Εθελοντής πυροσβέστης 86 ετών με 65 χρόνια υπηρεσία

 

4/6/2014

Navarre, Οχάιο

Στην ηλικία των 86, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι της ηλικίας του είναι συνήθως ήδη στην σύνταξη, ξεκουράζοντας τα σώματά τους σε αναπαυτικές καρέκλες, ο Bill Whitmore ακόμη τα βάζει με φωτιές. Και τις σβήνει. Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία πυροσβέστης στο Οχάιο και είναι ακόμα πιστοποιημένος από την πολιτεία για να εργάζεται ως παραϊατρικό προσωπικό στην πυροσβεστική.

«Έχω βρεθεί σε πολλές φωτιές, σε πολλές κλήσεις και τροχαία ατυχήματα όλα αυτά τα χρόνια», αναφέρει ο Whitmore ενώ κάθεται στον πάγκο ανάμεσα από τις δυο γιγάντιες πόρτες του πυροσβεστικού σταθμού του Navarre. Ο Whitmore έχει χάσει το μέτρημα στο πόσο συχνά έχει ανταποκριθεί σε επείγοντα περιστατικά στην κοινότητα η οποία αριθμεί περίπου 2.000 πολίτες.

Είναι η 65η του χρονιά ως εθελοντής πυροσβέστης. Ξεκίνησε την καριέρα του σε έναν άλλο πυροσβεστικό σταθμό το 1946. Επιστρατεύτηκε από τον στρατό των Η.Π.Α. κατά την διάρκεια του πολέμου της Κορέας όπου πέρασε γύρω στα δυο χρόνια ένοπλος.  Υπήρξε μάρτυρας και της δοκιμής της βόμβας υδρογόνου στον Ειρηνικό Ωκεανό. Όταν επέστρεψε στην ζωή του ως πολίτης στις αρχές της δεκαετίας του 1950, συμμετείχε ξανά στην πυροσβεστική.

Το 1975, ο Whitmore «κόλλησε» με τα οχήματα του εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού στην πόλη του, το Navarre. Ο Whitmore είναι υπερήφανος για τα χρόνια του στους πυροσβεστικούς σταθμούς αλλά δεν καυχιέται για τις ζωές που έχει σώσει. Ακόμα και έτσι, χαμογελάει γνωρίζοντας πως η πολιτεία του Οχάιο εξακολουθεί να τον πιστοποιεί ως παραϊατρικό πυροσβεστικό προσωπικό. «Μόλις μου ανανεώθηκε η πιστοποίηση για ακόμη τρία χρόνια», αναφέρει χαμογελώντας περήφανα.

«Είναι έμπνευση για όλους μας στον σταθμό», αναφέρει ο υποδιοικητής Bill Toulson. «Ως εκπαιδευτή, τον χρησιμοποιώ συνεχώς».

Λόγω του γεγονότος ότι το Navarre είναι μικρή κοινότητα, το πυροσβεστικό του δυναμικό υπήρξε πάντα εθελοντικό. Ο Whitmore ανταποκρίνεται σε κλήση όταν ο ασύρματος στο προσκέφαλό του καλεί τους 15 πυροσβέστες να τρέξουν στον σταθμό ή σε σημείο επείγοντος συμβάντος. «Όταν σιγεί ο ασύρματος, είναι εκτός κρεβατιού και ντυμένος», αναφέρει η σύζυγος του Whitmore.

Είναι παντρεμένοι εδώ και 65 χρόνια και είναι ακόμα ερωτευμένοι. Η σύζυγός του γνωρίζει ότι η εθελοντική του προσφορά στο πυροσβεστικό σώμα είναι το άλλο πάθος του συζύγου της. «Είναι ο ήρωας μου», αναφέρει χαμογελώντας η Doris. Όταν ο Whitmoreδεν κρατάει σωλήνα, ρίχνει νερό σε φωτιά ή  χορηγεί πρώτες βοήθειες σε κάποιο θύμα εκτάκτου περιστατικού, κρατάει το χέρι της συζύγου του. «Όποτε περπατάμε μαζί, κρατάμε τα χέρια» , λέει ο Whitmore. Απέναντι από τον πυροσβεστικό σταθμό του Navarre υπάρχει ένα πάρκο με λουλούδια. Το ζευγάρι συνηθίζει να περπατάει  σε αυτή την περιοχή, να κάθεται στο παγκάκι και να κοιτάζει τα αυτοκίνητα που περνούν. Παρ’ όλα αυτά, αν χτυπήσει ο συναγερμός, εκείνη γνωρίζει πως αυτός θα πρέπει να τρέξει να σώσει ζωές και περιουσία.

