Δελτίο Τύπου από εθελοντικές οργανώσεις δασοπροστασίας

 

20/2/2014

Οι σκιές παρανομίας που βαρύνουν ορισμένους δεν θα πρέπει να ρίξουν στο σκοτάδι της απαξίωσης τον εθελοντισμό στην Πολιτική Προστασία.

Σχετικά με το δελτίο τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και τα δημοσιεύματα της 19ης Φεβρουαρίου 2014 που αναφέρονται στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος του προέδρου και άλλων μελών του Δ.Σ. του “Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών” (ΕΣΕΠΑ) για κακουργηματική απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ενεργητική δωροδοκία, θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

(1) Ο χώρος των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας αποτελούσε επί πολλά χρόνια, λόγω ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου και ελέγχου, πεδίο δραστηριοποίησης για άτομα με κάθε είδους κίνητρα, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που εκμεταλλεύονταν προς ίδιο όφελος την ειλικρινή διάθεση προσφοράς εθελοντών και χορηγών, αλλά και τους θετικούς συνειρμούς που δημιουργεί η έννοια “εθελοντής”.

(2) Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δραστηριότητα (ελάχιστων ευτυχώς) οργανώσεων έφτανε στο σημείο να παραβαίνουν βασικούς νόμους του Ελληνικού κράτους ή να ενεργούν χωρίς να εντάσσονται πλήρως στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του καθ’ ύλην αρμόδιου Πυροσβεστικού Σώματος.

(3) Σεβόμενοι το τεκμήριο αθωότητας, δεν θα κρίνουμε κατά πόσον τα ανωτέρω φαινόμενα χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτό είναι αποκλειστικά ζήτημα της Δικαιοσύνης. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι οι πρακτικές της συγκεκριμένης οργάνωσης είχαν ανέκαθεν δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό στις υπόλοιπες εθελοντικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον οι υπογράφουσες να αποφεύγουν κάθε επαφή μαζί της και να συνεχίζουν την δράση τους ως ανεξάρτητες οργανώσεις.

(4) Οι κατηγορίες που εκκρεμούν κατά του ΕΣΕΠΑ και των διοικούντων αυτού, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμαυρώσουν ολόκληρο τον χώρο των εθελοντικών οργανώσεων της πολιτικής προστασίας. Εκπροσωπούμε εκατοντάδες ανθρώπους που θυσιάζουν πολύτιμο χρόνο και χρήμα, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν στο συνάνθρωπο, στην κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον. Λειτουργούμε με λιτότητα και διαφάνεια, και συχνά με προσωπικά μας έξοδα.
Συνεργαζόμαστε αρμονικά με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα σε διοικητικό και επιχειρησιακό επίπεδο και μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους. Όλοι μαζί έχουμε συμμετάσχει σε εκατοντάδες περιστατικά, διακινδυνεύοντας για να σώσουμε ζωές, περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον, κερδίζοντας την αναγνώριση των τοπικών κοινωνιών.

Είμαστε υπερήφανοι για τις οργανώσεις μας και για τους εθελοντές μας. Η συμπεριφορά των λίγων δεν μπορεί και δεν πρέπει να επισκιάσει την μακροχρόνια και συνεπή προσφορά, της μεγάλης πλειοψηφίας των εθελοντικών οργανώσεων και των μελών τους.
 

 • Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής-ΕΔΑΣΑ
 • Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Αγ. Στεφάνου Αττικής
 • Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπροστασίας Δασοπυρόσβεσης Ροδόπολης
 • Εθελοντική Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Βύρωνα
 • Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρασφάλειας Βάρης
 • Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Ηλιούπολης
 • Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών-Διασωστών Εκάλης
 • Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου

 
Επικοινωνία για δημοσιογράφους:

 • Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής-ΕΔΑΣΑ (επικοινωνία, Σπύρος Κρεμεζής, 6944843792)
 • Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Αγ. Στεφάνου Αττικής (επικοινωνία, Γιώργος Χριστιανίδης, 6974632343)
 • Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπροστασίας Δασοπυρόσβεσης Ροδόπολης (επικοινωνία, Απόλλων Κούνης, 6978878889)
 • Εθελοντική Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Βύρωνα (επικοινωνία, Σταύρος Σαλαγιάννης, 6956209721)
 • Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρασφάλειας Βάρης (επικοινωνία, Ανδρέας Σαμαράς, 210-9655668, 6976353820)
 • Εθελοντική Υπηρεσία Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Ηλιούπολης (επικοινωνία Γιώργος Μπουρμόγλου)
 • Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών-Διασωστών Εκάλης (επικοινωνία, Φοίβος Μπαρτσιώκας, 6945870687)
 • Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (επικοινωνία, Νίκος Χαζάπης, 6974500321)

4 Comments

 1.  

