Πυροσβέστης από τη Μυτιλήνη κατέληξε με ποσοστό αναπηρίας 80% μετά από άσκηση!

 

25/3/2014

Σοβαρά προβλήματα που αφορούν στην υγιεινή και την ασφάλεια του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναδεικνύονται μέσα από καταγγελίες ενώσεων των πυροσβεστών, αλλά και ειδικά με αφορμή την περίπτωση πυροσβέστη  από τη Μυτιλήνη που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης.

Από ανακοινώσεις της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Αττικής (ΕΥΠΣΠΑ) και της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ) Δυτικής Ελλάδας αναδεικνύεται το σοβαρό θέμα της χρήσης και συντήρησης αναπνευστικών συσκευών και αεροσυμπιεστών, καθώς και βλάβες που διαπιστώνονται στις αναπνευστικές συσκευές. Επίσης, σε ανακοίνωση συνδικαλιστικής παράταξης του προσωπικού της Πυροσβεστικής (Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών) γίνεται ειδική αναφορά στην περίπτωση πυροσβέστη που περίπου ένα χρόνο πριν (13/12/12) τραυματίστηκε στη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής άσκησης στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Κατά την εξέλιξη της άσκησης, παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα υγείας σε πυροσβέστη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης, ο οποίος ένιωσε αρχικά μια έντονη δυσφορία, όταν έκανε χρήση της αναπνευστικής συσκευής. Μετά από νοσηλεία του σε σειρά νοσοκομείων ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας πόρισμα που πιστοποιούσε ποσοστό αναπηρίας 80% στον πυροσβέστη. Κοντά ένα χρόνο μετά, κανείς δε γνωρίζει αν έχει εκδοθεί πόρισμα για τη διαλεύκανση των αιτιών του συμβάντος. Το ΚΚΕ έχει φέρει το θέμα στη Βουλή, εντοπίζοντας τις κυβερνητικές ευθύνες τόσο γενικά για τη μη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που διασφαλίζουν την Υγιεινή και Ασφάλεια του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, όσο και ειδικά για τον συγκεκριμένο πυροσβέστη.


Αναλυτικά η ερώτηση του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και Γιάννης Γκιόκας σχετικά με την εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων υγείας σε πυροσβέστη έπειτα από συμμετοχή του σε εκπαιδευτική άσκηση.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων υγείας σε πυροσβέστη έπειτα από συμμετοχή του σε εκπαιδευτική άσκηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση συνδικαλιστικής παράταξης του προσωπικού της Πυροσβεστικής (Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών), αναφέρεται ότι περίπου πριν ένα χρόνο (13/12/12), πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη εκπαιδευτική άσκηση του προσωπικού της Πυροσβεστικής, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Κατά την εξέλιξη της άσκησης, παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα υγείας σε πυροσβέστη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης, ο οποίος ένιωσε αρχικά μια έντονη δυσφορία, όταν έκανε χρήση της αναπνευστικής συσκευής.

Ο εν λόγω πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Στη συνέχεια έγινε εισαγωγή στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Αργότερα ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας, στον παθόντα πυροσβέστη, το πόρισμα που πιστοποιούσε ποσοστό αναπηρίας 80%. Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση του Πυροσβεστικού Σώματος διενεργήθηκε αρκετούς μήνες μετά το συμβάν. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε αν έχει εκδοθεί το πόρισμά της για τη διαλεύκανση των αιτίων του συμβάντος.

Επίσης σε πρόσφατες ανακοινώσεις της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Αττικής (ΕΥΠΣΠΑ) και της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ) Δυτικής Ελλάδας, μέσα από καταγγελίες, αναδεικνύεται το σοβαρό θέμα της χρήσης και συντήρησης αναπνευστικών συσκευών και αεροσυμπιεστών, καθώς και βλάβες που διαπιστώνονται στις αναπνευστικές συσκευές.
Το Υπουργείο έχει ευθύνη για την απαράδεκτη αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος υγείας του πυροσβέστη εδώ και ένα χρόνο. Έχει επίσης ευθύνη για τη μη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που διασφαλίζουν την Υγιεινή και Ασφάλεια του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
Πότε θα ολοκληρωθεί το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης;
Θα προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, στην επαρκή συντήρηση των αναπνευστικών συσκευών που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες, καθώς και στην άμεση αντικατάσταση και ανανέωση των συσκευών, όπου απαιτείται;
Θα υπάρξει μέριμνα από τη μεριά του Υπουργείου για την έκδοση των απαιτούμενων διαταγμάτων για την Υγιεινή και Ασφάλεια της εργασίας στο Πυροσβεστικό Σώμα;».

Πηγή :  www.lesvosnews.net

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.