Επιστολή διαμαρτυρίας, Εθ. Αρχιπυροσβέστη στην Α.Ε.Π.Ε.

 

26/9/2014

Προς: το Διοικητικό Συμβούλιο της

Αθλητικής Ένωσης Πυροσβεστών Ελλάδος

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, το 2006 ύστερα από μια σειρά πρωτοβουλιών του τότε Πυρονόμου Κωνσταντίνου Γιαννάκου και ορισμένων ακόμα μόνιμων πυροσβεστών ιδρύεται η Αθλητική Ένωση Πυροσβεστών Ελλάδος. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΑΕΠΕ στο άρθρο 2 αυτού αναφέρεται ως σκοπός ότι «Είναι η καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος και η ανάπτυξη του αθλητισμού μεταξύ των ενεργεία και των συνταξιούχων πυροσβεστών της Ελλάδας και των συναδέλφων πυροσβεστών της αλλοδαπής, η ηθική ανύψωση όσων έχουν έφεση για άθληση, η ανάπτυξη του πνεύματος της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης μεταξύ τους, η άσκηση με διάφορα αθλήματα του σώματος, η διατήρηση και βελτίωση της υγείας, η απόκτηση και η τελειοποίηση ορισμένων φυσικών ικανοτήτων, η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και των επαγγελματικών προσόντων των πυροσβεστών, τα οποία είναι αναγκαία για τις διασώσεις και γενικότερα για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους, η ψυχαγωγία τους, η καλλιέργεια του φίλαθλου πνεύματος, η διάδοση και εξύψωση της αθλητικής ιδέας και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, η συμβολή στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη των μελών, η ανταλλαγή απόψεων και η συνεργασία με κοινωνικούς και αθλητικούς φορείς και προσωπικότητες, η ίδρυση και λειτουργία αθλητικών χωρών και εγκαταστάσεων και η δημιουργία ειδικών κεφαλαίων για την εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών και αλληλοβοηθείας. Επίσης σκοπός της αθλητικής ένωσης είναι να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των εν ενεργεία συνταξιούχων πυροσβεστών – αθλητών και φίλων του πυροσβεστικού αθλητισμού.»

Ένας από τους στόχους αλλά και βασική φιλοσοφία της ΑΕΠΕ ήταν να εντάξει στους κόλπους της όλες τις κατηγορίες των πυροσβεστών (Μόνιμοι, Συμβασιούχοι και Εθελοντές) καθώς και τους αποστράτους και για το λόγο αυτό, ως μέλη, σύμφωνα πάλι με το καταστατικό (άρθρο 4) «μπορούν να γίνουν, ανεξάρτητα από το φύλο, τις πολιτικές πεποιθήσεις και το θρήσκευμα, όλοι οι εν ενεργεία πυροσβέστες αλλά και οι συνταξιούχοι, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και ασχολούνται ή επιθυμούν να επιδοθούν στον αθλητισμό και όσοι αποδέχονται τις αρχές της ένωσης και επιθυμούν να συμβάλουν στους σκοπούς της.»

Από το ξεκίνημα ως σήμερα η ΑΕΠΕ μέσα από έναν τεράστιο αγώνα κατάφερε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και τα εμπόδια, που κατά περιόδους εμφανίζονταν, εσκεμμένα ή μη, να εδραιωθεί, να γίνει αναγνωρίσιμη και υπολογίσιμη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιο συλλογικό όργανο αθλητισμού διέθετε μόνο η Ελληνική Αστυνομία περίπου από το 1996.

Το Νοέμβριο του 2009 θέλοντας να ενισχύσω την παρουσία των εθελοντών πυροσβεστών στην ΑΕΠΕ υπέβαλα αίτηση εγγραφής ως μέλος έχοντας τις ιδιότητες του συμβασιούχου και του εθελοντή πυροσβέστη, η οποία και έγινε δεκτή. Το ίδιο διάστημα και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι εθελοντές και συμβασιούχοι είχαν υποβάλλει αιτήματα τα οποία, ομοίως, έγιναν δεκτά.  Το Φεβρουάριο του 2010 με σκεπτικό ότι το ΔΣ της ΑΕΠΕ θα έπρεπε να αποκτήσει μια πιο αντιπροσωπευτική μορφή με την παρουσία και ενός εθελοντή πυροσβέστη σ’ αυτό, αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα μέσω των προβλεπομένων από το καταστατικό διαδικασιών, υποβάλλοντας αίτηση υποψηφιότητας η οποία έγινε αποδεκτή. Στη συνέχεια ακολούθησε Γενική Συνέλευση, προκηρύχτηκαν εκλογές και τελικώς εκλέχτηκα με την υποστήριξη και μονίμων συναδέλφων αναλαμβάνοντας στο συμβούλιο τη θέση του Εφόρου Δημοσίων Σχέσεων.

