Άσκηση ετοιμότητας στην Ζάκυνθο

 

30/5/2014

Πρωί της Τρίτης και στο δρόμο του Καλαμακίου η κίνηση δεν ήταν η συνηθισμένη: Πυροσβεστικά οχήματα, περιπολικά της Αστυνομίας, οχήματα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και του Φορέα Διαχείρισης Θαλάσσιου Πάρκου. Καπνοί φαίνονταν μέσα από τα δέντρα και ενώ η Τροχαία προσπαθούσε να ρυθμίσει την κυκλοφορία, καθώς το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προσέγγιζε με ταχύτητα το σημείο, ενώ άνδρες της Πυροσβεστικής διασκορπίζονταν ταχύτατα στο δάσος.
Ευτυχώς δεν πρόκειται για πραγματικό περιστατικό αλλά για την πανελλαδική άσκηση «Δια Πυρός 2014» που αφορά αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς. Για τη Ζάκυνθο επιλέχθηκε το Καλαμάκι, μια περιοχή με ιδιαίτερο ανάγλυφο, πυκνή βλάστηση –αν και κοντά στη θάλασσα- και βέβαια, γεμάτη τουριστικά καταλύματα.

askhsh2

Σκοπός της άσκησης ήταν ο έλεγχος της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών και φορέων σε περίπτωση πραγματικού περιστατικού. «Θέλαμε να ελέγξουμε την εφαρμογή των σχεδίων επέμβασης της Υπηρεσίας στις δασικές πυρκαγιές, την ετοιμότητα πυροσβεστών και οχημάτων και τη συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται στη δασοπυρόσβεση και βέβαια είναι μια ευκαιρία να λύσουμε τυχόν προβλήματα και να αντιμετωπίσουμε αδυναμίες, από τώρα, πριν το συμβάν», εξηγεί ο διοικητής της ΠΥ κ. Νίκος Ρουμελιώτης.
Στην άσκηση συμμετείχαν όλα τα Σώματα Ασφαλείας, το Δασαρχείο, προσωπικό του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας, φορείς και εθελοντικές ομάδες. «Βοηθάμε με όποια μέσα μπορούμε, με το μικρό πυροσβεστικό μας όχημα, το οποίο σε περίπτωση αληθινής πυρκαγιάς φτάνει πρώτο στο σημείο για να προλάβει ό,τι μπορεί», λέει στην «Ημέρα» ο κ. Παύλος Κούτσης, εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου. «Οι φύλακές μας στις παραλίες είναι τα ‘μάτια’ όχι μόνο του Πάρκου αλλά και της Πυροσβεστικής, ενώ τέσσερα άτομα από το προσωπικό μας εκπαιδεύονται κάθε χρόνο από τους άνδρες της Πυροσβεστικής», εξηγεί ο κ. Κούτσης.

Ο Γεράσιμος Γυφτάκης, πρόεδρος της Ομάδας Εθελοντών έκτακτης Ανάγκης και ο κ. Παναγιώτης Καλαβρέζος, πρόεδρος του Εθελοντικό Συλλόγου Κεριού τονίζουν πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά των οργανωμένων εθελοντών, καθώς τόσο με εκπαιδευμένο από την Πυροσβεστική προσωπικό, όσο και με ίδια μέσα και εξοπλισμό προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια: Παρέχουν πρόληψη με δασοφύλαξη και συνδράμουν την Πυροσβεστική όποτε τους ζητηθεί.
Με το τέλος της άσκησης όλοι φάνηκαν απόλυτα ικανοποιημένοι.«Φορείς, υπηρεσίες και εθελοντές συνεργάστηκαν άριστα, βγάλαμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και γενικά η άσκηση κρίνεται απόλυτα επιτυχής», καταλήγει ο κ. Ρουμελιώτης.

Πηγή :  http://imerazante.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.