Ειδική πινακίδα ενημέρωσης Επικινδυνότητας Δασικών Πυρκαγιών

 

 
Του Ιωάννη Ρέτσιου

Το Fire Rescue News ξεκίνησε μια πρωτοβουλία το 2014, για την εγκατάσταση πινακίδων έξω από κάθε πυροφυλάκιο, υπηρεσία, εθελοντική ομάδα  για την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το επίπεδο επικινδυνότητας δασικής πυρκαγιάς το καλοκαίρι. Πιο συγκεκριμένα τονίζουμε ότι οι πολίτες λόγω έλλειψης πυροσβεστικής παιδείας πολλές φορές αδιαφορούν για τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες που μπορούν να επιδεινώνουν και την πιο μικρή φωτιά σε ανεξέλεγκτη πυρκαγιά. 

Τα δελτία επικινδυνότητας που εκδίδονται και δημοσιεύονται από την Γ.Γ.Π.Π. και από τα ΜΜΕ δεν έχουν την απαιτούμενη ανταπόκριση στο πληθυσμό καθώς πολλοί δεν έχουν ούτε internet αλλά ούτε και την ενδεδειγμένη προσοχή στα δελτία ειδήσεων όταν αναφέρονται (μέσα σε 1 λεπτό) τα ΜΜΕ.

Συνεχίζουμε λοιπόν και το 2018, και αναλαμβάνουμε την εκστρατεία ενημέρωσης δημιουργίας ειδικών πινακίδων έξω από γραφεία Πολιτικής προστασίας και εθελοντικών ομάδων αλλά και πυροσβεστικών σταθμών με τον υπάρχον δείκτη επικινδυνότητας με σκοπό την άμεση ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού για την επικινδυνότητα  δασικής πυρκαγιάς.

Μπορείτε να φτιάξετε σύμφωνα με το υπόδειγμα πινακίδα την οποία θα αναλάβετε ως φορέας να ενημερώνετε καθημερινώς σύμφωνα με το δελτίο επικινδυνότητας της Γ.Γ.Π.Π.


Υπόδειγμα πινακίδας

Μπορείτε κάλλιστα να βρείτε μια εταιρία που κατασκευάζει πινακίδες και να σας την κατασκευάσει ως χορηγός για την περιοχή σας αναδεικνύοντας την εταιρία του σε ευαισθητοποιημένο χορηγό για την περιοχή.

Η πινακίδα πρέπει να έχει τέτοιες διαστάσεις ώστε να είναι ορατή ευκρινώς τουλάχιστον από 100 μέτρα με τα σωστά χρώματα (όπως αυτά που φαίνονται στο δελτίο) τοποθετημένη σε ασφαλές σημείο με την άδεια του εκάστοτε Δήμου κλπ. Ο δείκτης θα πρέπει να μετακινείται σύμφωνα με το Δελτίο πυρκαγιάς και να ασφαλίζεται με ειδικό τρόπο (προτείνεται με λουκέτο από την πίσω μεριά) ώστε να μην τυγχάνει παιχνίδι αφελών πολιτών.

Το Fire Rescue News θα αναλάβει την προβολή της προσπάθειας του κάθε φορέα με ανάρτηση στην πρώτη σελίδα της προσπάθειας και ολοκλήρωσης των ενδιαφερομένων.

Παράδειγμα στις Η.Π.Α ενημέρωσης του πληθυσμού για την εξαιρετική επικινδυνότητας της ημέρας για δασική πυρκαγιά

Ελπίζουμε να τύχει της αποδοχής αρκετών φορέων αυτή η ιδέα και να ενισχύσουμε όλοι μαζί την πυρασφάλεια και προστασία των δασών μας αυτό το καλοκαίρι. Το κόστος κατασκευής είναι αμελητέο αλλά ακόμα και αν κοστίσει κάτι παραπάνω νομίζω ότι αξίζει την προσπάθεια σας.
Ελπίζω αυτή η προσπάθεια να τύχει επίσης της αποδοχής της Περιφέρειας Αττικής και την Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και να προτρέψουν τις εθελοντικές ομάδες σε όλα τα μέρη της Ελλάδος να υιοθετήσουν την ιδέα μας.

Σας ευχαριστώ
Ιωαννης Ρέτσιος
Fire Rescue News

Κοινοποιούμε παραδείγματα απο Δήμους – Ομάδες – Υπηρεσίες που ανάρτησαν πινακίδες:


ΜΑΚΙΠ


ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

Δήμος Βάρης – Εθελοντική Ομάδα

Εθελοντική δασοπροστασία (ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ)

Ο.Π.Ε.Δ.Τ “ΔΡΑΓΟΥΝΤΕΛΙ”

ΕΟΔ ΚΩΣ

Κοινότητα Θρακομακεδόνων

6 Comments

 1.  

  Παρά πολύ ωραία ιδέα !!!
  Λόγο των χρωμάτων η πινακίδα θα αποσπά σίγουρα την προσοχή του κόσμου που θα περνά από το σημείο που θα έχει τοποθετηθεί.

 2.  

  Ναι να ενημερώνονται οι εμπρηστές πια μέρα είναι καλή για να βάζουν φωτιές!!! Ότι βλέπουμε στα χαζά τα Αμερικανάκια να το αντιγράφουμε και εμείς

  •  

   Αγαπητέ φίλε πρέπει πραγματικά είτε είσαι παντελώς άσχετος με θέματα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας είτε απλώς μας κάνεις πλάκα! Ειλικρινά πιστεύεις ότι ο / οι εμπρηστές περιμένουν να διαβάσουν την πινακίδα επικινδυνότητας για να βάλουν φωτιά? Δεν είναι ξέρεις διαβαθμισμένη πληροφορία υπάρχει στο internet όπου πρόσβαση έχει ο καθένας .. έλεος τι άλλο θα ακούσω πια!

   •  

    F.R.N σου ανταποδίδω το Άσχετος που με αποκάλεσες . Προσωπική μου άποψη ήταν σε αυτό που έγραψα. Κόψε τις βρισιές μην έχουμε άλλα.

    •  

     Σε ευχαριστώ πολύ αλλά δεν είναι βρισιά το άσχετος… διαπίστωση είναι… και την απειλή “μην έχουμε άλλα” δεν την κατάλαβα! Αν δεν σου αρέσουν τα άρθρα που γράφουμε ΜΗΝ τα διαβάζεις, η άποψη σου είναι σεβαστή αλλά όχι αποδεκτή, ελπίζω να σε κάλυψα νάσαι καλα!

 3.  

  Οταν λες οτι ανταποδιδεις το ασχετος εχεις υπ’οψην σου με ποιον μιλας? Σε 5-6 χρονακια που θα ενηλικιωθεις κ θα μαθεις τι εστι προληψη τοτε ελα να μας αποκαλεσεις παλι ασχετους…Γιαννη ευτυχως που δημοσιευεις κ αυτα τα σχολια και γελαμε λιγακι…

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.