Ομάδα επιδείξεων της Weber Rescue Extrication Hellenic Team (W.R.E.H.T.)

 

28/10/2014

Τα τελευταία χρόνια πυροσβέστες που συμμετείχαν στα σεμινάρια της Weber Rescue Γερμανίας, συναντήθηκαν με την προτροπή του επίσημου εκπαιδευτή για την Ελλάδα και την Κύπρο κ. Ιωάννη Ρέτσιου και σχημάτισαν μια ομάδα ανθρώπων με κοινό τους γνώρισμα την αγάπη για την τεχνική διάσωση και την αύξηση της τεχνογνωσίας πάνω σε αυτό το αντικείμενο.   Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί με το πέρασμα του χρόνου μια ομάδα αποτελούμενη από πυροσβέστες όλου του φάσματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως πυροσβέστες μόνιμους, πενταετής και εθελοντές.

Η ομάδα αυτή σε τακτά χρονικά διαστήματα έλαβε μέρος σε επιδείξεις, σε σεμινάρια στο εξωτερικό αλλά και σε ασκήσεις και συμμετείχε ενεργά με εκπαιδευτικό ρόλο στα τοπικά σεμινάρια Rescue Days στην Ελλάδα. Πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας κατόπιν πρόσκλησης από την Weber Rescue Γερμανίας μετέβη στην Φρανκφούρτη με σκοπό την μετεκπαίδευση και αύξηση της τεχνογνωσίας αναφορικά με νέες τεχνολογίες πολυτελών οχημάτων και τεχνικές απεγκλωβισμού σε φορτηγά οχήματα.

Η πρώτη επίσκεψη έγινε στο Πυροσβεστικό σταθμό του Ludwigshafen όπου συναντήσαμε τον εθελοντή πυρονόμο Βασίλη Παπά και μας έκανε μια μεγάλη ξενάγηση τόσο στον επαγγελματικό σταθμό όσο και στον εθελοντικό. Κατόπιν παραδόθηκε αναμνηστική πλακέτα στον υποδιοικητή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κ. Peter Friedrich και συζητήσαμε εκτενώς θέματα τεχνικής διάσωσης αλλά και πυροσβεστικής νοοτροπίας στην Γερμανία..


Παράδοση αναμνηστικής πλακέτας στον κ. Peter Friedrich, δίπλα ο συνάδελφος Βασίλης Παππάς


Στις εγκαταστάσεις του Πυροσβεστικού σταθμού δίπλα σε εξομοιωτή πυρκαγιάς

Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την δυνατότητα με την παρέμβαση της Weber Rescue να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της εταιρίας Porsche και να δοκιμάσουν τα διασωστικά εργαλεία της Weber Rescue πάνω σε δύο οχήματα Porsche μια Cayman και ένα όχημα Porsche 911 GT3. H εμπειρία ήταν μοναδική και δόθηκε έμφαση ειδικά στις πόρτες από αλουμίνιο αλλά και στην οροφή του οχήματος από Boron steel όπου οι παραδοσιακές τεχνικές απεγκλωβισμού δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν σωστά αν δεν μας υποδείκνυε ο εκπαιδευτής εκπαιδευτών κ. Rüdiger Knoll την σωστή τοποθέτηση των εργαλείων και τις κατάλληλες τεχνικές για την αποφυγή ατυχήματος τόσο των διασωστών όσο και των εγκλωβισμένων. Δυστυχώς η ασφάλεια των εγκαταστάσεων στην Porsche μας αφαίρεσε κινητά, tablets, φωτογραφικές μηχανές και κάμερες καθώς εντός των εγκαταστάσεων βρίσκεται και το κέντρο πρωτότυπων οχημάτων της εταιρίας. Όσο και να μας στενοχώρησε η έλλειψη φωτογραφιών από το χώρο το αποδεχτήκαμε με σεβασμό καθώς ήταν μια μοναδική ευκαιρία η κοπή των οχημάτων αυτών που δεν μπορούσαμε να χάσουμε.


Φωτό της Porsche Cayman (internet)


Φωτό της Porsche 911 GT3 (internet)


Αναμνηστική φωτογραφία έξω από τις εγκαταστάσεις της Porsche

Η ομάδα είχε την χαρά επίσης να επισκεφθεί το εργοστάσιο κατασκευής των φορτηγών Mercedes στο Wörth όπου επισκέφθηκε την γραμμή παραγωγής, είδε όλα τα σημεία συναρμολόγησης και συζήτησε με τους τεχνικούς παρουσία του εκπαιδευτή λεπτομέρειες για τις καμπίνες των φορτηγών.  Κατόπιν ο αρχηγός της πυροσβεστικής υπηρεσίας κ. Steffen Kuhn, επεφύλασσε άλλη μια έκπληξη στην ομάδα καθώς μια καμπίνα από Mercedes Actros περίμενε στο προαύλιο χώρο για κόψιμο. Ο εκπαιδευτής κ. Rüdiger Knoll ανέλυσε αρχικώς τα δυνατά και αδύνατα σημεία της καμπίνας, εξήγησε τις τεχνικές διάνοιξης της και κατόπιν μαζί με τους εκπαιδευόμενους έκαναν πρακτική εξάσκηση χρησιμοποιώντας όλες τις νέες τεχνικές απεγκλωβισμού.

O κ. Rüdiger Knoll παρέδωσε θεωρητικό μάθημα απεγκλωβισμού από θωρακισμένα οχήματα όπου οι εκπαιδευόμενοι είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να συζητήσουν εκτενώς τις διαδικασίες απεγκλωβισμού από οχήματα θωρακισμένα και χρηματαποστολών.