  Ίσως το καλύτερο δελτίο τύπου απο εθελοντές που έχω δει μέχρι τώρα απλό και κατανοητό και όχι μόνο αυτό αλλά εκφράζουν την άποψη τους με όνομα και υπογραφή… ΜΠΡΑΒΟ! αυτό που δεν έχω καταλάβει είνια γιατί οι εθελοντές πυροσβέστες χτυπιούνται ότι είναι κάτι άλλο .. δηλαδή κινδυνεύουν περισσότερο?

 2.  

  Χτυπιούνται περισσότερο kathrin διότι ΕΙΝΑΙ κάτι άλλο…Διότι δεν έχουν πάρει χορηγίες από την Πολιτική Προστασία όπως έχουν πάρει οι περισσότερες εθελοντικές ομάδες,και ότι έχουν πάρει(στολές 2009) το έχουν πάρει μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος σε υλικά και όχι κάτω από το τραπέζι(αναλόγως τις διασυνδέσεις του καθένα με την αντίστοιχη περιφέρεια της πολιτικής προστασίας).Και στην τελική ΝΑΙ,κινδυνεύουν περισσότερο γιατί είναι μέλος του Πυροσβεστικού Σώματος και είναι υποχρεωμένοι να πάνε οπουδήποτε τους διατάξουνε οι ανώτεροί τους,και αν ανατρέξεις στο πρόσφατο παρελθόν θα δεις ότι οι εθελοντές της π.π. βάζουν σε κίνδυνο τους πυροσβέστες(μονίμους,εθελοντές) γιατί θέλανε να κάνουνε τους ήρωες…κυρίως σε αστικά συμβάντα…και επειδή αν το αναλύσουμε περισσότερο αποδεικνύονται πολλά,καλύτερα να αφήσουν την κριτική στο Σώμα και να ασχοληθούν στον τομέα που τους αφορά…

 3.  

  Παιδιά του αγνού κι ανιδιοτελούς εθελοντισμού. Της γνήσιας και αληθινής μορφής εθελοντισμού. Συνεχίστε το έργο σας με ταπεινότητα, ωσάν κρυφοί ήρωες μιας ταινίας, χωρίς φανφάρες και προβολές και πάνω από όλα με την ίδια απίστευτη όρεξη που είχατε τα πρώτα δευτερόλεπτα που συλλάβατε μέσα σας την ιδέα να ταχθείτε στον Εθελοντισμό για να υπηρετήσετε με οποινδήποτε τρόπο τον άνθρωπο…
  Πάντα θα ξεχωρίζετε από έναν επαγγελματία, διότι ας μην κρυβόμαστε: η επαγγελματική αποκατάσταση, δεν συνεπάγεται αυτόματα και το μεράκι – ενδιαφέρον του ατόμου προς την εργασία που κάνει. Κι επειδή εσείς διαθέτετε πολύ από αυτό, γι αυτό θα ξεχωρίζετε ΠΑΝΤΑ και κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Εκτός κι αν τρίξουν κάποια μέρα οι… καρέκλες.
  Καλή δύναμη και να προσέχετε την ασφάλειά σας, σας παρακαλώ πολύ!

 4.  

  Αγαπητοί ο εθελοντισμός είναι τρόπος ζωής…

  Ως εθελοντής προσφέρω και δεν περιμένω τπτ…

  για το άγχος του πυροφυλακίου…
  για τον ιδρώτα, τον κόπο και το άγχος του συμβάντος…

  το μόνο που περιμένω είναι να πάνε όλα καλά για το περιβάλλον και τους γύρω μου…

  ό,τι κάνω το κάνω με σκοπό την ηθική μου ικανοποίηση και ίσως, για να λέω κάποτε στα παιδιά μου ότι εγώ πρόσφερα κάτι μικρό αλλά σημαντικό…

  Με τιμή στους πραγματικούς εθελοντές και στους πυροσβέστες του ΠΣ που τιμούν το μισθό τους…

  Εθελοντής σε κάποια από τις ομάδες που αναφέρονται παραπάνω

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.