Το ΔΣ που προέκυψε από τις εκλογές του Μαρτίου 2010 ήταν:

 1. Πρόεδρος – Γιαννάκος Κωνσταντίνος
 2. Αντιπρόεδρος – Μπόντζος Πέτρος
 3. Γενικός Γραμματέας – Κραϊας Γεώργιος
 4. Αναπλ. Γεν. Γραμματέας – Πασχάλης Αναστάσιος
 5. Ταμίας – Μπάκας Σταύρος
 6. Αναπληρωτής Ταμίας – Δρουμπούρας Πασχάλης
 7. Έφορος Δημοσίων Σχέσεων – Ζέρβας Δημήτριος

Για τα επόμενα 3 χρόνια θητείας εκτός από τις αρμοδιότητες της θέσης μου, που εκτελούσα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσπάθησα  να ενισχύσω και την παρουσία των εθελοντών στην ΑΕΠΕ και εν γένει στις πυροσβεστικές αθλητικές δραστηριότητες.

Το Φεβρουάριο του 2013 με δεδομένο τον αυξημένο πλέον εργασιακό φόρτο τόσο στην εργασία μου όσο και στην Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, πιστεύοντας ότι δεν θα μπορέσω να αφιερώσω τον απαιτούμενο χρόνο προσφοράς, αποφάσισα να μην διεκδικήσω εκ νέου θέση στο ΔΣ της ΑΕΠΕ παραμένοντας όμως απλό μέλος. Έτσι στη γενική εκλογο-απολογιστική συνέλευση ευχαρίστησα τα μέλη για τη συνεργασία και έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση του νέου ΔΣ, όποιο και αν εκλέγονταν.

Από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2013 εκλέχτηκε το παρακάτω Διοικητικό Συμβούλιο, με τριετή θητεία:

 1. Πρόεδρος – Τριπολιτσιώτης Άγγελος
 2. Αντιπρόεδρος – Αρτοποιός Ιωάννης
 1. Γενικός Γραμματέας – Καγιαλής Γεώργιος
 2. Αναπλ. Γεν. Γραμματέας – Μπάκας Σταύρος
 3. Ταμίας – Γυφτοκώστας Δημήτριος
 4. Αναπληρωτής Ταμίας – Βενεκές Κωνσταντίνος
 5. Έφορος Δημοσίων Σχέσεων – Πουρναράς Γεώργιος

Στην αρχή της θητείας του υπήρξε μια μικρή συνεργασία και ενημέρωσα εκ νέου τον πρόεδρο του ΔΣ (κ. Τριπολιτσιώτη) για τη διάθεσή μου να συμβάλω σε ό,τι χρειαστεί. Τέλη του 2013 σε επικοινωνία μου με συναδέλφους εθελοντές για την πορεία τους στα αθλητικά δρώμενα με ενημέρωσαν ότι ακούγεται έντονα ότι το νέο Δ.Σ. δεν επιθυμεί τους εθελοντές αλλά ούτε και τους συμβασιούχους πυροσβέστες στην ΑΕΠΕ. Λίγες μέρες αργότερα επικοινώνησα με τον πρόεδρο της ΑΕΠΕ προκειμένου να τακτοποιήσω το θέμα της συνδρομής μου αλλά και να διαλευκάνω τα όσα ακούγονταν περί εξόδου των εθελοντών από την Ένωση. Από την πλευρά του ο κ. Πρόεδρος με ενημέρωσε ότι οι εθελοντές και οι συμβασιούχοι δεν δικαιούνται να είναι μέλη της ΑΕΠΕ γιατί, δεν προβλέπεται από το καταστατικό. Όταν του είπα ότι το καταστατικό αναφέρει εν’ ενεργεία πυροσβέστες χωρίς να εξειδικεύει μου απάντησε, με δική του νομική τοποθέτηση, ότι ως πυροσβέστες νοούνται μόνο οι Μόνιμοι και οι Πενταετείς. Παρόλα αυτά με ενημέρωσε ότι είναι στην πρόθεση της ΑΕΠΕ να συζητήσει το θέμα στη Γενική Συνέλευση στις αρχές του 2014 και θα κληθώ σε αυτήν σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση γιατί οι εθελοντές είναι ευπρόσδεκτοι. Έκτοτε πέρασαν περίπου 10 μήνες (έως τον Αύγουστο 2014) όπου σε τυχαία συνάντηση  με τον αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΑΕΠΕ σε ερώτησή μου για το θέμα απάντησε ότι δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη και το καταστατικό δεν το επιτρέπει. Δηλαδή, το θέμα, μετά από μία δήθεν παραμπομπή στη Γ.Σ. ανύπαρκτη βέβαια και ποτέ επιθυμητή, αφέθηκε εντέχνως να ξεχαστεί ενώ η απόφαση ήταν προδιαγεγραμμένη. Είναι γεγονός ότι η όποια επικοινωνία μου έγινε σε προφορικό επίπεδο χωρίς να ζητήσω έγγραφη ενημέρωση από το ΔΣ, αλλά αυτό το έκανα μόνο και μόνο με γνώμονα τη διάθεση για φιλική επίλυση του θέματος και ύστερα από την διαβεβαίωση του πρόεδρου για άμεση διευθέτηση του προβλήματος. Όλο αυτό το διάστημα ως Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος δεχόμασταν τα παράπονα συναδέλφων με αξιόλογη αθλητική παρουσία για το γεγονός ότι ενώ ήθελαν να εγγραφούν στην ΑΕΠΕ και να συμμετάσχουν σε διάφορους αγώνες με τα χρώματα του Π.Σ. τιμώντας το, η ΑΕΠΕ δε δέχεται την εγγραφή τους.

