Εσπερίδα για Δασοπροστασία & Εθελοντισμό στην Ηλιούπολη

 

16/10/2014

Το ενδιαφέρον μελών Εθελοντικών Ομάδων δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης απ’ όλο τον Υμηττό, της εθελοντικής οργάνωσης “LET’S DO IT GREECE” καθώς και δασικών επιστημόνων προσέλκυσε η εσπερίδα «Δασοπροστασία & Εθελοντισμός» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), στις 15 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Δήμου Ηλιούπολης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος “ΝΕW SKILLS FOR NEW JOBS IN THE FOREST SECTOR (DRYMOS)” με κωδικό αριθμό 2012-1-LEO05-10056 που υλοποιούν ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με φορείς επτά ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ, Νίκος Χαρδαλιάς, «Το πρόγραμμα DRYMOS διευρύνει τους ορίζοντες του ΣΠΑΥ δίνοντας στον Σύνδεσμο τη δυνατότητα να συνεισφέρει στη δασική εκπαίδευση μέσω του e-learning».

Προλογίζοντας την εσπερίδα, ο Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ, Κωστής Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης, τόνισε ότι το βιβλίο και μάθημα «Δασοπροστασία & Εθελοντισμός» που συνέταξε ο ΣΠΑΥ διδάχθηκε πιλοτικά στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, όπου το παρακολούθησαν πολλοί δασικοί επιστήμονες.

Ειδικότερα, διατηρώντας το copyright της ενότητας «Δασοπροστασία & Εθελοντισμός», ο ΣΠΑΥ απέκτησε παράλληλα δικαίωμα χρήσης και διδασκαλίας των θεματικών ενοτήτων που επιμελήθηκαν οι εταίροι του, ήτοι: ·Tεχνητή αναγέννηση των δασών σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ·Προστασία από τις πλημμύρες ·Εφαρμογές σε κινητά για τη γνώση και αναγνώριση της πανίδας  ·Διάδοση επιστημονικών πληροφοριών στο ευρύτερο κοινό ·Καινοτόμες μέθοδοι μέτρησης δασών με χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού (LIDAR, GIS κ.λπ.) ·Είδη ξυλείας και εμπόριο: ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, πιστοποίηση, κλιματική αλλαγή και βιώσιμη δασική διαχείριση  ·Μοντέλο επιχειρησιακής ανάπτυξης στον δασικό τομέα.

Η Δασολόγος, Project Manager του DRYMOS, Βασιλική Δημητρίου, παρουσίασε τις νέες επαγγελματικές δεξιότητες που αποσκοπεί να αναπτύξει το πρόγραμμα: ·Δασοπαιδαγωγός  ·Δασικός με ειδίκευση  στην καταγραφή των δασών και στο GIS ·Σύμβουλος επιχειρήσεων δασικής εκμετάλλευσης ξυλείας και χάρτου – Manager εσωτερικής ποιότητας  – Manager πιστοποίησης ·Project Manager, εξειδικευμένος στην αναζήτηση χρηματοδοτήσεων ·Δασικός Επιστήμονας – Manager φορέων με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ·Σύμβουλος – Διαμεσολαβητής εθελοντικών ομάδων προστασίας του δάσους ·Διαχειριστής και συντηρητής δασών και φυτωρίων στον Ιδιωτικό και στον Δημόσιο Τομέα ·Ελεγκτικές και Συμβουλευτικές υπηρεσίες στο σχεδιασμό και την υποστήριξη της διαχείρισης δασικών επιχειρήσεων.

Εισηγητές στην εσπερίδα του ΣΠΑΥ ήταν επίσης οι Δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, Δασολόγος, με θέμα «Εκπαίδευση για τις δασικές πυρκαγιές: περιεχόμενο και μέθοδος», ο Πυραγός της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Απόστολος Φλώρος με θέμα «Επιλογή & Οργάνωση πεζοπόρων τμημάτων» και η Ειδική Σύμβουλος σε θέματα Διαχείρισης Εθελοντικού Δυναμικού, Ελένη Λαμπαδαρίου με θέμα «Κτίζω μια σχέση εμπιστοσύνης».

Στο πλαίσιο του Προγράμματος DRYMOS αναπτύχθηκε ευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα επιμόρφωσης e-learning (www.actione-learn.eu/drymos) δασικών επιστημόνων σε 5 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά, πορτογαλικά και ιταλικά). Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Education and Culture) στο πλαίσιο του Lifelong Learning Programme – LEONARDO DA VINCI – Transfer of Innovation (TOI) μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) του Υπουργείου Παιδείας.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν ο ΣΠΑΥ, η Action Synergy Α.Ε και το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ από την υπόλοιπη Ευρώπη συμμετέχουν το Εθνικό Δασικό Κέντρο Zvolen (Σλοβακία), το Πανεπιστήμιο του Φριμπούργου (Ελβετία), η εταιρία Etifor του Πανεπιστημίου της Πάδοβας (Ιταλία), το Πάρκο Monsanto του Δήμου Λισαβόνας (Πορτογαλία), το Κέντρο Δασικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Καστίλλης & Λεόν CESEFOR (Ισπανία) και η εταιρία Eurosuccess Consulting Ltd (Κύπρος).

Για το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΥ
Φλοράν  Σελάϋ (6974367821)
Φαξ: 210.7650414 , Τηλ: 210.765041,
E-mail: press@spay.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.