M*A*S*H (Mobile army surgical hospital)

Βαθμολογία

(Σήμερα η πολιτική ονομασία τους είναι field hospitals και Ελληνικά «Νοσοκομεία πεδίου»)

Η κινηματογραφική ταινία του 1970 με τους Donald Sutherland, Elliott Gould, Tom Skerritt και πολλούς άλλους, μας έδωσε με τον τρόπο της να καταλάβουμε τη προσπάθεια που γινόταν για να αυξηθεί η βιωσιμότητα των τραυματιών πολέμου. Τα MASH δημιουργήθηκαν από τον Michael E. DeBakey μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ώστε άμεση ιατρική βοήθεια να βρίσκεται κοντά στη γραμμή πυρός. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν στο πόλεμο της Κορέας και έδειξαν αποτελεσματικότητα, με επιβίωση του 97% των περιστατικών και για τελευταία φορά χρησιμοποιήθηκαν στο πόλεμο του Κουβέιτ το 1991 (για την ιστορία ήταν 159η MASH της Εθνοφυλακής της Λουϊζιάνας που υποστήριξε τη 3η τεθωρακισμένη μεραρχία κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της «Καταιγίδας της Ερήμου»). Σήμερα έχουν αντικατασταθεί πλέον από τα CSH – Combat Support Hospitals.

Νοσοκομείο πεδίου ονομάζουμε έναν προσωρινό νοσοκομειακό οργανισμό που στήνεται σε περίπτωση καταστροφής εν καιρώ πολέμου ή εν καιρώ ειρήνης με πολλά ανθρώπινα θύματα. Η ιδέα προήλθε από τη «Χρυσή Ώρα» ώστε να μειωθούν οι στρατιωτικές απώλειες με καλή παροχή πρώτων βοηθειών. Είναι στην ουσία μία ομάδα εξειδικευμένου ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού που έχοντας τα απαραίτητα υλικά σε ειδικές συσκευασίες μπορεί να αναπτύξει ένα πλήρες υγειονομικό σταθμό τόσο σε προϋπάρχουσες ημικατεστραμμένες δομές όσο και στο ύπαιθρο.

Το σπονδυλωτό Νοσοκομείο

Ιδρύθηκε στο Talca από τη Κυβέρνηση της Χιλής και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του για 4 περίπου χρόνια έως ότου ανοικοδομηθεί το νέο περιφερειακό νοσοκομείο της περιοχής μια και το παλιό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από το σεισμό της 27ης Φεβρουαρίου 2010.
Η δομή αυτή κόστισε € 5.000.000 και αποτελεί δωρεά οργανώσεων που συνεργάστηκαν με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Χιλής.

Δομή του σπονδυλωτού νοσοκομείου. (Παράδειγμα Νοσοκομείου πεδίου)

Το νοσοκομείο αποτελείται εν μέρει από σκηνές (για τη σύνδεση των διαφόρων τομέων του) και εν μέρει από ένα καταφύγιο για τους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης.

Είναι εξοπλισμένο με :

 • 2 χειρουργικές αίθουσες
 • 1 χειρουργική αίθουσα προετοιμασίας
 • 1 χώρο αποστείρωσης
 • 1 ΜΕΘ για 4 ασθενείς
 • 1 Ακτινολογικό
 • 1 Μικροβιολογικό
 • 1 Πτέρυγα ατυχημάτων
 • 1 Πτέρυγα Επειγόντων Περιστατικών (για τη χειρουργική επέμβαση εξωτερικών ασθενών)
 • 1 φαρμακείο
 • 1 Πτέρυγα διοικητικών υπηρεσιών
 • 2 χώρους υγιεινής  για το προσωπικό
 • 6 σκηνές νοσηλείας (με 10 κλίνες η κάθε μια)
 • 6 σκηνές, γενικής χρήσης εκ των οποίων μία πολύ μεγάλη σκηνή που χρησιμοποιείται σαν υποδοχή
 •  και το προσωπικό
 • 4 Αναισθησιολόγοι
 • 2 Χειρούργοι
 • 4 Νοσηλευτές
 • 2 Τεχνικούς

Νοσοκομείο Πεδίου της EMERCOM (Ρωσία)

Αερομεταφερόμενη Ομάδα Διάσωσης του Υπουργείου Πολιτικής Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Υπηρεσία για τις έκτακτες ανάγκες και για την εξάλειψη των συνεπειών φυσικών καταστροφών.