Πριν λίγες ημέρες (1ο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου 2014) νέος συνάδελφος εθελοντής με πανελλήνιες διακρίσεις στην τοξοβολία σας απέστειλε ηλεκτρονικό αίτημα εγγραφής μέλους για να λάβει από τον Γεν. Γραμ. του ΔΣ (κ. Καγιαλη) την απάντηση «δεν μπορούμε να εγγράψουμε ως μέλη άτομα τα οποία δεν είναι μόνιμοι πυροσβέστες ή 5ετης πυροσβέστες» και ότι «είναι απαράβατος κανόνας του καταστατικού». Μόνο και μόνο από την απάντηση αυτή προκύπτει το γεγονός ότι δεν είναι στις προθέσεις σας και εσκεμμένα δεν έγινε καμία ενέργεια μέχρι εκείνη την στιγμή για την αποδοχή εθελοντών στην ΑΕΠΕ, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα προ ενός έτους λεγόμενα του κ. Προέδρου.

Συνολικά, αναλύοντας τα παραπάνω γεγονότα σχετικά με τη νομιμότητα ή μη της εγγραφής εθελοντών πυροσβεστών στην ΑΕΠΕ δημιουργούνται τα εξής εύλογα ερωτήματα.

 1. Τα μέλη του σημερινού ΔΣ της ΑΕΠΕ είναι μέλη της ΑΕΠΕ πριν την δική μου εγγραφή στην  Ένωση αλλά και εκλογή μου στο προηγούμενο Δ.Σ. της ΑΕΠΕ. Για ποιο λόγο λοιπόν δεν έγινε ένσταση από την πλευρά τους στις τρεις Γενικές Συνελεύσεις (2009-2010-2011) για μη νόμιμη εγγραφή μου ως μέλος αλλά και για μη νόμιμη υποψηφιότητά μου για το ΔΣ της ΑΕΠΕ; Πως όλα αυτά προέκυψαν μετά την εκλογή του τελευταίου ΔΣ, υπήρξε κάποια πρωτοβουλία από κάποιο πρόσωπο;
 2. Για ποιο λόγο δεν προχώρησαν στην προσβολή τους κύρους των εκλογών του Μαρτίου 2010;
 3. Για ποιο λόγο δεν με ενημερώσατε εγγράφως ως οφείλατε για την απόφαση του ΔΣ να με διαγράψει από μέλος (λόγω εθελοντικής ιδιότητας), αλλά ενημερώθηκα μετά από δική μου επικοινωνία 10 μήνες μετά την σύσταση του ΔΣ.
 4. Υπάρχει απόφαση του ΔΣ για την διαγραφή των εθελοντών; και πότε αυτή πάρθηκε; ή βασίζεται μόνο σε προεδρική απόφαση που προφανώς στερείται νομιμότητας.
 5. Ποια είναι η άποψη του κάθε μέλους του ΔΣ επί του θέματος;
 6. Για ποιο λόγο δεν κλήθηκα στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση στις αρχές του 2014 για την προσπάθεια επίλυσης του θέματος όπως είχε δεσμευτεί ο Πρόεδρος;
 7. Παρά τη μη κλήση μου στην Γενική Συνέλευση, υπήρξε τελικά συζήτηση του θέματος; Και ποια ήταν η απόφαση; Αν πάρθηκε κάποια απόφαση για ποιο λόγο δεν μου κοινοποιήθηκε εγγράφως ή έστω δεν υπήρξε μια τηλεφωνική επικοινωνία από μέρους σας να με ενημερώσατε αλλά αντιθέτως με αγνοήσατε παντελώς, επιδεικτικώς και ανεπιτρέπτως σαν να είναι η ΑΕΠΕ κάποια κλειστή λέσχη μιας παρέας;
 8. Ποιες προσπάθειες έγιναν από πλευράς προεδρείου μέχρι σήμερα (18 μήνες) για την επίλυση του προβλήματος; (εφόσον υποτίθεται ότι είναι στις προθέσεις του) π.χ. ζητήθηκε η άποψη του νομικού σύμβουλου της ΑΕΠΕ και ποια είναι αυτή;
 9. Από πού προκύπτει ότι ως «εν ενεργεία πυροσβέστες» εννοούνται μόνο οι Μόνιμοι και οι Πενταετείς και όχι οι Εθελοντές και Συμβασιούχοι;
 10. Το ΔΣ της ΑΕΠΕ αναγνωρίζει ως μέλη της οικογένειας του Πυροσβεστικού Σώματος και ως συναδέλφους τους Συμβασιούχους και τους Εθελοντές;

Προσωπικά το συμπέρασμα που εξάγω είναι ότι πρόκειται για μια αυθαίρετη απόφαση που πιθανό να πηγάζει από ιδιοτελείς απόψεις που έχουν να κάνουν με αντι-εθελοντικά αισθήματα. Ο καθένας μας έχει δικαίωμα να του αρέσει ή να μην του αρέσει ο εθελοντισμός στο ΠΣ.  Αλλά δεν έχει δικαίωμα να βάζει τις προσωπικές απόψεις πάνω από τους σκοπούς της ΑΕΠΕ. Το ΔΣ ως θεσμικό όργανο πρέπει να προάγει την «ανάπτυξη του πνεύματος της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης μεταξύ τους» όπως άλλωστε αναφέρεται στο καταστατικό αλλά και στο σύνθημα της ΑΕΠΕ που είναι «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΣΜΟΣ». Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι ο Αθλητισμός λέει επίσης «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ».

