Πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα σε πυροσβεστικά & ασθενοφόρα!

 

23/4/2014

Όποιος σπεύδει να σώσει έναν τραυματία στην Ελβετία, διατρέχει κίνδυνο να βρεθεί στη φυλακή. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 ισχύει ο νόμος Via Sicura για την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της κεντροευρωπαϊκής χώρας. Και αυτός αντιμετωπίζει τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους διασώστες των ασθενοφόρων σαν τους υπόλοιπους οδηγούς με αποτέλεσμα να απειλούνται με δρακόντιες ποινές σε μεγάλες υπερβάσεις του ορίου ταχύτητας.
Ο νέος νόμος Via Sicura ψηφίστηκε με στόχο τη μείωση του αριθμού των νεκρών και των τραυματιών στους ελβετικούς δρόμους, δεν προβλέπει όμως εξαιρέσεις για κανέναν και υποχρεώνει τους διασώστες να κινούνται αργά. Οι τελευταίοι βρίσκονται σε μία συνεχή πάλη με την συνείδησή τους, γιατί στα σοβαρά δυστυχήματα μετρά κάθε δευτερόλεπτο, προκειμένου να σωθούν ζωές.
Σύμφωνα ωστόσο με το ελβετικό Δίκαιο, κινδυνεύουν οι οδηγοί των περιπολικών, των ασθενοφόρων και των πυροσβεστικών οχημάτων με τουλάχιστον ένα χρόνο φυλάκιση ή με 24 μήνες αφαίρεση διπλώματος, εφόσον υπερβούν αισθητά τα όρια ταχύτητας, π.χ. όταν κινούνται με 70 χλμ./ώρα σε ζώνη με όριο 30 χλμ./ώρα!

Πριν την ψήφιση του νόμου έδειχναν κατανόηση οι ελβετοί δικαστές σε τέτοιες περιπτώσεις. Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο γεγονός καταδίκης ενός αστυνομικού, οδηγού ασθενοφόρου ή πυροσβέστη για υπερβολική ταχύτητα σε ώρα υπηρεσίας, όμως οι εκπρόσωποι των διασωστών καλούν τους πολιτικούς να καλύψουν αυτό το κενό νόμου.
Το επόμενο διάστημα θα συναντηθούν με νομικούς, ώστε να διαμορφωθεί μία πρόταση εξαίρεσής τους από τον νόμο Via Sicura. Αυτή η πρόταση θα προωηθεί ακολούθως στη Βουλή της Ελβετίας, για να ψηφιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μέχρι τότε, θα πρέπει να οδηγούν συγκρατημένα ακόμη και αν έχουν ενεργοποιήσεις τις σειρήνες των ειδικών οχημάτων τους.

Πηγή : www.gazzetta.gr

1 Comment

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.