Επιμορφωτικά σεμινάρια για τεχνικούς ασφαλείας

 

22/3/2014

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων Τεχνικών ασφαλείας Β’ & Γ’ κατηγορίας για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικού ασφάλειας για το 2014. Σε αυτά μπορούν να λάβουν μέρος ως τεχνικοί ασφάλειας στις επιχειρήσεις τους:

  • α) εργοδότες εφόσον έχουν τα τυπικά προσόντα και οι επιχειρήσεις τους υπάγονται στην κατηγορία Β” ,
  • β) εργαζόμενοι που απασχολούνται με πλήρες ωράριο σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 50 άτομα οι οποίες υπάγονται στην κατηγορία Β΄ ή Γ΄ εφόσον έχουν τα τυπικά προσόντα,
  • γ) εργοδότες σε επιχειρήσεις τους εφόσον αυτές υπάγονται στην Γ΄ κατηγορία και απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους.

Τι είναι όμως ο Τεχνικός Ασφαλείας;
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αριθμού εργαζομένων, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες Τεχνικού Ασφαλείας. Ο Τεχνικός Ασφαλείας είναι σύμβουλος του εργοδότη και των εργαζομένων και σε γενικές γραμμές η αποστολή του είναι:

  • Να επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, να αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να προτείνει μέτρα αντιμετώπισης και να επιβλέπει την εφαρμογή τους.
  • Να μεριμνά έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και να τους καθοδηγεί για την αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου που συνεπάγεται η εργασία τους.

Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις:
Εφόσον πρόκειται για ατομική επιχείρηση όπου από την «σφραγίδα» της επιχείρησης προκύπτει άμεσα η ιδιότητα του εκπαιδευόμενου και συγκεκριμένα ότι ο εκπαιδευόμενος ο οποίος πρόκειται να επιμορφωθεί είναι ο εργοδότης, δεν απαιτείται η ηλεκτρονική υποβολή κάποιου παραστατικού.
Για μη ατομική επιχείρηση υποβάλλεται και ηλεκτρονικά το απαραίτητο παραστατικό με «επισήμανση» του μέρους του από το οποίο προκύπτει ότι ο εκπαιδευόμενος είναι εργοδότης π.χ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ. Εάν η ιδιότητα του εργοδότη προκύπτει από βεβαίωση επιμελητηρίου υποβάλλεται και ηλεκτρονικά το απαραίτητο παραστατικό με σχετική επισήμανση αν απαιτείται. Εφόσον το πρόγραμμα διενεργείται από φορέα μελών εργοδοτών (π.χ. επιμελητήριο, ομοσπονδία κλπ.) δεν απαιτείται ηλεκτρονική υποβολή παραστατικού-βεβαίωσης ιδιότητας μέλους.

Αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία έχουν ως εξής:
Β’ κατηγορία: Το κόστος συμμετοχής για τα μέλη των Εμπορικών Συλλόγων είναι 110 € ενώ για τα μη μέλη στα 130 €
Γ’ κατηγορία: Το κόστος συμμετοχής είναι 50 € για συμμετέχοντες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε Εμπορικούς Συλλόγους οι οποίοι υπάγονται στην ΕΣΕΕ και έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις για την τρέχουσα περίοδο και 70 € για τους λοιπούς ενδιαφερόμενους.
Για τα προγράμματα αυτά μίλησε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Μαγδαληνή Μπουζιάνου: «Με τα προγράμματα αυτά, όσοι τα παρακολουθήσουν, θα λάβουν ένα πιστοποιητικό που θα πρέπει να έχουν τα καταστήματα που απασχολούν προσωπικό. Γι αυτό έχουμε βάλει δύο κατηγορίες ανάλογα που θέλουν τα μέλη μας να καταρτιστούν. Το ένα είναι το Β΄ κατηγορίας, όπου το κόστος ανέρχεται σε 130€ και το Γ΄ Κατηγορίας με κόστος 70€. Για τα μέλη μας υπάρχει κάποια έκπτωση. Τα προγράμματα θα ξεκινήσουν μόλις υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός ατόμων».
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Εμπορικό Σύλλογο Ζακύνθου στα τηλέφωνα 26950- 23804 & 48120, ώρες πρωινές

Πηγή : http://imerazante.gr/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.