Δελτίο τύπου από τον Όμιλο Φίλων του Δάσους

 

24/7/2014

Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους προειδοποιεί και επισημαίνει !!
Κύριοι επισημαίνουμε, και σας προειδοποιούμε ζητώντας την ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ !!!

Οι εγκαταστάσεις βάσεως μας, εδώ και 30 χρόνια βρίσκονται στην καρδιά του συμπαγούς δάσους του Τατοϊου, με μεγάλη επισκεψημοτητα τα τελευταία χρόνια.
Εντός των εγκαταστάσεων μας υπάρχουν 3 δεξαμενές νερού συνολικής χωρητικότητας 100 τόνων, που σε συνδυασμό με τον στόλο των πυροσβεστικών οχημάτων που διαθέτουμε η ποσότητα αυτών αγγίζει τους 140 τόνους, με δυνατότητα άμεσης μεταφοράς αυτού του όγκου, σε οποιοδήποτε σημείο του δάσους χρειαστεί.  Ποσότητα ικανότατη να παρέχει μια συνεχή κάλυψη, προστασία και σιγουριά, τόσο για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, όσο και για τους επισκέπτες από μια καταστροφική πυρκαγιά που τυχόν εκδηλωθεί!

 Όμως εδώ και ένα μήνα περίπου ένα σοβαρότατο πρόβλημα έχει προκύψει. Στην καρδιά του καλοκαιριού και με τις επικίνδυνες ημέρες να είναι μπροστά μας, οι δεξαμενές έχουν πάψει να τροφοδοτούνται και να αναπληρώνονται από τις απαιτούμενες ποσότητες νερού, από συνεχιζόμενες βλάβες στο πεπαλαιωμένο δίκτυο όπου τις τροφοδοτεί Παρ` όλες τις προσπάθειες μας προς όλους τους υπευθύνους, για λύση του προβλήματος αυτού, το μόνο που εισπράττουμε είναι αδιαφορία και παραπομπή σε οποιοδήποτε άλλον υπεύθυνο εκτός από αυτούς που απευθυνόμαστε.

Φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί στην περιοχή με την πυκνότερη δασική βλάστηση, στον τελευταίο πνεύμονα της Αττικής , με εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά και χιλιάδες τα σαββατοκύριακα, να μην υπάρχει σταγόνα νερού, στην περιοχή!  Οι υποδομές (υδροστομια – πυροσβεστικοί κρουνοί) υπολειτουργούν. Οι αποταμιευτήρες νερού –δεξαμενές, έχουν στερέψει εδώ και ένα ολόκληρο μήνα!
Το κοντινότερο υδροστόμιο βρίσκεται ακριβός έξω από τις εγκαταστάσεις μας , αλλά δυστυχώς έχει μηδενική παροχή νερού.
Τα επόμενα πλησιέστερα βρίσκονται στα πέντε χιλιόμετρα νότια, και στα επτά χιλιόμετρα βόρεια, μέσα σε στενούς δασικούς δρόμους. Ο Όμιλος μην έχοντας άλλες δυνάμεις και καύσιμα για την μεταφορά των
απαραίτητων ποσοτήτων από άλλα σημεία, δηλώνουμε, πως είναι ΑΜΕΣΗ η ανάγκη κινητοποίησης όλων των φορέων που είναι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση!

Πρέπει να βρεθεί ΑΜΕΣΑ λύση, καθώς υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να θρηνήσουμε εκατοντάδες θύματα αν συμβεί το απεχθές.
Ο Όμιλος ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ…. Αν συμβεί το αναπόφευκτο τότε οι ευθύνες θα είναι βαριές .

Μετα τιμής το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου!

Πηγή : http://ofd.gr

2 Comments

 1.  

