Ένας Δράκος στην Πυροσβεστική

Βαθμολογία

Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

Ένα όνειρο πραγματοποιείται για πολλούς πυροσβέστες και κυρίως για το Πυροσβεστικό Σώμα με την προμήθεια του συστήματος εξομοιωτή πυρκαγιάς γνωστού και ως Fire Dragon.

Πριν λίγες ημέρες το Πυροσβεστικό Σώμα ανακοίνωνε με δελτίο τύπου τα παρακάτω :

Στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος υπεγράφησαν οι παρακάτω Συμβάσεις:

Στις 4-9-2014 Σύμβαση από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και την εταιρεία με την  επωνυμία «Draeger Hellas Α.Ε.», που αφορά την προμήθεια με αγορά ενός (1) αυτοκινούμενου εξομοιωτή συνθηκών πυρκαγιάς, ο οποίος προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης του πυροσβεστικού προσωπικού, σε συνθήκες πυρκαγιάς με πραγματική φλόγα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας 2007-2013».


Δείγμα παρόμοιου εξομοιωτή στη Γερμανία

Σε νέα εποχή περνά το Πυροσβεστικό Σώμα με την προμήθεια αυτού του συστήματος καθώς όλοι οι πυροσβέστες θα έχουν την δυνατότητα να εκπαιδεύονται σε ένα σύγχρονο εξομοιωτή πυρκαγιάς αναπαριστώντας δύσκολα σενάρια σε πολύ κλειστό χώρο με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και καπνό. Τι είναι όμως το Fire Dragon;

Φανταστείτε ένα container μήκους περίπου 12 μέτρων μέσα στο οποίο υπάρχουν διαμορφωμένα σενάρια σε διαμερίσματα όπου ο εκπαιδευτής επιλέγει κάθε φορά να ενεργοποιήσει πυρκαγιά σε κάθε ένα από αυτά σύμφωνα με το σενάριο που έχει στο μυαλό του ή σύμφωνα με την άσκηση που έχει αποφασιστεί. Όλα τα πιθανά σενάρια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να υπάρχει πάντα η μέγιστη ασφάλεια για τους εκπαιδευόμενους αλλά και τον εκπαιδευτή χωρίς αυτό να μειώνει τον ρεαλισμό του όλου εγχειρήματος.

Ο εξομοιωτής  Fire Dragon της εταιρίας Dräger,  διαθέτει μηχανικά, ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας τελευταίας γενιάς τα οποία εγγυώνται την πλήρη παρακολούθηση και έλεγχο της εκπαίδευσης των εκπαιδευόμενων εντός του αλλά και την  ασφαλή χρήση όλων των εγκαταστάσεων του κάθε φορά. Πιο συγκεκριμένα διαθέτει, θερμικούς αισθητήρες, υπέρυθρους αισθητήρες, κομβία έκτακτης ανάγκης, ειδικούς ανεμιστήρες , φώτα έκτακτης ανάγκες, υδρορροές κ.λ.π.  Οι πυρκαγιές δημιουργούνται με προπάνιο μέσω ειδικών συστημάτων παροχής σε διάφορα σημεία του εξομοιωτή.

Οι πυροσβέστες που θα περάσουν εκπαίδευση σε αυτό τον εξομοιωτή θα πρέπει να σβήσουν πυρκαγιές σε κουζίνες, σε ηλεκτρικούς πίνακες, σε καναπέδες, σε φιάλες αερίου, να ανεβούν σκάλες και να μάθουν να προφυλάσσονται από πυρκαγιές τύπου,  flashover,rollover. Το σύστημα αυτό εξομοίωσης πυρκαγιών βρίσκεται εγκατεστημένο πάνω σε ένα τροχήλατο σύστημα τα οποίο έλκεται από ένα φορτηγό όχημα δίνοντας του την αυτονομία που χρειάζεται για να μπορεί να μεταβαίνει σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος αν χρειαστεί παρέχοντας  εκπαίδευση , γνώση, και εμπειρία.

Οι ομάδες των πυροσβεστών που θα εκπαιδεύονται θα πρέπει να είναι ανά δύο άτομα και ο εκπαιδευτής συνήθως θα βρίσκεται στο πλάι τους ή στο ειδικό θάλαμο παρακολούθησης.