Σε λίγο καιρό η ΑΕΠΕ θα συμμετάσχει στο ημιμαραθώνιο «Spetsathlon» για την οποία εύχομαι καλή επιτυχία. Για την ιστορία θα ήθελα να αναφέρω οτι οι φετινοί αγώνες είναι αφιερωμένοι  σε ένα νέο του νησιού ο οποίος πριν ένα χρόνο κατατάχτηκε στο ΠΣ ως εθελοντής πυροσβέστης και που δυστυχώς πριν από 1,5 μήνα περίπου έχασε την ζωή του.

Ευχόμενος καλή συνέχεια στο αθλητικό έργο, αναμένω με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του Δ.Σ. επί των ερωτημάτων ελπίζοντας ότι θα αναλογιστεί τις ευθύνες του και θα προχωρήσει στην άρση της στερούμενης νομιμότητας (κατά την άποψή μου) απόφασης επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη της προς τον κλάδο των εθελοντών αλλά και συμβασιούχων.

Δημήτρης Ζέρβας

Εθελοντής Αρχιπυροσβέστης

Πρώην μέλος ΔΣ ΑΕΠΕ

21 Comments

 1.  

  Κρίμα,κρίμα,κρίμα…Οι όποιες πιθανότητες να προάγεις ευγενές άμυλα μέσω του αθλητισμού,καταρρίπτονται από τις προσωπικές βουλήσεις ορισμένων…επιβεβαιώνοντας τα λόγια ενός συναδέλφου προ 3ετίας “Αφού προσφέρεις στο Σώμα με τις υπηρεσίες σου,τι τους θες τους αγώνες (χιονοδρομίας)…θα σε φάνε εκεί μέσα,είναι κλίκα”.

 2.  

  Φίλε Δημήτρη.
  Δυστυχώς ο ρατσισμός, οι μικροσυντεχνίες και τα μαγαζάκια, δεν αφορούν και έχουν αντίκτυπο μόνον στους Εθελοντές Π.Σ. και Συμβασιούχους, αλλά τώρα και στους μόνιμους!
  Εδώ πάνω στην Μακεδονία είμαστε “παιδιά” μιας άλλης Χώρας. Συμμετέχω ενεργά, παρά τον τραυματισμό μου, σε αγώνες αντοχής, με αξιοπρεπή κατάταξη και η απάντηση της ΑΕΠΕ για τις επιτυχίες μου είναι να μην δημοσιεύει τα άρθρα που κάθομαι και αφιερώνω προσωπικό χρόνο για να γράψω, έτσι ώστε να προβληθεί η ίδια διαμέσου της ενεργού συμμετοχής των μελών της και σε άλλα (εκτός από τα φανταξομέτοχα αθλήματα μπάσκετ, βόλευ και ποδοσφαίρου) πιο κοπιώδη και πιο ευγενικά, πιο αυθεντικά αθλήματα, κατά την γνώμη μου..
  Πραφανώς για την Ένωση μεγαλύτερη σηνασία έχουν οι ανακοινώσεις του τύπου κλείσιμο συμφωνίας με σνακ μπαρ και ενοικιαζόμενων δωματίων, παρά η προβολή της μέσω των επιτυχιών των μελών της…
  Δε βαριέσαι, να είμεθα υγιείς και να αθλούμεθα..
  Γεια χαρά φίλε, καλό ξεμπέρδεμα!

 3.  

  Ειλικρινά εκπλήσομαι από την απόφαση του Δ.Σ.της Α.Ε.Π.Ε., η οποία,θέλω να πιστεύω,βασίζεται απλά σε παρερμηνεία του καταστατικού.Σαν ιδρυτικό μέλος της Α.Ε.Π.Ε.,αλλά κυρίως,ως ένας από τους 3 ανθρώπους που επιμελήθηκαν τόσο το αρχικό όσο και το νεώτερο καταστατικό της Ένωσης έχω να δηλώσω τούτο.Η φιλοσοφία,αλλά και η νομική υπόσταση πάνω στις οποίες βασίστηκε η ίδρυση της Α.Ε.Π.Ε. εστιάζονται στην αθλητικοκοινωνική συνένωση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ της Ελλάδας.Μόνιμοι,πενταετείς,εποχιακοί,εθελλοντές,συντεξιούχοι είναι ευπρόσδεκτοι εφόσον ασπάζονται τις αρχές της Ένωσης και ταυτόχρονα διατηρούν την όποια πυροσβεστική τους ιδιότητα.Αυτό,άλλωστε,ήταν που μας έκανε να ξεχωρίζουμε από άλλες Ενώσεις (π.χ.Αστυνομικών),αλλά και να συμβαδίζουμε με τις αντίστοιχες της αλλοδαπής!Σκόπιμα,στο καταστατικό μας,χρησιμοποιήσαμε τον γενικό όρο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ώστε να καλύπτει ΟΛΕΣ τις υφιστάμενες (και τις μελλοντικές) κατηγορίες πυροσβεστών.Ελπίζω,τελικά,να πρυτανεύσει η λογική και η συναδελφικότητα ώστε σύντομανα διευθετηθεί το θέμα που (κακώς) προέκυψε και η οικογένεια της Α.Ε.Π.Ε. να αγκαλιάσει και πάλι όλα της τα παιδιά.Εκτός των άλλων,οποιαδήποτε διαγραφή μέλους από το Δ.Σ.,χωρίς την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης είναι παράτυπη και ποινικά κολάσιμη!

