Επιχείρηση απεγκλωβισμού ζαρκαδιού στο Νομό Φωκίδας

 

23/9/2014

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επιχείρηση απεγκλωβισμού ζαρκαδιού, τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου, στο φράγμα του Μόρνου στο Λιδωρίκι Φωκίδας. Το ζαρκάδι είχε εγκλωβιστεί στις λεκάνες απορροής της υπερχείλισης του φράγματος, κολυμπούσε συνεχώς, χωρίς να υπάρχει διέξοδος διαφυγής, η υπηρεσία μας ειδοποιήθηκε από την Προϊσταμένη της ΕΥΔΑΠ του φράγματος.

Η επιχείρηση ήταν εξαιρετικά δύσκολη και ιδιαίτερη, η διασωστική λέμβος της 7ης ΕΜΑΚ δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί λόγω του μεγάλου ύψους του φράγματος, των μεγάλων κλίσεων των πρανών αυτού (ύψους 40 μέτρων, βάθους νερού 25 μέτρων, μήκους 70 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων περίπου).

Ταυτόχρονα, οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τον ατομικό τους εξοπλισμό, διότι διαπίστωσαν ότι οι φωσφορούχες-ανακλαστικές ταινίες των κρανών και των στολών, τρόμαζαν το ζαρκάδι, λόγω της έντονης ανάκλασης αυτών από τον ήλιο που καθρεφτιζόταν στο νερό. Έτσι αναγκάστηκαν να το πλησιάσουν μέσα στο νερό χωρίς αυτόν, αλλά παίρνοντας όλα τα άλλα μέτρα προστασίας (σωσίβια, δέσιμο με διασωστικούς κάλους).

Κατάφεραν να απεγκλωβίσουν το ζαρκάδι το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το οποίο στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερο από τους θηροφύλακες στο φυσικό του χώρο.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν πυροσβεστικοί υπάλληλοι από το Π.Κ. Λιδωρικίου, την Π.Υ. Άμφισσας και την 7η ΕΜΑΚ, την όλη επιχείρηση συντόνισε ο Υποδιοικητής της 7ης ΕΜΑΚ Αντιπύραρχος Σίμος Αποστόλου.

Πηγή : Πυροσβεστικό Σώμα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.