Επιστολή της Π.Ε.Ε.Π.Σ. στον Υπουργό κ. Β. Κικίλια

 

5/10/2014 (Πρώτη δημοσίευση 8/9/2014)

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη χαρά παρακολουθούμε το ενδιαφέρον σας για τα πυροσβεστικά τεκταινόμενα στης πατρίδος, ενώ μεγάλη ικανοποίηση μας έδωσε η επίσκεψη σας στο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πεντέλης, όπου είχατε την ευκαιρία να ενημερωθείτε και να συνομιλήσετε με τον εθελοντικό προσωπικό που στελεχώνει την υπηρεσία. Κατά την διάρκεια μάλιστα της επίσκεψης εκφράσατε τον θαυμασμό και την ηθική σας υποστήριξη στο άμισθο πυροσβεστικό προσωπικό της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Επιπλέον, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είναι η πρώτη φορά όπου υπουργός επισκέπτεται Εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία σε λειτουργία, κάτι γεγονός που σας τιμά ιδιαίτερα. Όταν μάλιστα, λίγες μέρες αργότερα επισκεφθήκατε την Π.Υ. Ρόδου, αναφερθήκατε εκ νέου στο σημαντικό έργο των Εθελοντών Πυροσβεστών, εκφράζοντας τον θαυμασμό και της ευχαριστίες σας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Ένωσή μας, ήδη από την πρώτες ήμερες της ανάληψης των καθηκόντων σας, με σχετική επιστολή της αιτήθηκε τον προγραμματισμό συνάντησης μαζί σας, με σκοπό την πλήρη ενημέρωση σας σχετικά με τον θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη στο Πυροσβεστικό Σώμα, την πορεία του μέσα στον χρόνο, καθώς και επισήμανση ιδιαίτερα σημαντικών και χρόνιων προβλημάτων. Ελάχιστες  μέρες αργότερα, ανταποκρινόμενος εμμέσως στο αίτημα μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου σας κ. Δημόπουλο, όπου μεταξύ άλλων μας ενημέρωσε ότι είναι στην άμεση προτεραιότητα η υποστήριξη του εθελοντισμού. Από την πλευρά μας ενημερώσαμε τον κ. Δημόπουλο για τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες και απήλθαμε με την διαβεβαίωσή του ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει από πλευράς Υπουργείου τοποθέτηση επί όλων αυτών των ζητημάτων, με σαφή θετική προσέγγιση και άμεση επίλυση τουλάχιστον των απλουστέρων εξ αυτών.

Δυστυχώς όμως έως σήμερα έχει παρέλθει χρονικό διάστημα άνω των δύο μηνών και δυστυχώς από πλευράς Υπουργείου ουδεμία ενημέρωση έχουμε λάβει. Όπως λοιπόν αντιλαμβάνεστε και εσείς, το γεγονός αυτό είναι ανακόλουθο τόσο με τις αρχικές δεσμεύσεις του γραφείου σας, όσο και με τις μετέπειτα δηλώσεις σας περί συμπαραστάσεως και υποστηρίξεως του εθελοντικού πυροσβεστικού θεσμού.

Σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα υπηρετούν 2000 Εθελοντές Πυροσβέστες, από τους οποίους οι περισσότεροι επανδρώνουν τους έμμισθους Πυροσβεστικούς Σταθμούς και οι υπόλοιποι τα Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια. Όλοι αυτοί οι άμισθοι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν τα κάτωθι βασικά προβλήματα:

 

1) Εκκρεμεί εδώ και 2,5 χρόνια η έκδοση Υ.Α. σύμφωνα με την παρ. 3 Άρθρο 20 του Ν.4029/2011 που καθορίζει τον τύπο της στολής, τα χορηγούμενα εφό­δια, τα μέσα, ο ατομικός εξοπλισμός που φέρουν οι εθε­λοντές πυροσβέστες και οι προδιαγραφές που πρέπει αυτά να πληρούν, η συχνότητα και η διαδικασία χορήγη­σης τους ως και η διαδικασία διαγραφής τους ως δημόσι­ου υλικού.

2) Ο συντριπτικός αριθμός των 400 νέων Εθελοντών Πυροσβεστών που αποφοίτησαν από την τελευταία εκπαιδευτική σειρά τον Φεβρουάριο δεν έχουν στολή για να εκτελέσουν τις προβλεπόμενες υπηρεσίες και τα καθήκοντά τους, ενώ σε ένα μήνα από τώρα ξεκάνει η επομένη εκπαιδευτική περίοδος, όπου θα προστεθούν μερικές ακόμα εκατοντάδες στους ήδη «άντυτους» πυροσβέστες.

3) Το σύνολο των 2.000 Εθελοντών Πυροσβεστών δεν έχει παραλάβει Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.), παρά το ότι ρητά το ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία (Ν.4029/2011).

4) Εδώ και ένα χρόνο εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από τον Αρχηγό του Π.Σ. για την λειτουργία του «Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας Εθελοντών Πυροσβεστών».

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Επειδή τα πρώτα δείγματα γραφής στην νέα σας θέση έχουν υπάρξει ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα τόσο για τα πυροσβεστικά ζητήματα εν γένει, όσο και για το άμισθο εθελοντικό προσωπικό του Π.Σ. ειδικότερα, παρακαλούμε όπως επιδείξετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον θεσμό, βάζοντας οριστικό τέλος στην απαξίωση και απογοήτευση που νιώθουν όλοι οι συνάδελφοί μας, οι οποίοι με αυταπάρνηση και αυτοθυσία προσφέρουν μέρος της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής, με σκοπό να συνδράμουν άμισθα την πολιτεία, υπηρετώντας για το συμφέρον και την ασφάλεια των συμπολιτών μας, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδος μας.

Ελπίζοντας η όποια ηθική συμπαράσταση να μετατραπεί σύντομα σε έμπρακτη και υλική, παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση και συνεργασία.

Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας
Σεραφείμ Τσιουγκρής
Δημήτριος Ζέρβας
Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος
Σωζοπόλεως 28,Αθήνα ΤΚ 10446
Τηλ:210-8044999, Fax 210-8044799

Σχετικοί Σύνδεσμοι: Π.Ε.Ε.Π.Σ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.