Σχολικό κτίριο καταρρέει από δυνατό σεισμό…

 

25/3/2014

Την Παρασκευή 28-3-2014 από Ω/09:00΄ έως 12:00΄, στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου που βρίσκεται στην οδό Κύπρου 9 & Λ. Βύρωνος στον Βόλο του Δήμου Βόλου, πρόκειται να διεξαχθεί άσκηση «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» με την ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2014» 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι η επιχειρησιακή αφύπνιση και απόκτηση εμπειρίας του πυροσβεστικού προσωπικού σε ατυχήματα που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητα ως προς την φύση τους, η υπενθύμιση υφισταμένων διαδικασιών, η διαπίστωση της καλής λειτουργίας και επάρκειας των διαθέσιμων μέσων και εξοπλισμού, η βελτίωση του συντονισμού, της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και τέλος η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και προστασίας των κατοίκων της περιοχής, σε περίπτωση σεισμικού φαινόμενου και η ενημέρωσή τους σε τρόπους αντίδρασης και προφύλαξης.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 1. Προσωπικό και οχήματα της Π.Δ.Π.Υ. Θεσσαλίας.
 2. Προσωπικό,οχήματα και εξοπλισμός της 8ης ΕΜΑΚ.
 3. Προσωπικό και οχήματα της Π.Υ. Βόλου & Π.Υ. Β΄ΒΙ.ΠΕ Βόλου
 4. Προσωπικό και οχήματα των Π.Υ. Περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας , Τρικάλων και Καρδίτσας.
 5. Πολιτική Προστασία Δήμου Βόλου.
 6. ΕΛ.ΑΣ.
 7. Ε.Κ.Α.Β.
 8. Δ.Ε.Η.
 9. Στρατός
 10. ΔΕΠΑ
 11. Εθελοντικές ομάδες (Ερυθρός Σταυρός -Ελληνική Ομάδα Διάσωσης– Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας).

ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ

Παροχή βοηθείας στο 3ο Γυμνασίου Βόλου εν ώρα διδασκαλίας μετά από σεισμική δόνηση σε μικρό εστιακό βάθος κοντά στην πόλη του Βόλου, περί Ω/ 09:00΄ στις 28-3-2014. Το μέγεθος του σεισμού είναι 5,6 Richterμε διάρκεια δόνησης 19 δευτερολέπτων.

Αναλυτικά:

Περί Ω/09:00΄, εκδηλώνεται σεισμική δόνηση και ειδοποιείται το τηλεφωνικό κέντρο της Βόλου για κατάρρευση του χώρου του αμφιθεάτρου του 3ου Γυμνασίου Βόλου, καθώς και για εκτεταμένες ζημιές στο υπόλοιπο κτήριο. Ενημερώνεται σε πρώτο χρόνο μέσου του κέντρου ιεραρχικά, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και η 8ηΕΜΑΚ που εδρεύει στην πόλη της Λάρισας και άμεσα κινητοποιούνται και αναχωρούν δυνάμεις προς τον χώρο της καταστροφής, για παροχή βοηθείας

Παράλληλα το κέντρο Βόλου ειδοποιεί τις όμορες Υπηρεσίες (Κλιμάκιο Αργαλαστής- Κλιμάκιο Αλμυρού- Π.Υ. Β΄ΒΙ.ΠΕ. Βόλου) να συγκλίνουν με δυνάμεις πλησίον του Βόλου, ούτως ώστε εάν κριθεί απαραίτητο να συνδράμουν και αυτές. Ο εκτελών υπηρεσία τηλεφωνητή ενημερώνει τoν επικεφαλής των δυνάμεων για το σύνολο οχημάτων με τον εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης, που έχουν στην διάθεσή τους, καθώς και ότι πληροφορίες έχει ήδη καταγράψει για το συμβάν. Συγκεκριμένα, ότι έχει καταρρεύσει πλήρως το ανατολικό τμήμα που κτηρίου στο χώρο του αμφιθεάτρου, το οποίο έχει και υπόγειο χώρο, ενώ έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές τα υπόλοιπα τμήματά του. Οι εκπαιδευτικοί, καθώς και οι μαθητές, έχουν εξέρθει του κτηρίου εφαρμόζοντας το υφιστάμενο σχέδιο εκκένωσης και γίνεται καταμέτρηση προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν αγνοούμενοι.

1. ΜΕΤΑΒΑΣΗ-ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Δεδομένου ότι το 3ο Γυμνασίου Βόλου βρίσκεται στο κέντρο του Βόλου , οι πρώτες δυνάμεις αναμένονται, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να φθάσουν στον τόπο του συμβάντος και να δώσουν μια σαφή πρώτη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί.

Ο Δ/της Π.Υ. Βόλου πραγματοποιεί μια πρώτη αυτοψία του χώρου και συλλέγει πληροφορίες, από την διευθύντρια του σχολείου, για τους εγκλωβισμένους στο κτήριο. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν για επτά (7) αγνοούμενους μαθητές, δύο (2) δασκάλες κι ένα υπάλληλο που έχει χρέη συντηρητή του σχολείου.

Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται η ύπαρξη κινδύνου έκρηξης με φωτιά στο βόρειο μέρος του σχολείου, εξαιτίας κατεστραμμένης γραμμής φυσικού αερίου. Άμεσα, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους αξιωματικούς, καθορίζει τις ζώνες επέμβασης, αποκλείει την περιοχή και καταστρώνεται το σχέδιο επιχειρησιακής δράσης. Άμεσα, ενημερώνει τον Δ/τη της Π.Δ.Π.Υ. Θεσσαλίας, ο οποίος αφίχθη στο θέατρο των επιχειρήσεων, ώστε να γίνει γνώστης των συνθηκών και να συνθέσει τον ρόλο των πυροσβεστικών δυνάμεων, στο σύνολο των κρατικών δυνάμεων που θα εμπλακούν στην αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών, του σεισμικού φαινόμενου.

2. ΚΥΡΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Φάση πρώτη

Από τις πρώτες πληροφορίες οι οποίες διασταυρωθήκαν γίνεται γνωστό ότι μια δασκάλα και πέντε (5) μαθητές έχουν εγκλωβιστεί στο τμήμα του σχολείου που έχει υποστεί ζημιές, αλλά δεν έχει καταρρεύσει. Από την εξέταση του κτηρίου προσδιορίζεται ότι στο κεντρικό τμήμα έχουν μπλοκάρει οι πόρτες και έχουν σπάσει τα τζάμια. Ελέγχεται η στατικότητα του κτηρίου και από την έρευνα επιβεβαιώνεται ότι τρεις (3) μαθητές με την δασκάλα τους, έχουν εγκλωβιστεί στην αίθουσα Γ3 και δύο (2) μαθητές στην αίθουσα Β4, ενώ όλοι οι εγκλωβισμένοι χαρακτηρίζονται ως επιφανειακά θύματα.

Φάση δεύτερη

Ο υπεύθυνος τομεάρχης και πυροσβέστες, χρησιμοποιώντας τα παράθυρα του σχολείου απομακρύνουν τα επιφανειακά θύματα γρήγορα και με ασφάλεια και τα μεταφέρουν σε χώρο αρχικής συγκέντρωσης θυμάτων, για να παραληφθούν από τον αρμόδιο φορέα παροχής πρώτων βοηθειών και να διακομισθούν στο νοσοκομείο. Γίνεται προσπάθεια συλλογής περαιτέρω πληροφοριών, από τα ανασυρόμενα επιφανειακά θύματα, για πιθανά λοιπά εγκλωβισμένα θύματα.

Φάση τρίτη

Ο έτερος τομεάρχης, διεξάγει έρευνα αναζήτησης μη επιφανειακών εγκλωβισμένων στο κατεστραμμένο τμήμα του σχολείου. Ο διασωστικός σκύλος, δείχνει με τις αντιδράσεις του ότι υπάρχουν άτομα στον χώρο του αμφιθεάτρου, εντοπίζεται η δασκάλα με δύο (2) μαθητές, εγκλωβισμένοι κάτω από τα έδρανα του αμφιθεάτρου που χρησιμοποίησαν για να προστατευτούν. Αφού ζητείται από τους παρευρισκόμενους να κάνουν απόλυτη ησυχία, με την χρήση γαιωφώνων και καμερών εντοπίζεται κι ο συντηρητής του σχολείου, ο οποίος έχει εγκλωβιστεί στον υπόγειο χώρο του σχολείου, που βρίσκεται κάτω από το τμήμα που κατέρρευσε.

Φάση τέταρτη

Για τον απεγκλωβισμό της δασκάλας και των μαθητών, ακολουθείται η μέθοδος οριζόντιας διείσδυσης από την νότια μεριά του κτηρίου, αφού υποστυλωθεί η οροφή, απομακρυνθούν τα μπάζα και με την χρήση ανυψωτικών μαξιλαριών πραγματοποιηθεί ανύψωση φέροντος δοκαριού, που εμποδίζει την διείσδυση. Για την απελευθέρωση του συντηρητή, δεδομένου ότι από την μεριά της εισόδου, στον υπόγειο χώρο, έχει καταστραφεί η γραμμή του φυσικού αερίου (παρότι η φωτιά που εκδηλώθηκε έχει κατασβηστεί και έχει γίνει διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τα αρμόδια συνεργεία), αποφασίζετε να γίνει οριζόντια διείσδυση, από έτερο, εφαπτόμενο, μικρό σε έκταση υπόγειο χώρο του τμήματος του σχολείου, που δεν έχει καταρρεύσει. Γίνεται υποστύλωση της οροφής του μικρού υπογείου και με χρήση σκαπτικών εργαλείων πραγματοποιείται διάτρηση της τοιχοποιίας, ώστε να διεισδύσουν οι διασώστες και να απεγκλωβίσουν το άτομο. Σε κάθε περίπτωση και πριν διεξαχθούν οι παραπάνω ενέργειες, υπάρχει συνεργασία με αρμόδιο μηχανικό, ο οποίος σε συνεργασία με τον επικεφαλής του συμβάντος, προτείνει δρομολόγιο εισόδου στο κτήριο και δίνει οδηγίες για τις αναγκαίες υποστυλώσεις. Τις ανωτέρω ενέργειες διασώσεις, θα αναλάβουν οι υπάλληλοι της 8ης ΕΜΑΚ.

Μετά την ανάσυρση των εγκλωβισμένων, παρέχονται πρώτες βοήθειες στους τραυματίες (πιθανόν αυτές οι βοήθειες να είναι απαραίτητες, από την στιγμή που θα τους προσεγγίσουν οι διασώστες, μέχρι την τελική ανάσυρση τους και μεταφοράς τους στον χώρο αρχικής συγκέντρωσης θυμάτων).

Φάση πέμπτη

Εφόσον όλα τα γνωστά εγκλωβισμένα άτομα έχουν απελευθερωθεί, γίνεται γενική αποκομιδή των ερειπίων.

3. ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ

Διατάσσεται το τέλος των επιχειρήσεων. Ο υπεύθυνος υλικών, σε συνεργασία με τα μέλη των ομάδων διάσωσης, συλλέγει τα υλικά και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, για να ελέγξει τυχόν ελλείψεις ή καταστροφές υλικών. Γίνεται ενημέρωση των Μ.Μ.Ε. από τον επικεφαλής του συμβάντος και παραδίδεται για φύλαξη η περιοχή στις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή : Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.