Συμβασιούχοι Πυροσβέστες: Κράνος η Μάγκας;

Έχοντας προσωπικά επί πολλά χρόνια πολεμήσει κακές νοοτροπίες που προκαλούν άσκοπους τραυματισμούς (ακόμα και θανάτους) έχω ένα σοβαρό προβληματισμό, που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες γιατί δεν χρησιμοποιούν τα κράνη και τα υπόλοιπα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) τους τελευταία;

Τις πρώτες μεγάλες πυρκαγιές είδαμε αυτή την εβδομάδα, σηματοδοτώντας την ουσιαστική έναρξη της φετινής «σεζόν». Ωστόσο παρατηρείται ένα φαινόμενο όπου οι συμβασιούχοι συνάδελφοι δεν φέρουν το κράνος δασοπυρόσβεσης, τα γυαλιά τους, τα γάντια τους, και έχουν γυρισμένα & ανεβασμένα τα μανίκια κλπ. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η σημερινή (13/6) πυρκαγιά της Ριτσώνας όπου επιχειρούσαν μόνο με το «τζόκεϊ» τους. Ορισμένοι είχαν το κράνος τους στο σακίδιο πλάτης παρόλο ότι επιχειρούσαν σε ακραίες, εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες όπως άλλωστε και στην προχθεσινή πυρκαγιά της Πάρνηθας, όπου σχεδόν κανείς του πεζοπόρου δεν φόραγε κράνος.

Δεν είναι μαγκιά να πηγαίνουμε «γυμνοί» στην μάχη, μερικά δευτερόλεπτα έκθεσης στην φλόγα και στην θερμότητα, ένα λάθος, μια πέτρα, μια πτώση αρκούν να σκοτώσουν! Φοράτε όλα τα ΜΑΠ σας (κράνος, κάλυμμα αυχένα, γυαλιά, μάσκα, γάντια, μανίκια κατεβασμένα κλπ) πάνω από όλα για την δική σας ζωή. Γιατί να παίζουμε ρωσική ρουλέτα περιμένοντας την τύχη μας;

Συνάδελφοι κάνατε ολόκληρο αγώνα να αποκτήσετε τα ΜΑΠ σας, τουλάχιστον σε αυτό μετά από δύσκολους αγώνες είστε πλέον προνομιούχοι, οπότε χρησιμοποιήστε τα, εργαλεία είναι και αυτά και προσέξτε την ασφάλεια σας! Όπως δείχνουν τα δείγματα θα έχουμε δύσκολο καλοκαίρι για αυτό πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η σωματική μας ακεραιότητα!

Μάγκας μπορεί να είναι μόνο ο σωστά προστατευμένος και εξοπλισμένος πυροσβέστης που χρησιμοποιεί όλα τα ΜΑΠ του – για αυτό “Think Smart and Stay Safe!”

Γεωργακόπουλος Ανδρέας

(Visited 22 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.