός αρχικός μισθός τους είναι στα 2.350€ είναι απλά εφικτό.

Σύντομα θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κέντρο εκπαίδευσης που να συμπεριλαμβάνει κατά την ταπεινή μου γνώμη εκπαίδευση για πυρόσβεση, διάσωση, δασοπυρόσβεση. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου στην Ελλάδα για όλους επαγγελματίες , εποχικούς , εθελοντές αλλά και ομάδες πυρασφάλειας με σκοπό την ανανέωση των γνώσεων τους αλλά και την διεύρυνση τους.

Η γενικότερη εντύπωση από την Δανία ήταν καλή καθώς είχα και την ευκαιρία να κάνω μια βόλτα στο χωριό των Βίκινγκς όπως το έχουν αναπαραστήσει από αρχαιολογικές ανασκαφές.
Βεβαίως δεν παρουσιάζει πυροσβεστικό ενδιαφέρον αλλά από άποψης ιστορικής σκέφτηκα να προσθέσω μερικές φωτογραφίες προς ενημέρωση σας.
Αν ποτέ επισκεφτείτε την Δανία μην ξεχάσετε να αγοράσετε αρκετά μπουκάλια νερό μαζί σας όταν φθάσετε εκεί καθώς και να κάνετε τα ψώνια σας πριν τις 5 το απόγευμα καθώς τα μαγαζιά ανοίγουν στις 10 το πρωί και κλείνουν στις 5 το απόγευμα, μετά τις 10 το βράδυ επικρατεί νέκρα στις περιοχές εκτός του κέντρου της Κοπεγχάγης χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει νυχτερινή ζωή. Ελπίζω να σας έδωσα μια μικρή γεύση από Δανία η οποία παρεμπιπτόντως είναι μια από τις πιο χαρούμενες χώρες με κατοίκους χωρίς ιδιαίτερο άγχος, φιλήσυχους και χωρίς πολλά προβλήματα.

Πατήστε για μεγέθυνση (Φωτογραφίες Fire Rescue News)


Γεμίζοντας την δεξαμενή καύσιμα

Η δεξαμενή φλέγεται

Ξεκινώντας την κατάσβεση

Σχεδόν έχει σβήσει

Πλήρης Κατάσβεση

Δεξαμενή στρογγυλή

Μια Αναμνηστική πριν …

Έτοιμο το συμβάν

Έναρξη κατάσβεσης

Περιορισμός φωτιάς στο όχημα

Μερική κατάσβεση

Ολική Κατάσβεση

Κάποιος να ανάψει τα φώτα…

Aποψη του εκπαιδευτικού κέντρου

Aποψη του εκπαιδευτικού κέντρου

Aποψη του εκπαιδευτικού κέντρου

Aποψη του εκπαιδευτικού κέντρου

Η μασκότ του πυροσβεστικού σταθμού

Aποψη του σταθμού

Το διασωστικό όχημα

Η πυροσβεστική έξοδος

Διακρίνεται το σήμα του προ-νοσοκομειακού

Αποθήκη Υλικών

Πύργος σωλήνων

Σωλήνες για στέγνωμα

Ο αρχηγός βάρδιας και το πλήρωμα

Οχήματα άμεσης επέμβασης

Είσοδος χωριού Βίκινγκ

Το αναστηλωμένο χωριό

Η λίμνη δίπλα στο χωριό

Μικρό Απόσπασμα βίντεο απο την άσκηση στο υπόγειο

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.