Δεν υπάρχουν προβλήματα…Υπάρχουν μόνο λύσεις

 

26/3/2014

(Παρατίθενται κατωτέρω ταπεινές σκέψεις ενός δημόσιου υπηρέτη) 

Πρόβλημα 1: Έλλειψη Οδηγών στο ΕΚΑΒ Ρόδου.
Πρόσφατα επισκέφθηκε το νησί μας ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ, ο οποίος συναντήθηκε με πολλούς τοπικούς παράγοντες για το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Για όσους γνωρίζουν, αυτό που κυρίως λείπει είναι οι οδηγοί των ασθενοφόρων. Ασθενοφόρα υπάρχουν σε ετοιμότητα 7-8 αλλά στελεχώνονται σε καθημερινή βάση μόνον 3, λόγω έλλειψης οδηγών.

Λύση-πρόταση 1: Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου διαθέτει σχετικά ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της. Κατά τον χρόνο εκτός της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 1/11 έως 30/4 θα μπορούσε κάλλιστα να «προσέφερε» οδηγούς στο ΕΚΑΒ, ώστε ακόμα και τα 8 ασθενοφόρα να στελεχώνονται κανονικά. Και στη Ρόδο και στη Κάρπαθο και στην Κω.
Και οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη σε όλη την επικράτεια, υποθέτω. Αρκεί βεβαίως να υπάρξει η πολιτική βούληση, να ληφθεί η απόφαση και να γίνουν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες, ώστε να θεσπιστεί η καθημερινή συν-λειτουργία και επιχειρησιακή συνεργασία ΠΣ-ΕΚΑΒ. Χωρίς οικονομικό κόστος. Απλά και μόνο επωφελεία του κοινωνικού συνόλου.

Σε όλες τις προηγμένες χώρες αλλά και στο μυαλό κάθε απλού πολίτη δεν υπάρχει τροχαίο ατύχημα, συμβάν διάσωσης ή πυρκαγιάς, όπου να επεμβαίνει η Πυροσβεστική και να μην χρειάζεται και η παρουσία ασθενοφόρου. Το ασθενοφόρο θεωρείται στο εξωτερικό απαραίτητο όχημα της Πυροσβεστικής εξόδου.

Πρόβλημα 2: Έλλειψη Πληρωμάτων –Συνοδών στο ΕΚΑΒ Ρόδου.

Λύση-Πρόταση 2: Το Πυροσβεστικό Σώμα, από το 1991 έχει δημιουργήσει και λειτουργεί με επιτυχία τον θεσμό του «Εθελοντή Πυροσβέστη». Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε πολίτης μέχρι την ηλικία των 55 ετών, αφού εκπαιδευθεί και διαθέτει κάποια βασικά προσόντα, δύναται να προσφέρει άμισθο και τιμητικό εθελοντικό έργο μαζί και ισάξια με τους Πυροσβέστες, σε συχνότητα 3 οκταώρων κάθε μήνα.
Παρομοίως, θα μπορούσε το ΕΚΑΒ να δημιουργήσει αντίστοιχο θεσμό. ʼΑμεσα όμως, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τους αποφοίτους της σχολής ΙΕΚ του ΕΚΑΒ ή ακόμα καλύτερα τους εθελοντές Σαμαρείτες του ΕΕΣ, οι οποίοι και γνώσεις έχουν και πιστοποιημένοι διεθνώς είναι στην παροχή πρώτων βοηθειών. ʼΑμεσο όφελος, μηδενικό κόστος.
Κατά τους θερινούς μήνες, που αυξάνει εντυπωσιακά ο πληθυσμός της Ρόδου θα μπορούσε ακόμα να γίνει (όπως και στο ΠΣ) και πρόσληψη εποχικού προσωπικού.