  •  

   Συγχαρητήρια κ. Γιαννάκο, η τοποθέτηση σας ήταν πολύ εύστοχη! Ευελπιστούμε να δούμε και την αντίστοιχη απάντηση από την επίσημη ΑΕΠΕ. Σας ευχαριστούμε.

  •  

   Συγχαρητήρια για την άμεση απάντηση σχετικά με την ουσία ίδρυσης του συλλόγου. Ελπίζω κάποτε στην Ελλάδα όλοι οι πυροσβέστες να αισθάνονται αδέρφια. Πολεμάμε τα ίδια θηρία. Ιδιως για κατι τόσο προοδευτικό, θα είναι μια νίκη όλης της κοινωνίας αν δεν καταφέρουν να περάσουν τις προκαταλήψεις τους ορισμένοι κολλημένοι. Μπράβο Δημήτρη, ελπίζω να έχουμε δημόσια απάντηση σχετικά. Μας ενδιαφέρει όλους το θέμα.

 4.  

  Διαβάζοντας το κείμενο και μην έχοντας περισσότερη εμπλοκή στην υπόθεση, το κρίνω ως εμπεριστατωμένο, με σωστή προσέγγιση και υγιή προβληματισμό αν και αρκούντως δηκτικό για τον Πρόεδρο της ΑΕΠΕ. Είμαι δε σίγουρος ότι το σεβαστό προεδρείο θα διαχειριστεί την απάντηση με την αρμόζουσα σοβαρότητα που πρέπει να διέπει φορείς και δράσεις ενωτικές.
  Ο εθελοντισμός, από οπου κι αν προέρχεται χρήζει σεβασμού και αναγνώρισης και σίγουρα όχι απαξίωσης.

  Ο κύριος λόγος που γράφω το συγκεκριμένο σχόλιο είναι ότι από λάθος το βαθμολόγησα με την χαμηλότερη βαθμολογία, ενώ επιδίωξη μου ήταν το αντίθετο.

 5.  

  Κυριε Ζερβα,
  δεν θα εξετασω αν εκανε καλα η κακα η ΑΕΠΕ για την ενεργεια της αυτη γιατι αφορα καθαρα το ΔΣ, αλλα θα σας παραπεμψω στην απαντηση που ειχα απο τον Προεδρο της Πανελληνιας Ενωσης Εθελοντων σας το 2012 και δις μαλιστα, οταν ζητησα να ακολουθησω μια εξειδικευμενη εκπαιδευση στην Αμερικη αναρτημενη μαλιστα στο ΠΣ ΝΕΤ. Η απαντηση ηταν ΞΕΚΑΘΑΡΗ οτι οντας Πυροσβεστης Πενταετους Υποχρεωσης και οχι Εθελοντης Πυροσβεστης, δεν μπορω να ακολουθησω την αποστολη. Οταν ζητησα να εγγραφω για να ακολουθησω την αποστολη, μου αρνηθηκατε παρολο που το 2008 – 09 ημουν Εθελοντης.
  Φυσικα και δεν χαιρομαι καθολου που σας φερθηκαν οπως μου φερθηκατε εσεις, με διακριση οπως προαναφερετε αλλα να θυμομαστε οτι πυροσβεστες και συναδελφοι δεν ειμαστε μονο στα καλα αλλα και στα ασχημα.

 6.  

