Υγιεινή και Ασφάλεια στην εργασία: «Ορθοστατική Υπόταση»

Βαθμολογία

19/3/2014

Το άρθρο δεν είναι ιατρικό. 
Αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη του αίματος, όταν αυτό πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών. Παθολογικά γνωρίζουμε τις δύο λέξεις «Υπέρταση» και «Υπόταση». Δηλαδή η προς τα πάνω ή προς τα κάτω διαφορά από ένα συμβατικό σημείο πίεσης. Ποιο είναι αυτό;

Φυσιολογική πίεση: 120 – 129 mgHg η συστολική και 80 – 84 mgHg η διαστολική (mmHg = χιλιοστά στήλης Υδραργύρου)

Συστολική είναι η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συσπάται για να προωθήσει το αίμα μέσω των αρτηριών προς τα όργανα του σώματος και Διαστολική όταν η καρδιά χαλαρώνει για να δεχθεί νέο αίμα.

Τι το διαφορετικό είναι η Ορθοστατική Υπόταση;

Είναι η περίπτωση που η δύναμη πίεσης δεν έχει μεγάλη ισχύ και «αποδυναμώνεται» απότομα, όταν κάποιος προσπαθεί να σηκωθεί όρθιος. Τη στιγμή εκείνη το αίμα κυλά προς τα πόδια και μακριά από τον εγκέφαλο. Η καρδιά για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, χτυπά πιο γρήγορα και τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται. Η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει αμέσως και το αίμα στέλνεται προς τον εγκέφαλο. Παρ’ όλα αυτά αν αυτή η αντίδραση καθυστερήσει για οποιονδήποτε λόγο, ίσως για λίγο να ελαττωθεί η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και προσωρινά να προκληθεί ζάλη.

Αιτίες:

 • Η ηλικία
 • Αφυδάτωση.
 • Ακινησία, αν για παράδειγμα έχετε μείνει για αρκετή ώρα ακίνητος σε ένα κρεβάτι, μια καρέκλα.
 • Εγκυμοσύνη.
 • Καρδιολογικά περιστατικά, όπως έμφραγμα, ανακοπή κ.λ.π.
 • Αναιμία.
 • Ασθένεια Πάρκινσον.
 • Ασθένειες του ενδοκρινολογικού, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και των προβλημάτων θυρεοειδούς.
 • Προβλήματα, που έχουν προκληθεί από φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες χορηγούνται για την αρτηριακή πίεση.
 • Άλλες αγωγές, που χορηγούνται για την καταπολέμηση του άγχους, της κατάθλιψης, της στυτικής δυσλειτουργίας.
 • Ουσίες, που λαμβάνονται ταυτόχρονα με τη χορήγηση θεραπείας για την αρτηριακή πίεση (ναρκωτικά, αλκοόλ, βαρβιτουρικά κλπ).

Διαπίστωση της πάθησης:

 • Εξετάσεις αίματος, όπου θα διευκρινιστεί ένα πάσχετε από αναιμία ή διαβήτη.
 • Διάφορες καρδιολογικές εξετάσεις.
 • Τεστ αντιστρές.
 • Άλλες ειδικές εξετάσεις (valsalva maneuver).

Είναι θεραπεύσιμη η ορθοστατική υπόταση;

Τις λεπτομέρειες και την αγωγή θα σας τα πει ο γιατρός το οποίον επιβάλλεται να επισκεφτείτε αλλά και μία μικρή αλλαγή στο τρόπο ζωής ίσως βελτιώσει τα πράγματα.

 • Αν είστε συχνά αφυδατωμένος, πρέπει να πίνετε πολλά υγρά.
 • Να περιορίστε ή να αποφύγετε το αλκοόλ, επειδή προκαλεί αφυδάτωση.
 • Να προσπαθήστε να μη σηκώνεστε απότομα.
 • Να μη σταυρώνετε τα πόδια σας ενώ κάθεστε. (παλαιότερα το έχουμε δει και στο σύνδρομο καταπλάκωσης https://www.fire.gr/?p=2695)
 • Αν πρέπει, για ιατρικούς λόγους, να παραμείνετε στο κρεβάτι, προσπαθήστε να σηκώνεστε ανά διαστήματα.
 • Όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι, κάντε το αργά και καθίστε για αρκετά λεπτά, πριν σηκωθείτε όρθιος.
 • Ίσως χρειάζεται να κάνετε και ισομετρικές ασκήσεις, όπως για παράδειγμα να πιέζετε στην παλάμη σας κάποιο λαστιχένιο μπαλάκι. Με τον τρόπο αυτό θα αυξήσετε την αρτηριακή σας πίεση, αποφεύγοντας τάσεις λιποθυμίας.
 • Μπορεί επίσης να χρειαστεί να φοράτε ειδικές κάλτσες συμπίεσης, οι οποίες ασκούν πίεση στα πόδια και βελτιώνουν τη κυκλοφορία του αίματος.
 • Πρέπει να αποφεύγετε να παραμένετε σε όρθια στάση για πολύ ώρα.

