Επιτυχημένη η άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς

 

29/5/2014

Με επιτυχία έγινε προχθές το πρωί άσκηση για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ – ΠΥΡΟΣ 2014» στη δασική περιοχή στη θέση «Ραμοβούνι» της Δημοτικής Ενότητας Μελιγαλά. Τη γενική διεύθυνση της άσκησης είχε ο επικεφαλής του Διευθύνοντος Επιτελείου, διοικητής της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας, ενώ την παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ιωάννης Αργυράκης, ο διοικητής της Π.Υ. Γαργαλιάνων, αντιπροσωπεία αξιωματικών και υπάλληλων από τις Π.Υ και Π.Κ. του Νομού Μεσσηνίας, καθώς και αντιπροσωπείες των εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο νομό.
Ειδικότερα, στην άσκηση συμμετείχαν: ΠΕ.ΠΥ.Δ. Πελοποννήσου, Διοίκηση Π.Υ. Νομού Μεσσηνίας, Π.Υ. Καλαμάτας, Π.Κ. Μελιγαλά, Π.Υ. Γαργαλιάνων, ΠΕ.Κ.Ε. Πελοποννήσου, Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας -Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, Δήμος Καλαμάτας, Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, 120 ΠΕΑ, 9ο Σύνταγμα Πεζικού, Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας, Δασαρχείο Κυπαρισσίας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Παράρτημα Νομού Μεσσηνίας.

Σκοπός
Σκοπός της εν λόγω άσκησης ήταν η αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Μεσσηνίας στην αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς.
Επίσης, η επιχειρησιακή αφύπνιση, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του μηχανισμού, η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης, καθώς και η βελτιστοποίηση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων στη δασοπυρόσβεση φορέων που θα συνδράμουν στις επιχειρησιακές δράσεις κατά την αντιπυρική περίοδο.

Σενάριο
Όσο για το σενάριο της άσκησης, προέβλεπε τα εξής:

Φάση 1η
Ώρα 9.00
Ο πυροφύλακας του Π-8 (Πυροφυλάκιο Βουλκάνου) αντιλαμβάνεται έντονο καπνό στην περιοχή «Ραμοβούνι». Κάνοντας έλεγχο με τα κιάλια επιβεβαιώνεται για την ύπαρξη πυρκαγιάς στη θέση «Ραμοβούνι» και συγκεκριμένα στο πρανές του αγροτικού δρόμου που οδηγεί στην Τ.Κ. Μίλα. Η πυρκαγιά λόγω του έντονου ανάγλυφου της περιοχής και του βόρειου ανέμου που επικρατεί δείχνει να εξαπλώνεται νότια. Ο πυροφύλακας ενημερώνει άμεσα μέσω ασυρμάτου το Π.Κ. Μελιγαλά. Το Π.Κ. Μελιγαλά κινητοποιεί άμεσα το περιπολικό όχημα « ΜΕΛΙΓΑΛΑ-30» Π.Σ.1325 UNIMOG 2,5t, που βρίσκεται στην Τ.Κ. Δωρίου, μόλις πέντε χλμ. μακριά από το σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, καθώς και το όχημα της εξόδου του Κλιμακίου το «ΜΕΛΙΓΑΛΑ Α-1» Π.Σ. 2854 MAN 1,5t . Επίσης, το Π.Κ. Μελιγαλά ενημερώνει άμεσα τη ΔΙ.ΠΥ.Ν. Μεσσηνίας και δίνει πληροφορίες για την ένταση της πυρκαγιάς, την κατεύθυνση και ένταση του ανέμου, το χρώμα του καπνού, καθώς και προτεινόμενη διαδρομή προσέγγισης των πυροσβεστικών οχημάτων (βλέπε φωτογραφία 2).

Ώρα 9.01
Το Κέντρο της Π.Υ. Καλαμάτας σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις οδηγίες του διοικητή της Υπηρεσίας «ΑΡΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» ειδοποιεί το περιπολικό «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 35» Π.Σ.975 STEYER 5t, την πυροσβεστική έξοδο της Υπηρεσίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ Α-1» Π.Σ. 1253 UNIMOG 2,5t και τον «ΑΧΕΛΩΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» Π.Σ. 3250 ACTROS 10ton, να μεταβούν στην πυρκαγιά. Παράλληλα, ειδοποιείται ο «ΚΡΟΝΟΣ» ΚΗΗ 2802, αλλά και το ΠΕ.Κ.Ε. Πελοποννήσου.

