Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών – Εθελοντές Καλαμαριάς

 

25/2/2014

Toν Απρίλιο του 2013 μια παρέα ανθρώπων ανακοίνωσε επίσημα την σύσταση της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών -Εθελοντές Καλαμαριάς. Έστειλε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Πρωτοδικείο για την αναγνώρισή της και αναζήτησε συμπαράσταση από ιδρυτικά μέλη τα οποία βρήκε άμεσα στο περιβάλλον της Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Καλαμαριάς, από ανθρώπους ευαισθητοποιημένους στο θέμα αυτό. Για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, η προσωρινή διοίκηση έκλεισε συμφωνίες με την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ για την εκπαίδευση των μελών της και απευθύνθηκε στους πολίτες να εγγραφούν στην ομάδα προκειμένου να γίνουν ενεργά μέλη. Η κίνηση αυτή είχε την καλύτερη ανταπόκριση με 60 άτομα αρχικά, πράγμα το οποίο έδωσε κουράγιο και ενίσχυσε την προσπάθεια των εθελοντών.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα εκπαίδευσης στα μέσα του Μάη και με στόχο να ολοκληρωθεί τέλος Ιουνίου. Οι εκπαιδευτικοί τομείς στους οποίους δόθηκε βάρος ήταν:

  • A’ Bοήθειες
  • Έρευνα και ∆ιάσωση Αγνοουµένων
  • ∆ιάσωση Εγκλωβισµένων θυµάτων σεισµού/τροχαίου ατυχήµατος
  • Αστική & ∆ασική Πυρόσβεση
  • ∆ιάσωση στο Υγρό Στοιχείο
  • Οργάνωση Επιχειρήσεων Αντιµετώπισης Φυσικών & Τεχνολογικών Καταστροφών
  • Τηλεπικοινωνίες και Οργάνωση εγκατάστασης καταυλισµών εκτάκτων αναγκών.

Tηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα επακριβώς, στο μεσοδιάστημα εγκρίθηκε και το καταστατικό από το Πρωτοδικείο και είναι σε εξέλιξη η ένταξη της ομάδας στο μητρώο του γραφείου Εθελοντικών Οργανώσεων της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης η ομάδα δέχτηκε προτάσεις συνεργασίας από άλλες ομάδες (RSF Hellas -Εθελοντική ομάδα Επικοινωνιών και διάσωσης, ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ, Διασωστική Εθελοντική Ομάδα Φιγαλείας) καθώς και από τις Αερολέσχες Θέρμης και Θεσσαλονίκης. Ειδικά η RSF Hellas ζήτησε να χρησιμοποιεί το σήμα και τον τίτλο ΟΜ.Α.Κ. ΑΤΤΙΚΗΣ.

Η Ο.Μ.Α.Κ κάλυψε υγειονομικώς 34 συναυλίες-πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και 16 αθλητικές εκδηλώσεις των Δήμων Καλαμαριάς, Θέρμης και Χορτιάτη. Δέχτηκε επίσης προσκλήσεις για υποστήριξη υγειονομικής φροντίδας από ιδιώτες που διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις, εκ των οποίων κάποιες στον Δήμο Καλαμαριάς. Συνεργασίες συνάφθηκαν και με τους Αθλητικούς Συλλόγους ΠΑΕ Απόλλων Καλαμαριάς, ΠΑΕ ΑΡΗΣ και ΚΑΕ ΑΡΗΣ.

Η Ο.Μ.Α.Κ. Ωραιοκάστρου έγινε πραγματικότητα στις 16/9/2013.  Περίπου 40 νέα μέλη γεμάτοι ενθουσιασμό, παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Κτήριο “Παύλος Μελάς” στο Ωραιόκαστρο και δέχτηκαν τα συγχαρητήρια για την απόφαση τους να γίνουν Ενεργοί Πολίτες. Στην συνάντηση παραβρέθηκε κι ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του τοπικού Δήμου ο οποίος είναι και μέλος της ομάδας εκεί.

Την ώρα αυτή είναι σε εξέλιξη η ίδρυση μιας ακόμη Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών στο πλαίσιο διάδοσης του εθελοντικού ιδεώδους, με εξειδίκευση σε θέματα Πολιτικής Προστασίας σε έναν ακόμη Δήμο. Επίσης είναι σε εξέλιξη συμφωνίες συνεργασίας με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού. Τα μέλη της Ο.Μ.Α.Κ. απέκτησαν τη γνώση και τις δεξιότητες εκείνες με τις οποίες θα αναλαμβάνουν την υποθεση και ως ειδικοί θα συνδράμουν με άριστο τρόπο τους φορείς του κράτους που επιχειρούν να σώσουν τον κόσμο μας, επιχειρώντας σε κάθε φυσική ή τεχνολογική καταστροφή που απειλεί τη ζωή και την περιουσία του ανθρώπου.

Ο Πρόεδρος

Χρυσόστομος Γιώτης
Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Καλαμαριάς
Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε., Πιλότος
Πηγή : Ο.Μ.Α.Κ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.