Ιατρικό απόρρητο γνώσεων: Πνευμοθώρακας

Το άρθρο δεν είναι ιατρικό και ο συγγραφέας δεν είναι γιατρός

Ο πνευμοθώρακας υπό τάση είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία υπάρχει συσσώρευση αέρα υπό πίεση μέσα στην κοιλότητα του υπεζωκότα. Αυτή η κατάσταση προκύπτει όταν τραυματισμένος ιστός δημιουργεί βαλβιδικό μηχανισμό μίας κατευθύνσεως, επιτρέποντας στον αέρα να εισέρχεται στην κοιλότητα του υπεζωκότα και εμποδίζοντας τον να εξέλθει.

Η κατάσταση εξελίσσεται ταχύτατα προκαλώντας αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιοαγγειακή κατάρρευση και τελικά να δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, θάνατο.

Τι είναι ο υπεζωκότας;

Στο χώρο του θώρακα βρίσκεται ένας ορογόνος υμένας που ονομάζεται Υπεζωκότας. Για λόγους ευκολίας ας θεωρήσουμε ότι αρχίζει από την κορυφή των πνευμόνων, ντύνει εσωτερικά το θωρακικό τοίχωμα των πλευρών και αυτό το τμήμα του ονομάζεται Τοιχωματικός ή Πλευρικός Υπεζωκότας ή Περίτονο πέταλο του Υπεζωκότα.

Κατεβαίνει ως το Διάφραγμα και εκεί ανακάμπτει σχηματίζοντας το Διαφραγματικό Υπεζωκότα. Συνεχίζει καλύπτοντας ολόκληρους τους πνεύμονες εκτός των πυλών τους και εκεί ονομάζεται Περισπλάχνιο πέταλο του Υπεζωκότα. Ανάμεσα στους πνεύμονες ο υπεζωκότας αναδιπλώνεται και δημιουργεί τα Μεσοπνευμόνια πέταλα του υπεζωκότα. Ανάμεσα στα πέταλα αυτά του υπεζωκότα υπάρχει ο Μεσοπνευμόνιος Χώρος ή Μεσοθωράκιο, όπου βρίσκεται η καρδιά με τα μεγάλα αγγεία της. Επίσης ανάμεσα στον τοιχωματικό και τον περισπλάχνιο υπεζωκότα δημιουργείται η Υπεζωκοτική κοιλότητα η οποία είναι ένας χώρος όπου επικρατεί αρνητική πίεση και υπάρχει μια μικρή ποσότητα ορώδους υγρού (πλευριτικό υγρό), λιγότερη από 1ml, για λόγους λίπανσης κατά τις αναπνευστικές κινήσεις. Η συλλογή αέρα στην υπεζωκοτική κοιλότητα ονομάζεται πνευμοθώρακας, από την αρχαία ελληνική λέξη “πνεύμα” – αέρας + θώρακας. Αν εμφανιστεί στο δεξιό ημιθωράκιο τότε λέμε ότι ο ασθενής παρουσιάζει “πνευμοθώρακα δεξιά’, όταν εμφανίζεται στο αριστερό ημιθωράκιο λέμε “πνευμοθώρακα αριστερά” και όταν συνυπάρχει και στα δύο ημιθωράκια λέμε “πνευμοθώρακα άμφω’, ο οποίος είναι θανατηφόρα κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα. Υποτροπή σημαίνει επανάληψη του επεισοδίου του πνευμοθώρακα στο ίδιο ή και στο άλλο ημιθωράκιο.

Αίτια:

 • Οι πιο συνηθισμένες αιτίες του πνευμοθώρακα υπό τάση είναι είτε ιατρογενείς είτε σχετίζονται με τραύμα.
 • Τραύμα, τρώση είτε του τοιχωματικού είτε του σπλαχνικού υπεζωκότα (συνήθως από κατάγματα πλευρών)
 • Τοποθέτηση κεντρικής φλεβικής γραμμής, συνήθως υποκλείδιας και έσω σφαγίτιδας
 • Μετατροπή ιδιοπαθή, αυτόματου ή απλού πνευμοθώρακα σε υπό τάση
 • Αποτυχημένη απόπειρα μετατροπής ανοιχτού πνευμοθώρακα σε κλειστό με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε να δημιουργεί βαλβιδικό μηχανισμό μίας κατεύθυνσης
 • Θωρακικές συμπιέσεις κατά την διάρκεια της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης
 • Πνευμοπεριτόναιο