  Αγαπητέ κ. Βούτσινε, παρακαλώ να μου επιτρέψετε να σας πω ότι το παράδειγμα που χρησιμοποιήσατε για να παραλληλίσετε τα 2 γεγονότα είναι άστοχο.
  Αρχικά θα ήθελα να σας αναφέρω ότι το PSNET είναι εσωτερικό υπηρεσιακό διαδίκτυο του Σώματος που χρησιμοποιείται από τις Υπηρεσίες για Υπηρεσιακούς- Διοικητικούς λόγους. Οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρχει ανάρτηση από ένα Σωματείο εντός αυτού του δικτύου. Δεύτερον η ΑΕΠΕ είναι μια αθλητική ένωση που εκ του καταστατικού της δέχεται ως μέλη πυροσβέστες ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης με το ΠΣ. Η ΠΕΕΠΣ είναι σωματείο που εκ του καταστατικού εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εν ενεργεία Εθελοντών Πυροσβεστών. (φαντάζομαι ότι τώρα ως πενταετής θα είστε σε κάτι αντίστοιχο γραμμένος ) Χρησιμοποιώντας αντίστοιχο παράδειγμα με αυτό που αναφέρετε είναι σαν να κάνει μια δράση η Ένωση Αξιωματικών ΠΣ που να απευθύνεται στους Αξιωματικούς-Μέλη της και να θέλετε να συμμετέχετε και εσείς. Επιπρόσθετα, ως ΠΕΕΠΣ το ΔΣ επειδή ακριβώς πιστεύει στην συναδελφικότητα έχει διοργανώσει και δράσεις που απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες του προσωπικού. Τέλος, όπως αναφέρετε 2008-2009 ήσασταν εθελοντής, αλλά παρέλειψατε να είστε μέλος της ΠΕΕΠΣ και μετά αιτηθήκατε να εγγραφείτε ενώ είχατε χάσει την ιδιότητα. Είναι δηλαδή σαν να ζητάω εγώ σήμερα να εγγραφώ στην ΠΟΠΥΣΥΠ επειδή το 2006 ήμουν συμβασιούχος. Ελπίζω να σας κάλυψα. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  •  

   Δηλαδη κ. Ζέρβα τι μας λετε τωρα? οτι στην ΠΕΕΠΣ αποφασιζετε δημοκρατικα? τα ιδια κανατε και εσεις με τους εθελοντές οταν αποφασισατε ταξιδακαι αναψυχης τα ιδια ατομα… τωρα σε ετσουξε που σε αφησαν απο εξω στην ΑΕΠΕ, και τελικα για πες μας εισαι στο δσ της ΠΕΕΠΣ ησουν στην ΑΕΠΕ θες να βαλεις και στο ΕΚΑΒ ποιος εισαι ρε φιλε?

 7.  

  Το που και πόσες φορές θα βάλει υποψηφιότητα ο κ.Ζέρβας είναι δικό του θέμα.Το ότι η ΠΕΕΠΣ όμως τα σκάτωσε (από οργανωτικής άποψης) με την Αμερική είναι δεδομένο.Ρίχνωντας μια σύντομη ματιά στα άτομα που πήγαν την 1η φορά διακρίνει κανείς εύκολα την πλειοψηφία του ΔΣ,ασχέτως αν υπήρχαν άτομα με εμπειρία μόλις 2-3 ετών,κουμπάρους από το ΔΣ,3 άτομα από την Εκάλη που εντελώς τυχαία εκείνη την περίοδο γινόντουσαν ενέργειες για να γίνει η Εκάλη Εθ.κλιμάκιο(ασχέτως που μετά ναυάγησε),οπότε ήταν μια καλή αφορμή να τους εντυπωσιάσουν.Το ότι τώρα είναι οι σχέσεις τους ψυχρές είναι ένα άλλο θέμα…Στην 2η επίσκεψη φυσικά διακρίνονται 4 άτομα που είχαν ξαναπάει.Ποιος ο λόγος?Δε μαζεύονταν άτομα?Έναν τον δικαιολογώ,έχοντας κρατήσει τις επαφές να μπορεί να κατατοπίσει τους υπόλοιπους,οι άλλοι 3 όμως?Το ΑΧΕΠΑ που προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει ένα μέρος(ή και όλο,δε γνωρίζω) των εκπαιδεύσεων αυτών είχε γνώση αυτών των “επαναληπτικών” εκδρομών?Δυστυχώς όπως και στα περισσότερα σωματεία,έτσι και στην ΠΕΕΠΣ γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται διακρίσεις…Η ελληνική κουλτούρα παραμένει στο αίμα ΟΛΩΝ μας.

 8.  

  Αγαπητοί κύριοι,
  ο κος Ζέρβας παρέθεσε με μεγάλη αντικειμενικότητα ένα πρωσωπικό του γεγονός το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει δημιουργικά και όχι να μας φανατίσε, σύμφωνα με τις διαφορές και τις προσωπικές μας εμπειρίες. Η εμπλοκή της ΠΕΕΠΣ στην παρούσα συζήτηση είναι άκαιρη, άκομψη και αποπροσανατολιστική από το συγκεκριμένου γεγονός και καταδεικνύει για μία ακόμα φορά το ότι η μη ύπαρξη επιχειρηματολογίας επιστρατεύει άλλα γεγονότα για να καλύψει το λάθος και το άδικο.

 9.  

