Ιππότες της ασφάλτου κατά των πυρκαγιών

 

21/8/2010

Δίκυκλη πυρόσβεση για άμεση επέμβαση σχεδιάζει να εντάξει στα επιχειρησιακά του σχέδια το Πυροσβεστικό Σώμα. Ηδη από τις αρχές του Αυγούστου έχει τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο αυτού του είδους πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο θα αξιολογηθεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου και, με βάση τα αποτελέσματα που θα καταγραφούν, θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Στο πρόγραμμα της δίκυκλης πυρόσβεσης συμμετέχει μία μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, η οποία έχει ενταχθεί στον σχεδιασμό πυροπροστασίας του Πυροσβεστικού Σώματος για τον Νότιο Υμηττό.

Τη χειρίζεται εθελοντής από την Πανελλήνια Ενωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος, παράλληλα, είναι και τεχνικός. Πρόκειται για τον Ιωάννη Ρέτσιο, εθελοντή αρχιπυροσβέστη, ο οποίος εκτελεί καθημερινά, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, βάρδια στους δρόμους κοντά στο δάσος του Υμηττού.

Οταν πάρει σήμα για κάποιο περιστατικό, η μοτοσικλέτα του τύπου BMB RT των 1.200 κυβικών παίρνει… φωτιά και τρέχει αμέσως προκειμένου να επέμβει.

Το fire expres σύστημα που φέρει η μοτοσικλέτα, με τις δύο δεξαμενές 50 λίτρων με αφροδιάλυμα (25 λίτρα η καθεμία) και ο 30 μέτρων σωλήνας με τον αυλό μικροσταγονιδίων τού δίνουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνει άμεσα σε χώρους που μόλις έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Οπως μας είπε όταν τον συναντήσαμε σε μία από τις περιπολίες κοντά στο νεκροταφείο του Παπάγου, το υπό αξιολόγηση εγχείρημα έχει πολλά πλεονεκτήματα, με κυριότερο, βέβαια, αυτό της άμεσης επέμβασης.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι φτάνω παρά πολύ γρήγορα, σε σχέση με τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα, στο σημείο που έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά ή έχει σημειωθεί κάποιο ατύχημα με αυτοκίνητο. Εάν υπάρχει φλόγα αρχίζω την κατάσβεση με το υγρό που υπάρχει στις δύο δεξαμενές της μοτοσικλέτας, προκειμένου να την «κρατήσω» έως να έρθουν τα μεγάλα υδροφόρα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος. Εκτός ότι με την άμεση επέμβαση πετυχαίνουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση της πυρκαγιάς, λόγω της εμπειρίας που έχω αποκτήσει χρόνια τώρα ως εθελοντής πυροσβέστης δίνω και την ακριβή εικόνα του περιστατικού στο συντονιστικό κέντρο, ώστε να στείλει την κατάλληλη δύναμη για την αντιμετώπιση του συμβάντος», είπε.

Ειδική Ενωση εκπαιδευμένη στην Πυροσβεστική
Η συμβολή 1.500 εθελοντών στην κατάσβεση

Τον τρίτο επιχειρησιακό πυλώνα στην πυροπροστασία, έπειτα από αυτόν του Πυροσβεστικού Σώματος και τους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες, αποτελούν τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο θεσμός, τον οποίο υπηρετεί εδώ και χρόνια ο Ιωάννης Ρέτσιος, χειριστής της μοτοσικλέτας με το σύστημα fire express, καθιερώθηκε το 1999 και σήμερα συμμετέχουν σε αυτόν 1.500 μέλη. Οι εθελοντές παρέχουν τις υπηρεσίες τους μόνο μέσω της επιχειρησιακής δράσης του Πυροσβεστικού Σώματος και αποτελούν τη μόνη επίσημη ομάδα που είναι ενταγμένη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Είναι ασφαλισμένοι σε περίπτωση ατυχήματος και υπάγονται στις διατάξεις περί αστικής ευθύνης, όπως ισχύει και για το μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Οι εθελοντικές ομάδες που συγκροτούν ομάδες ατόμων στη γειτονιά τους και οι οποίες εκτελούν μία βάρδια όποτε μπορέσουν και εκτός επίσημου σχεδιασμού σε κάποια δασική περιοχή, δεν έχουν καμία σχέση με την Ενωσή μας», ανέφερε ο πρόεδρός της Σεραφείμ Τσιουγκρής. Οπως είπε, η διευκρίνιση αυτή γίνεται για να μη συγχέονται τα μέλη της με άτομα που έχουν συλληφθεί για εμπρησμούς και τα οποία δήλωναν «εθελοντές πυροσβέστες».

Τα μέλη της Ενωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, όπως είπε ο κ. Τσιουγκρής, εκπαιδεύονται σε αντικείμενα πυρόσβεσης-διάσωσης, αποκλειστικά και μόνο από αξιωματικούς του Π.Σ.

Συμμετέχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην εκτέλεση μάχιμης υπηρεσίας στους πυροσβεστικούς σταθμούς που υπηρετούν (τουλάχιστον τέσσερις 8ωρες βάρδιες ανά μήνα).

Οι βάρδιες γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μαζί με τους επαγγελματίες πυροσβέστες και, επίσης, συμμετέχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης αστικών και δασικών πυρκαγιών.

Παροχή βοήθειας
Ακόμη, παίρνουν μέρος σε παροχή βοήθειας σε τροχαία και διάφορα άλλα τεχνολογικά ατυχήματα, σε διασώσεις σε πλημμυρισμένες περιοχές και σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες. «Ολα αυτά χωρίς να ζητάμε το παραμικρό από την Πολιτεία. Το μόνο που θέλουμε είναι να γίνει γνωστό ποιοι είμαστε και να μη μας μπερδεύουν με άλλες εθελοντικές ομάδες, να αναπτυχθούν και άλλα κλιμάκια πυροπροστασίας στις περιοχές που δεν υπάρχουν, να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος που έχει συνταχθεί για τον θεσμό και να μας χορηγηθεί κατάλληλος εξοπλισμός, ώστε να μην τον αγοράζουμε μόνοι μας…», λέει ο κ. Σεραφείμ Τσιουγκρής.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ
ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.