Ληγμένοι πυροσβεστήρες στο υπουργείο Πολιτισμού

 

30/10/2014

Πυρασφάλεια… μηδέν στο υπουργείο Πολιτισμού. Είτε από αμέλεια είτε από οικονομική αδυναμία, ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι υπαρκτός.

Με αφορμή τη συνάντηση της Αμάλ Αλαμουντίν με τον Κώστα Τασούλα σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμό, ο φωτογραφικός φακός του newsbeast.gr κατέγραψε τους φορητούς πυροσβεστήρες που υπάρχουν στους διαδρόμους του κτιρίου και οι οποίοι έχουν λήξει από το 2013…

Πηγή : www.newsbeast.gr

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

1 Comment

 1.  

  Επειδή τελικά το θέμα “φορητοί πυροσβεστήρες” πονάει πολύ στην Ελλάδα και υπάρχει τρομερή άγνοια, θα ήθελα να κάνω το εξής σχόλιο:
  Ως γνωστόν οι πυροσβεστήρες ελέγχονται υποχρεωτικά (σύμφωνα με την νομοθεσία) άπαξ του έτους. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει συγκεκριμένες επιθεωρήσεις-ενέργειες, οι οποίες γίνονται από αρμόδια άτομα.
  Υπεύθυνοι εξάλλου για την καλή γενικά κατάσταση και διατήρησή τους μέχρι τον επόμενο έλεγχο, είναι συν τοις άλλοις και οι ιδιοκτήτες, με οπτικό-μακροσκοπικό έλεγχο που οφείλουν να ενεργούν άπαξ του 3μήνου. Θα πρέπει δηλ. να ελέγξουν 3 φορές/έτος τους πυροσβεστήρες τους, έστω οπτικά (ο 4ος 3μηνιαίος έλεγχος θα γίνει από το αρμόδιο άτομο). Έτσι ολοκληρώνεται ένας πλήρης ετήσιος κύκλος ελέγχου ενός πυροσβεστήρα.
  Υπάρχουν ακόμη έλεγχοι στην 5ετία, 10ετία και 15ετία, με σαφείς οδηγίες-απαιτήσεις, ως προς την εργασία που έχουν να κάνουν τα αρμόδια άτομα (“πυροσβεστηράδες”).
  Όταν τώρα λέμε ότι ο πυροσβεστήρας “έχει λήξει” εννοούμε συνήθως την ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει το έτος (και πρέπει να γίνει ο έλεγχος).
  Αυτό όμως που κατά την γνώμη μου έχει μεγαλύτερη αξία και τίθεται πλέον ζήτημα ασφάλειας για τον χρήστη, αλλά και αποτελεσματικότητας του πυροσβεστήρα, είναι η ημερομηνία λήξης του κελύφους του πυροσβεστήρα. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο έκρηξης πυροσβεστήρα από αστοχία υλικού, η οποία επιτείνεται όταν λήξει ο πυροσβεστήρας.
  Πότε λήγει ο πυροσβεστήρας: Σύμφωνα με την νομοθεσία, πυροσβεστήρες οι οποίοι κατασκευάστηκαν πριν από το 2005, είτε υποβάλονται σε υδραυλική δοκιμή (πράγμα μάλλον ασύμφορο για τους ιδιοκτήτες..) και αν περάσουν με επιτυχία την δοκιμασία συνεχίζουν γιά άλλη μια 10ετία (με την παρακάτω επιφύλαξη-περιορισμό), είτε αποσύρονται. Επίσης, η λειτουργική ζωή ενός (νέου) πυροσβεστήρα, σταματά στα 20 χρόνια από το έτος κατασκευής του. Δηλ. ένας πυροσβεστήρας που κατασκευάστηκε σήμερα, αναμένεται να αποσυρθεί το 2034.
  Όλα τα παραπάνω αφορούν σε πυροσβεστήρες ξηράς κόνεως.
  Κατά την γνώμη μου λοιπόν, αυτή η “λήξη” έχει μεγαλύτερη αξία για τον πυροσβεστήρα και φυσικά για τους πιθανούς μελλοντικούς χρήστες του (ασφάλεια). Ειδικά αυτή την περίοδο όπου βρισκόμαστε στο μεταίχμιο και πρέπει οι ιδιοκτήτες να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τους παλαιούς πυροσβεστήρες τους (εννοώ με αυτούς που κατασκευάστηκαν λίγο πριν αλλάξει η νομοθεσία, δηλ. το 2005 και πίσω..)
  Όσο για το παρόν άρθρο, ένα έχω να πω: Μακάρι οι συγκεκριμένοι πυροσβεστήρες να είχαν λήξει και το 2012 ακόμη, δεν τους “φοβάμαι” τόσο. Από ό,τι όμως μπορεί να καταλάβει ένα έμπειρο μάτι, αυτοί θα πρέπει να είναι κατασκευής πριν από το 2005, με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Τα συμπεράσματα, δικά σας…
  Ευχαριστώ για τον χώρο.
  Σωκράτης Παπαγεωργίου
  Πυραγός

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.