2η Πανελλήνια Συνάντηση Εθελοντών Πυροσβεστών

 

20/10/2008

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Οκτωβρίου η 2η πανελλήνια συνάντηση των εθελοντών πυροσβεστών Πυροσβεστικού Σώματος στην αίθουσα συσκέψεων του αρχηγείου.

Η διοργάνωση ήταν από την Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής όπως και την 1η φορά η οποία ήταν άκρως επιτυχής. Στην συνάντηση παρευρέθησαν ως επίτιμοι προσκεκλημένοι οι παρακάτω :

Από το Πυροσβεστικό Σώμα:

Δκτής Περιφερειακής Διοίκησης Υποστράτηγος Απόστολος Γεροκώστας

Κλαδάρχης Δ.Υ Αρχιπύραρχος κ. Κωνσταντίνος Βουνάσης

Δκτής 1ου Π.Σ. Αντιπύραρχος Ανδρέας Σερεντέλος

Προϊστάμενος τμήματος εθελοντισμού Επιπυραγός κ. Π. Σωτηράκος

Πρόεδρος της ΕΑΠΣ κ. Φίλλιπος Παντελεάκος

Ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Διαμαντής Νικόλαος

Από την ΓΓΠΠ εκπρόσωπος η κ. Κυριακού

Από το Υπουργείο Εσωτερικών o Γ.Γ κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος

Από το ίδρυμα Σπύρου Λάτση κ. Δημήτριος Αφεντούλης

Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Χρήστος Σμυρλής υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας

Από το Συνασπισμό ο κ. Πλουμής Παναγιώτης

Από το ΛΑΟΣ ο βουλευτής κ. Aδωνης Γεωργιάδης

O κ. Διαμαντής Νικόλαος Υποστράτηγος Π.Σ. ε.α, τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα για την υποστήριξη του, στις προσπάθειες των Εθελοντών Πυροσβεστών όσο και στην διαδικασία χορήγησης στολών. Με αναμνηστική πλακέτα τιμήθηκε το ίδρυμα Λάτση για την προσφορά του όπως και ο Περιφερειάρχης κ. Aπόστολος Γεροκώστας ο οποίος παρέμεινε σχεδόν μέχρι το τέλος της συνάντησης αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το θεσμό.

Η συνάντηση άνοιξε με την ομιλία του Προέδρου της Ε.Ε.Π.Α κ. Ζέρβα Δ. και συνεχίστηκε με τους χαιρετισμούς των κ. Ανδρεουλάκου, κ. Βουνάση, και των υπολοίπων αξιότιμων προσκεκλημένων.

Από τις τάξεις των εθελοντών πυροσβεστών παρευρέθησαν αντιπρόσωποι από Ικαρία, Πάτρα, Μυτιλήνη, Σάμο, Κόρινθο , Κορωπί, Αίγιο, έλαμψαν δια της απουσίας τους, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Λαμία , η Λάρισα κλπ…
Η αίθουσα συσκέψεων του Αρχηγείου παρόλα αυτά είχε γεμίσει σχεδόν και μετά από συγκεκριμένες ομιλίες προσκεκλημένων… o κόσμος άρχισε να δυσανασχετεί ακούγοντας πράγματα ανυπόστατα και ειλικρινώς ευτυχώς που μεσολάβησε η ομιλία του κ. Παντελεάκου από την Ε.Α.Π.Σ και του κ. Aδωνη Γεωργιάδη και ηρέμησαν λίγο τα πνεύματα. Δυστυχώς αποδεικνύεται άλλη μια φορά ότι οι επίσημοι παράγοντες ελάχιστα γνωρίζουν για το θεσμό του Εθελοντή πυροσβέστη και προχείρως την τελευταία στιγμή αποφασίζουν να στείλουν κάποιο αντιπρόσωπο για να βγάλουν την υποχρέωση. Αυτή την φορά όμως εκτέθηκαν τόσο πολύ όχι μόνο στα δικά μας μάτια, αλλά και όλων των υπολοίπων προσκεκλημένων που ήταν γνώστες του θέματος της συζήτησης. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες και να φέρω σε άσχημη θέση πρόσωπα που κατά τα άλλα είναι απολύτως σεβαστά … αλλά στις τάξεις μας ούτε εθελοντικό κίνημα υπάρχει ούτε έχουμε ανάγκη να μας διαβάζουν μπαγιάτικες ομιλίες του αρχηγού του Π.Σ παπαγαλία… τουλάχιστον αυτό ήταν ντροπή και υποτιμητικό για εμάς, πράγμα που δεν έμεινε ασχολίαστο από τον πρόεδρο της Ε.Ε.Π.Α κ. Ζέρβα Δημήτρη.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων προσπάθησαν να μπουν στο πνεύμα της συζήτησης αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν εμφανίζοντας απογοητευτική εικόνα καθώς η δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς ή απλά δεν ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν ερχόμενοι στην συνάντηση αυτή. Μικρός και ουσιαστικός ήταν ο λόγος του κ. Γεωργιάδη από το ΛΑΟΣ όπου δεσμεύτηκε να κάνει επερώτηση στην Βουλή για τις στολές και την καθυστέρηση παράδοσης τους. Η συζήτηση συνεχίστηκε αναφορικά με την σύσταση της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών Πυροσβεστικού Σώματος και την διεξαγωγή εκλογών που θα γίνουν λίαν συντόμως μέσα στις αρχές του 2009.

Αναφέρθηκαν το καταστατικό της Π.Ε.Ε.Π.Π.Σ, η συμμετοχή εκπροσώπων από όλη την Ελλάδα , η έδρα της Π.Ε.Ε.Π.Π.Σ καθώς και η διαδικασία συνελεύσεων και τακτικών συνεδριάσεων αυτής.

Επόμενο θέμα ήταν η συζήτηση του νόμου του Εθ. Πυροσβέστη όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της Ε.Ε.Π.Α για αναθεώρηση του νόμου και τροποποίηση αυτού, συζητήθηκαν τα άρθρα ένα προς ένα με προτάσεις από τους παρευρισκόμενους εθελοντές πυροσβέστες, και κατόπιν ακολούθησε η συζήτηση για το προεδρικό διάταγμα και τις τροποποιήσεις αυτού.

Τα πρακτικά της συνάντησης υπάρχουν στα αρχεία της Ε.Ε.Π.Α και πιστεύω σύντομα θα δημοσιευτούν εφόσον υπάρχει ο διαθέσιμος χρόνος σύνταξης τους από την Ε.Ε.Π.Α.
Η συζήτηση έκλεισε στις 15:30 περίπου μετά από περίπου τέσσερις ώρες αφήνοντας ανάμικτα συναισθήματα , απογοήτευσης αλλά και αισιοδοξίας από συγκεκριμένες ομιλίες στελεχών του Π.Σ .

