Εθελοντικές Ομάδες Φαντάσματα Απομυζούν Χορηγούς

 

Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

Τον τελευταίο καιρό έχω γίνει αποδέκτης πολλών επιστολών αλλά και ανωνύμων καταγγελιών αναφορικά με εθελοντικές ομάδες φαντάσματα που στην ουσία δεν υφίστανται και απομυζούν χορηγούς (κυρίως ιδιώτες) εν αγνοία τους προβάλλοντας ψευδές εθελοντικό έργο.

Όπως όλοι γνωρίζετε (όσοι ασχολούνται με τα εθελοντικά δρώμενα) υπήρχαν και ακόμα υπάρχουν (ως είδος υπό εξαφάνιση) ιδιώτες χορηγοί που βοηθούν διάφορες εθελοντικές ομάδες, συλλόγους και σωματεία για το κοινό καλό και κατά την λαϊκή ρύση, για την ψυχή της μάνας τους. Το θέμα όμως δεν είναι τόσο απλό…

Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκε η άρνηση ιδιωτικής εταιρίας για χορηγία προς εθελοντική ομάδα, με το σκεπτικό και το ενδεχόμενο βέβαια κατά την κρίση του χορηγού, ότι πρόκειται για εθελοντές απάτη ή ομάδα φάντασμα. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα σε ότι αφορά τις χορηγίες και τις δωρεές από ιδιώτες προς εθελοντικούς συλλόγους και ομάδες.

Ας δούμε λίγο αναλυτικά τι συμβαίνει σήμερα όταν σε ένα ιδιώτη χορηγό παρουσιάζεται μια ομάδα εθελοντική η οποία ζητά στήριξη μέσω δωρεάς χρηματικής (σπανίως) ή σε αναλώσιμο είδος ( η πιο κοινή δωρεά) . Συνήθως ο ιδιώτης που έχει την ευαισθησία να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και πόσο μάλλον σε μια ομάδα ανθρώπων που εθελοντικά προσφέρουν στην πατρίδα και με κίνδυνο της ζωής τους για κάποιους από αυτούς, αυτόματα συγκινείται και προχωρεί σε δωρεά αυτών των υλικών που δύναται να προσφέρει χωρίς να ζητά κάποια εχέγγυα ή αποδείξεις του έργου αυτής της ομάδας. Η δε εθελοντική ομάδα πολλές φορές με μια τιμητική πλακέτα (φτιαγμένη σε οποιαδήποτε κατάστημα) απονέμει στο ιδιώτη χορηγό φόρο τιμής και κάποιες φορές αναφέρει και το όνομα του ή υπόσχεται ότι θα το αναφέρει σε εκδηλώσεις ή εγκαίνια.

Μέχρι εδώ όλα καλά θα μου πείτε… δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι…

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να το διαβάσουν όλοι οι χορηγοί που έχουν είτε ιδιωτικές εταιρίες είτε κοινωφελείς οργανισμούς είτε είναι μεμονωμένα άτομα & θέλουν να προσφέρουν με αποτέλεσμα να ενημερωθούν για την σωστή διαδικασία και να σταματήσουν οι εθελοντικές οργανώσεις φαντάσματα να απομυζούν σοβαρούς ανθρώπους ιδιαίτερα σε τέτοιες περιόδους και ταυτόχρονα να στερούν από άλλες πραγματικές εθελοντικές ομάδες εξοπλισμό και δωρεές που τόσο χρειάζονται. Αν μιλήσουμε για τα ημερολόγια που διανέμονται ετησίως από εθελοντικές ομάδες και έχουν ένα κόστος από 5 μέχρι και 10 ευρώ φανταστείτε τι χρήμα μαζεύεται εν αγνοία του κόσμου από απατεώνες!

Για τους χορηγούς

Όταν πρόκειται να προβείτε σε μια σοβαρή δωρεά αξίας άνω των 10 ευρώ (δεν μιλάμε για τα ημερολόγια) μερικές φορές οι δωρεές φθάνουν και τα 30.000 ευρώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να κάνετε τα εξής :

1. Ζητήστε ένα αντίγραφο καταστατικού του εθελοντικού συλλόγου και τον αριθμό εγγεγραμμένου σωματείου στην Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας εάν υπάγεται εκεί (συνήθως οι σοβαρές ομάδες έχουν αριθμό Γ.Γ.Π.Π εκτός των εθελοντών πυροσβεστών που υπάγονται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) .

2.Ζητήστε και εξακριβώστε με κάποιο τρόπο την έδρα της εθελοντικής ομάδας ή συλλόγου. Ένας τρόπος είναι η αλληλογραφία μέσω fax και ταχυδρομείου μέχρι να τελειώσουν οι διαδικασίες χορηγίας. (πολλές φορές ούτε αυτό δεν αρκεί δυστυχώς) .