Πρόβλημα 3: Έλλειψη Χώρων Στάθμευσης Πυροσβεστικών Οχημάτων Π. Υ. Ρόδου.
Η Π. Υ. Ρόδου στεγάζεται στο ίδιο δημόσιο κτίριο από το 1947. Είναι εύκολα κατανοητό ότι 67 χρόνια μετά και ο όγκος εργασίας και το προσωπικό και ο εξοπλισμός έχουν αυξηθεί. Οι εγκαταστάσεις όμως παραμένουν οι ίδιες. Πολύ μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα εισέρχονται και εξέρχονται από μία πολύ περιορισμένων διαστάσεων είσοδο/έξοδο.
Στο άμεσο μέλλον θα εμπλουτισθεί ο εξοπλισμός μας και με 2 διασωστικά τρέιλερ, ειδικά για διάσωση θυμάτων από σεισμό. Αυτά θα διαθέτουν πολύ ακριβό ηλεκτρονικό εξοπλισμό και θα πρέπει να φυλάσσονται σε στεγαζόμενο χώρο. Όλα τα ανωτέρω και με δεδομένο ότι η Υπηρεσία μας κάνει χρήση του μισού αύλειου χώρου, με την Αστυνομική Διεύθυνση να χρησιμοποιεί το άλλο μισό, καταδεικνύουν ότι η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων εντός της Υπηρεσίας καθίσταται ασφυκτική.

Λύση-Πρόταση 3: Να παραχωρηθεί από την Αστυνομική Διεύθυνση στην Π. Υ. προς χρήση όλος ο αύλειος χώρος καθώς και οι ρεμίζες (στεγαζόμενοι χώροι στάθμευσης) των οχημάτων. Η Αστυνομική Διεύθυνση διαθέτει δικούς της χώρους στο αποκλειστικά δικό της γειτονικό κτίριο, οι οποίοι με λίγη καλή θέληση δύνανται να καταστούν λειτουργικοί (εννοείται βεβαίως, ότι κανένα ιδιωτικό όχημα υπαλλήλου αμφοτέρων των Υπηρεσιών θα εισέρχεται στους υπηρεσιακούς αυτούς χώρους). Λύση άμεση, χωρίς οικονομικό κόστος, που όμως θα πρέπει να επιβληθεί από ανωτέρους.

Πρόβλημα 4: Σκουπίδια και παράνομες μικροχωματερές σε χώρους φυσικής ομορφιάς (παραλίες, δάση κλπ. )
Αυτό το πρόβλημα δε χρειάζεται εξήγηση. Λόγω επαγγέλματος και έχοντας περιηγηθεί αρκετά στο νησί της Ρόδου, διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχουν σκουπίδια σε σημεία που δεν το περιμένεις. «Αδικαιολόγητα» σκουπίδια σε «αδικαιολόγητα» σημεία.

Λύση-Πρόταση 4 : Εντοπίζονται-καταγράφονται τα σημεία από τις τοπικές κοινότητες (ή από εθελοντικές οργανώσεις ή από πολίτες κλπ. ) και συστήνονται άμεσα ομάδες περισυλλογής αυτών, συνιστώμενες από διάφορους εμπλεκόμενους φορείς, εθελοντές και πολίτες. Δε χρειάζεται να περιμένουμε δράσεις τηλεοπτικών σταθμών ή διεθνών φορέων (π. χ. let’s do it) που θα μας προτρέψουν να το κάνουμε. Ούτε χρειάζεται να περιμένουμε να τα φωτογραφίσουν οι τουρίστες για να ευαισθητοποιηθούμε και να τα περισυλλέξουμε. Μηδενικό το κόστος. Στα ύψη η αξιοπρέπεια μας.