Συμπεράσματα και σκέψεις

Κρίνοντας πάντα προσωπικά, θα ήθελα να τονίσω ότι με πείραξε ιδιαιτέρως ότι αν και η συνάντηση αυτή είχε προγραμματιστεί πολύ καιρό πριν και είχε δημοσιευτεί και στην ιστοσελίδα με τακτά διαφημιστικά banner, οι συνάδελφοι δεν ανταποκρίθηκαν ως έπρεπε. Γνωρίζω και κατανοώ τις ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας αλλά ειλικρινά στεναχωρήθηκα όταν δεν είδα κανέναν ειδικά από την Κρήτη και την Θεσσαλονίκη.

Ελπίζω αυτή η απουσία να μην σήμαινε κατ επέκταση και αδιαφορία για την Π.Ε.Ε.Π.Π.Σ ή την γενικότερη εξέλιξη του θεσμού μας. Κάτι άλλο που πραγματικά με ξένισε ήταν η οργή και το μένος ορισμένων συνάδελφων από την Πάτρα που αν και δικαίως ήταν εξοργισμένοι το εξέφρασαν με λάθος τρόπο στην συνάντηση και ειπώθηκαν πράγματα που ήταν άκρως ανάρμοστα. Πέραν τούτου να τονίσω ότι όταν αποχωρούμε από μια συνάντηση τέτοιου επιπέδου τουλάχιστον οφείλουμε να χαιρετούμε τους διοργανωτές και φυσικά την πλειονότητα των συναδέλφων. Η γενικότερη εικόνα που πήρα εγώ προσωπικά ήταν ότι ειδικά οι συνάδελφοι στην επαρχία και στα νησιά έχουν μπλέξει την ιδιότητα τους ως Εθελοντές πυροσβέστες με αυτή των τοπικών σωματείων που ασχολούνται με την Γ.Γ.Π.Π. Καλό θα ήταν να αντιληφθούμε κάποτε τι θέλουμε να είμαστε .. δεν μπορούμε να έχουμε και τα δύο συνάδελφοι . Πολύ ξεκάθαρα και πρακτικά τόνισε ο Γ.Γ. της Ε.Ε.Π.Α ο κ. Τσιουγκρής Μάκης, ότι κατανοούμε την οικονομική δυσχέρεια στο θέμα των εξοπλισμών και είναι σεβαστό και κατανοητό να υπάρχει σύλλογος φίλων του κλιμακίου ή των εθελοντών ο οποίος συνδράμει μέσω χορηγήσεων από την Γ.Γ.Π.Π τους εθελοντές πυροσβέστες της περιοχής αλλά όχι και να επιλέγουμε τι μας συμφέρει κάθε φορά και να καταστρατηγούμε τους νόμους που εμείς οι ίδιοι παλεύουμε να εφαρμοστούν. Πολύ πικρία εξέφρασαν οι συνάδελφοι από την Πάτρα και την Μυτιλήνη αναφορικά με τα προβλήματα εξοπλισμού άλλα και βαρδιών. Τους απήντησε το προεδρείο της Ε.Ε.Π.Α, ότι αν δεν έχουν γραπτώς τις οποιεσδήποτε διαταγές των ανώτερων τους δεν είναι δυνατόν να βοηθήσουμε και να ανακινήσουμε θέματα.

Προφορικές διαταγές δεν έχουν ισχύ τόσο στους εθελοντές όσο και στην πράξη εφόσον υπάρχει το γράμμα του νόμου. Αν δεν εφαρμόζεται από κάποιους διοικητές σας προτείνω να εφαρμόσετε εσείς την μαγική λέξη “Δ.Υ ή αναφορά” και από εκεί και πέρα το θέμα σας θα πάει υπηρεσιακά. Με λεονταρισμούς και τσιρίδες ποτέ δεν πρόκειται να λυθεί κανένα από τα θέματα μας πάρα μόνο με τα επίσημα όργανα και ενώσεις μας αλλά και έγγραφα που θα διακινούνται υπηρεσιακά η με συστημένη αλληλογραφία.

Για να μας πάρουν στα σοβαρά στο Αρχηγείο θα πρέπει να παρουσιάζουμε και την κατάλληλη εικόνα προς αυτούς δεν είναι δυνατόν να απαιτούμε να προσομοιάσουμε με τους επαγγελματίες οπτικά και πρακτικά και από την άλλη να είμαστε αξύριστοι ή να έχουμε κακή συμπεριφορά προς τους συναδέλφους μας. Όλα θέλουν μέτρο, ούτε Στρατός είμαστε για να βαράμε προσοχές αλλά ούτε να το κάνουμε μπάτε σκύλοι αλέστε… Η λύση είναι κάπου στη μέση.

Προσωπικά πιστεύω ότι αναλόγως με τις κρίσεις στις τάξεις των αξιωματικών του Π.Σ θα εξελιχθούν και τα πράγματα στους εθελοντές πυροσβέστες. Κλείνω με τούτο , ετοιμαστείτε για αγώνες διαρκείας και μην εφησυχάζετε, αναλάβετε πρωτοβουλίες & συσπειρωθείτε διότι δέκα άτομα τρέχουν για όλους και αυτό δεν μπορεί να τραβήξει πάρα πολύ , παντού χρειάζεται ανανέωση και φρέσκες ιδέες για αυτό ενωθείτε και βγείτε μπροστά.

Ο Διαχειριστής της ιστοσελίδας

Ρέτσιος Σ. Ιωάννης

Ακολουθούν φωτογραφίες από την συνάντηση (Φωτό Βασίλης Γιαννάκος)

Πατήστε για μεγέθυνση:

Ομιλία του κ. Ρέτσιου στην 2η Πανελλήνια Συνάντηση Εθ. Πυρ/στων


Αγαπητοί Συνάδελφοι, εθελόντριες εθελοντές, κυρίες κύριοι, πέρασε ένας χρόνος από την τελευταία συνάντηση μας στον ίδιο ακριβώς χώρο χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά κάτι προς το καλύτερο. Βρισκόμαστε και πάλι εδώ διεκδικώντας τα αυτονόητα.

