Rescue Days 2009 – Ημέρες Διάσωσης στο Norderstedt

 

Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

Το διεθνές σεμινάριο Rescue Days ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Norderstedt από τις 9 Οκτωβρίου έως και τις 11 Οκτωβρίου 2009, όπου και για την ομαλή διεξαγωγή του όλου εγχειρήματος χρειάστηκε να κοπεί η πόλη κυριολεκτικά στην μέση για πρώτη φορά στα χρονικά σεμιναρίων σε όλη την Ευρώπη.
Κύριο λόγο εκτός από το Δήμο είχε η Πυροσβεστική Υπηρεσία η οποία κατέβαλε τα μέγιστα για να βοηθήσει στην διεξαγωγή του σεμιναρίου αφού συμμετείχαν τουλάχιστον 200 πυροσβέστες – διασώστες από 23 διαφορετικές χώρες.

Χωρίς να υπερβάλλω πιστεύω ότι ήταν από τα καλύτερα μέχρι τώρα σεμινάρια που διεξάγει η Weber Hydraulik Αυστρίας σε συνεργασία με διάφορους φορείς πυροσβεστικούς ή μη. Η πρώτη ημέρα είχε στο πρόγραμμα αρχικά αρκετή θεωρία αναφορικά με νέες τεχνολογίες οχημάτων και τεχνικές αλλά και πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τα φορτηγά τα οποία συχνά εμπλέκονται στα τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα. Τα σενάρια των πρακτικών σταθμών πολλά και αρκετά ενδιαφέροντα όπως άλλωστε και το ίδιο το σεμινάριο. Ένα από τα πράγματα που χρειάζεται και πρέπει να διορθωθεί είναι η χρήση της Αγγλικής γλώσσας από τους εκπαιδευτές καθώς το 80% των συμμετεχόντων είναι Γερμανοί ή Αυστριακοί και η μετάφραση πολλές φορές παραλείπεται δημιουργώντας ένα κενό γνώσης και κατανόησης.
Ενώ οι εκπαιδευτές έχουν όλη την καλή διάθεση να μεταφράσουν δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος να γίνει ταυτόχρονη παρουσίαση σε δύο γλώσσες στο πρακτικό επίπεδο. Συνιστώ λοιπόν όσοι και όσες θέλουν να συμμετάσχουν του χρόνου να έχουν μαζί τους μεταφραστή ή να γνωρίζουν καλά την Γερμανική γλώσσα.

Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση

Η πρώτη μέρα πέρασε πολύ ευχάριστα κάνοντας πρακτική σε δύσκολα σενάρια και σε συνεργασία με άλλους διασώστες πυροσβέστες από Χιλή, Βέλγιο, Ολλανδία κλπ. Η δεύτερη μέρα μας τα χάλασε λίγο καθώς άρχισε να βρέχει μετά τον πρώτο σταθμό που είχαμε κάνοντας εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους μούσκεμα αλλά παραμείναμε στις θέσεις μας. Είχα την χαρά να γνωρίζω ένα καταπληκτικό συνάδελφο από το Βέλγιο τον Jan Boets και να συνεργαστώ μαζί του σε διάφορα σενάρια αλλά ακόμα και να ανταλλάξουμε σκέψεις και τεχνικές απεγκλωβισμού κάτι το οποίο ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση

Σίγουρα οι φωτογραφίες δεν είναι ότι καλύτερο μπορώ να σας προσφέρω καθώς η κάμερα μου παρουσίασε κάποια βλάβη αλλά είναι οπτικός κατανοητές πιστεύω. Γι άλλη μια φορά καινούργια αυτοκίνητα πολυτελείας κόπηκαν χωρίς κανένα δισταγμό σε μικρά κομμάτια αφήνοντας μας με ένα πικρό χαμόγελο στο στόμα καθώς το να διαλύεις ολοκαίνουργια Mercedes ή ένα Audi πολυτελείας δεν το κάνεις ελαφρά την καρδία.

Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση

Ειδικά για τα φορτηγά οχήματα παραδόθηκαν αρκετές νέες τεχνικές και “κόλπα” έτσι ώστε να μην καταστρέφεται το φορτηγό άμεσα αλλά να βρίσκουμε άλλες οδούς πρόσβασης τόσο στα ηλεκτρονικά όσο και στα μηχανικά μέσα. Βεβαίως την τιμητική τους είχαν οι αερόσακοι, οι προεντατήρες, οι μπαταρίες νέου τύπου και οι νέες θέσεις τους αλλά και τα νέα κρύσταλλα των οχημάτων. Εν ολίγοις η τεχνολογία και οι εξελίξεις στον απεγκλωβισμό θυμάτων από τροχαία, είναι μια συνεχόμενη εκμάθηση τόσο της συμπεριφοράς του ανθρωπίνου σώματος όσο και των μηχανικών μερών ενός οχήματος με γνώμονα την ασφάλεια του ανθρώπου πάντα.
Είχα την τύχη να επισκεφθώ πολύ σύντομα το Πυροσβεστικό Μουσείο της πόλης από όπου θα δείτε και τις ανάλογες φωτογραφίες. Οι άνθρωποι εκεί έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά αν και μικρό το μουσείο είναι τόσο ζεστό και τόσο όμορφα φτιαγμένο που δεν χορταίνεις να το κοιτάς. Τα εκθέματα ήταν πολύ καλά συντηρημένα και όμορφα τοποθετημένα εντός του.

Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση

Η τελευταία ημέρα εκτός από κάποιες κοινές συμμετοχές σε πρακτικούς σταθμούς ήταν ελεύθερη στο κοινό για να παρακολουθήσει τεχνικές απεγκλωβισμού καθώς και να δει τα περίπτερα των εθελοντικών ομάδων αλλά και των διαφόρων υπηρεσιών .

Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση

Μερικές πληροφορίες για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο σεμινάριο αυτό.

 • Διοργάνωση από την Weber Hydraulik σε συνεργασία με την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία, την THW, τον αρμόδιο Δήμο και τους χορηγούς του σεμιναρίου.
 • Κόστος συμμετοχής για τις τρείς ημέρες περίπου 800 ευρώ ανά άτομο, περιλαμβάνεται φαγητό και μικρά γεύματα κατά την διάρκεια του σεμιναρίου καθώς και λεωφορεία για την μετακίνηση από και προς το χώρο διεξαγωγής του σεμιναρίου.
 • Κόστος αεροπορικών εισιτηρίων περίπου 500 ευρώ με την φθηνότερη αεροπορική εταιρία (στη δική μου περίπτωση πέταξα με την Malev Arilines από Ελ. Βενιζέλο για Βουδαπέστη από εκεί για Αμβούργο και στο γυρισμό κατευθείαν για Αθήνα).
 • Κόστος ξενοδοχείων είναι περίπου για τρεις ημέρες 200 ευρώ σε κατηγορία Β ή Γ εσείς επιλέγετε!
 • Κόστος σίτισης , εξαρτάται πόσο πεινάτε και που θέλετε να φάτε! Εφόσον τα ξενοδοχεία προσφέρουν το πρωινό στην τιμή του δωματίου και επειδή από τις 7:30 μέχρι και τις 19:00 θα είστε στο σεμινάριο, ένα δείπνο το βράδυ επί τρία βράδια δεν θα σας στοιχίσει πάνω από 100 ευρώ ανά άτομο.

  Συνολικό κόστος περίπου ανά άτομο λοιπόν 1.600 ευρώ οικονομικά! Όσοι θέλουν περισσότερες πληροφορίες για το επόμενο σεμινάριο θα μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου μετά τον Μάρτιο του 2010.

  Ειδικές Ευχαριστίες
  Στο συνάδελφο Jan Boets για την παρέα του και την πολύτιμη ανταλλαγή γνώσεων και τεχνικών απεγκλωβισμού σε τροχαία ατυχήματα.


  O υπογράφων το άρθρο είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής διασωστικών εργαλείων από την Weber Hydraulik Αυστρίας και την Genesis ART Αμερικής, καθώς και υπεύθυνος διοργάνωσης σεμιναρίων από το Rescue Days για την Ελλάδα.


  ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.