Επίσκεψη του Γ.Γραμματέα της Π.Ε.Ε.Π.Σ στις Κάτω Χώρες

 

1/3/2010

Δεκαήμερη επίσκεψη, από τις 12 έως 21 Φεβρουαρίου 2010, πραγματοποίησε ο Γ.Γ. της Π.Ε.Ε.Π.Σ. στο Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Ολλανδία στα πλαίσια των ευρωπαϊκών επαφών με πρέσβεις και εκπροσώπους πυροσβεστικών υπηρεσιών και ενώσεων, με εμπειρία και ενεργό δράση και συμμετοχή σε θέματα εθελοντισμού. Ειδικότερα το πρόγραμμα των συναντήσεων εξελίχθηκε ως ακολούθως:

Την Παρασκευή 12/2 ο Γεν. Γραμματέας συναντήθηκε στην Χάγη της Ολλανδίας με τον Πρέσβη της Ελλάδας κ. Ιωάννη Οικονομίδη. Στην ωριαία συνάντηση ο κ. Πρέσβης ενημερώθηκε για τους στόχους και τους σκοπούς της Ένωσης, τη δραστηριοποίηση της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για το έργο των εθελοντών πυροσβεστών στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Ένωση μας για την αναβάθμιση και προώθηση του θεσμού, με την υποστήριξη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Ακολούθησε λεπτομερής συζήτηση που επικεντρώθηκε κυρίως στη διαφορά νοοτροπίας και οργάνωσης των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα σε θέματα πολιτικής προστασίας και εθελοντισμού μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας. Η συζήτηση επεκτάθηκε γενικότερα στον τρόπο που το κράτος αντιμετωπίζει διάφορα διοικητικά και λειτουργικά ζητήματα αλλά και την ελεγχόμενη ελευθερία που παρέχει σε ειδικά θέματα κοινωνικής φύσεως ή προεκτάσεως, τα οποία στα περισσότερα κράτη, είτε είναι απαγορευμένα, είτε σκοπίμως απροσέγγιστα και ανέγγιχτα.

Σε ανάμνηση της συνάντησης αυτής ο Γενικός Γραμματέας προσέφερε μια πλακέτα με το σήμα της Ένωσης.

Την Δευτέρα 15/2 ο Γεν. Γραμματέας μετέβη στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, όπου συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ουτρέχτης κ. J.M.P. Wink αποδεχόμενος την πρόσκληση που του είχε απευθύνει, όταν είχαν συναντηθεί στην Αθήνα.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Wink ανέλυσε επαρκώς το ρόλο και το έργο της Περιφερειακής Διοίκησης, τη διάρθρωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην πόλη και την Περιφέρεια, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί και για τις εξελίξεις στα κατά καιρούς υποβληθέντα αιτήματα της Π.Ε.Ε.Π.Σ. προς τη φυσική και πολιτική ηγεσία του Π.Σ. Σε ανάμνηση της συνάντησης ο κ. Ζέρβας δώρισε μια πλακέτα με το σήμα της Ένωσης και από την πλευρά του ο κ. Wink ένα σετ Στυλό & Πένα και μία υπηρεσιακή μπλούζα.

Στη συνέχεια ο Γεν. Γραμματέας ξεναγήθηκε από το σύμβουλο του κ. Wink και Εθελοντή Πυροσβέστη κ. Bouwmeester στις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου Επαγγελματικού Πυροσβεστικού Σταθμού της πόλης, στο Περιφερειακό Κέντρο Πρακτικής Εκπαίδευσης και τέλος στον ένα από τους δυο Εθελοντικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς της Ουτρέχτης, και η μέρα έκλεισε, αργά το απόγευμα, με την παράθεση γεύματος σε ελληνική ταβέρνα της πόλης.

Την Τρίτη 16/2 ο Γεν. Γραμματέας ταξίδεψε στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, όπου συναντήθηκε διαδοχικά με τον Πρέσβη της Ελλάδος κ. Γεώργιο Γαβριηλίδη και ακολούθως με τον Πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Πυροσβεστών του Λουξεμβούργου κ. Jean-Pierre HEIN.

Στην πρώτη συνάντηση που διήρκησε τριάντα λεπτά ο κ. Πρέσβης ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της Ένωσής μας, το έργο και τον ρόλο των εθελοντών πυροσβεστών, καθώς και για τις ενέργειες που εκτυλίσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ζητήθηκε και η υποστήριξή του στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ εθελοντών πυροσβεστών Ελλάδας και Λουξεμβούργου. Από την πλευρά του ο κ. Γαβριηλίδης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά που αισθάνθηκε για τη συνάντηση και συμπλήρωσε ότι θα είναι υποστηριχτής και αρωγός των προσπαθειών της Π.Ε.Ε.Π.Σ.