Αυτονόητα για εμάς, Δυσνόητα για το Αρχηγείο καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί οι περισσότερες προτάσεις και δεσμεύσεις που ακούσαμε στην προηγούμενη συνάντηση. Σε περίπτωση που ξεχάσατε να σας θυμίσω μία από τις δεσμεύσεις από μεριάς Π.Σ. «μέχρι την Άνοιξη του 2008 το σύνολο των Εθελοντών θα έχει εξοπλιστεί πλήρως» .. δεν θέλω να ξύνω πληγές αλλά το θέμα του εξοπλισμού των εθελοντών έχει καταντήσει πλέον γελοιότητα και ειλικρινά απορώ πως δεν μας έχουν πάρει ακόμα χαμπάρι οι θεατρικές επιθεωρήσεις να μας κάνουν νούμερο.

Ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη ψυχορραγεί περισσότερο από ποτέ, και τείνει να εξαλειφθεί από την Ελλάδα αν συνεχιστεί η τωρινή αδιαφορία από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος. Βλέπουμε εθελοντικές ομάδες δήμων και κοινοτήτων να προωθούνται, να επιβραβεύονται, να χρηματοδοτούνται και να αναφέρονται συνεχώς με ευμενή σχόλια. Ειλικρινά πείτε μου πότε ήταν η τελευταία φορά που βγήκε δελτίο τύπου από το Πυροσβεστικό Σώμα αναφέροντας ότι στο τάδε συμβάν ενέργησαν 12 πυροσβέστες εκ των οποίων 2 εθελοντές?

Πότε είδατε ευχαριστήρια επιστολή στους Εθελοντές Πυροσβέστες του σώματος?

Θυμάστε μήπως πότε, βράβευσε το Πυροσβεστικό Σώμα τους εθελοντές του ή έκανε ειδική εκδήλωση για αυτούς? Να σας πω εγώ, ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ.. το ανάφερα εις τριπλούν για να το εμπεδώσετε… μήπως γνωρίζετε ποιος μας αντιπροσωπεύει στην παγκόσμια ένωση εθελοντών πυροσβεστών με έδρα το Τόκυο στην Ιαπωνία? Το πυροσβεστικό σώμα… τώρα γιατί στο Παγκόσμιο συνέδριο Εθελοντών Πυροσβεστών το Μάιο του 2008 στο Τόκυο δεν εκπροσωπηθήκαμε σε αντίθεση με άλλες χώρες που συμμετείχαν για να συζητήσουν τα προβλήματα σε διεθνές επίπεδο των εθελοντών πυροσβεστών αποτελεί άλλο ένα μεγάλο ερωτηματικό. Προφανώς οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, Η Γερμανία, Η Αγγλία, Η Ελβετία , Η Φινλανδία, Η Ολλανδία, Η Αυστρία, Η Αυστραλία, Η Ν. Ζηλανδία, και η Κίνα είναι υποανάπτυκτες χώρες και επειδή δεν είχαν με τι άλλο να ασχοληθούν έστειλαν τις αντιπροσωπείες των εθελοντών πυροσβεστών τους στο παγκόσμιο συνέδριο…

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρομαι στα θετικά του θεσμού μας καθώς είμαι σίγουρος ότι οι συνάδελφοι και φίλοι μου από την Ε.Ε.Π.Α τα έχουν ήδη αναφέρει η θα τα αναφέρουν αναλυτικώς και τους αξίζουν συγχαρητήρια για αυτά που έχουν φέρει εις πέρας μέχρι τώρα, όχι μόνο για την περιοχή της Αττικής αλλά και όλης της Ελλάδος. Προτιμώ λοιπόν εγώ να είμαι το μαύρο πρόβατο ή ο γκρινιάρης της παρέας.

Θα γίνω κακός λοιπόν, και θα σας υπενθυμίσω ότι έχουμε και ένα μητρώο σε περίπτωση που το έχετε ξεχάσει. Το μητρώο αυτό των Εθελοντών πυροσβεστών στην ουσία είναι ανύπαρκτο, καθιστώντας όλους εμάς που κοπιάζουμε καθημερινά και διαθέτουμε από το υστέρημα μας χρήματα για εκπαίδευση σε διάφορα αντικείμενα ( όπως πυρόσβεση & διάσωση) , να πηγαίνει στράφι. Οι Εθελοντές Πυροσβέστες ως άτομα που παρέχουν κοινωνική προσφορά προσπαθούνε να έχουνε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο σε ότι κάνουν, το θέμα είναι όμως ποιος το γνωρίζει αυτό?

Ειλικρινά αναλογιστήκατε ποτέ αν στο μητρώο των εθελοντών έχουν περαστεί οι εξειδικεύσεις των εθελοντών οι πιστοποιήσεις τους, το στρατιωτικό τους ιστορικό, η τρέχουσα υγειονομική τους κατάσταση, το ποινικό τους μητρώο και άλλα πολλά?

Όταν μου άλλαξαν την υπηρεσιακή ταυτότητα λόγω προαγωγής στο βαθμό του Αρχιπυροσβεστη παρατήρησα με μεγάλη μου έκπληξη ότι αν και η Αστυνομική μου ταυτότητα είχε αλλάξει προ τριετίας, η διεύθυνση κατοικίας στο δελτίο της υπηρεσιακής ταυτότητας δεν είχε αλλαχτεί, το επάγγελμα μου δεν είχε αλλαχτεί αλλά το χειρότερο όλων ήταν ότι αναφερόταν ο παλιός αριθμός δελτίου της αστυνομικής ταυτότητος!!!

Δηλαδή σε περίπτωση εξακρίβωσης στοιχείων δεν θα υπήρχε ταύτιση μεταξύ υπηρεσιακής ταυτότητος Π.Σ. και δελτίου αστυνομικής ταυτότητος, διότι ουδέποτε ζητήθηκε από το αρμόδιο τμήμα εθελοντών έστω και ως φωτοτυπία!

Δεν πάει καιρός που δύο συνάδελφοι της Ελληνικής Αστυνομίας της ομάδας Ζ με σταμάτησαν για έλεγχο αργά το βράδυ στην Κατεχάκη με τη μηχανή μου. Όταν άνοιξα το πορτοφόλι μου να βγάλω το δίπλωμα είδαν την υπηρεσιακή μου ταυτότητα και με ενημέρωσαν ότι εφόσον είμαι συνάδελφος μπορώ να φύγω .. έτσι απλά χωρίς περαιτέρω έλεγχο!!! Αν και επέμεινα στην ιδιότητα μου ως ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ το μόνο που αρκέστηκαν να με ρωτήσουν πριν φύγουν, ήταν σε ποιο σταθμό υπηρετώ..

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και κατά επέκταση στο Πυροσβεστικό Σώμα… η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ συνάδελφοι που πρέπει να επιδεικνύουμε είναι τεράστια ως κάτοχοι αυτών των υπηρεσιακών εγγράφων, κάνει όμως το ίδιο και το Πυροσβεστικό Σώμα απέναντι μας? Σαφέστατα και όχι!

