Μουντιάλ διασωστών με ασθενοφόρα…

 

1/6/2014

Το ΕΚΑΒ λαμβάνει κλήση για ένα άτομο που τραυματίστηκε σε πτώση από δέντρο. Τόπος ατυχήματος: ένα νησάκι, μέσα σε λίμνη. Οι διασώστες πρέπει να τραβήξουν στην κυριολεξία… κουπί για να φτάσουν στον τραυματία. Θα του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες και θα τον «ετοιμάσουν» για ασφαλή διακομιδή. Λίγο αργότερα το ΕΚΑΒ καλείται να αντιμετωπίσει περιστατικό ανακοπής βαριά ασθενούς. Η δυσκολία σε αυτήν την περίπτωση έγκειται στο ότι οι συγγενείς του ασθενούς αντιδρούν έντονα στην παρέμβαση των διασωστών. Μία άλλη κλήση αναφέρει πυρκαγιά σε κτίριο με εγκλωβισμένους, πιθανόν και νεκρούς. Οι διασώστες πρέπει επιπρόσθετα με το έργο τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς το κτίριο δεν είναι ασφαλές.

Αυτά είναι τρία ενδεικτικά από τα έντεκα «σενάρια» επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την Παρασκευή 23 Mαΐου, 31 ομάδες διασωστών και γιατρών απ’ όλο τον κόσμο στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου «ράλι ασθενοφόρων» που διενεργείται ανελλιπώς από το 1997 στην περιοχή Rejviz στα σύνορα Τσεχίας – Πολωνίας. Στον διεθνή διαγωνισμό «Rallye Rejviz» λαμβάνει μέρος και το ΕΚΑΒ Κρήτης από το 2002 με τη μεγαλύτερη επιτυχία να είναι η 5η θέση (1η μεταξύ των ευρωπαϊκών ομάδων) το 2012. Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν δύο ελληνικές ομάδες αποτελούμενες από τον γιατρό Κωνσταντίνο Στόκκα και τους διασώστες Αργυρώ Ντούμπα, Φίλιππο Χαράμη, Μανώλη Ροκαδάκη, Μιχάλη Μαρκάκη και Στέφανο Τζανακάνη, που -όπως και συνάδελφοί τους Βρετανοί, Τσέχοι, Ελβετοί, Τούρκοι, Αυστραλοί, Ιάπωνες κ.ά.- κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν περιστατικά με διαφορετικό «βαθμό δυσκολίας»: από ένα απλό ατύχημα έως ένα σοβαρό τροχαίο με πολλούς τραυματίες. Και όπως συμβαίνει στους περισσότερους διαγωνισμούς, ο πιο γρήγορος, ο πιο προσεκτικός και αυτός που έκανε την καλύτερη επιλογή κερδίζει.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Αριστομένης Συγγελάκης, ο οποίος βρέθηκε στο πλευρό των ελληνικών ομάδων για υποστήριξη, τα «σενάρια» δίνονται στις ομάδες λίγες ώρες πριν από την έναρξη του διαγωνισμού, όπως και πληροφορίες για τις μονάδες υγείας της περιοχής, πόσο απέχουν από τα περιστατικά, ποιες κλινικές διαθέτουν κ.ά. Ολοι διαγωνίζονται και στις έντεκα δοκιμασίες, ενώ η σειρά με την οποία θα αντιμετωπίσουν τα περιστατικά είναι τυχαία και δίνεται από τους διοργανωτές. Ο χρόνος που έχουν ανά περιστατικό (από τη στιγμή που θα φτάσουν στο σημείο) ήταν περιορισμένος: δεκαπέντε λεπτά το όριο.