Καταλήγοντας, ενστερνίζομαι την άποψη του νομπελίστα λογοτέχνη, που αναφέρεται στην αρχή του παρόντος. Δεν υπάρχουν προβλήματα. Το μόνο πρόβλημα είναι ο υπέρμετρος εγωισμός ατόμων, φορέων, υπηρεσιών, κοινοτήτων, ομάδων. Είναι ότι ο καθένας θέλει να έχει σκεφτεί αυτός τη λύση, να είναι πρώτο το δικό του χωριό, να είναι πρώτη η ομάδα/υπηρεσία του ανάμεσα σε αντίστοιχες ομοειδείς. Έχουμε ανάγκη τελικά οι άνθρωποι τον αρχηγό, το αφεντικό, τον στρατηγό, τον μπαμπούλα, τον κάποιον άλλο που θα μας επιβάλλει το σωστό, διότι το «εγώ» μας αδυνατεί να υποχωρήσει μπρός στο «εμείς».

Διαβάζω στον τύπο τελευταία ότι η τρόικα σκέφτεται να καταργήσει τις συνδικαλιστικές άδειες ή αυτές να πληρώνονται από τον συνδικαλιστικό φορέα. Και υπομειδιώ με πίκρα, αναλογιζόμενος ότι ανάμεσα στους πολύ άξιους συνδικαλιστές της Π. Υ. Ρόδου, υπάρχει κάποιος που επιθυμεί και απαιτεί να κάνει χρήση του (νομίμου βεβαίως) δικαιώματος του, αυτού της λήψης 12 ημερών συνδικαλιστικής άδειας τον μήνα. Κάθε μήνα και όλο τον χρόνο.

Γιάννης Γαϊτανίδης 
Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου

Πηγή :  www.rodiaki.gr

1 Comment

 1.  

  Κύριε Γαϊτανίδη,
  δεν ήσασταν δημόσιος υπηρέτης, αλλά δημόσιος λειτουργός, ένας φωτεινός φάρος που με το παράδειγμά του και τον κατά πολύ ανώτερο (από δημόσιο υπαλληλίσκο) τρόπο σκέψης, μας βοηθήσατε, έστω κι από μακρυά συχνά, να εμπεδώσουμε την αξία ενός επαγγέλματος προσφοράς.
  Θα ήθελα να προλαβαίνατε την επιστροφή της εκδήλωσης για την βράβευση του καλύτερου Πυροσβέστη της χρονιάς, εκδήλωση που προσωπικά αξίζει να αναβιωθεί, γιατί πραγματικά θα το αξίζατε. Όμως τελικά κάποια πράγματα δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία, αφού οι αληθινές βραβεύσεις και αυτές που έχουν πραγματική αξία, είναι αυτές που γίνονται πάντοτε αθόρυβα..
  Έχετε διατυπώσει πολύ εύστοχες λύσεις, όπως άλλωστε πάντα κάνατε, αλλά και καυστικές τοποθετήσεις και σας αξίζουν ξανά συγχαρητήρια. Μου θύμισαν μάλιστα το motto πολλών πάλε ποτέ Δημαρχαίων, οι οποίοι έλεγαν: “φέραμε την ανακύκλωση στο Δήμο μας” και μετά από λίγο καιρό οι μπλε κάδοι γίνονταν κοινοί κάδοι!!… Δυστυχώς όμως χρειάζεται μάλλον να περάσουν κάποιες δεκάδες ή και εκατοντάδες έτη για να φύγει το “παράσιτο” από το μυαλό του γραικού..Αυτοί είμαστε. Χαιρόμαστε με την αποτυχία του άλλου και υποσκάπτουμε τα θεμέλιά του, όταν αντιληφθούμε ότι υπερέχει από μας (ετσι νομίζουμε βέβαια…)
  Δυστυχώς όποιοι είναι πρωτοπόροι σε ιδέες στη χώρα μας, θερίζονται σαν το στάχυ που προεξέχει από το σύνολο της συστάδας…
  Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που σας είχα εκπαιδευτή και σας θαυμάζω, διότι παρόλες τις αντιξοότητες (μεγάλη τάξη με όλα τα συνεπακόλουθα), εσείς παραμένατε ατάραχος, προσηλωμένος στο έργο της εκπαίδευσης και με την υπομονή σας μας πλουτίσατε!
  Καλά να είστε και πάλι μπράβο σας!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.