Καλώ από αυτό το βήμα τους αξιωματικούς του Π.Σ. να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και να βάλουν τάξη στο αποδιοργανωμένο ως και ανύπαρκτο μητρώο των Εθ. Πυρ/στων. Να ζητηθούν ΑΜΕΣΑ και από όλους : Αντίγραφα Αστυνομικών Ταυτοτήτων, Πρόσφατα στοιχεία επικοινωνίας, Πιστοποιητικά υγείας, Ποινικά μητρώα, Γνήσια αντίγραφα εκπαιδεύσεων και πιστοποιήσεων από Ελλάδα και Εξωτερικό, να υπάρξει ποινολόγιο και αρχείο για οποιονδήποτε εθελοντή έχει λάβει εύφημο μνεία, που δυστυχώς μετρώνται στα δάχτυλα, καθώς ελάχιστοι αξιωματικοί μπαίνουν στο κόπο να την συντάξουν καθώς πολλές φορές η γραφειοκρατία τους αποθαρρύνει…

Υπάρχουν πολλοί εθελοντές μορφωμένα παιδιά με ικανότητες που μπορούν κάλλιστα να βοηθήσουν το αρχηγείο ή το υπεύθυνο τμήμα εθελοντών & να κατασκευαστεί μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων καταχώρησης των εθελοντών πυροσβεστών & επιτέλους να μάθουμε και πόσοι είμαστε. Ναι κύριες και κύριοι άλλο ένα ατόπημα του τμήματος εθελοντών στο Αρχηγείο είναι η άγνοια του περί του πραγματικού αριθμού εθελοντών πυροσβεστών πανελληνίως… Στην τελευταία καταμέτρηση που έγινε στις 16/6/2008 κατόπιν αίτησης από την ΕΕΠΑ ο αριθμός που δόθηκε από το Αρχηγείο, άγγιζε τους 2.395 εθελοντές πυροσβέστες… ένα εξωφρενικό νούμερο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα καθώς το πραγματικό νούμερο με τις καλύτερες προοπτικές δεν ξεπερνά τους 1.000 σε όλη την Ελλάδα. Είναι πολύ ευκολότερο να εξοπλιστούν 800 – 1.000 άτομα πλήρως παρά να αναφερόμαστε σε μια γενικότητα των 2.395 ατόμων που ουδείς γνωρίζει που βρίσκονται με τι ασχολούνται και τι εξοπλισμό διαθέτουν.

Έρχομαι και στα του νόμου μας που πρόσφατα ανασυστάθηκε από την επιτροπή του Αρχηγείου του Π.Σ. Προσωπικά εγώ βρίσκω την πρόταση αύξησης των υπηρεσιών από 4 σε 5, ουτοπία και υπερβολή καθώς θα οδηγήσει τους ήδη οικονομικά εξαντλημένους εθελοντές πυροσβέστες σε παραίτηση . Ζητάμε δηλαδή από τον Εθελοντή να προσφέρει 8 ώρες ανά βάρδια Χ 5 φορές το μήνα που ισούται λίγο ως πολύ με 40 εργάσιμες ώρες.

Για να μην σας κουράζω, αν για αυτές τις ώρες δεν εργαστεί ο εθελοντής θα υπάρχει μια οικονομική απώλεια περίπου 150 ευρώ το μήνα, όταν ο βασικός μισθός δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ . Βεβαίως υπάρχουν και τα Σαββατοκύριακα θα μου πείτε που μπορεί ο Εθελοντής να κάνει βάρδια.. δηλαδή δεν χρειάζεται να βγάλουμε τα παιδιά μας βόλτα, δεν χρειάζεται να πάμε για ψώνια , δεν χρειάζεται να επισκευάσουμε τις μικροζημιές σπίτι μας, δεν χρειάζεται ο προσωπικός χρόνος ξεκούρασης, και φυσικά ο χρόνος που αφιερώνουμε στην οικογένεια μας. Δεν θα ήταν πιο απλό να προσφέραμε τις υπηρεσίες μας όταν και εφόσον αυτές θα χρειαζόταν και να κάναμε τουλάχιστον 2 ως 3 υπηρεσίες μηνιαίως για να είμαστε σε επαφή με το αντικείμενο? Δεν θα ήμασταν πιο ξεκούραστοι και πιο ανυπόμονοι να κάνουμε υπηρεσία?… δεν θέλω να σας κουράσω άλλο με το θέμα των υπηρεσιών καθώς πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί τους μεγαλύτερους από εμάς σε ηλικία με επιβαρυμένες επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις που ταυτόχρονα όμως διατηρούμε & την αγάπη μας για το Π.Σ .

Κλείνοντας την σύντομη παρέμβαση μου σε αυτή την συνάντηση, θα ήθελα να τονίσω την πλήρη αντίθεση μου με την μοριοδότηση των εθελοντών στο Π.Σ. Είμαι κάθετα αντίθετος όχι επειδή πιστεύω ότι δεν αξίζουν οι εθελοντές να βοηθηθούν για την εισαγωγή τους στο Π.Σ αλλά επειδή έχει γίνει ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ των περισσοτέρων που εντάσσονται ως εθελοντές στο Π.Σ. εκτός μιας μικρής μειονότητας που είναι ρομαντικοί.

Αν συνάδελφοι θέλετε να μπείτε στο Π.Σ να δώσετε εξετάσεις όπως οι υπόλοιποι και να μπείτε με την αξία σας ή να χρησιμοποιήσετε τον όποιο μπάρμπα από την Κορώνη έχετε δεν με αφορά, όμως το να βλέπω κακούς εθελοντές που το μόνο που τους νοιάζει είναι να παρέλθει η δόκιμη διετία με πλασματικές υπηρεσίες φορώντας Τζην και αθλητικά παπούτσια όχι επειδή δεν έχουν εξοπλισμό αλλά επειδή δεν ενδιαφέρονται να τηρήσουν κανένα κανονισμό .. άλλωστε για ποιο λόγο αύριο θα είναι επαγγελματίες!!! Αυτοί οι εθελοντές λοιπόν που θα γίνουν αύριο μόνιμοι πυροσβέστες θα καταντήσουν οι χειρότεροι επικριτές των εθελοντών, χαρακτηρίζοντας τους ως τεμπέληδες και αργόσχολους. Αυτή λοιπόν την νοοτροπία δεν την δέχομαι και θα την πολεμήσω με όλες τις δυνάμεις μου. Προτείνω, αν τουλάχιστον δεν μπορεί να αφαιρεθεί αυτό το «ευεργέτημα» της μοριοδοτησης να δίνεται η δυνατότητα των μορίων στους εθελοντές ΜΟΝΟ μετά την πάροδο πενταετούς επιβεβαιωμένης υπηρεσίας στο Π.Σ. και όχι διετούς .. εκεί θα δούμε ποιος είναι πραγματικός εθελοντής και ποιος ενδιαφέρεται πράγματι να μπει στο Σώμα.

