Καλύπτονται οι ανάγκες πυρασφάλειας της Ρόδου

 

26/8/2014

“Καλυμμένο” είναι το νησί της Ρόδου και, μάλιστα, με αυξημένες δυνάμεις πυρασφάλειας, διαβεβαιώνει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος», Βασίλειος Παπαγεωργίου, το Δήμο Ρόδου με σχετικό έγγραφό του που απέστειλε έπειτα από επιστολή του απερχόμενου Δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά.

Υπενθυμίζεται ότι, ο τελευταίος, ζήτησε την ενίσχυση των δυνάμεων πυρασφάλειας του νησιού τόσο με χερσαίες δυνάμεις όσο και με εναέρια μέσα. Αυτές τις ημέρες, λοιπόν, ο Αρχηγός του Π.Σ., με μακροσκελή επιστολή που απέστειλε, αναλύει τις δυνάμεις που διατίθενται για την πυρασφάλεια του νησιού.
Καταρχήν, ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα αντιλαμβάνεται την ανησυχία της Κοινωνίας σχετικά με το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών και μέσα στα πλαίσια πάντα των αρμοδιοτήτων του αντιμετωπίζει θετικά και αξιολογεί όλες τις προτάσεις για την καλύτερη καταπολέμηση του φαινομένου». Και συνεχίζει η επιστολή:

2. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος κάθε έτος συντάσσονται ειδικά επιχειρησιακά σχέδια αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών για όλη την επικράτεια, που αφορούν την οργάνωση, τη διαχείριση, και τον συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης και περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη επισήμανση και αναγγελία της πυρκαγιάς καθώς και η άμεση και αποτελεσματική επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διασπορά των πυροσβεστικών οχημάτων, την εκπομπή μικτών εποχικών περιπόλων, συνεργασία με εθελοντικές οργανώσεις, ΟΤΑ κλπ. Το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών για τη νήσο Ρόδο λαμβάνει επιπλέον υπόψη την κλάση επικινδυνότητας σύμφωνα με το 575/80 Προεδρικό Διάταγμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αντιπυρική θωράκιση του νησιού.

3. Ο σχεδιασμός αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών διαχωρίζεται σε τρία (3) στάδια επιχειρησιακής ετοιμότητας ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν. Γι’ αυτό το λόγο εκδίδεται από τη ΓΓΠΠ καθημερινά και σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου ο δείκτης επικινδυνότητας έναρξης δασικών πυρκαγιών για όλη την επικράτεια γενικά.

Λαμβάνοντας πάντα υπόψη την επικινδυνότητα της νήσου Ρόδου σε φυσιολογικές συνθήκες ετοιμότητας, δηλαδή όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 1,2 και 3, συνολικά στη Ρόδο εκπέμπονται δέκα (10) περιπολικά πυροσβεστικά οχήματα που εποπτεύουν επικίνδυνες δασικές περιοχές και βρίσκεται σε ετοιμότητα ειδικά εκπαιδευμένο πεζοπόρο τμήμα.

Σε συνθήκες αυξημένης ετοιμότητας ή συναγερμού, δηλαδή όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4,5 συνολικά στη Ρόδο εκπέμπονται δέκα επτά (17) περιπολικά, τρεις (3) ομάδες περιπολίας με μοτοσικλέτες και πέντε (5) μικτά εποχούμενα περίπολα με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας με απώτερο σκοπό την άμεση αναγγελία οποιασδήποτε πυρκαγιάς και τη γρήγορη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Παράλληλα, αναχωρούν από τις εγκαταστάσεις της μητρικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και έτερα οχήματα για συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης. Τέλος ορίζεται επιχειρησιακός αξιωματικός ο οποίος διενεργεί περιπολίες στον τομέα ευθύνης του και είναι επιφορτισμένος για την άμεση μετάβασή του στον τόπο της πυρκαγιάς και την επιτυχέστερη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

4. Επίσης λαμβάνοντας πάντα υπόψη την επικινδυνότητα της νήσου Ρόδου σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος για την από αέρος κάλυψη της Ρόδου επιχειρούν δύο (2) ελικόπτερα και πιο συγκεκριμένα ένα μισθωμένο ελικόπτερο καθώς και ένα ελικόπτερο CHINOOK των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο τοποθετήθηκε για πρώτη φορά τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος τα δύο μισθωμένα ελικόπτερα που σταθμεύουν στη νήσο Κρήτη σε περίπτωση εκτεταμένου συμβάντος καλύπτουν από αέρος την πυρασφάλεια στο νησί της Ρόδου για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης έκτασης δασικής πυρκαγιάς.

5. Όσο αφορά τις επίγειες δυνάμεις σας γνωρίζουμε ότι στο νησί της Ρόδου υπηρετούν εκατόν ενενήντα οκτώ (198) πυροσβεστικοί υπάλληλοι εκ των οποίων οι τελευταίοι δέκα τέσσερις (14) υπάλληλοι τοποθετήθηκαν την 26η Ιουνίου2014.

6. Όπως αναφέρεται και στο ανωτέρω σχετικό η επιτυχής αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής στο νησί οφείλεται στην άμεση επέμβαση, συνεργασία και τη διασπορά τόσο των επίγειων και εναέριων δυνάμεων που επιχειρούν σε μόνιμη βάση στη Ρόδο όσο και στην ετοιμότητα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος για την ενίσχυση της Ρόδου με εναέρια (κλιμάκια Canadair- μισθωμένα ελικόπτερα) και επίγεια μέσα (ειδικό αερομεταφερόμενο τμήμα από 1η ΕΜΑΚ και επιπλέον οχήματα και προσωπικό) από την ηπειρωτική χώρα όπως έχει υλοποιηθεί αυτό όποτε αυτό κρίθηκε επιχειρησιακά σκόπιμο.

Πηγή : www.rodiaki.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.