Συνάντηση της Π.Ε.Ε.Π.Σ με το Πρέσβη της Αυστρίας

 

23/10/2009

Με τον πρέσβη της Αυστρίας Michael Linhart συναντήθηκαν χθες ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ε.Ε.Π.Σ

Στην συνάντηση, που διήρκησε περισσότερο από μία ώρα, η αντιπροσωπεία της ΠΕΕΠΣ ενημέρωσε τον κ. Linhart αναλυτικά για το έργο των εθελοντών πυροσβεστών, το νομοθετικό πλαίσιο που τους διέπει, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και τις ενέργειες που γίνονται για την αναβάθμισή του. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος ανέφερε, «Οι Εθελοντές Πυροσβέστες είναι οι μοναδικοί επίσημα αναγνωρισμένοι και πιστοποιημένοι, σύμφωνα με τα ισχύοντα, εθελοντές στον τομέα της Πυρόσβεσης – Διάσωσης, ασφαλισμένοι σε περίπτωση ατυχήματος και για αστική ευθύνη, όπως ισχύει για το μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Αν και τα προηγούμενα χρόνια η πολιτεία δεν τον στήριξε όσο θα έπρεπε ωστόσο σήμερα γίνονται σοβαρές προσπάθειες για την ενίσχυση και ανάδειξή του.

Στο Δεύτερο μέρος, ο κύριος πρέσβης ανοίγοντας την συζήτηση, εξέφρασε την απορία και ζήτησε την άποψη της αντιπροσωπείας γιατί κάθε χρόνο υπάρχουν τόσες δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Επίσης, θέλησε να ενημερωθεί για το «σύστημα» της Δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα. «Το ενδιαφέρον και η συμπάθεια όλων των Αυστριακών είναι μεγάλο για την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια πανέμορφη χώρα και είναι κρίμα να υπάρχουν τέτοιες καταστροφές. Οι μεγάλες πυρκαγιές ήταν από τα γεγονότα που απασχόλησαν τον Αυστριακό τύπο για αρκετό διάστημα με αναλυτικά ρεπορτάζ και πρωτοσέλιδα. Το ερχόμενο καλοκαίρι θα με ρωτήσουν από την χώρα μου τι βήματα έκανε η ελληνική κυβέρνηση για την αποτροπή των δασικών πυρκαγιών».

Ο κ. Τσιουγκρής απαντώντας ανέφερε ότι εκεί που πρέπει να γίνουν μεγάλα βήματα είναι στην πρόληψη. «Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει ύπαρξη καμία οργανωμένη ενημέρωση των πολιτών, τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά, για θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και γενικότερα εκτάκτων αναγκών. Βέβαια, μεγάλη σημασία παίζει και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές διεκδικούμενες εκτάσεις και η πολιτεία δεν έχει καταλήξει σε ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο». Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι αν και η κυβέρνηση δίνει κάποια χρήματα σε δήμους για πρόληψη αυτά αρκετές φορές καταλήγουν σε άλλους σκοπούς. «Δυστυχώς σε ένα μεγάλο μέρος των δημόσιων λειτουργών λείπει ο επαγγελματισμός. Φαίνεται ότι σε κάποιους έχει μεγαλύτερη σημασία η πολιτική προβολή».

Στο τρίτο μέρος ο κ. Πρέσβης ενημερώθηκε για τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ίδρυση εθελοντικών πυροσβεστικών κλιμακίων σε δήμους της Ελλάδας. Ο πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων «Εκτός από την πρόληψη χρειάζεται να γίνουν ενέργειες και για την ίδρυση εθελοντικών κλιμακίων. Αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 15 μικροί εθελοντικοί πυροσβεστικοί σταθμοί, πρέπει όμως να ιδρυθούν και άλλοι γιατί υπάρχουν πολλές μεγάλες περιοχές που είναι ακάλυπτες». Σε αυτό το θέμα ο γενικός γραμματέας πρόσθεσε «Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι τοπικές αυτοδιοικήσεις δεν γνώριζαν για την ύπαρξη της νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να προβαίνουν αρκετές φορές, εν αγνοία τους, σε σύσταση μη νόμιμων κλιμακίων. Όσοι δήμαρχοι έχουν ενημερωθεί από την Ένωση για τον θεσμό και την νομοθεσία έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ξεκίνησαν άμεσα τις διαδικασίες ενημερώνοντας τους δημότες τους» ενώ πρόσθεσε «Η Ένωση έχει ξεκινήσει καμπάνια ευρείας ενημέρωσης των τοπικών αυτοδιοικήσεων και βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με περιβαλλοντολογικούς φορείς»