Σας ζητώ συγνώμη αν σας κούρασα με την μικρή μου παρέμβαση και εύχομαι ο θεσμός να επιβιώσει από τις πραγματικά δύσκολες στιγμές που περνάει. Για τους συνάδελφους μας επαγγελματίες πυροσβέστες , υπαξιωματικούς και αξιωματικούς προτείνω να σκύψουν με ευλάβεια πάνω από το θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη διότι γρήγορα θα έρθει η στιγμή που θα καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να έχεις εθελοντές.. δικούς σου εθελοντές.

Να ξέρεις ότι την στιγμή της ανάγκης στην πυρκαγιά, στην διάσωση, θα βρεθεί ένα Άνθρωπος που θα σε βοηθήσει .. ένα Άνθρωπος που έχει βγει μέσα από τον ίδιο οργανισμό που εκπαίδευσε και εσένα, ένας Άνθρωπος που γνωρίζει & κατανοεί τις αδυναμίες της υπηρεσίας σου, ένας Άνθρωπος που αισθάνεται τιμή να φοράει το ίδιο σήμα με εσένα στο μπράτσο του, αυτός ο Άνθρωπος φέρει όνομα και επώνυμο και λέγεται «Εθελοντής Πυροσβέστης» και αισθάνεται περήφανος για αυτό.

Σας ευχαριστώ 

Ομιλία του Προέδρου της ΕΕΠΑ στην 2η Πανελλήνια Συνάντηση

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών
Αξιότιμοι Εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων
Αξιότιμε κύριε Προϊστάμενε του Β’ Κλάδου
Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχα
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Αξιωματικών
Αξιότιμε κύριε Αφεντούλη και κύριε Διαμαντή
Αγαπητοί συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα.

Σας καλωσορίζω στην 2Η Πανελλήνια Συνάντηση Εθελοντών Πυροσβεστών, και σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε την πρόσκλησή μας.

Πέρασαν αισίως 17 χρόνια, από τότε που καθιερώθηκε ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη και στην Ελλάδα, αλλά 11 από τότε που ουσιαστικά άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα. Θα περίμενε κανείς, ότι μετά από τόσα χρόνια, θα ήμασταν σε θέση σήμερα να μιλάμε για έναν εθελοντισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα, εφάμιλλο των άλλων Ευρωπαϊκών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Να μιλάμε, για τα όσα έχει προσφέρει στην κοινωνία, στην προστασία του περιβάλλοντος, των συνανθρώπων μας και των περιουσιών, αλλά και στο ίδιο το Σώμα. Να μιλάμε, για το πώς θα μπορέσει να προσφέρει ακόμα περισσότερα, γιατί ως γνωστόν όταν κάποιος δίνει κάτι από τον εαυτό του, μόνο και μόνο επειδή το αγαπάει και το θέλει, τότε η προσφορά αυτή είναι αστείρευτη.

Δυστυχώς όμως, τόσα χρόνια μετά είμαστε ακόμα την αρχή.
Με έναν εθελοντισμό, έρμαιο στα πιστεύω και τις απόψεις της κάθε Ηγεσίας.
Με έναν εθελοντισμό, ανύπαρκτο μέχρι και πριν από λίγα χρόνια στα μάτια της πολιτείας.
Με έναν εθελοντισμό, αντικείμενο εκμετάλλευσης από ανύπαρκτες ή αμφιβόλων προθέσεων εθελοντικές ομάδες και διαβατήριο για προσωπική ανάδειξη, πολιτικές ή άλλες φιλοδοξίες. Ακόμα και σαν μέσο προσέλκυσης χρηματικών και υλικών δωρεών. Έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια να μαζεύονται 15 – 20 άτομα, να ιδρύουν μια ομάδα δασοπροστασίας, διάσωσης, αντιμετώπισης καταστροφών, σεισμών, λοιμών και καταποντισμών, να φοράνε μια στολή και να αυτοαποκαλούνται Εθελοντές Πυροσβέστες εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των πολιτών.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπάρχουν περισσότερες από εκατό ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Δασοπροστασία – Δασοπυρόσβεση. Αρκετές όμως εξ αυτών, επεμβαίνουν αυτόβουλα και σε αστικής φύσεως συμβάντα, τροχαία, διασώσεις και παροχές βοηθείας χωρίς να έχουν καμία δικαιοδοσία και χωρίς κανείς να τους σταματά. Οι περισσότερες, κινούνται ανεξάρτητα και ανεξέλεγκτα, ελλείψει νομικού πλαισίου, χωρίς συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δυστυχώς μερικές, όπως προείπα, χρησιμοποιούν τον όρο Εθελοντής Πυροσβέστης χωρίς να λογοδοτούν πουθενά γι’ αυτό.

Προσωπικά δεν θα μου προκαλέσει καμιά εντύπωση, αν κάποια από αυτές που σήμερα διατρανώνει με κάθε ευκαιρία το ανύπαρκτο εθελοντικό της έργο, δεχόμενη πακτωλό χρηματικών και υλικών δωρεών, αύριο αρχίσει να προσφέρει πυροσβεστικές υπηρεσίες επί πληρωμή, υποκαθιστώντας το έργο του Σώματος.

Ομολογουμένως, υπάρχουν ομάδες οι οποίες προσφέρουν, αξιόλογο έργο στον τομέα της δασοπυρόσβεσης εδώ και πολλά χρόνια, συνεισφέροντας ουσιαστικά στο έργο του Σώματος, θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό, ότι ο Εθελοντής Πυροσβέστης είναι ένας και είναι αυτός που προσφέρει εθελοντικό έργο μέσα από το Πυροσβεστικό Σώμα. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να καπηλεύεται τον θεσμό και τον όρο, γεγονός, που δυστυχώς επετράπη όλα αυτά τα χρόνια από την πολιτεία και το Σώμα. Την ίδια ώρα, που το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Πολιτικής Προστασίας, διοχετεύει δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο προς τις εθελοντικές ομάδες, παρόλο που αναγνωρίζει την έλλειψη νομικού πλαισίου για την δράση τους, την ίδια στιγμή δεν έχει ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για τους νομικά θεσμοθετημένους Εθελοντές Πυροσβέστες.

