Εθελοντισμός : Μύθοι & Πραγματικότητα

 

15/9/2009

Του Χαράλαμπου Ζαφειρίου

Ποιος είναι ο εθελοντής;
Όποιος πολίτης κατάλαβε το αυτονόητο, δηλαδή ότι το όποιο κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με τις όποιες υπηρεσίες του αποδοτικά τα συνεχώς αυξανόμενα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα από τη μία πλευρά και από την άλλη οι όλο πιο συχνές φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές απαιτούν άμεση αποκατάσταση των ζημιών για ομαλή συνέχεια στη ζωής της κοινωνίας. Όπως αν όχι ολόκληρη, μέρος της ευθύνης για την «πληγή» έχει ο πολίτης, ο εθελοντής αναλαμβάνει και αυτός την ευθύνη για την προσπάθεια επούλωσής της.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και οι μεγάλες καταστροφές του 2007 άρχισαν να αφυπνίζουν συνειδήσεις, άρχισε το «κάτι πρέπει να κάνω», αρχίσαμε να μαθαίνουμε για τους Εθελοντές Πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος, για τις Ομάδες Δασοπροστασίας – Δασοπυρόσβεσης, για τους Καλούς Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, για την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, για Ομάδες Εθελοντών με ποικίλα αντικείμενα ασχολίας, ανακαλύψαμε την Greenpeace, το WWF, την Μεσόγειος SOS και τόσα άλλα. Όλες αυτές οι κινήσεις έχουν στη διάθεσή τους μόνο την δωρεάν αποδοχή και «εκμετάλλευση» της πνευματικής και μυϊκής δύναμης των εθελοντών τους. Δεν το ανακαλύψαμε μόνον οι πολίτες αλλά και εταιρείες οι οποίες, για ποικίλους λόγους, προσφέρουν οικονομική και υλική υποστήριξη.

Τι προσφέρει ο εθελοντισμός;
Μια εσωτερική ισορροπία, μία ψυχική ηρεμία, αυτοεκτίμηση, κοινωνικότητα και γιατί όχι και εγωισμό για την επίτευξη του κάτι παραπάνω. Την ικανοποίηση του «ήμουν και εγώ εκεί» για κάθε δράση. Αλλά και μια ευχάριστη κούραση και αγωνία για το αίσιο τέλος. Για τους μεγαλύτερους ένα υποκατάστατο των παραμυθιών για τα εγγόνια τους, έστω και αν μπαίνει σάλτσα και στα παραμύθια μπαίνει.

Τι μας κοστίζει ο εθελοντισμός;
Τίποτα, αν υπολογίσουμε τη φθορά του καναπέ και του ρεύματος για την τηλεόραση ή του «καφέ» σε μπαράκι αντιθέτως αποκτούμε δωρεάν γνώσεις και εμπειρίες, βγαίνουμε λίγο από το «κοινωνικό καβούκι» μας και συναντούμε ανθρώπους και καταστάσεις που δεν θα συναντούσαμε.

Υπάρχουν αντίθετες γνώμες;
Βεβαίως και υπάρχουν και αιτιολογημένες μάλιστα. Σε μεγάλα γεγονότα, όπως πχ οι Ολυμπιακοί Αγώνες θεωρούν ότι χρησιμοποιούνται οι εθελοντές σαν δωρεάν εργατικά χέρια. Σε άλλα γεγονότα όπως πχ οι πυρκαγιές ότι καλύπτουν ανέξοδα οργανικά κενά. Δεν θα συμφωνήσω με αυτές τις φωνές διότι «ήμουν και εγώ εκεί», θα συμφωνήσω όμως ότι ο εθελοντισμός έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του για να γίνει αποδεκτός στην καρδιά του κράτους και να πάρει τη θέση που του αρμόζει στη κρατική μηχανή, σαν επίκουρος τροφοδότης πνευματικής και σωματικής δύναμης.

Αναλογιζόμενος, πιστεύω, τα παραπάνω ο Δήμος Μαρκοπούλου αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους να ζήσουν την εμπειρία της εθελοντικής προσφοράς με μόνο στόχο να «φτιάξουμε» το σπίτι μας, να γίνει πιο καθαρό, πιο ασφαλές, πιο πράσινο, να ζούμε καλλίτερα με υγεία σωματική και ψυχική, να γνωριστούμε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας μακριά από τις εξαρτησιογόνες ουσίες και το οινόπνευμα. Ρομαντικά θα μου πείτε δεν το αρνούμαι αλλά αρνούμαι να ζω στη μιζέρια και στην γκρίνια, έφτασε ο κόμπος στο κτένι και θέλω να «προσφέρω στον τόπο μου αδιαφορώντας για το τι μου προσφέρει αυτός» (παραφράζοντας γνωστή ρήση). Θα ανταποκριθούν όμως οι κάτοικοι σ’ αυτό το κάλεσμα; ΝΑΙ!!! θα καθυστερήσουν ίσως, αλλά θα ανταποκριθούν γιατί το απαιτούν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, το απαιτεί το ίδιο τους το σπίτι. Θα ανταποκριθούν διότι δεν μπορούν πια να ζουν απομονωμένοι στα τσιμεντένια κλουβιά με «άγνωστους» γείτονες και «ρουτινιασμένο» τρόπο ζωής. Θα ενώσουν και αυτοί τη φωνή τους μαζί με αυτή των χιλιάδων ανώνυμων εθελοντών που καθημερινά αγωνίζονται για ένα καλλίτερο αύριο μακριά από τις πολιτικές έριδες και τα λόγια τα μεγάλα, κόντρα στο «δεν βαριέσαι». 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.