Τα ζητήματα πυροπροστασίας δεν επιλύονται μόνο με τον πατριωτισμό των εθελοντών

 

26/6/2014

Ενημέρωση για τα μέτρα πυροπροστασίας του Υμηττού πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πυροφυλάκιο της Καισαριανής, με πρωτοβουλία της παράταξης “Δύναμη Ζωής”, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η επίσκεψη των φορέων στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης και περιοδεία στο βουνό.

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου τόνισε ότι τα ζητήματα πυροπροστασίας δεν μπορούν να επιλύονται μόνο με τον πατριωτισμό των εθελοντών.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής των εθελοντών για τη δασοπροστασία του Υμηττού, Σ. Εξαρχόπουλος, τα προβλήματα χρονίζουν από το 2006, καθώς οι επιχορηγήσεις για την ίδια χρονιά και τα επόμενα δύο χρόνια δεν έχουν δοθεί ακόμα, ενώ από το 2008 έχουν κοπεί εντελώς. Επιπλέον, υπογράμμισε ο απαραίτητος εξοπλισμός πρέπει να φθάσει στα χέρια των εθελοντικών ομάδων και όχι να φαίνεται ως πλεόνασμα της Περιφέρειας.

Ο νέος δήμαρχος Καισαριανής, Γ. Κοντόσταυλος επεσήμανε ότι η βασική προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής είναι η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, του δάσους και των δημοσίων αγαθών, ενώ εξήρε την κινηματική προσπάθεια των εθελοντών δασοπυροσβεστών. Επίσης, υπογράμμισε ότι η διαχείρηση του δάσους πρέπει να περάσει με νόμο στους δήμους και κατέληξε λέγοντας ότι το δάσος πρέπει να αποτέλεσει χώρο αναψυχής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, κατά την ενημέρωση έγινε λόγος και για τα ζητήματα των ιδιοκτησιών, και συγκεκριμένα για τη Φιλοδασική Εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται με αδιαφανή τρόπο ζητήματα που αφορούν στο δάσος.

Από την πλευρά της, η Χ. Καφαντάρη έκανε λόγο για νέο δασικό νόμο, στον οποίον αναφέρεται ότι αν κάτι κοπεί ή καεί δεν είναι αναδασωτέο, εφόσον υπάρχει δημόσιο συμφέρον, ενώ ο αντιπεριφειάρχης του δυτικού τομέα, Σπ. Τζόκας μίλησε για την περιβαλλοντική διάσταση του Υμηττού και τη σύνδεση του περιβάλλοντος με τον πολιτισμό.

Στα προβλήματα των δασικών δρόμων που κάνουν δύσκολη την πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση φωτιάς αναφέρθηκε ο ταξίαρχος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μιχ. Ανδρεόπουλος,

Μεταξύ άλλων, οι εμπλεκόμενοι φορείς στάθηκαν στο γεγονός ότι ο Υμηττός υπάγεται στο δασαρχείο Πεντέλης, καθώς έχει εγκριθεί αλλά έχει μείνει στα χαρτιά το δασαρχείο Υμηττού.

Να σημειωθεί ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί ανάλογη περιοδεία των φορέων στο βουνό της Πεντέλης.

Πηγή :  http://www.avgi.gr

Ρ/Σ “Στο Κόκκινο” – Ρεπορτάζ: Γιάννα Αθανασίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.