Την ιδία στιγμή που σήμερα στις Ευρωπαϊκές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, η χειρότερη αναλόγια εθελοντή προς μόνιμο είναι 2 προς 1, στην Ελλάδα είναι 1 προς 5. Δεν θα σχολιάσω περαιτέρω. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Κύριος στόχος του νόμου, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, ήταν η ίδρυση Εθελοντικών Υπηρεσιών για την ενίσχυση της πυροπροστασίας των τοπικών περιοχών, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα στους πολίτες για ενεργή συμμετοχή στην προστασία του περιβάλλοντος και την παροχή βοηθείας σε μεγάλες φυσικές και άλλες καταστροφές. Κάτι όμως που τελικά δεν επετεύχθη!

Η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι είτε δε διέβλεπαν κάποιο κοινωνικό ή πολιτικό συμφέρον, είτε δε διέθεταν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους.
Η απουσία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών για το τι εστί εθελοντισμός.
Η νοοτροπία του Έλληνα, που θέλει να τα περιμένει όλα από το κράτος,
Κυρίως όμως, η διαχρονική αδιαφορία του ίδιου του Σώματος για τον θεσμό που δέν πίστεψε σε αυτόν, ήταν τα αίτια ώστε να μην αναπτυχτούν, και τώρα να μιλάμε για 23 Εθελοντικές Υπηρεσίες εκ των οποίων ελάχιστες λειτουργούν και αυτό χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες και το πείσμα των εθελοντών που τις στελεχώνουν. Οι περισσότερες ή μένουν στα χαρτιά ή δεν υποστηρίζονται πλέον από τις οικείες Επαγγελματικές Υπηρεσίες και τον δήμο όπου υπάγονται, και παρά τις συνεχείς επισημάνσεις των υπευθύνων των κλιμακίων προς το Αρχηγείο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αυτό εξακολουθεί να κωφεύει. Μοναδική εξαίρεση, αποτελεί το κλιμάκιο Πεντέλης το οποίο αν και πέρασε τα τρία προηγούμενα χρονιά σε απομόνωση από το Πυροσβεστικό Σώμα λόγω συγκεκριμένων εντολών από ανώτατους αξιωματικούς, για να μην δυσαρεστηθεί ο Δήμαρχος, εξακολουθεί να λειτουργεί. Σήμερα αξιοποιείται περισσότερο και αυτό λόγω της αμέριστης συμπαράστασης και υποστήριξης από τον Περιφερειάρχη Αττικής Υποστράτηγο κύριο Γεροκώστα, έναν από τους ελάχιστους ανώτατους αξιωματικούς που έχει αποδείξει έμπρακτα την υποστήριξή του στους εθελοντές. Έτσι, αφού η κεντρική ιδέα του νόμου δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί στην πράξη, όσοι θέλησαν να αποκτήσουν την ιδιότητα απευθύνθηκαν στους Πυροσβεστικούς Σταθμούς χωρίς όμως αυτοί, από ότι φάνηκε εκ των υστέρων, να είναι έτοιμοι να τους δεχτούν πραγματικά.

Η απουσία κατευθύνσεων και ενημέρωσης από το Αρχηγείο προς τις Διοικήσεις, έχει σαν αποτέλεσμα ο κάθε Διοικητής και Προϊστάμενος να δίνει την δικιά του ερμηνεία στις διατάξεις της νομοθεσίας, κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα.

Η έλλειψη ενιαίου προγράμματος εκπαίδευσης.
Η μη χορήγηση στολής και Μέσων Ατομικής προστασίας.
Οι απαρχαιωμένες αντιλήψεις που επικρατούσαν και εξακολουθούν να επικρατούν σε μερίδα επαγγελματιών όλων των βαθμών, Κυρίως όμως, το μεγάλο σφάλμα των τότε υπευθύνων να κλείσουν τα μάτια στον κατακλυσμό του Σώματος από έναν τεράστιο αριθμό ατόμων που σαν σκοπό δεν είχαν την προσφορά αλλά μια μικρή φορολογική έκπτωση ή μια μονιμοποίηση μέσω της ποσόστωσης, είχε ως κατάληξη, ο θεσμός να μην προσφέρει ουσιαστικά, η δύναμη το 2002 να ξεπερνάει τους 6.000, κανένας να μην αποφασίζει να δώσει λύσεις και παρόλα αυτά η Ηγεσία να καμαρώνει για αυτή την «χάρτινη» δύναμη.

Κόντρα όμως στην τότε κατάσταση, αρκετοί μπήκαν στο Σώμα, έγιναν πραγματικοί εθελοντές και με σύμμαχο μια μερίδα μονίμου προσωπικού, αποδείκνυαν συχνά, παρά τα τεράστια προβλήματα, ότι ο εθελοντισμός δεν είναι αυτό που είχε καταντήσει, μια εφήμερη ευκαιρία ικανοποίησης προσωπικών επιδιώξεων, αλλά τρόπος και στάση ζωής, όντας βέβαιο ότι αν δεν αφεινονταν στην μοίρα του, σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά.

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι
Αγαπητοί συνάδελφοι
Πέρασε ένας χρόνος από την πρώτη πανελλήνια συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Ένωσης. Ήταν μια διοργάνωση στην σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών που επιχειρούσε για πρώτη φορά να συγκεντρώσει τους εναπομείναντες εθελοντές του Σώματος με σκοπό να δηλώσουν την ύπαρξη τους. Να ακουστεί η φωνή τους και τα προβλήματα τους. Η αγωνία τους για το αύριο του θεσμού. Το παράπονό τους για τον παραγκωνισμό όλων αυτών των ετών. Η θέληση τους για περισσότερη προσφορά και αξιοποίηση.