Ακολούθως, ο κ. Ζέρβας επισκέφτηκε τα γραφεία της Ομοσπονδίας Πυροσβεστών του Λουξεμβούργου, όπου είχε δίωρη συνάντηση με τον κ. ΗΕΙΝ. Στη συζήτηση ο κ. πρόεδρος ενημέρωσε αναλυτικά για τον ρόλο και το έργο της Ομοσπονδίας, τον τρόπο λειτουργίας και τη διάθρωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Δουκάτου, τονίζοντας ότι μόνο η πρωτεύουσα και το αεροδρόμιο διαθέτει Επαγγελματίες Πυροσβέστες, ενώ οι υπόλοιπες υπηρεσίες στελεχώνονται αποκλειστικά από εθελοντές, στους οποίους δεν παρέχεται κανένα κίνητρο ή κάποιο άλλο είδος αποζημίωσης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τόσο οι περιφέρειες και οι τοπικοί δήμοι, όσο και οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες στηρίζουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους πυροσβεστικούς σταθμούς παρά την κάμψη που εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα σε προσωπικό. Αντίστοιχα, ο κ. ΗΕΙΝ ενημερώθηκε για το θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη και τον εθελοντισμό γενικότερα στην Ελλάδα, τον ρόλο της Π.Ε.Ε.Π.Σ., τους στόχους και τους σκοπούς της, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εθελοντικό προσωπικό. Τέλος, αναζητήθηκαν τρόποι σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ εθελοντών πυροσβεστών Ελλάδας και Λουξεμβούργου.

Ο κ. Ζέρβας έδωσε αναμνηστική πλακέτα στον κ. ΗΕΙΝ και από την πλευρά του ο κ. ΗΕΙΝ ένα σετ Στυλό & Πένα της Ομοσπονδίας και ένα αναμνηστικό βιβλίο που περιλαμβάνει την ιστορική διαδρομή των 125 ετών λειτουργίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Λουξεμβούργο.

Την Τετάρτη 17/2, ο κ. Ζέρβας επισκέφτηκε την Ελληνική Πρεσβεία στις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με την επιτετραμμένη κ. Μιχαλοπούλου και τη δεύτερη σύμβουλο κ. Ματζίλα. οι οποίες ενημερώθηκαν αναλυτικά για τους σκοπούς του ταξιδιού και τους εθελοντές πυροσβέστες. Η συνάντηση με τον Πρέσβη κ. Πλάτων – Αλέξη Χατζημιχάλη, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω αδυναμίας επιστροφής του από υπηρεσιακής φύσεως ταξίδι, εξαιτίας του θλιβερού γεγονότος της σύγκρουσης των δυο τρένων έξω από την πρωτεύουσα. Παρόλα αυτά η κ. Μιχαλοπούλου ανέφερε ότι θα ενημερώσει τον κ. Πρέσβη για τη συνάντηση μόλις επιστρέψει και επιπλέον ότι η πρεσβεία βρίσκεται στη διάθεση της Ένωσης, με δεδομένη τη βούληση της για μεσολάβηση προς τους τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βρυξελών, καθώς και για την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω ενίσχυσης και υποστήριξης.

Την Πέμπτη 18/2 ο Γεν. Γραμματέας μετέβη στην Αμβέρσα, το μεγαλύτερο λιμάνι του Βελγίου, όπου επισκέφτηκε τη Διοίκηση των Πυροσβεστικών Σταθμών της πόλης και του Λιμανιού και το μεγαλύτερο πυροσβεστικό σταθμό της πόλης. Τον κ. Ζέρβα υποδέχτηκε ο Διοικητής της Διοίκησης κ. Chris Addiers.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης αυτής, ο κ. Ζέρβας ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του σταθμού, στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της πόλης και στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε αναλυτικά για τον τρόπο λειτουργίας του σταθμού και τη διάθρωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο γραφείο, όπου αντηλλάγησαν απόψεις σε εθελοντικά και επαγγελματικά θέματα.

Στο τέλος της επίσκεψης ο κ. Addiers παρέθεσε γεύμα στο εστιατόριο του σταθμού, και προσέφερε ως αναμνηστικό ένα φωτογραφικό άλμπουμ του Λιμανιού της Αμβέρσας.

Στη συνέχεια μετέβη στο Heist-o/d-Berg (πόλη στην περιφέρεια της Αμβέρσας πληθυσμού 40.000 κατοίκων) όπου επισκέφτηκε τον Εθελοντικό Σταθμό της Πόλης και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Φλαμανδικής Ένωσης Πυροσβεστών και εθελοντή πυροσβέστη κ. Guy Van de gaer.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Ζέρβας ζήτησε να ενημερωθεί για το νομικό και θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους εθελοντές πυροσβέστες στο Βέλγιο, τη διαδικασία εκπαίδευσης τους σε θέματα πυρόσβεσης-διάσωσης και παροχής πρώτων βοηθειών καθώς και για τον τρόπο λειτουργίας των εθελοντικών πυροσβεστικών σταθμών και την σχέση τους με τις Δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Τέλος, ξεναγήθηκε από το Διοικητή του Σταθμού στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας.