Ο ειδικός θάλαμος παρακολούθησης έχει εντός του λογισμικό παρακολούθησης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή όπου όλα τα στοιχεία εξομοίωσης είναι εμφανή, εσωτερική θερμοκρασία, διάρκεια πυρκαγιάς, όγκος καπνού , και άλλα πολλά. Μια από τις καινοτομίες που έχει είναι ότι ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να νιώσει την μεταβολή της θερμοκρασίας, την απώλεια όρασης λόγω καπνού, να ακούει ήχους από φωτιά μέσω εδικών εφέ, να βιώσει την εμπειρία του flashover την στιγμή που το επιλέγει ο εκπαιδευτής (χωρίς να γνωρίζει ο εκπαιδευόμενος)  να αναγκαστεί να κινηθεί σε στενό χώρο ή σε σκάλες (confined space training) και στο τέλος γεμάτος χαρά να βγει σαν καπνισμένη ρέγγα από τον εξομοιωτή περιμένοντας την αξιολόγηση του από τους εκπαιδευτές.

Ευχόμαστε στο Πυροσβεστικό Σώμα καλές εκπαιδεύσεις και να πούμε συγχαρητήρια για αυτή την κίνηση τους, καθώς ήταν κάτι που έλλειπε χρόνια τώρα και θα βοηθήσει όχι μόνο τους πυροσβέστες αλλά και τους πολίτες στην πυρασφάλεια. Είναι πολύ πιθανό μετά από κάποιο διάστημα να είναι διαθέσιμο και στους πολίτες ως εκπαιδευτικό μέσο από την Πυροσβεστική Ακαδημία . Το όλο σύστημα εξομοίωσης Fire Dragon, αναμένεται να παραληφθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσα στο 2015.

Πληροφορίες & Φωτογραφίες από την επίσημη σελίδα της Dräger Γερμανίας.

Απόδοση & αρθρογραφία για το Fire Rescue News, Ιωάννης Ρέτσιος

3 Comments

 1.  

  Πράγματι εντυπωσιακό. Καθε προσπάθεια αναβάθμισης ευπρόσδεκτη αλλα κατά την ταπεινή μου άποψη η εκπαίδευση του πυροσβεστικού προσωπικού δεν μπορει να επιτευχθεί σε λιγες μερες παρουσιας του δρακου σε καποια Υπηρεσια. Υπαρχουν αλλες λύσεις φθηνοτερες που θα μπορουσε να εχει η καθε Υπηρεσια στην εδρα της και να εκπαιδευεται κατα το δοκούν.

 2.  

  Συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για την απόκτηση του.
  Είμαι σίγουρος ότι θα κάνει την διαφορά στην εκπαίδευση του Ελληνα Πυροσβέστη. Ας ελπίσουμε να πετύχει τον σκοπό του και να προσδώσει την ποθούμενη εξοικείωση με τις ιδιαίτερες συνθήκες επέμβασης.

 3.  

  Προφανώς ο κος Τσουκαλίδης εννοεί την εκπαίδευση σε κοντέινερ και έχει δίκαιο. Κάτι πήγε να γίνει με προτοβουλία του μοναδικού πιστοποιημένου εκπαιδευτή εκπαιδευτων στην Ελλάδα αλλα ο φάκελος για κάποιον λόγο βρίσκεται κλειδωμένος απ΄ότι μαθαίνω στο συρτάρι γνωστου αξιωματικου-συνδικαλιστη στο αρχηγείο ΠΣ. Η προεργασία πάντως έχει γίνει, τα κοντεινερ εχουν βρεθει, κανα δυο πολυ γνωστοι (διεθνούς κύρους) εισηγητές επι του θέματος έχουν επισκεφτει την χώρα μας (με δικά τους έξοδα) για να στηρίξουν τα πρώτα βήματα και πολλοί άλλοι απο αυτή την μικρή ελίτ επι του θέματος εχουν δηλώσει την υποστηριξή τους ως προς τον εκπαιδευτη αλλα και το εγχείρημα. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.