Εκπαίδευση των Εθελοντών Πυροσβεστών στην ΠΔΠΥ Αττικής

 

16/12/2008

Την Κυριακή 14-12-2008 ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση στις αστικές πυρκαγιές των Εθελοντών Πυροσβεστών της ΠΔΠΥ Αττικής, η οποία πραγματοποιήθηκε σε τρία στάδια στις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος στην Μουρούζη.
H εκπαιδευτική διαδικασία πραγματοποιήθηκε κατόπιν συνεννόησης της Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής (ΕΕΠΑ) με τον Περιφερειάρχη Αττικής Υποστράτηγο Απόστολο Γεροκώστα ο οποίος συνεχίζει έτσι να επιδεικνύει έμπρακτα την στήριξή του προς τον θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη. Πραγματοποιήθηκαν τρεις εκπαιδευτικές συνεδρίες σε τρία διαδοχικά Σαββατοκύριακα, κατά το ωράριο της Α’ Φυλακής, οι δύο πρώτες θεωρητικές και η τελευταία πρακτική.

Στις θεωρητικές εκπαιδευτικές συνεδρίες αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι της καύσης και τις αντιμετώπισης αστικών πυρκαγιών, από τις πολύ βασικές (τρίγωνο της καύσης, θεωρία καύσης, βασικά κατασβεστικά υλικά κλπ) μέχρι πιο εξειδικευμένα και σύνθετα αντικείμενα, όπως ενέργειες και σχέδια επεμβάσεως σε αστικές πυρκαγιές διαμερισμάτων / υπογείων χώρων / εργοστασίων κλπ. Επίσης, έγινε αναλυτική παρουσίαση των εργαλείων που χρησιμοποιούνται από το πυροσβεστικό προσωπικό για την αντιμετώπιση μιας αστικής πυρκαγιάς. Αξίζει να σημειωθεί πως σε πολλά εργαλεία όπως πχ οι αναπνευστικές συσκευές η εκπαίδευση ξέφυγε από τα επιφανειακά πλαίσια της παρουσίασης και εξελίχθηκε σε αναλυτική παρουσίαση τύπων, τεχνικών χαρακτηριστικών και πρακτικών συμβουλών χρήσης, κάτι που οδήγησε σε ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ εκπαιδευτή και εκπαιδευομένων εθελοντών.

Στην τρίτη και τελευταία συνεδρία έγινε πρακτική εξάσκηση με βάση τα όσα θεωρητικά προηγήθηκαν. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν:

 • Ανάπτυξη ολκωτής εννιάμετρης κλίμακας και ακολούθως ανάβαση στον πύργο ασκήσεων του Αρχηγείου με ανάπτυξη εγκαταστάσεων και αιώρηση από την κλίμακα.
 • Παρουσίαση και ανάπτυξη του 30μετρου κλιμακοφόρου οχήματος του 1ου ΠΣ σε διάφορα ύψη μέχρι και τα 30 μέτρα και χρήση του από τους Εθελοντές Πυροσβέστες.
 • Διέλευση από τριμελείς ομάδες με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό και αναπνευστικές συσκευές από υπόγειο σύστημα σηράγγων υπό συνθήκες μηδενικής ορατότητας. Έγινε χρήση καπνογόνων, τα οποία δημιούργησαν ρεαλιστικές συνθήκες πυρκαγιάς υπόγειου χώρου, όπου οι εθελοντές πυροσβέστες ανέπτυξαν εγκαταστάσεις. Η δοκιμασία αυτή έδειξε με πολύ εύγλωττο τρόπο τις συνθήκες μηδενικής ορατότητας και αποπροσανατολισμού που επικρατούν σε τέτοιου είδους συμβάντα.

  H συμμετοχή από πλευράς εθελοντών κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, δεδομένου ότι από τους περίπου 200 καταγεγραμμένους εθελοντές της ΠΔΠΥ Αττικής, σε κάθε μάθημα συμμετείχαν περίπου 45-50 άτομα. Δεν νοείται λοιπόν να πιέζουμε για εκπαιδεύσεις και ίση μεταχείριση στους σταθμούς από την μία, και από την άλλη σε εκπαίδευση τέτοιου μεγέθους και ενδιαφέροντος αντικειμένου να συμμετέχει το ένα τέταρτο της δύναμης, όταν μάλιστα ήρθαν και συνάδελφοι από την Κόρινθο και την Ικαρία!!!!

  Προσωπικά βρήκα την όλη διαδικασία αρκετά ενδιαφέρουσα τόσο για τους έμπειρους όσο και για τους λιγότερο έμπειρους! Πιστεύω ότι όλοι άκουσαν τουλάχιστον ένα – δυο πραγματάκια που είτε δεν ήξεραν, είτε είχαν ξεχάσει. Ειδικά δε για τους πιο καινούργιους και λιγότερο έμπειρους συναδέλφους, όλη η εκπαιδευτική διαδικασία είχε να τους προσφέρει σημαντικές εμπειρίες και γνώσεις. Οι δε εκπαιδευτές (ο Β’ υποδιοικητής του Α’ Σταθμού Πυραγός κ. Χασιώτης Δημήτριος και ο Αρχ/στης κ. Νίκος Γερασιμόπουλος) είχαν μεράκι και όρεξη να μεταδώσουν τις γνώσεις τους και στάθηκαν πολύ καλά στον ρόλο που τους ανατέθηκε.

  Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι, αλλά με σαφώς πιο ενισχυμένη συμμετοχή από πλευράς εθελοντών!

  Ανταπόκριση για το Fire Rescue News, Βασίλης Γιαννάκος

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.