Η ορθοστατική υπόταση δεν είναι αθώα. Η απότομη πτώση της πίεσης που φέρνει λιποθυμία είναι επικίνδυνη για χτύπημα στο κεφάλι και κατάγματα. Η χειρότερη μορφή υπότασης είναι η καταπληξία με σαφή παθολογικά αίτια (έμφραγμα, λοίμωξη, απώλεια αίματος) και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα σε νοσοκομείο. Οφείλεται στη χαμηλή παροχή αίματος σε ζωτικά όργανα, όπως είναι ο εγκέφαλος.

Να σημειωθεί ότι ενώ μέχρι σήμερα ξέραμε, ότι η υπέρταση, ο διαβήτης και η στεφανιαία νόσος ανεβάζουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια, τα τελευταία χρόνια έχουμε μάθει ότι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου είναι η ορθοστατική υπόταση.

Συμπεράσματα του αρθρογράφου – Ο Πυροσβέστης – Διασώστης που εμπλέκεται;

Ασχολήθηκα με το συγκεκριμένο θέμα διότι μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι συνάδελφοι αμειβόμενοι και μη κάτω από συγκεκριμένες μεν αλλά συχνές καταστάσεις παρουσιάζουν αυτή την παθολογία, μη γνωρίζοντας την επικινδυνότητά της όπως:

 1. Η βάρδια αρχίζει ήρεμα και ξαφνικά κτυπάει συναγερμός (https://www.fire.gr/?p=6346) και αρχίζει μια ολόκληρη ψυχολογική και σωματική προσπάθεια – καταπόνηση η οποία θα επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα και μετά την επιστροφή στο σταθμό ηρεμία μέχρι το επόμενο.
 2. Κατά τη διάρκεια ενός απεγκλωβισμού πχ από τροχαίο ο διασώστης μεταφέροντας – στηρίζοντας βαρύ εξοπλισμό λαμβάνει «περίεργες» στάσεις επί ώρα μπλοκάροντας (;) τη σωστή διέλευση του αίματος
 3. Κατά τη διάρκεια μια δασικής πυρκαγιάς παραμένει σχεδόν ακίνητος, όρθιος και συχνά σε έδαφος με κλίση επί μεγάλο χρονικό διάστημα δεχόμενος μεγάλο θερμικό φορτίο, ακόμη και αν αντικατασταθεί για λίγα λεπτά ανάπαυση για να επανέλθει στη δράση.

Στις τρεις παραπάνω καταστάσεις η ενυδάτωση του οργανισμού είναι πλημμελής που είναι και η πρώτη αιτία εμφάνισης της ορθοστατικής υπότασης (μετά την ηλικία) και ακολουθούν οι καταστάσεις ακινησίας  και οι φαρμακευτικές αγωγές. Διαβάζοντας δε τόσο την ιατρική αντιμετώπιση αλλά και τους πρακτικούς τρόπους αποφυγής της εμφάνισης ορθοστατικής πίεσης όλα γυρίζουν γύρω από το κυκλοφορικό και μία προσπάθεια εξισορρόπησης των απότομων εναλλαγών της πίεσης με μείωση της  οργανικής χρονοκαθυστέρησης… θα έλεγα λαϊκά. Μια βόλτα στο ιατρό για περισσότερες σωστές πληροφορίες γι αυτούς που αντιμετωπίζουν πιο συχνά από το φυσιολογικό τέτοιες «κρίσεις» πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένη.

Τα συμπεράσματα μου ίσως είναι αυθαίρετα και βιβλιογραφία που να αναφέρεται στον πυροσβέστη – διασώστη ειδικά δεν έχω ανακαλύψει, ο σκοπός μου όμως πιστεύω ότι πέτυχε να έχετε ένα μικρό κόκκινο φωτάκι συναγερμού στη άκρη του μυαλού σας.           

Πηγές Βιβλιογραφία :

Για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

(Visited 2 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.