Μας έκαψαν οι κεραυνοί… 5 πυρκαγιές από κεραυνούς στη Λέσβο

 

18/7/2014

Η καταιγίδα που έπληξε χθες την Λέσβο τις πρώτες απογευματινές ώρες συνοδεύονταν από κεραυνούς. Οι οποίες δημιούργησαν μικρές πυρκαγιές στην Αχλαδερή, στη Βούβαρη, στο Κάτω Τρίτος και τον Ασώματο. Η σημαντικότερη από αυτές ήταν στην Αχλαδερή και έκαψε 15 στρέμματα δάσους. Η πρώτη εστία εντοπίστηκε στις 4.30 το απόγευμα και η κατάσβεση τους ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ. Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση της δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης και των εθελοντών που κινητοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Καθοριστική ήταν η συμβολή των δύο αεροπλάνων τύπου πετζετέλ που έριχναν επιβραδυντικό υγρό, του πυροσβεστικού ελικοπτέρου που ήρθε στην Λέσβο από την Χίο και των δύο αεροπλάνων τύπου καναντέρ που έφθασαν στο νησί από την Θεσσαλονίκη.

Πηγή: emprosnet.gr

Ανακοίνωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία:

Π.Κ ΑΓΙΑΣΟΣ:
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΥΒΑΡΗ- ΑΓ. ΒΕΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΚΕΡΑΥΝΟΥ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΗΚΑΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΟΥΣ. ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ 16:30 ΤΗΣ 16-07-2014  ΚΑΙ ΩΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ 07:30 ΤΗΣ 17-07-2014. ΣΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΑ (3) ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΞΙ (6) ΑΝΔΡΕΣ, ΠΕΖΟΠΟΡΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΩΝ (5), ΠΕΝΤΕ (5) ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, ΕΝΑ (1) ΟΧΗΜΑ ΟΤΑ, ΕΝΑ (1) ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ, ΔΥΟ (2) Α/Φ PZL. TΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕ Ο ΥΠΔ/ΚΤΗΣ ΤΗΣ Π.Υ. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡ/ΧΟΣ ΜΠΑΜΠΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.
Π.Κ ΑΓΙΑΣΟΣ:
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΧΛΑΔΕΡΗ-ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΚΕΡΑΥΝΟΥ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΗΚΑΝ ΔΕΚΑ (10) ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΑΣΟΥΣ. ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ 16:40 ΤΗΣ 16-07-2014  ΚΑΙ ΩΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ 07:30 ΤΗΣ 17-07-2014. ΣΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΠΕΝΤΕ (5) ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΔΕΚΑ (10) ΑΝΔΡΕΣ, ΠΕΖΟΠΟΡΟ ΤΜΗΜΑ 15 ΑΤΟΜΩΝ, ΔΕΚΑ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, ΕΝΑ (1) ΟΧΗΜΑ ΟΤΑ, ΕΝΑ (1) ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ, ΔΥΟ (2) CANADAIR CL-415. TΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕ Ο Δ/ΚΤΗΣ Π.Δ.Π.Υ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΡΧ/ΧΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ/ΚΤΗ ΤΗΣ Π.Υ. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΥΡ/ΧΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ.
Π.Υ ΜΥΙΛΗΝΗΣ:
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΥΧΟΣ – ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΚΕΡΑΥΝΟΥ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΗΚΑΝ 0,1 ΣΤΡΕΜΜΑ ΔΑΣΟΥΣ. ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ 17:45 ΤΗΣ 16-07-2014  ΚΑΙ ΩΡΑ  ΛΗΞΗΣ 21:50 ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ. ΣΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ ΕΝΑ (1) ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΔΥΟ (2) ΑΝΔΡΕΣ, ΤΡΕΙΣ (3) ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, ΕΝΑ (1) ΟΧΗΜΑ ΟΤΑ.

1 Comment

 1.  

  Καλό θα ήταν να αρχίσει σιγά-σιγά η ανίχνευση για τον εντοπισμό εστιών μετά από καταιγίδες που έδωσαν κεραυνούς, ως μία ακόμη αποστολή-εργασία πρόληψης του Π.Σ. Κάτι παρεμφερές δηλαδή με αυτό που γίνεται και στις δασοπυρκαγιές, μετά από το φαινόμενο της εξακόντισης αναμένων τεμαχιδίων καύσιμης ύλης (κηλίδωση), όταν υπάρχει υπερφαλάγγιση (μη ορατή αρχικά, ειδικά την ημέρα) των δυνάμεων πυρόσβεσης σε μια γραμμή άμυνας, συνεπεία αυτής της κηλίδωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις και όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία για μεταφορά αναμένων τεμαχιδίων, γίνεται διασπορά του πεζοπόρου προς ανίχνευση καυτρών, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα δώσουν νέες εστίες και πρέπει να βρεθούν τάχιστα. Διαφορετικά θα δημιουργήσουν “πονοκέφολο”.. Έτσι μπορεί να γίνει και σε περιπτώσεις κεραυνόπληκτων περιοχών με έντονη δασοκάλυψη.
  Θα μπορούσαν τα εκπεμπόμενα περιπολικά, στα πλαίσια περιπολιών τους να κάνουν αυτή την ανίχνευση, αφού πρώτα υπάρξει ενημέρωση της Π.Υ. από συνεργαζόμενους πληροφοριοδότες (π.χ. ΕΜΥ, Εθελοντικές ομάδες, πολίτες της περιοχής που έπεσαν κεραυνοί κ.α.) και ορθολογική κατανομή των περιπολικών. Με σωστή πληροφόρηση, θα γίνει στοχευμένη αναζήτηση και θα περιοριστεί η προς ανίχνευση έκταση.
  Εννοείται ότι στα πλαίσια αυτής της εργασίας, θα ενεργούνται πεζοπορίες από το πλήρωμα, με φορητό ασύρματο κι επινώτιους πυροσβεστήρες (γεμάτους) στην πλάτη! Ώστε αν βρεθούν εστίες, να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος (προσβολή με ταυτόχρονη ενημέρωση στο κέντρο για αποστολή ενισχύσεων).
  Στο έργο αυτό εννοείται ότι συνδράμουν οι Εθελοντές των ομάδων που θα έχουν εκείνη την ημέρα υπηρεσία.
  Και φυσικά, το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα περιπολικά πεζοπόρου (τι καλύτερο…), σε όσες τουλάχιστον Περιφέρειες προβλέπεται καθημερινά η εκπομπή τους.
  Σας ευχαριστώ
  Σωκράτης Παπαγεωργίου
  Πυραγός
  Θεσσαλονίκη-Ελλάδα

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.