Σημεία και Συμπτώματα

 • Ελάττωση ή απουσία αναπνευστικών ήχων στο πάσχον ημιθωράκιο
 • Διόγκωση σφαγίτιδων φλεβών
 • Απόκλιση τραχείας προς την πάσχουσα πλευρά
 • Υπερτυμπανικότητα κατά την επίκρουση
 • νόμοια έκπτυξη ημιθωρακίων
 • Δύσπνοια
 • Ταχύπνοια
 • Ταχυκαρδία
 • Υπόταση
 • Υποξία
 • Ωχρό, ψυχρό και κολλώδες δέρμα
 • Κυάνωση

Αντιμετώπιση

Η αρχική αντιμετώπιση συνίσταται στην εισαγωγή μιας βελόνας μεγάλου εύρους στο δεύτερο μεσοπλεύριο διάστημα στη μεσοκλειδική γραμμή του πάσχοντος ημιθωρακίου. Με αυτόν τον τρόπο αποσυμπιέζεται η κοιλότητα του υπεζωκότα και μετατρέπεται ο πνευμοθώρακας υπό τάση σε απλό πνευμοθώρακα. Εν συνεχεία τοποθετείται ιατρικό εργαλείο το οποίο αποκαλείται bullau, δηλαδή ένας σωλήνας αναρρόφησης. Το bullau εισάγει τον αέρα, από τον πνεύμονα στον σωλήνα και τον οδηγεί σε μια συσκευή η οποία περιέχει ύδωρ, έτσι ώστε να διαλύεται ο αέρας δίχως να επανέρχεται στον πνεύμονα. Η παραμονή του bullau διαρκεί μέχρι να αποδειχτεί από ιατρικές εξετάσεις ότι ο αέρας έχει εξέλθει πλήρως από τον πνεύμονα. Η διάρκεια αυτής της διαδικασίας μπορεί να κρατήσει ημέρες.

Ο πνευμοθώρακας υπό τάση είναι μια εξαιρετικά επείγουσα ιατρική κατάσταση η οποία δεν αφήνει τα χρονικά περιθώρια που χρειάζονται για την επιβεβαίωση με χρήση ακτινογραφιών. Ως εκ τούτου, η απόφαση για την αποσυμπίεση δια βελόνης πρέπει να λαμβάνεται επί τόπου με βάση την κλινική εικόνα του ατόμου και το σχετικό ιστορικό. Σε περίπτωση μάλιστα επαναληπτικού ή δευτεροπαθή πνευμοθώρακα, δηλαδή υποτροπής, συνίσταται χειρουργική επέμβαση καθότι οι πιθανότητες και νέας υποτροπής είναι αυξημένες.
Ωστόσο, υπάρχει συζήτηση για τη μέθοδο της αποσυμπίεσης δια βελόνης. Αυτή η μέθοδος εμπεριέχει κάποιους κινδύνους όπως τρώση του πνεύμονα, ειδικά αν δεν υπάρχει πνευμοθώρακας υπό τάση, καθώς και κίνδυνος να συγκεντρωθεί εκ νέου αέρας αν μετακινηθεί η βελόνα. Υπάρχει επίσης περίπτωση η βελόνα να μην καταφέρει να φτάσει στην κοιλότητα λόγω του μεγάλου πάχους του θώρακα ιδίως σε μεγαλόσωμα άτομα.

Η βαλβίδα του Heimlich

Το 1963, ο Heimlich παρουσιάζει μια βαλβίδα αποστράγγισης του στήθος. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η  έμπνευσή του προήλθε βλέποντας ένα Κινέζο στρατιώτης να πεθάνει από τραύμα σφαίρας στο στήθος κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Ο σχεδιασμός της βαλβίδας επιτρέπει στον αέρα και το αίμα να στραγγίσει από μια κατάρρευση του πνεύμονα.

Πηγή: http://www.iator.gr , http://el.wikipedia.org

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

(Visited 51 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.