3.Ρωτήστε τους εάν έχουν ιστοσελίδα στο Internet και ερευνήστε την, ψάξτε για πρόσφατες καταχωρήσεις νέων δελτίων τύπου και φωτογραφιών που αποδεικνύουν τις δραστηριότητες τους. Οι ανενεργές ιστοσελίδες είναι προάγγελος αδρανοποίησης των ομάδων αυτών χωρίς αυτό όμως να κάνει τον κανόνα. (ακόμα και η επεξεργασία των ιστοσελίδων πολλές φορές έχει οικονομικό κόστος δυσβάσταχτο) .

4.Ρωτήστε την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία για το ποιον της ομάδας. Ακόμα και εάν η σχέση μεταξύ της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της εθελοντικής ομάδας δεν είναι η καλύτερη σίγουρα γνωρίζουν τις δραστηριότητες τους και πότε τους βοηθούν και με ποιο τρόπο. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε τοπικούς παράγοντες κατά προτίμηση ιδιώτες για την εθελοντική ομάδα καθώς τις πιο πολλές φορές οι ίδιοι οι πολίτες & δημότες είναι στελέχη και μέλη αυτής.

5.Ξεκαθαρίστε εάν είναι Εθελοντές Διασώστες, Εθελοντές Δασοπροστασίας, Εθελοντές Δασοπυρόσβεστες ή Εθελοντές Πυροσβέστες (Πυροσβεστική Υπηρεσία). Προς αποφυγή παρεξηγήσεων ο όρος Εθελοντής Πυροσβέστης ανήκει δικαιωματικά και νομικά μόνο στους πολίτες που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και έχουν ειδικό δελτίο ταυτότητος αλλά και άλλα σημαντικά αποδεικτικά έγγραφα. Στην περίπτωση συλλόγων ή σωματείων επιμείνετε στην απόδειξη μέσω καταστατικού ίδρυσης. .

6.Ζητήστε την αποδοχή Δωρεάς (ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ) από την εθελοντική ομάδα – σύλλογο. Κάθε σοβαρή εθελοντική ομάδα για να προβεί σε αποδοχή δωρεάς συντάσσει πρακτικό και συγκαλεί το Δ.Σ. για να αποδεχτεί την δωρεά και πολλές φορές εκδίδει δελτίο τύπου και ανακοινώσεις για να ευχαριστήσει δημοσίως τον χορηγό.

7.Επιμείνετε στην δημοσίευση στα ΜΜΕ της χορηγίας σας καθώς αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο μέσο για να διασφαλιστεί ότι ο χορηγός θα τύχει της άμεσης αναγνώρισης από την κοινωνία για την προσφορά του. Σε περίπτωση που η εθελοντική ομάδα αυτή είναι φάντασμα άλλες ενεργές εθελοντικές ομάδες θα προβούν, διαβάζοντας το δελτίο τύπου σε ανακοινώσεις και καταγγελίες καθώς η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας λίγο πολύ!

Με μικρές σημαντικές κινήσεις μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι κάποια στιγμή θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα παραμείνουν ΜΟΝΟΝ σοβαρές εθελοντικές ομάδες & σύλλογοι στην Ελλάδα που θα αξίζουν να λάβουν χορηγίες και δωρεές που θα τους βοηθήσουν να κάνουν το εθελοντικό τους έργο καλύτερα και πιο αξιόπιστα.

Για τους Εθελοντές

Βοηθήστε να εξαλειφτεί το φαινόμενο των εθελοντικών ομάδων φάντασμα κρατώντας στον εθελοντικό σας σύλλογο ή ομάδα τις τυπικές διαδικασίες χορηγίας και βάζοντας τον πήχη ψηλά για να μπορέσουν οι χορηγοί να ξαναβάλουν το χέρι τους στην τσέπη και να σας βοηθήσουν. Ήδη πολλές εταιρίες έχουν δώσει εντολή να κοπούν όλες οι δωρεές όχι μόνο λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και εκτεταμένης απατεωνιάς από πολλούς που επικαλούνται τον όρος ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ για να λάβουν χρηματικά ή υλικά οφέλη και μετά να εφαρμόσουν το λαϊκό ρητό, στρίβην δια του αρραβώνος…

Προβάλλετε όλες τις δραστηριότητες σας μέσω του internet, ανανεώστε τις φωτογραφίες σας από τις πρόσφατες ασκήσεις σας, δημοσιεύστε τις διεθνής ή τοπικές σας αποστολές βοηθείας και αρωγής, προβάλετε τους χορηγούς σας σε εμφανές σημείο και ποτέ μα ποτέ μην αφαιρείτε τις επισημάνσεις που βρίσκονται πάνω σε οχήματα ή εξοπλισμό που προσδιορίζουν τον χορηγό έστω και εάν αυτό έχει γίνει πριν πολλά χρόνια.

Ελπίζω το άρθρο τούτο να τύχει της αποδοχής όλων σας και να μπορέσουν κάποια στιγμή χορηγοί και εθελοντές να έχουν μια ειλικρινή και αξιόπιστη συνεργασία για το καλό της πατρίδας μας.

Ρέτσιος Σ. Ιωάννης
Αρχισυντάκτης Fire Rescue News

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.