  Φίλε Νεκτάριε,

  Διάβασε *προσεχτικά* τα παρακάτω δυο άρθρα:
  Αποστολη 2011
  Αποστολη 2013

  Με τα λόγια σου αδικείς τα παιδιά που βάλανε βαθιά το χέρι στην τσέπη (> 2000 ευρώ / άτομο) να χρηματοδοτήσουν τις αποστολές και που εκπροσώπησαν με άριστο τρόπο το Πυροσβεστικό Σώμα και την Χώρα επιτυχημένα δυο φορές (μόνο εκδρομές δεν έκαναν). Οι λόγοι που επιλέχθηκαν τα αρχικά άτομα αλλά και κάποια ίδια άτομα για την δεύτερη αποστολή ήταν λόγοι ευθύνης & ασφάλειας του προσωπικού καθώς και τεχνικοί κατ’ απαίτηση του εκεί εκπαιδευτικού κέντρου, και για μεταφραστές, και ως ομαδάρχες, και για πιστοποίηση “train the trainer”. Ντροπή για τα υπονοούμενα επιπέδου κουτσομπολιού που κακόβουλα αφήνεις και που προφανώς προσπαθείς να αποπροσανατολίσεις την συζήτηση από το αντικείμενο του άρθρου…τα πολλά λόγια είναι φτώχια!

 10.  

  Μιας και μίλησες για το “train the trainer” αν τα βάλεις κάτω θα δεις ότι:
  * Ο ένας έχει μετακινηθεί στην επαρχία λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων,όπου δεν εκτελεί εκεί τις υπηρεσίες του αλλά στην Αττική 1 φορά τον μήνα
  *Ο άλλος εργάζεται σε άλλη κρατική παραϊατρική υπηρεσία έχοντας απομακρυνθεί από την έντονη πυροσβεστική δράση
  *Οι υπόλοιποι 2 εκτελούν τις υπηρεσίες τους κανονικά (υποθέτω) και ο ένας μάλιστα έχει πάρει στην πλάτη του μεγάλη ευθύνη.
  Συνεπώς οι 2 από τους 4 φαίνεται να έχουν μπει στο ρυθμό του trainer…και επειδή δε χρειάζεται να μακρηγορούμε διότι πιθανόν να μην καταλήξει η κουβέντα κάπου,ζητώ συγνώμη εάν θίχτηκαν κάποιοι αλλά είναι η άποψη πολλών εθελοντών(πολλών εξ’ αυτών θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους) σχετικά με την επιλογή που έγινε…όσο για την μετάφραση,θα μπορούσαν να πάνε άτομα που να γνωρίζουν αγγλικά,και όχι κάποιοι( ο νοών νοείτω) να μην ξέρουν ούτε τα βασικά.Λυπάμαι αλλά όταν μιλάτε για εξειδικευμένη εκπαίδευση εν έτη 2014 θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη υποδομή(έστω και τα αγγλικά)…Και πάλι συγνώμη για την αναστάτωση.

 11.  

  Φίλε Νεκτάριε,

  Δεν γνωρίζω ποιος είσαι (αν δεν βάλεις επίθετο) αρά εσύ, φαντάζομαι, προφανώς δεν γνωρίζεις εμένα αλλά ούτε και την ΟΕΔΔ και τα μέλη της. Θα σε παρακαλέσω θερμά, τέτοιου είδους σχόλια ανυπόστατης φύσης ή να τα κρατήσεις για τον εαυτό σου ή να ρωτάς πρώτα πριν τα δημοσιεύεις.

  Πρώτον, το ιστορικό των εθελοντών που πήγαν στην Αμερική τι 2011 που ήταν και μέλη της ΟΕΔΔ ήταν οι:

  Παντελίδης Κίμωνας: Εθελοντής αρχιπυροσβέστης του Π.Σ από το 2001(9ος Π.Σ)

  Φιλιππόπουλος Νικόλαος: Εθελοντής αρχιπυροσβέστης του Π.Σ. από το 2001 (9ος Π.Σ)

  Λάμπρου Νικόλαος: Εθελοντής αρχιπυροσβέστης του Π.Σ. από το 2006 (Κλιμάκιο Πεντέλης – 12ος Π.Σ.)

  Σίμος Μιχάλης: Εθελοντής πυροσβέστης του Π.Σ. από το 2008 (9ος Π.Σ.)

  Όλοι οι παραπάνω εκτελούσαν πέρα των προβλεπόμενων υπηρεσιών ανά μήνα στους τοπικούς επαγγελματικούς πυροσβεστικούς σταθμούς/εθελοντικά κλιμάκια Π.Σ. στους οποίους υπάγονταν.

  Ο λόγος που ναυάγησε η ίδρυση Π.Σ. στην Εκάλη ήταν επειδή δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από τον Δήμο και επιπλέον υπήρχε αβεβαιότητα ως προς την ιδιοκτησία του χώρου που προοριζόταν για κλιμάκιο από μεριάς Δήμου.

  Οι σχέσεις μας με τα μέλη της ΠΕΕΠΣ ήταν και είναι πάντα φιλικές, σταθερές και πάντα έχουμε συνεργασία όποτε, όπου και όταν χρειαστεί.

  Αυτά τα πράγματα που γράφεις Νεκτάριε είναι από ανακριβείς έως και κακόβουλα και σε παρακαλώ να τα αναιρέσεις ή τουλάχιστον να αναθεωρήσεις.

  Φιλικά

  Παντελίδης Κίμωνας
  Πρόεδρος ΟΕΔΔ

 12.  