Από την πλευρά του ο κ. Πρέσβης συντάχθηκε με τις προσπάθειες αυτές λέγοντας ότι αν και υπάρχει διαφορά κουλτούρας και νοοτροπίας σε αντίστοιχα θέματα με την Αυστρία, ωστόσο μπορούν να γίνουν αρκετά και θα βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή. Στην Αυστρία οι δήμοι δίνουν μεγάλη σημασία σε τέτοια θέματα, διοργανώνονται φεστιβάλ και εκδηλώσεις για την ενημέρωση και την συγκέντρωση χρημάτων. Είναι μια πολύ ενεργή κοινωνία.
Στο τελευταίο μέρος της συνάντησης συζητήθηκαν τρόποι και δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ Εθελοντών Πυροσβεστών Ελλάδας και Αυστρίας και ο κ. Πρέσβης δήλωσε ότι θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια.

Κλείνοντας την συνάντηση η αντιπροσωπεία ευχαρίστησε θερμά τον κ. Linhart για την συνάντηση και το ενδιαφέρον του.

Λίγα λόγια για την Αυστρία:
Η Δημοκρατία της Αυστρίας είναι κράτος της Κεντρικής Ευρώπης και αποτελείται από 9 ομόσπονδα κρατίδια. Το ένα από αυτά είναι η πρωτεύουσα Βιέννη. Στα γερμανικά Osterreich σημαίνει «ανατολικό βασίλειο». Η λέξη πρωτοεμφανίζεται σε κείμενο του 996 μ.Χ. ως ostarrichi στην παλαιά άνω γερμανική διάλεκτο. Στη συνέχεια το όνομα μεταφέρθηκε στα λατινικά ως Austria. Η σημερινή ονομασία προήλθε μετά την πτώση της Αυστροουγγαρίας το 1918. Η Αυστρία είναι πολύ ορεινή χώρα. Περίπου το 60% της συνολικής της έκτασης καλύπτεται από τις Άλπεις και άλλα μικρότερα βουνά. Το κλίμα της Αυστρίας είναι γενικά ηπειρωτικό με συχνές βροχοπτώσεις, ειδικά στις Άλπεις, όπου τα ύψη βροχής και χιονιού είναι πολύ μεγάλα. Σε υψόμετρα πάνω από 3.000 μέτρα τα χιόνια δεν λιώνουν και σχηματίζονται παγετώνες και συμβαίνει να χιονίζει ακόμη και το καλοκαίρι. Τα κρατίδια χωρίζονται σε 84 περιφέρειες (που χωρίζονται επιπλέον σε κοινότητες) και 15 δήμους. Το κάθε κρατίδιο έχει δικό του νομοθετικό σώμα και κυβέρνηση. (βλ.www.el.wikipedia.org)


Η Αυστριακή Πυροσβεστική Υπηρεσία βασίζεται κυρίως σε Εθελοντικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς που λειτουργούν σε κάθε πόλη, ακόμα και μικρά χωριά. Επιπλέον, σε κάθε περιοχή που συναθροίζονται επιχειρήσεις και βιομηχανίες λειτουργεί «Πυροσβεστικό Κλιμάκιο» στελεχωμένο από εθελοντές πυροσβέστες – υπάλληλους των επιχειρήσεων αυτών.

Σχετικοί Σύνδεσμοι: Π.Ε.Ε.Π.Σ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.