H Π.Ε.Ε.Π.Σ στην ημερίδα για την Προστασία των Δασών

 

15/5/2009

Στην Ημερίδα του κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση & της Eurobank EFG για τον εθελοντισμό και την προστασία των δασών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαΐου 2009 στην έδρα του Ιδρύματος στο Κεφαλάρι, προσκλήθηκε και παραβρέθηκε η Πανελληνιά Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτης Μουζάς, Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Αθανάσιος Κοντοκώστας, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα, ο Νομάρχης Σάμου, ο Δήμαρχος Βύρωνα και Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), ο Πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας και ο Δήμαρχος Πεντέλης και Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων WWF Ελλάς.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Ιδρύματος απεύθυνε ο κ. Βαγγέλης Χρόνης, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Λάτση και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος κάνοντας μάλιστα αναφορά και στους Εθελοντές Πυροσβέστες λέγοντας: “Η προσφορά μας προς το εθελοντικό κίνημα της χώρας αυτονόητα συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα και τον μεμονωμένο Εθελοντή Πυροσβέστη του Πυροσβεστικού Σώματος. Προς όλους εκείνους τους ευσυνείδητους συμπολίτες μας, που διαθέτουν τις δυνάμεις και τον χρόνο τους στην υπηρεσία της προστασίας των δασών μας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση διέθεσε δωρεάν 3.000 πυροσβεστικές στολές ικανοποιώντας έτσι μια επιτακτική και διαχρονική ανάγκη τους σε επιχειρησιακό επίπεδο”.

Για την Eurobank EFG χαιρέτησε ο Γενικός Διευθυντής Δικτύου Καταστημάτων, κ. Μιχάλης Βλασταράκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι “η Εurobank EFG είναι από τις πρώτες ελληνικές επιχειρήσεις που στο πλαίσιο του κοινωνικού προσώπου, εισάγει σταδιακά τον Εταιρικό Εθελοντισμό στον οργανισμό της.”

Η ΠΕΕΠΣ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Μάκη Τσιουγκρή, τον Γεν. Γραμματέα Δημήτρη Ζέρβα τον Αν. Γεν. Γραμματέα Γεώργιο Πετρά τους συνάδελφους, Γεωργακόπουλο Ανδρέα και Χαρμπίλα Ιωάννη από Αθήνα και Παπαϊωάννου Χρυσόστομο από Θεσσαλονίκη.

Στην ολιγόλεπτη εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΠΕΕΠΣ ανέφερε:


“Αναμφισβήτητα, ο εθελοντισμός σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας έχει προσφέρει σημαντικά και έχει δυνατότητες για πολλά περισσότερα.
Η προσφορά στον τομέα της Δασοπυρόσβεσης και γενικότερα της Πυρόσβεσης – Διάσωσης δεν είναι κάτι απλό, αφού έχει να κάνει με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Η συμμετοχή μπορεί να είναι εθελοντική, το έργο όμως πρέπει να είναι επαγγελματικό.
Σε αυτόν τον τομέα το κράτος όρισε υπεύθυνο το Πυροσβεστικό Σώμα, κομμάτι του οποίου είναι και οι Εθελοντές Πυροσβέστες, οι οποίοι προσφέρουν δίπλα στο επαγγελματικό προσωπικό, καθόλη την διάρκεια του χρόνου, υπηρετώντας σε σταθμούς και κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα καθήκοντά μας παρόμοια με αυτά του επαγγελματία πυροσβέστη μας γεμίζουν ευθύνες απέναντι στους πολίτες έχοντας παράλληλα ιδιαίτερη ευαισθησία και για την διαφύλαξη του δασικού περιβάλλοντος της χώρας. Συμμετέχουμε στην πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του Σώματος.
Γνωρίζοντας ότι η καταστολή των δασικών πυρκαγιών δεν είναι απλή υπόθεση θα πρέπει να στηθεί ένας δυνατός μηχανισμός που να περιλαμβάνει και το εθελοντικό κίνημα. Για να αποφέρει όμως αποτελέσματα, θα πρέπει όλοι να έχουν την ιδία εκπαίδευση. Θα πρέπει όλοι να ακολουθούν τους ιδίους κανόνες. Θα πρέπει όλοι να είναι κάτω από τις εντολές μόνο του Πυροσβεστικού Σώματος, Φορέα Διαχείρισης οποιασδήποτε κρίσης.

Ομολογουμένως, υπάρχουν ομάδες οι οποίες προσφέρουν, αξιόλογο έργο στον τομέα της δασοπυρόσβεσης εδώ και πολλά χρόνια, συνεισφέροντας ουσιαστικά στο έργο της πυροσβεστικής και οι Έλληνες Εθελοντές Πυροσβέστες δεν είναι ενάντια σε καμία από αυτές, αρκεί οι ρόλοι να είναι διακριτοί.
Σήμερα, οι μόνοι πιστοποιημένα εκπαιδευμένοι, ασφαλισμένοι, νομικά αναγνωρισμένοι και κατοχυρωμένοι να προσφέρουν σε αυτά, καλυμμένοι ακόμα και για αστική ευθύνη είναι οι Εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος. Εθελοντές που μέχρι και σήμερα δεν έχουν ενισχυθεί ούτε με ένα ευρώ από την πολιτεία, ενώ την ιδία στιγμή με σχετική ευκολία κατανείμει κάθε χρόνο μεγάλα ποσά στις ομάδες που υπάγονται στην πολιτική προστασία, ανάμεσά τους αρκετές αμφιβόλων προθέσεων των οποίων τα μέλη τους αυτοαποκαλούνται και Εθελοντές Πυροσβέστες.

Δεν θα κρύψω ότι υπάρχουν προβλήματα και σε εμάς, κυρίως λόγω του ξεπερασμένου νομικού πλαισίου, κάτι όμως που σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν γιατί άμεσα ο νόμος αλλάζει και πλέον θα είναι σε θέση ο θεσμός να αναπτυχθεί, να πατήσει πάνω σε γερές βάσεις και να προσφέρει πολλά περισσότερα.
Η θέση της Πανελληνίας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος είναι πάγια και γνωστή. Η εθελοντική δραστηριότητα Πυρόσβεσης και Διάσωσης θα πρέπει να ασκείται αποκλειστικά και μόνο μέσα από το Πυροσβεστικό Σώμα ενώ για την δασοπυρόσβεση να εφαρμοστεί ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων πάνω στο οποίο να κινούνται οι εθελοντικές ομάδες, να καθιερωθεί ο θεσμός του εθελοντή δασοπυροσβέστη και να αξιολογηθούν οι οργανώσεις που κουβαλούν χρόνια εμπειρίας στον τομέα αυτό.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, εκ μέρους όλων των Εθελοντών Πυροσβεστών το ίδρυμα Λάτση για την δωρεά των 3000 στολών, να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και την συνέχιση του μεγάλου κοινωφελούς έργου του ιδρύματος.
Σας ευχαριστώ”

Από την Π.Ε.Ε.Π.Σ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.