  Κύριε Παντελίδη,

  Γνωρίζω πολύ καλά το έργο τόσο της ΟΕΔΔ όσο και των υπόλοιπων εθελοντικών ομάδων στην Περιφέρεια της Αττικής καθώς παρακολουθώ τα δρώμενα και τις δράσεις τους.
  Δεν έκρινα το έργο ή τις υπηρεσίες που προσφέρετε αν και με νομικά παραπτώματα(βλέπε εκτέλεση υπηρεσιών από εθ. κλιμάκια της και όχι σε σταθμούς,κόκκινοι φάροι κτλ) είμαι υπέρ της κοινωνικής προσφοράς.
  Ωστόσο το ότι η ΟΕΔΔ -και μιλάω για την πλειοψηφία των μελών της- είναι αρνητική στην υπαγωγή της στο ΠΣ είναι γεγονός,ή τουλάχιστον αυτό φαίνεται να βγάζει προς τα έξω.
  Τέλος οι σχέσεις της ΠΕΕΠΣ με το σύνολο των εθελοντικών ομάδων είναι ευρέως γνωστό ότι δεν είναι και οι καλύτερες,και δεν θεωρώ πως εκφράσεις τύπου “Οι σχέσεις μας είναι πάντα φιλικές,σταθερές κτλ.” έχουν υπόσταση.Δεν κάνετε δημόσιες σχέσεις για να κρατάτε καλό προφίλ,εκτελείτε ένα έργο που θα πρέπει να είστε απόλυτα “σκληρός” και ψυχρός τόσο στις ενέργειές σας(Διάσωση,κατάσβεση) όσο και στις ιδέες σας.

  Δεν σας κάνω κάποια επίθεση,αλλά σας λέω την προσωπική μου άποψη.

  Με εκτίμηση,
  Νεκτάριος

 13.  

  Φίλε Νεκτάριε,

  Να μας πεις και το επίθετο σου τότε εφόσον εσύ γνωρίζεις για εμάς και εμείς δεν γνωρίζουμε τίποτα για σένα. Άδικο δεν είναι; Παρακολουθείς..ποια δρώμενα εθελοντικών ομάδων και πως;;

  Νεκτάριε, βλέπεις πως ότι γράφεις παίρνεις αρνητική αξιολόγηση, πρέπει εγώ να σου πω ότι αυτά που λες γενικά σε όλο αυτό το thread, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι τελείως στο αέρα, υποθετικά και κακοπροαίρετα. Να έχεις τη γνώμη σου αλλά σε παρακαλώ στήριξε την με επιχειρήματα στεγανά και όχι με υποθέσεις και σίγουρα όχι με επιχειρηματολογία του στυλ παρακολουθώ τα δρώμενα……

  Δεν έχω εγώ αλλά ούτε η ΟΕΔΔ να δικαιολογήσουμε τίποτα σε κανέναν. Μόνοι μας παλεύουμε και τα έχουμε καταφέρει μια χαρά. Δεν μου αρέσουν τα υπονοούμενα και θα προτιμούσα 1000 φορές αν υπήρχε μια απορία να ακολουθηθεί από ενα ερώτημα. Ότι και αν είναι. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Αντιθέτως Νεκτάριε, αναρτείς σχόλια λες και μας ξέρεις από χτες και διαδίθεις τις πληροφορίες ως δεδομένες.

  Η πλειονότητα των αναγνωστών του Fire.gr είναι αξιόλογα παιδία με πολλά χρόνια και πολύ εμπειρία στην πλάτη τους και με παραγματική αντίληψη των γεγονότων και με ιδιαίτερες σχέσεις. Αρχίζεις και τα προσβάλεις αυτά κι αυτό δεν είναι ευχάριστο καθόλου, ούτε συναδελφικό.

  Σε παρακαλώ πάρα πολύ πριν ξαναγράψεις κάτι σκέψου από που ξεκινήσαμε (το θέμα της ανάρτησης) και που φτάσαμε και αν έχει κάποιο νοήμα αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή πέρα απο τ ότι βγάζεις κακίες. Επίσης θα σε παρακαλώ στο μέλλον να ρωτάς πρώτα πριν διαδίδεις υποκειμενικές αντιλήψεις ως δεδομένα δημοσίως. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τους κόκκινους φάρους και αν πρέπει η δεν πρέπει να έχουμε, τις σχέσεις μας με την ΠΕΕΠΣ, τους λόγους που ίσως δεν θέλουν τα παιδιά να μπούνε στο σώμα και το κατα πόσο όμως αυτό επηρεάζει το αν θα γίνει η Εκάλη κλιμάκιο ή όχι. Ρώτα πρώτα.

  Καληνύχτα

  Παντελίδης Κίμωνας

 14.  

  Αληθεια ομως, υπαρχουν εθελοντες του Π.Σ. οι οποιοι αντι να εκτελουν τις υπηρεσιες τους στους σταθμους, τις εκτελουν στις ομαδες Πολιτικης Προστασιας σε συνεννοηση με τους διοικητες; Ξερει κατι επ’αυτού η ΠΕΕΠΣ;

 15.  

  Δεν ξέρουμε σε ποιον απευθύνεσε….αλλά γράψε εσύ το όνομα σου και θα σου απαντήσω εγώ

  Παντελίδης Κίμωνας

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.