Ο Whitmore κληρονόμησε το πάθος του για την πυρόσβεση από τον πατέρα του ο οποίος ήταν εθελοντής πυροσβέστης στον ίδιο σταθμό. Μέσα στον σταθμό υπάρχει φωτογραφία του πατέρα του να στέκεται με πυροσβεστική στολή δίπλα σε ένα πυροσβεστικό όχημα. Το ίδιο όχημα είναι παρκαρισμένο στον σταθμό σήμερα. Χτίστηκε το 1933. Ο Whitmore γεννήθηκε το 1928. Το παλιό όχημα δεν λειτουργεί πια. Αποτελεί πια αντίκα που το παρουσιάζουν σε παρελάσεις. Ο Bill Whitmore όμως ακόμα δουλεύει και αντεπεξέρχεται εξίσου με τους άλλους.

Ο Bill και η Doris είναι γονείς ενός 59χρονου γιου ο οποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε από πυροσβέστης σε άλλη κοινότητα του Οχάιο. Ο γιός πήρε σύνταξη αλλά ο πατέρας εξακολουθεί να δουλεύει.

«Κάποιος πρέπει να το κάνει», αναφέρει φιλοσοφημένα ο Whitmore.

Είναι ένας 86χρονος γεμάτος ενέργεια ο οποίος δεν έχει χάσει ποτέ το πάθος του να βοηθάει ανθρώπους. Οι κάτοικοι σε όλο το Navarre θα στο πουν αυτό. Βλέπουν συχνά τον Whitmore να οδηγεί στην πόλη το αυτοκίνητό του, μια Buick Riviera του 1998, όταν δεν οδηγεί το πυροσβεστικό όχημα για τον επείγοντα σταθμό ιατρικής βοήθειας. «Έχω επίσης και μια Corvette του 1972», λέει με περηφάνια. Ένα καυτό αυτοκίνητο για έναν άνδρα μέσα στις φλόγες. Λατρεύει την Doris. Αυτό είναι προφανές την ώρα που περπατούν στην πόλη χέρι-χέρι. Αγαπάει όμως επίσης και τον εθελοντικό πυροσβεστικό σταθμό στον οποίο έχει δώσει 65 χρόνια από την ζωή του και στον οποίο σκοπεύει να υπηρετήσει και άλλα ακόμη χρόνια.

«Είναι πολύ ταπεινός άνθρωπος», λέει ο Toulson, «ειδικά όταν μιλάει για όσα έχει κάνει για τον σταθμό. Αυτό το οποίο έχει κάνει ο Whitmore έχει σώσει ζωές, έχει σβήσει φωτιές, έχει εμπνεύσει άλλους πυροσβέστες και έχει  διδάξει στον κόσμο πως ένας άνθρωπος δεν χρειάζεται να σταματάει την δουλειά σε συγκεκριμένη ηλικία.

Ο Toulson δείχνει ένα ρολόι στον τοίχο του σταθμού. Πριν από χρόνια, ο Whitmore κατασκεύασε πάνω σε αυτό δυο πυροσβεστικά τσεκούρια που διασταυρώνονται. Το ρολόι δουλεύει άψογα. Το ίδιο και ο άνδρας που προσέθεσε τα σύμβολα του πυροσβέστη στους σαρωτικούς δείχτες του ρολογιού.  Ο χρόνος τρέχει. Και ο Bill Whitmore, ηλικίας 86 ετών, πυροσβέστης και ήρωας, τρέχει επί εικοσιτετραώρου βάσης.

Μετάφραση Απόδοση για το Fire Rescue News, M.M.

Πηγή :  www.newsnet5.com

1 Comment

  1.  

    Φανταστείτε να υπήρχε η ανάλογη νομοθετική ρύθμιση (και όχι αυτή που ισχύει τώρα για τους απόστρατους που θέλουν να παραμείνουν ως Εθελοντές Π.Σ., δηλ. μέχρι 60 ετών μόνο!) και στην Ελλάδα. Τι απίστευτα μοναδικό, όφελος για τον πολίτη και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα, από την συμπυκνωμένη, τεράστια πείρα ενός μάχιμου (κι όχι μόνο) επαγγελματία πυροσβέστη!
    Ελπίζω στα χρόνια που έρχονται να γίνει αντιληπτό από τους νομοσχεδιαστές, το όφελος για το κοινωνικό σύνολο από την αύξηση του ορίου ηλικίας και να δανειστούμε για άλλη μια φορά, ω Έλληνες, ξένες καλές πρακτικές και τομές.
    Δεν είναι ντροπή να μιμείσαι και να δανείζεσαι ιδέες, αν δε μπορείς ο ίδιος να τις γεννήσεις..

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.