Η ομάδα Weber Rescue Extrication Hellenic Team  θα ήθελε θερμά να ευχαριστήσει τους παρακάτω ανθρώπους που συνέβαλαν οριστικά στο να πραγματοποιηθεί αυτή η εκπαιδευτική επίσκεψη. Θερμά ευχαριστώ στον κ. Rüdiger Knoll εκπαιδευτή εκπαιδευτών της Weber Rescue για την φιλοξενία του, την υπομονή του και την μεταδοτικότητα ως εκπαιδευτής.

Πολλές ευχαριστίες στον κ. Steffen Kuhn αρχηγό της Πυροσβεστικής του Wörth  αλλά και υπεύθυνο πυρασφάλειας στις εγκαταστάσεις της Mercedes  για την θερμή του υποδοχή και την φιλοξενία αλλά και την παραχώρηση της καμπίνας για την πρακτική μας εξάσκηση.  Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Manfred Jetter, (Porsche Engineering Werk Weissach) για την άδεια εισόδου στις εγκαταστάσεις της Porsche και την παροχή των δύο οχημάτων προς κοπής στις εγκαταστάσεις τους.

Επίσης ευχαριστούμε τον συνάδελφο εθελοντή πυρονόμο Βασίλη Παπά από την πυροσβεστική υπηρεσία του Ludwigshafen για την φιλοξενία του,  την ξενάγηση στον πυροσβεστικό του σταθμό και τις απαραίτητες μεταφράσεις που έκανε ως ξεναγός μας και στις εγκαταστάσεις παραγωγής φορτηγών της Mercedes.

Να αναφέρουμε ότι η ομάδα Weber Rescue Extrication Hellenic Team , είναι μια ανεπίσημη ομάδα επιδείξεων ΜΗ κερδοσκοπική με μοναδικό σκοπό την εξάπλωση της τεχνογνωσίας πάνω στην διάσωση από τροχαία ατυχήματα.
Περισσότερες πληροφορίες για την Weber Rescue Extrication Hellenic Team  μπορείτε να δείτε στην επίσημη σελίδα του Rescue Days Ελλάδος πατώντας εδώ.


Αναμνηστική φωτογραφία με τον κ. Rüdiger Knoll


Αναμνηστική φωτογραφία με την ομάδα τον συνάδελφο Βασίλη Παππά και τους υπευθύνους της Mercedes


Αναμνηστική φωτογραφία της ομάδας

Στην επίσκεψη της ομάδος στην Γερμανία συμμετείχε και ο κ. Αθανάσιος Μπαλάφας Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος επίσημα προσκεκλημένος από την Weber Rescue Γερμανίας ο οποίος παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις νέες τεχνολογίες και υλικά στην διάσωση από τροχαία ατυχήματα. Να τονίσουμε ότι το κόστος της εκπαίδευσης καλύφθηκε στο 100% απο την Weber Rescue Γερμανίας προς τιμήν της ομάδος.

Για το Fire.gr, Ιωάννης Ρέτσιος

3 Comments

 1.  

  k. ρετσιο μπράβο για την προσφορά και γνώση κανένας κακόβουλος λόγος. ΑΛΛΑ δυστυχώς ενώ Π.Υ. έχει το προνόμιο και χρήματα και καλά κάνει να πηγαίνει στο εξωτερικό για εκπαίδευση με οτι συνεπάγεται σε αυτό , η εθελοντικές οργάνωσης δεν έχουν ούτε τα χρήματα ούτε τον εξοπλισμό σε τέτοιες εκπαίδευσης και αν βρεθεί κάποιος να κάνει σεμινάριο ( ασφαλώς δεν μαθαίνεις με 3 ωρες ) δεν γίνεται στο τόπο που υπαρχή η εθελοντική οργάνωση όλες η ασκήσεις είναι Αθήνα Θεσσαλονίκη ΙΣΩΣ μελλοντικά υπάρχει η μέριμνα ανά νόμο στην Π.Υ. του κάθε νομού να γίνεται εκπαίδευση τέτοιου επιπέδου ( για να μιλάμε για σοβαρή δουλεία και διάσωση ) δείτε το ίσως βρείτε λύση .Γνώμη μου ενώ υπάρχει ολόκληρος στρατός εθελοντών με δίψα για εργασία και μάθηση ΔΕΝ χρησιμοποιούνται και ξαφνικά είναι (ζητιάνοι , μικροί μαθήσεως, αναξιόπιστη , άρα ΜΟΝΟ επικουρική βοήθεια τύπου μοντέλου: Στρατός /Π.Υ. /Ελλάς/ αμερικανικό αρχαίο μοντέλο. Σε όλον τον υπόλοιπο πλανήτη ο εθελοντής (εκπαιδευμένος ) είναι εργαλείο και χρειάζεται , δεν συναγωνίζεστε συναδέλφους γιατί έχει όλα όσα ( υλικό ,εκπαίδευση ,ασφάλεια, αξιολόγηση κλπ) χρειάζεται για να προσφέρει αρα ……….. τα συμπεράσματα δικά σας .

  •  

   Αγαπητέ κ. Ματρώζο καλησπέρα σας, για να σας κάνω να αισθανθείτε λίγο καλύτερα θα σας ενημερώσω ότι ετοιμάζουμε μια ημερίδα για την τεχνική διάσωση και τα μέσα ατομικής προστασίας στην Θεσσαλονίκη σύντομα. Εκτός αυτού σύντομα θα μάθετε καλά νέα αναφορικά με τις εκπαιδεύσεις… μετά από 24 χρόνια εθελοντισμού έχω μάθει να έχω τα αυτιά μου ανοιχτά και τα μάτια μου ορθάνοιχτα να είστε σίγουρος!
   Σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας, με εκτίμηση
   Ιωάννης Ρέτσιος

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.