Η κύρια μέθοδος μεταφοράς προσωπικού και υλικών είναι από τον αέρα. Εάν είναι απαραίτητο το προσωπικό και ο εξοπλισμός ρίχνεται με αλεξίπτωτα. Το νοσοκομείο διαμορφώνεται με τη λογική γρήγορης συναρμολόγησης στοιχείων που ενώνονται σε ένα ενιαίο συγκρότημα και που έχει ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα, επιδέσμους και συστήματα υποστήριξης της ζωής. Το νοσοκομείο είναι έτοιμο για εισαγωγή θυμάτων σε 40 λεπτά μετά την μεταφορά του στον τόπο της εγκατάστασης. Η πλήρης ανάπτυξη του νοσοκομείου ολοκληρώνεται σε 3 ώρες.

Η αποστολή του

 • Μείωση της θνησιμότητας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
 • Παροχή ιατρικής βοήθειας έκτακτης ανάγκης με στοιχεία της εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας.
 • Εξασφάλιση της ιατρικής προετοιμασίας των θυμάτων και των ασθενών για εκκένωση σε εξειδικευμένα ιατρικά ιδρύματα.
 • Ιατρική υποστήριξη των θυμάτων στους χώρους εκκένωσης, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών μεταφορών σε απομακρυσμένα νοσοκομεία τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό.

Γαλλία: Κινητό Υγειονομικό Συνεργείο

Έχουμε 2 διαφορετικές μονάδες

Πρώτο επίπεδο: Δυνατότητα παροχής βοήθειας σε 25 βαριά τραυματισμένους σε οποιοδήποτε συνθήκες. Περιέχει 400 κιλά υλικά και φάρμακα κατανεμημένα σε 10 κοντέινερ και συνοδεύεται από επιπλέον εξοπλισμό (φουσκωτές σκηνές, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, κλπ)

Δεύτερο επίπεδο: Δυνατότητα ανάνηψης 500 ατόμων. Περιέχει 8.000 κιλά υλικά και φάρμακα κατανεμημένα σε 150 κοντέινερ, η ανάπτυξή του μπορεί να γίνει και τμηματικά και πέραν από ανάλογο με το πρώτο επίπεδο εξοπλισμό έχει και δυνατότητες επικοινωνίας.

Η μονάδα του 2ου επιπέδου έχει 4 ζώνες:

 • 1 Ζώνη υποδοχής και επιλογής
 • 2 Ζώνες φροντίδας

Περιοχή προνοσοκομειακής ανάνηψης για θύματα πολύ σοβαρά και σοβαρά

Περιοχή προνοσοκομειακής φροντίδας για θύματα μέτριας σοβαρότητας και ελαφρά

1 Ζώνη απολεσθέντων θυμάτων που φρουρείται αυστηρά και δικαίωμα εισόδου έχουν μόνο οι δικαστικές αρχές.

Σε περιπτώσεις δε μεγάλων μαζικών καταστροφών στήνονται πολλές μονάδες που ο στόχος τους είναι πιο ελαφρά περιποίηση και η προσπάθεια τους κυρίως είναι η αποφυγή παρουσίας υπερπληθυσμού στα νοσοκομεία και η σωστότερη κατανομή των περιστατικών. Ο επικεφαλής γιατρός συχνά έχει τη βοήθεια ενός αξιωματικού της Πυροσβεστικής ο οποίος αναλαμβάνει τη γραμματειακή υποστήριξη της μονάδος και τις διαδικασίες αναγνώρισης των θυμάτων.

Σε όλο αυτό το σύστημα υπάρχει πάντα και η πρόληψη που συνήθως αναλαμβάνει η Πολιτική Προστασία και αφορά υγειονομικές προληπτικές ενέργειες σε περιπτώσεις γεγονότων όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.

Αυτοί είναι εν συντομία μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους υποβοηθούνται οι προσπάθειες που γίνονται τόσο από τις γνωστές φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, κλπ όσο και από τα κράτη σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών.

Πηγή:

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.