Τέλος τα κρυφτό με την πυρκαγιά… ήρθε το PyroLance

 

14/6/2014

Δοκιμασμένο από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Αμερικανικής Αεροπορίας, η πατέντα πυροσβεστικού συστήματος της PyroLance είναι στην ουσία ένας φορητός, υπέρ-υψηλής πίεσης αυλός με δυνατότητα διείσδυσης και πυρόσβεσης ειδικά σχεδιασμένος για να βοηθήσει τους πυροσβέστες να πολεμήσουν με ασφάλεια πυρκαγιές σε αεροσκάφη, σε δύσκολα σημεία κτιριακών εγκαταστάσεων ή σε περιοχές που έχουν μολυνθεί από επικίνδυνα υλικά.

Η τεχνολογία αυτή συνδυάζει ρινίσματα υλικού από γρανίτη με μία εξαιρετικά υψηλή  πίεση νερού αρκετά ισχυρή ώστε να διεισδύσει τσιμεντένιους τοίχους ή χάλυβα μέχρι και πάχος μισής ίντσας για να φτάσουν στην πηγή της πυρκαγιάς.

Μόλις πραγματοποιηθεί η οπή, το σύστημα ψεκασμού του PyroLance μπορεί να μειώσει τις εσωτερικές θερμοκρασίες από την πυρκαγιά από 700 βαθμούς C σε περίπου 90 βαθμούς C σε λιγότερο από ένα λεπτό. Αυτό συμβαίνει επειδή το σύστημα UHP απελευθερώνει εκατομμύρια μικροσκοπικά σταγονίδια νερού αποδίδοντας 16 έως 20 φορές μεγαλύτερη επαφή επιφάνειας με τη φωτιά συγκριτικά με τα μεγαλύτερα σταγονίδια χαμηλότερων συστημάτων πίεσης.

“Θα βελτιώσει την ασφάλεια για τους πυροσβέστες μας,” είπε ο Fred Terryn,  επιχειρησιακός διευθυντής του προγράμματος στο Det AFC.
“Το να είσαι σε θέση χτυπάς την φωτιά μέσα από έναν εξωτερικό τοίχο ή την άτρακτο ενός αεροσκάφους εξασφαλίζει πρωτίστως την ασφάλεια του προσωπικού μειώνοντας γρήγορα τη θερμότητα και βοηθώντας στην πρόληψη επικίνδυνων συνθηκών πυρκαγιάς όπως :  backdraft, flashoverκλπ.”

Η Αεροπορία είναι η πρώτη στο Υπουργείο Άμυνας που υιοθέτησε την τεχνολογία αυτή καθώς είναι αποτελεσματική στην κατάσβεση των αεροσκαφών αλλά και των κτιριακών εγκαταστάσεων, προσφέροντας ταυτόχρονα ασφάλεια για τα πληρώματα. Η AFCEC έχει αγοράσει 212 συστήματα PyroLance, διαπραγματεύεται όμως την τιμή με τον κατασκευαστή για να γλυτώσει πάνω από $ 508,000.

Απόδοση κειμένου – μετάφραση για το Fire.gr, Ιωάννης Ρέτσιος
Πηγή : www.firefighternation.com

3 Comments

 1.  

  κ. Ρετσιο αυτό και αν ειναι ανέκδοτο εδω δεν έχετε υλικό ατομικής προστασίας δείχνετε και αυτό (ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΘΕΣΑΤΕ) Χαριτολογώντας προσπαθώ να κρατήσω ισορροπίες για να μην τρελαθώ εδω καίγονται τα παιδιά μας από έλλειψης που έπρεπε να είναι το αυτονόητο για την υπηρεσία του κράτους μας οταν η αμερικανη σε λιγο (θα λενε σβυσε και ηφωτια θα σβυνη χαχαχα ) εμείς με όπλα το κουράγιο ,φιλότιμο, θαρος, τόλμη, γενεοτιτα αντιμέτωπη με το μέλλον τις Αμερικής Βιάσου Ελλάδα μου…………

 2.  

  Αγαπητέ Ηρακλή,
  υποχρέωση μου είναι να ενημερώνω για τις εξελίξεις σε όλο το κόσμο όπως καταλαβαίνεις, οι ξένοι (όπως πολύ σωστά είπες) είναι μπροστά σε πολλά πράγματα απλά εμείς βλέπουμε και ζαχαρώνουμε. Ένα πράγμα που μπορώ όμως να είμαι υπερήφανος για τους Έλληνες πυροσβέστες είναι ότι δεν πιάνονται στην δουλειά με τίποτα… 1 Έλληνας πυροσβέστης = 2 ξένοι… για πολλούς λόγους που δεν χρήζει να αναλύσω εδώ, σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου !

 3.  

  Και όμως….έχουμε το ανάλογο Σουηδικό σύστημα σε υπηρεσία στο Π.Σ.! Ας μην ξεχνάμε ότι τα δύο 88μετρα Bronto Skylift F88 HLA τα οποία διαθέτει το Π.Σ. είναι εφοδιασμένα με το ανάλογο σύστημα COBRA COLDCUT το οποίο αρχικά παρουσιάστηκε πρίν απο περίπου 20 χρόνια. Η βασική διαφορά είναι ότι το COBRA επιτυγχάνει τη διάτρηση της όποιας επιφάνειας με τη χρήση ρινισμάτων σιδήρου και όχι γρανίτη. Από εκεί και πέρα η φιλοσοφία χρήσης είναι απλή: Υποβιβασμός της θερμοκρασίας σε έγκλειστο περιβάλλον πυρκαγιάς με τη χρήση μικροσταγονιδίων νερού υψηλής πίεσης, με σκοπό να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας και πρόσβασης προκειμένου οι πυροσβέστες να μπορέσουν να προσεγγίσουν τον εν λόγω χωρο και να προχωρήσουν στην τελική κατάσβεση της εστίας. Πολύ καλό ώς σύλληψη και εφαρμογή, για τα Ελληνικά δεδομένα όμως είναι ένα πολύ ακριβό σύστημα το οποίο δυστυχώς με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υποστηριχθεί!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.