  Δυστυχώς αγαπητοί φίλοι, το πρόβλημα που περιγράφετε είναι υπαρκτό και σε άλλες γωνιές της όμορφης χώρας μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το μοναδικής ομορφιάς, απέραντο και ιδιαίτερα ζουγκλοειδές πλέον, δάσος της περιοχής Δασαρχείου Αρναίας. Με πάρα πολλές, ανενεργές πλέον, υδατοδεξαμενές στα σπλάχνα του. Και πολύ φοβούμαι (και πολλοί άλλοι μαζί μου), πως αν ξυπνήσει αυτό το θηρίο (πυρκαγιά) σε αυτή τη ζούγκλα, θα πιάσει θάλασσα..
  Είναι πραγματικά λυπηρό να έχουν γίνει φοβερές προσπάθειες και έξοδα για την εγκατάσταση τέτοιων δεξαμενών από δασαρχεία, συλλόγους και δωρητές και να πάσχουν από…λειψυδρία!
  Βέβαια πάντοτε υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και όπως έχει αποδείξει η ιστορία, το ευρηματικό, εύστροφο, δαιμόνιο μέχρι και χαρισματικό μυαλό του Έλληνα, μπορεί να καταφέρει το απίθανο! Θα ήθελα να επισημάνω ότι στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης, σκεφτόμαστε μόνο το νερό ως σωτηρία, παραβλέποντας ή έχοντας ξεχάσει τελείως άλλες μεθόδους καταπολέμησης δασοπυρκαγιών (λ.χ. έμμεσος προσβολή). Και είναι γεγονός πως όσο νερό κι αν έχεις, ποτέ δεν φτάνει ή ίσως τελικά να μην μπορέσεις να το αξιοποιήσεις (όπως αρχικά υπολόγισες), αν αυτές τις δεξαμενές τις “καταβροχθίσει το θηρίο” και παραδοθούν στις φλόγες.
  Επειδή τελευταία γίνεται μαγάλη καμπάνια όσον αφορά στην πρόληψη πυρκαγιών, προφανώς (κάλλιο αργά παρά ποτέ…) αναγνωρίζοντας την αξία του αρχαίου ρητού: “το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν έστιν”, θα πρότεινα από πλευράς μου τα εξής:
  Ξεκινήστε να κάνετε καταγραφή του πανέμορφου δάσους Τατοϊου. Εντοπίστε σημεία, ευθείες και περιοχές με χαμηλότερη και πιο “εύκολη” βλάστηση (ανοιχτοσιές). Παρακολουθείστε και καταγράψτε μετεωρολογικώς την περιοχή (άνεμοι που εμφανίζονται-ο σύμμαχος του εμπρηστή..). Αν κι εσείς εκεί έχετε να “παίξετε” με τον Γραίγο κύρια. Κάνετε με το μυαλό σας (καταγράψτε τα όμως κιόλας) υποθετικά σενάρια φωτιάς, π.χ. αν ξεσπάσει η φωτιά στο τάδε σημείο, υπό τέτοιας διεύθυνσης άνεμο, πού είναι η ανοιχτοσιά μου, να ταμπουρωθώ εκεί και να την περιμένω. Και παρόμοια σχέδια προετοιμασίας.. Σκεφτείτε έμμεσα, όχι άμεσα!
  Δυστυχώς φίλοι μου, κακά τα ψέματα, σε καταστάσεις δασοπυρκαγιών σε ζουγκλοειδή τοπία (όπως το δάσος Τατοϊου), η άμεση προσβολή, αν δεν γίνει πολύ έγκαιρα, αποτυγχάνει. Κι επειδή δε ετοιμάσαμε από πριν σχέδια με γραμμές άμυνας σε άλλα, απομακρυσμένα σημεία, από την αρχική εστία μιας πυρκαγιάς, όπως ανέφερα παραπάνω, έχουμε αγκυλωθεί στην άμεση προσβολή και “διστάζουμε” να απαγκυλωθούμε, χάνεται πολλές φορές όλο το δάσος!
  Χρειάζεται να επανεξετάσουμε την τακτική μας, θυσιάζοντας κάποιες φορές ένα μέρος του δάσους, για χάρη του υπόλοιπου..
  Με την ελπίδα να σας έδωσα έστω και την παραμικρή ιδέα. Φιλικά
  Σωκράτης Παπαγεωργίου
  Πυραγός
  Θεσσαλονίκη-Ελλάδα

  •  

   Αγαπητέ φίλε και `συνάδελφε` (όσο αφορά τον σκοπό όπου υπηρετούμε) καλησπέρα!

   Εδώ και 30 χρόνια και με βάση τον `ακριβέστατο` χαρακτηρισμό σου, για το συγκεκριμένο δάσος του Τατοϊου `ζουγκλοειδές`, βάζουμε σε όλα τα υποτιθέμενα σενάρια μας για τυχών πυρκαγιά, τον χαρακτηρισμό `ανεξέλεγκτη`

   Εξηγώ…
   Με τα δέντρα σε αποστάσεις μικρότερες ακόμα και του ενός μέτρου το ένα από το άλλο , με μέσο όρο ύψους αυτών, τα 8-10 μέτρα , με υπό-όροφο σησωρευμενης καύσιμης ύλης από κάτω τους για πάνω από μια 50ετηα, με το ανάγλυφο να διαμορφώνει δασωμένες ρεματιές , χαράδρες , λόφους με απότομες πλαγιές, με δυο αντιπυρικές ζώνες φάρδους μόλις 10 μέτρων, με πρόσβαση από μια στην άλλη σε απόσταση ακόμα και χιλιομέτρων.
   Με αέρηδες που επιταχύνουν μέσα στις χαράδρες της περιοχής είτε αυτός είναι Νοτιάς είτε είναι Βοριάς σηκώνοντας ακόμα και τις πέτρες.
   Με όλους τους παραπάνω συντελεστές και με τους αρμοδίους για την συντήρηση του και την προστασία του, να κοφαίνουν εδώ και 30 χρόνια.
   Όχι μόνον δεν μπορείς να σχεδιάσεις αλλά στοχοποιείσαι αντιθέτως.

   Όμως όπως πολύ σωστά αναφέρεις το πνεύμα του ευρηματικού, εύστροφου `πραγματικού εθελοντή` είναι και θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή υπερασπίζοντας αυτό που αγαπά.
   Αυτό επιτυγχάνουμε κάθε χρόνο με τις ασκήσεις σε πραγματικό χρόνο και όχι επί χάρτου!
   Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι όσες δυσκολίες και να βρούμε πεισμώνουμε και σφίγγοντας τα δόντια πολεμάμε.
   Να είσαι καλά που με τον λόγω σου μας δίνεις την δυνατότητα να μπορούμε να συνομιλούμε με ανθρώπους που έχουμε τον ίδιο σκοπό!

   Χρήστος Τσιμπούκης ` Εθελοντής δασοπροστασίας!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.