Ώρα 9.06
Το «ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ 30» Π.Σ. 1325 UNIMOG 2,5t (που βρίσκεται στο Δώριο, απόσταση 6,5 χλμ. από την πυρκαγιά) καταφθάνει πρώτο στην περιοχή και ενημερώνει το κέντρο ότι έχει οπτική επαφή με την πυρκαγιά και ζητά ενισχύσεις. Ενημερώνονται τα οχήματα που βρίσκονται καθοδόν, ο «ΚΡΟΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» και ο «ΑΡΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», που κινούνται προς το συμβάν. Δίνεται λεπτομερής περιγραφή στο κέντρο και επιχειρείται άμεση προσβολή. Επίσης, ενημερώνει το «ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ Α-1» Π.Σ.2854 ΜΑΝ 1,5t για τον τρόπο εξάπλωσης της πυρκαγιάς, το οποίο και καταφθάνει σε μικρό χρονικό διάστημα στην πυρκαγιά, μετά το «ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ 30» .

Ώρα 9.10
Γίνεται προσπάθεια από το «ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ 30» Π.Σ.1325 UNIMOG 2,5ton που έχει καταφθάσει πρώτο στην πυρκαγιά να προσεγγίσει και να ανακόψει το βορειοδυτικό μέτωπό της, το οποίο κατευθύνεται σε ένα ποιμνιοστάσιο.
Το «ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ Α-1» Π.Σ. 2854 MAN 1,5t τοποθετείται επί του δρόμου που οδηγεί στη θέση «Ραμοβούνι» (άγαλμα Κολοκοτρώνη) ακριβώς απέναντι από το «ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ 30» Π.Σ.1325 UNIMOG 2,5ton, προσπαθώντας κι αυτό να ανακόψει την εξάπλωση του νοτιοδυτικού μετώπου της πυρκαγιάς (βλέπε φωτογραφία 3).

Ώρα 9.20
Στον τόπο του συμβάντος καταφθάνει ο «ΚΡΟΝΟΣ» ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ με το ΚΗΗ 2802 και ο «ΑΡΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» με το Π.Σ.2290. Ο «ΑΡΗΣ» Καλαμάτας αντιλαμβάνεται ότι η φωτιά δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με τις υπάρχουσες δυνάμεις, αφού ο άνεμος αλλάζει κατευθύνσεις και η βλάστηση είναι πυκνή. Ζητά ενισχύσεις μέσω ΠΕ.Κ.Ε. Πελοποννήσου από την Π.Υ. Γαργαλιάνων, το Π.Κ. Κυπαρισσίας, το Π.Κ. Πύλου, την Π.Υ. Μεγαλόπολης, την Π.Υ. Τρίπολης, κινητοποιεί την Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει τα προβλεπόμενα του Σχεδίου Δασοπυρόσβεσης.

Ώρα 9.22
Ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας δίνει άμεσα εντολή στον «ΚΡΟΝΟ» Καλαμάτας να μεταβεί νοτιοανατολικά για να ανακόψει την εξάπλωση του μετώπου της πυρκαγιάς μαζί με το «ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ Α-1» Π.Σ. 2854 MAN 1,5t και την προστασία του ποιμνιοστασίου που βρίσκεται στο σημείο αυτό (βλέπε φωτογραφία 4).
Ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας ζητά μέσω ΠΕ.Κ.Ε. τη συνδρομή εναερίων μέσων και τη συγκρότηση ομάδας πεζοπόρου από την Π.Υ. Καλαμάτας.
Το ΠΕ.Κ.Ε Πελοποννήσου ενημερώνει τον «ΑΡΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» για το αίτημα των ενισχύσεων και λαμβάνει εντολή για κλήση οχημάτων Υπηρεσιών όμορων νομών προς ενίσχυση.

Ώρα 9.30
Στον τόπο του συμβάντος καταφθάνει το περιπολικό όχημα «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 35» Π.Σ.975 STEYER 5ton, η έξοδος από την Π.Υ. Καλαμάτας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ Α-1» Π.Σ. 1253 UNIMOG 2,5ton και ο «ΑΧΕΛΩΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» Π.Σ. 3250 ACTROS 10ton.
Ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας τοποθετεί το «ΚΑΛΑΜΑΤΑ Α-1» Π.Σ. 1253 UNIMOG 2,5ton επί του αγροτικού δρόμου που οδηγεί από τη θέση «Ραμοβούνι» προς την Τ.Κ. Μίλα για προσβολή του μετώπου αυτής από τα πλάγια και για να αποτρέψει πιθανή εξάπλωση αυτής, μέσω κηλίδωσης, προς τα ανατολικά. Επίσης, δίνει εντολή στο Π.Σ.975 STEYER 5ton να μεταβεί προς ενίσχυση του Π.Σ. 2854 και δυτικότερα από αυτό υπό τις διαταγές του «ΚΡΟΝΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ».
Ο «ΑΧΕΛΩΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» Π.Σ. 3250 ACTROS 10ton παίρνει εντολή να τοποθετηθεί σε πλάτωμα επί του κεντρικού δρόμου που οδηγεί προς το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, κάνοντας πλήρωση τόσο στο Π.Σ.975 όσο και στο Π.Σ.2854 (βλέπε φωτογραφία 5).