Μεταξύ των θεωρητικώς απλών σεναρίων ήταν ένας απλός πονοκέφαλος ατόμου που είχε «καλέσει» από το σπίτι του αλλά και ένας τραυματισμός ατόμου σε πισίνα που θα έπρεπε να διακριβωθεί εάν είχε κάνει χρήση ουσιών. Στα σύνθετα σενάρια ήταν ένα τροχαίο με λεωφορείο και πολλούς σοβαρά τραυματίες, όπου οι ομάδες έπρεπε να συνεργαστούν (μάλιστα η μία εκ των ελληνικών ομάδων έτυχε να είναι συντονίστρια). Υπήρχαν και σενάρια που φαίνονταν απλά, αλλά έκρυβαν «παγίδες». Π.χ. η αναφορά ήταν ότι μία νεαρή γυναίκα είχε χάσει τις αισθήσεις της στην μπανιέρα. Οταν μπήκαν οι διασώστες στο μπάνιο το φως ήταν κλειστό. Οπότε θα έπρεπε να υποθέσουν ότι η νεαρή είχε πάθει ηλεκτροπληξία. Οι ομάδες δοκιμάστηκαν και στις δεξιότητές τους στην οδήγηση, ακόμα και στην κατάβαση με σχοινί από τον 4ο όροφο κτιρίου στο ισόγειο.

Φυσικά δεν έλειψαν και οι «κωμικές στιγμές» κατά τη διαγωνιστική διαδικασία. Ετσι, μία ομάδα σχεδόν «αρπάχθηκε» με τους συγγενείς ενός ασθενούς για να κάνει… με το ζόρι την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, διασώστες μπερδεύτηκαν όταν τράβαγαν «κουπί» στη βάρκα με αποτέλεσμα να τα «μουσκέψουν» και να μένουν στάσιμοι στο νερό, ενώ υπήρξαν ομάδες που πήγαιναν «πάνοπλες» κουβαλώντας όλον τον εξοπλισμό τους -ακόμα και κράνη (!)- στα πολύ απλά περιστατικά.

Και όλα αυτά υπό το «άγρυπνο» βλέμμα των κριτών -μεταξύ αυτών ένας ακόμη διασώστης του ΕΚΑΒ Κρήτης, ο Μάριος Σφακιανάκης- οι οποίοι ανάλογα με την ταχύτητα, την τήρηση του πρωτοκόλλου, τον συντονισμό της ομάδας και την ορθότητα των επιλογών έδιναν και τους βαθμούς στις ομάδες. Στην πρώτη θέση αναδείχθηκε μία αυστριακή ομάδα. Αλλά ουσιαστικά στο τέλος όλοι αντιμετωπίστηκαν ως νικητές από τους κατοίκους του Rejviz, που για άλλη μία χρονιά παρακολούθησαν την καθιερωμένη «πορεία του θριάμβου» των ασθενοφόρων στους δρόμους του θερέτρου της Τσεχίας.

Συνέδριο τον Οκτώβριο

Οι Ελληνες διασώστες που βρέθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Rejviz της Τσεχίας «ξέκλεψαν» λίγο χρόνο από το πρόγραμμα του διαγωνισμού για να «σκαλίσουν» στον φλοιό ενός δέντρου, εις μνήμην, τα ονόματα των Βαγγέλη Κελαράκη και Δημήτρη Βουρβαχάκη – των δύο ανδρών του ΕΚΑΒ Κρήτης που έχασαν τη ζωή τους στις 12 Δεκεμβρίου 2012, σε τροχαίο δυστύχημα με ασθενοφόρο. Και οι δύο συμμετείχαν στο Rallye Rejviz από το 2002, και ήταν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του. Μάλιστα το 2011 οι διοργανωτές πρότειναν στον Β. Κελαράκη να συμμετέχει ως κριτής, συμπεριλαμβάνοντας στις δοκιμασίες του διαγωνισμού και ένα σενάριο που πρότεινε ο ίδιος.

Βασικό επιχείρημά τους για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν ότι αποτελεί ευκαιρία για ευγενή άμιλλα και «ξεχωριστή» εκπαίδευση του προσωπικού του ΕΚΑΒ. Στο ίδιο πλαίσιο η διοίκηση του ΕΚΑΒ (Δ. Παπαγιαννίδης, πρόεδρος, και Ν. Κωστόπουλος, Αριστομένης Συγγελάκης, αντιπρόεδροι) προσανατολίζεται στη διοργάνωση συνεδρίου Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, τον Οκτώβριο, όπου θα παρουσιασθούν και θα βραβευθούν εργασίες και πρακτικές διασωστών. Σκοπεύει δε να δώσει και οικονομικά κίνητρα για τη συμμετοχή διασωστών ανά την Ελλάδα σε διεθνείς διαγωνισμούς, με στόχο τη συνεχή βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού.

Της ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Πηγή :  www.kathimerini.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.