Δύσκολο καλοκαίρι για τις δασικές πυρκαγιές από πλευράς ξηρασίας

 

8/4/2014

Δύσκολο αναμένεται να είναι αυτό το καλοκαίρι για τις δασικές πυρκαγιές λόγω συνθηκών ξηρασίας που αναμένονται μετά από έναν ελαφρύ χειμώνα.
Η “πρώτη ύλη” για τις πυρκαγιές στη φύση αναμένεται να είναι πιο εύφλεκτη, συνεπώς ο δείκτης δυσκολίας στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών αναμένεται να είναι αυξημένος σε σχέση με πέρσι.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες η εκπρόσωπος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ευδοκία Μάγγου, κατά τη συνεδρίαση που διοργάνωσε η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από δασικές πυρκαγιές. Τα δεδομένα όμως δεν ήταν και πολύ καλά πέρσι καθώς τη θερινή περίοδο του 2013 καταγράφηκαν από την πυροσβεστική υπηρεσία 315 συμβάντα αγροτοδασικών εκτάσεων, κατά 50% περισσότερα σε σχέση με το 2012 (168) ενώ κάηκαν 6781 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων και πάλι κατά 50% περισσότερα σε σχέση με το 2012 (3300).
Και παρόλο που η αύξηση των περιστατικών αγροτοδασικών πυρκαγιών δεν είχε ως αποτέλεσμα και ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, προβλήματα υπήρξαν στην ανταπόκριση ορισμένων Δήμων στις προσπάθειες συντονισμού του έργου της πολιτικής προστασίας και στην μη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την προστασία των χωματερών από το ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών φέτος, η κ. Μάγγου πρότεινε συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων:

  • Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δασικές περιοχές, με απόφαση περιφερειάρχη ή αντιπεριφερειάρχη, σε περίπτωση που ο δείκτης ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς ανεβαίνει στο 4 ή στο 5,
  • Την καθημερινή παρακολούθηση από όλους τους φορείς του δελτίου καιρού και του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς,
  • Την ύπαρξη υδροφόρου οχήματος σε χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων με ευθύνη των δήμων, όταν ο δείκτης ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς ανεβαίνει στο 4 ή στο 5,
  • Την εκτέλεση περιπολιών με ευθύνη των δήμων, της αστυνομίας και των εθελοντών σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές στο παρελθόν και
  • Την ανάρτηση πινακίδων στους σταθμούς διοδίων που θα υπενθυμίζουν στους διερχόμενους οδηγούς την υποχρέωσή τους να διατηρούν ελεύθερη την λωρίδα εκτάκτου ανάγκης.

Από την πλευρά του ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης Κώστας Πουλτίδης υπογράμμισε ότι φέτος θα δοθεί βαρύτητα στο Σέιχ Σου ενώ θα εντατικοποιηθούν οι νυχτερινές περιπολίες και σε επίπεδο επιχειρησιακής προετοιμασίας θα γίνουν δύο ασκήσεις, η μία επί χάρτου (Πυρσός 2014) και η δεύτερη σε πραγματικές συνθήκες (Διά πυρός).

Πηγή :  www.bloko.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.