Όλα αυτά, μετά την συνάντηση, άρχισαν να μπαίνουν σε άλλη βάση, αφού για πρώτη φορά είχε βρεθεί ο Αρχηγός και τα στελέχη πού μας άνοιξαν τις πόρτες, μας άκουσαν και έτσι άρχισαν να δρομολογούνται λύσεις στα χρόνια προβλήματα. Από αυτό το βήμα ο τότε προϊστάμενος Β΄ κλάδου ανέπτυξε τις σκέψεις της Ηγεσίας ανακοινώνοντας παράλληλα τις πρώτες ενέργειες για την αναβάθμιση του θεσμού και την χορήγηση στολών μέσω της δωρεάς του κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση. Η συνεχεία όμως μετά την αλλαγή της ηγεσίας και των στελεχών, δεν έμελλε να είναι το ίδιο θετική. Σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα υπηρετούν 2.000 Εθελοντές και Εθελόντριες οι οποίοι αντικρίζουν την ίδια κατάσταση. Οι τυχοδιώκτες και οι πρόσκαιροι εθελοντές έχουν αποχωρήσει αλλά δυστυχώς μαζί τους, έχει αποχωρήσει και ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων απογοητευμένοι από την διατήρηση της κατάστασης αυτής αφού δεν τους επετράπη ποτέ η ουσιαστική συμμετοχή τους στο πυροσβεστικό έργο.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, βρισκόμαστε ξανά εδώ, περιμένοντας ακόμα να παραλάβουμε τις στολές της δωρεάς οι οποίες βρίσκονται στην αποθήκη πάνω από 2 μήνες. Την 1η Ιουλίου σε συνάντηση με τον κύριο Υφυπουργό, μας διαβεβαίωναν ότι σε 15μέρες το πολύ θα τις έχουμε. Έκτοτε πέρασαν 3 μήνες. Και ενώ στους περισσότερους από μας η χορήγηση φάνταζε αυτονόητη, ο αξιότιμος κύριος Υπαρχηγός δεν είχε την ίδια άποψη, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι δεν προβλέπεται καμία τέτοια χορήγηση γιατί είναι παράνομη, επιχειρώντας έτσι με έμμεσο τρόπο την υφαρπαγή τους για διάθεση σε άλλους. Έπρεπε να δημοσιοποιήσουμε το γεγονός και να ενημερώσουμε το Ίδρυμα Λάτση ώστε να αποτρέψουμε αυτή την ύπουλη ενέργεια, διεκδικώντας κάτι το οποίο προορίζεται για μας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά το τμήμα τεχνικών προδιαγραφών, ύστερα από εντολή, ήρθε σε επικοινωνία με την κατασκευάστρια εταιρία ώστε να αφαιρεθεί από την πλάτη του χιτωνίου η ένδειξη «Πυροσβεστικό Σώμα». Μια κίνηση που αν μη τι άλλο, αποτελεί προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού, διαχωρισμού και περιθωριοποίησης του εθελοντικού προσωπικού.

Βρισκόμαστε εδώ, με συναδέλφους να περιμένουν ακόμα την καταβολή του ειδικού εφάπαξ επιδόματος για την συμμετοχή τους στις περσινές πυρκαγιές. Πέρασε 1 χρόνος από τότε που ξεκίνησαν οι διαδικασίες από την προηγούμενη ηγεσία με σκοπό να προταθεί προς τα αρμόδια υπουργεία η χορήγησή του, σύμφωνα με τον νόμο, και ακόμα τα έγγραφα περιφέρονται από γραφείο σε γραφείο. Τελευταία μάλιστα μαθαίνουμε ότι το επίδομα αυτό θα αγγίξει το υπέρογκο ποσό των 100 ευρώ. Τόσο αξιολογείται η προσφορά των 120 συναδέλφων που έτρεχαν στις φωτιές για ένα ολόκληρο καλοκαίρι!

Βρισκόμαστε εδώ, αναμένοντας την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του νομικού πλαισίου. Πέρασαν 8 μήνες και μόλις πριν από δυο εβδομάδες η επιτροπή που συστάθηκε τελείωσε το έργο της, έχοντας πάρει 2 παρατάσεις και συνεδριάζοντας ουσιαστικά 3 φορές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προέδρου της ο οποίος κατέληξε να παλεύει μόνος του. Όλα αυτά για να παρουσιαστεί ένα κείμενο που αν και βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, αρκετές από τις προτάσεις μας δεν έχουν συμπεριληφθεί, παρουσιάζει κενά και έχει σημεία που επιδέχονται διαφορετικών ερμηνειών.

Συγκεντρωθήκαμε εδώ, με συναδέλφους, που μετά από 2, 3 ακόμα και 4 χρόνια υπηρεσίας εξακολουθούν να μην έχουν μετάσχει σε συμβάν γιατί ο αξιωματικός υπηρεσίας τους κατεβάζει από το όχημα με το έτσι θέλω.
Που η μόνη υπηρεσία που κάνουν είναι αυτή του τηλεφωνητή γιατί ο διοικητής τους σταθμού αρνείται να τους ορίσει σε όχημα προβάλλοντας κάθε φορά ανυπόστατες και αστείες δικαιολογίες ή επικαλούμενος εντολές ανώτερων και ας έχουν πληρώσει με δικά τους χρήματα την στολή και τον εξοπλισμό.
Που δεν τους επιτρέπεται να εκτελούν νυχτερινή βάρδια και ας είναι η μονή υπηρεσία που μπορούν να κάνουν, αφού εργάζονται καθημερινά μέχρι αργά το απόγευμα.
Που υπομένουν την όχι και τόσο συναδελφική συμπεριφορά από μικρή ευτυχώς μερίδα μονίμων. Με ένα μητρώο Εθελοντών μπάχαλο, από την στιγμή που η ευθύνη για την τήρησή του μεταβιβάστηκε από το Αρχηγείο στις Περιφέρειες και τις Υπηρεσίες, και έτσι κανείς να μην ξέρει πόσοι είμαστε. Αλλά στοιχειά να παρουσιάζει το Αρχηγείο και αλλά οι Περιφέρειες.

Με διοικήσεις σταθμών, να μην μπαίνουν στον κόπο να διαγράψουν όλους όσους έχουν φύγει ή δεν εκτελούν υπηρεσία για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιπλέον να μην εφαρμόζουν τις περισσότερες από τις διαταγές αφού και αυτές εξαφανίζονται.

Με το τμήμα εθελοντισμού, να υπολειτουργεί και να αρκείται σε ένα καθαρά διεκπεραιωτικό χαρακτήρα εγγράφων, αντί να προβαίνει σε ουσιαστικούς ελέγχους και οδηγίες.
Με τους περισσότερους αξιωματικούς, να εξακολουθούν να αγνοούν βασικά άρθρα του νόμου καθώς και διαταγές και αποφάσεις που εκδίδονται κατά καιρούς.
Με στελέχη του Αρχηγείου, να προσπαθούν συνεχώς, να σταθούν εμπόδιο σε κάθε τι που μετά από πολύ κόπο καταφέρνουμε, εμπλέκοντας το στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Με προστριβές μεταξύ εθελοντικού και μόνιμου προσωπικού, με τους εθελοντές να φέρουν συνεχώς μαζί τους αποφάσεις και διαταγές που να επιβεβαιώνει τα όσα υποστηρίζουν, όπως, για το αν δικαιούται να φέρει την στολή και τα διακριτικά του Σώματος ή εάν καλύπτεται ασφαλιστικά. Θέματα που σε κάποιους μπορεί να δείχνουν αστεία έχουν προκαλέσει όμως πολλές φόρες σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς εναντίων τους.

Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί σήμερα.
Αυτή είναι η συμπάθεια, ο θαυμασμός και η υποστήριξη που δηλώνει το Σώμα ότι τρέφει για τους Εθελοντές.
Πρέπει να είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν άπλες εντολές και διατάξεις για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που τρέχουν.
Μάλλον ένα είναι το συμπέρασμα, τους εθελοντές δεν τους θέλουν.
Και για να προλάβω κάποιους που θα πουν ότι για τα περισσότερα από αυτά φταίει ο ξεπερασμένος πλέον νόμος, θα πω. Όσοι νόμοι και να φτιαχτούν, όσες διαταγές και να εκδοθούν, δύσκολα θα αλλάξει κάτι εάν πρώτα, δεν σταματήσει να συντηρείται η αντίληψη ότι ένας εθελοντής είναι ανίκανος να προσφέρει όσο ένας επαγγελματία.

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι
Αγαπητοί συνάδελφοι
Η Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής διανύει τον 7 χρόνο της. Κύριος σκοπός της, ήταν και είναι, η προστασία και βελτίωση της θέσης των εθελοντών, η ανάδειξη και προαγωγή του θεσμού στην Ελληνική κοινωνία για να μπορέσουμε και εμείς να φθάσουμε τις σύγχρονες χώρες όπου ο θεσμός είναι αποδεκτός και ευπρόσδεκτος από τους πολίτες και τα όργανα της πολιτείας. Επιζητούμε πάντα την καλύτερη δυνατή συνεργασία με την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.

Ενώ από την σημερινή Πολιτική Ηγεσία λαμβάνουμε θετική ανταπόκριση και δεσμεύσεις για την επίλυση των προβλημάτων, αυτά δεν υιοθετούνται από την Φυσική Ηγεσία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Η Ένωση αν και δεν αρέσκεται σε τακτικές αντιπαράθεσης και καταγγελιών, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παρεμβάσεων, έχει πλέον υποχρεωθεί εδώ και καιρό να ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε νομικό και ένδικο μέσο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να διεκδικήσουμε αυτά που σε άλλες χώρες είναι αυτονόητα.

Ποτέ δεν ζητήσαμε να υποκαταστήσουμε το μόνιμο προσωπικό
Ποτέ δεν ζητήσαμε οικονομικά και ηθικά ανταλλάγματα
Ποτέ δεν ζητήσαμε κάτι περισσότερο από αυτό που πιστεύουμε ότι μας αξίζει
Ζητήσαμε και ζητάμε αληθινή, δίκαιη και επαγγελματική αντιμετώπιση.
Ζητάμε την άμεση χορήγηση των στολών και την καταβολή του Επιδόματος στους συναδέλφους.
Ουσιαστική αλλαγή της νομοθεσίας και επεξεργασία της από στελέχη που θέλουν τους εθελοντές.
Επανασύσταση του Ενιαίου Μητρώου Εθελοντών υπό την ευθύνη του τμήματος εθελοντισμού.
Στελέχωση του τμήματος Εθελοντισμού από νέους αξιωματικούς με όρεξη. Απαιτούμε περισσότερη εκπαίδευση, περισσότερη αξιοποίηση, περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας γιατί έχουμε δυνατότητες και το έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια.
Οι 2000 Εθελοντές Πυροσβέστες δεν αξίζουν τέτοιας αντιμετώπισης για το αδιάκοπο έργο που προσφέρουν τόσα χρόνια. Η απογοήτευση και η αγανάκτηση είναι έκδηλη στα πρόσωπα τους που βλέπουν ότι στερούνται τη δυνατότητα προσφοράς στον συνάνθρωπο και στο περιβάλλον στο μέγεθος που οι ίδιοι επιθυμούν. Δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα φτάναμε στο σημείο να διεκδικούμε το δικαίωμα στην προσφορά. Την ίδια στιγμή, που όλοι τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης του εθελοντισμού στην σημερινή εποχή και τα οφέλη που υπάρχουν από αυτόν, την ίδια στιγμή, το Πυροσβεστικό Σώμα επιμένει να διατηρεί μια αδιάφορη και άβουλη στάση. Είμαστε βέβαιοι ότι η πολιτική Ηγεσία κατανοεί πλήρως τα αιτήματά μας και θα δώσει τις σχετικές εντολές να ικανοποιηθούν. Ανησυχούμε και εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την μελλοντική παρουσία του Πυροσβεστικού Σώματος στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες των καιρών. Ανάγκες που καμία σύγχρονη πολιτεία δεν μπορεί να καλύψει χωρίς την ύπαρξη Εθελοντών.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έστω και τώρα η στάση του Αρχηγείου θα αλλάξει και θα δεί τον θεσμό με πιο θετική διάθεση προχωρώντας στην ολοκλήρωση των όσων εκκρεμούν, αναγνωρίζοντας έμπρακτα την προσφορά μας.

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι
Αγαπητοί συνάδελφοι
Κλείνοντας την ομιλία μου, δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω για άλλη μια φορά και εκ μέρους όλων των εθελοντών, ιδιαίτερα:

Το Κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, για την ευγενική δωρεά των στολών και τον εκπρόσωπο του κ. Αφεντούλη για την παρουσία του.
Τον Υποστράτηγο, Απόστολο Γεροκώστα, που ως Περιφερειάρχης Αττικής έδειξε από την πρώτη στιγμή έμπρακτο ενδιαφέρον για τους εθελοντές, έχοντας ειλικρινή συνεργασία μαζί μας και ικανοποιώντας βασικά αιτήματα μεταξύ αυτών και την πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων οι οποίες αποτελούν μια βάση για να ακολουθήσει κάτι πιο οργανωμένο.

Τον Υποστράτηγο εν αποστρατεία, Νικόλαο Διαμαντή, που από την θέση του προϊστάμενου Β’ κλάδου υποστήριξε και βοήθησε τον εθελοντισμό εξασφαλίζοντας την δωρεά των στολών.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Διοικητές, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και πυροσβέστες που μας αντιμετωπίζουν ως πραγματικούς συναδέλφους δείχνοντας μας εμπιστοσύνη και προσφέροντας μας ακόμα και το κράνος τους και δεύτερη στολή τους για την προστασία μας.
Σας ευχαριστώ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.