Το πρωί της Παρασκευής 19/2 ο κ. Ζέρβας ταξίδεψε στην πόλη Raamsdonksveer της Ολλανδίας, όπου επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Κατασκευής Διασωστικού Εξοπλισμού HOLMATRO.


Κατά την παραμονή του στις εγκαταστάσεις συναντήθηκε με τον Εμπορικό Διευθυντή κ. Bert Willems καθώς και με τον κ. Diederik Metz, υπεύθυνο εγχώριων πωλήσεων, τους οποίους και ενημέρωσε για το θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη στην Ελλάδα, τους σκοπούς και τους στόχους της Ένωσης ενώ ζήτησε και την υποστήριξη της εταιρίας σε θέματα εκπαίδευσης στη χρήση διασωστικού εξοπλισμού. Από την πλευρά τους αυτοί ενημέρωσαν για τη διαδρομή την εξέλιξη και την παραγωγική δυναμική και πρωτοπορία της εταιρίας, ενώ δεσμεύτηκαν να εξετάσουν το αίτημα και σε λίγες εβδομάδες να υπάρξει νέα επικοινωνία και συζήτηση. Μετά τη συνάντηση ξεναγήθηκε από τον κ. Metz στις εγκαταστάσεις παραγωγής, όπου ενημερώθηκε και παρακολούθησε αναλυτικά την διαδικασία συναρμολόγησης των διασωστικών εργαλείων καθώς και στα τμήματα σχεδιασμού, ποιοτικού έλεγχου και επισκευών.

Τέλος παρατέθηκε γεύμα στο εστιατόριο του προσωπικού, στη διάρκεια του οποίου συναντήθηκε με την κ. Elsa van Heijst υπεύθυνη προγραμμάτων του ICET (International Center for Emergency Techniques), όπου και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Κέντρου, τις εκπαιδεύσεις που πραγματοποιεί σε θέματα διάσωσης και απεγκλωβισμού από οχήματα και κτήρια, ενώ συζητήθηκαν τρόποι για την εκπαίδευση εθελοντών πυροσβεστών από την Ελλάδα.

Η εκτίμηση της Ένωσης αναφορικά με τις παραπάνω επισκέψεις, που ευελπιστούμε να επεκτείνουμε όταν και όσο μπορούμε, είναι ότι ήταν ιδιαίτερα αξιόλογες, εποικοδομητικές και ωφέλιμες, αφού από τις διάφορες συναντήσεις και συζητήσεις, επεκτάθηκε το γνωστικό μας αντικείμενο σχετικά με τη λειτουργία, οργάνωση και δυναμική δράση του εθελοντισμού στις χώρες αυτές, τη δομή του συστήματος στο οποίο εντάσσονται και εξυπηρετούν, τη συνεισφορά τους στην προστασία του πολίτη, την εκπαίδευση και εξοπλισμό τους, κ.α., ενώ θεμελιώθηκε μία κοινή βάση συνδρομής και αλληλοϋποστήριξης μέσω της ανάπτυξης ενός πλαισίου συνεργασιακής διεργασίας, με στόχο την ενίσχυση και προώθηση του θεσμού του στη χώρα μας.

Έχοντας βαθιά πίστη στο θεσμό του εθελοντή πυροσβέστη στη χώρα μας και αστείρευτη δύναμη και θέληση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στην πατρίδα, εκφράζουμε την απόλυτη πεποίθηση ότι τα μέχρι σήμερα διαχρονικά προβλήματα που ταλαιπωρούν το θεσμό και αποτελούν βαρίδια του παρελθόντος με κύριο αίτιο την ανορθολογική, για διάφορους λόγους, λειτουργία του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα, θα αρχίσουν να εξομαλύνονται και να διευθετούνται προς όφελος της Υπηρεσίας και του Κράτους. Για το σκοπό αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να προσφέρουμε καθημερινά στα πλαίσια της Υπηρεσίας, τόσο επιχειρησιακά, όσο και συνδικαλιστικά, και να οργανώνουμε και να καθορίζουμε νέες μορφές δράσης και διευρυμένης συνεργασίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε ο θεσμός να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει στο σχήμα και επίπεδο που επιβάλει και επιτάσσει ο νόμος, ο κοινωνικός αλτρουϊσμός και το δημόσιο συμφέρον.

Από την Π.Ε.Ε.Π.Σ.

www.vfu.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.