Ώρα 9.40
Στον τόπο του συμβάντος καταφθάνουν και το Π.Σ. 2939 ATEGO 5ton της Π.Υ. Γαργαλιάνων και του δίνεται διαταγή από τον «ΑΡΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» να μεταβεί επί του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στην Τ.Κ. Μίλα για να προσβάλει το τελευταίο και ανατολικότερο μέτωπο της πυρκαγιάς.
Μία υδροφόρα του Δήμου Καλαμάτας καταφθάνει στο συμβάν και παίρνει εντολή από τον «ΑΡΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» να κάνει πλήρωση στα Π.Σ. 1325, στο Π.Σ. 1253 και στο ΠΣ 2939, που επιχειρούν με τον «ΚΡΟΝΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ».
Κατόπιν καταφθάνει το Π.Σ. 3310 Λεωφορείο IVECO THESIS με ομάδα πεζοπόρου από την Π.Υ. Καλαμάτας. Ο «ΑΡΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» άμεσα δίνει εντολή να μεταβεί μαζί με το Π.Σ. 2939 ATEGO 5ton της Π.Υ. Γαργαλιάνων, ώστε να προεκτείνουν τις εγκαταστάσεις ανατολικά τόσο προς το Π.Σ. 2854 όσο και προς το Π.Σ. 975 και να ανακόψουν το τελευταίο μέτωπο προς τα δυτικά.
Στην πυρκαγιά καταφθάνει και περιπολικό της ΕΛΑΣ, το οποίο τοποθετείται στη διασταύρωση των δρόμων τόσο αυτού που οδηγεί προς το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στη θέση «Ραμοβούνι» όσο και αυτού που οδηγεί στην Τ.Κ. Μίλα, διευκολύνοντας την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων (βλέπε φωτογραφία 6).

Φάση 2η
Ώρα 9.45
Η φωτιά είναι σε εξέλιξη.
Άφιξη του επικεφαλής του Ασκούμενου Επιτελείου Άσκησης (διοικητή ΠΕ.ΠΥ. Δ. Πελοποννήσου). Αναλαμβάνει επικεφαλής της όλης επιχείρησης.
Άφιξη δύο (2) αεροσκαφών. Το συντονισμό αυτών αναλαμβάνει ο συντονιστής Εναερίων. Τα εναέρια μέσα επιχειρούν δυτικά στην κεφαλή της πυρκαγιάς, χαμηλώνουν το ύψος φλόγας και την ένταση αυτής, με σκοπό να μην περάσει το χωματόδρομο (βλέπε φωτογραφία 7).
Αναφέρεται από τον ΚΡΟΝΟ Καλαμάτας τραυματισμός υπαλλήλου στο πόδι λόγω του ανάγλυφου της περιοχής στην εγκατάσταση του ΠΣ 2939. Δίνονται οδηγίες από τον «Κρόνο Καλαμάτας», στο Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας που έχουν καταφθάσει στην περιοχή, να σπεύσουν στο σημείο, προκειμένου να μεταφέρουν τον υπάλληλο στο ασθενοφόρο, για να διακομισθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Φάση 3η
Ώρα 9.50 η πυρκαγιά είναι σε ύφεση. Έχουν καεί περίπου 1.500 στρέμματα δασώδους έκτασης (χαμηλή βλάστηση).
Ώρα 9.55 περιμετρικά της πυρκαγιάς έχουν γίνει εγκαταστάσεις και σβήνουν τελευταίες μικροεστίες και γίνεται αποκάθαρση.
Ώρα 10.00 έχουμε την πλήρη κατάσβεση και σταδιακή αποδέσμευση των οχημάτων αρχικά άλλων Υπηρεσιών εκτός νομού.
Παραμένουν για φύλαξη τρία (3) οχήματα της Π.Υ. Καλαμάτας και του Π.Κ. Μελιγαλά, ο επιχειρησιακός αξιωματικός και η υδροφόρα του Δήμου Καλαμάτας.

Πηγή :  www.tharrosnews.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.