Σκύλοι επί το έργον ασφάλειας και διάσωσης

Βαθμολογία

 

Σκύλοι επί το έργον ασφάλειας και διάσωσης

Οι υπηρεσίες, οι εκπαιδεύσεις ..και η σχέση με τους συνοδούς τους!

 Υπηρετούν στις πλέον μάχιμες Υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας, εκτελούν παραγγέλματα και εντολές και… «σκυλιάζουν» όταν μυρίζονται το έγκλημα. Είναι τα σκυλιά της Κ9 που συνυπηρετούν με τους συνοδούς τους στις ειδικές υπηρεσίες Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, Δίωξης Ναρκωτικών, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και στις ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος.

Από τη Νάντια Αλεξίου | alexiounantia@gmail.com

Golden Retriever ή Labrador και Γερμανικοί Ποιμενικοί, σκυλιά που υπερτερούν στην όσφρηση με εξαιρετικές αντοχές και βελγικά ποιμενικά Μαλινουά με εξαιρετικές επιδόσεις στην υπερπήδηση εμποδίων, «ξετρυπώνουν» ναρκωτικά, εντοπίζουν εκρηκτικά και συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αγνοουμένων, ενώ εντοπίζουν εγκλωβισμένα άτομα σε κίνδυνο ζωής. Αποτελούν τους πρωταγωνιστές σε υπηρεσίες Ασφάλειας για αυτό και αξίζει μια ειδική αναλυτική αναφορά στο Security Manager για το έργο τους …και φυσικά για τους ανθρώπους που τα εκπαιδεύουν και τα καθοδηγούν!

Σκύλοι επί το έργον ασφάλειας και διάσωσης
Ο εκπαιδευτής της ΚΟΕΔ της 1ης ΕΜΑΚ, Πυρονόμος Μιχάλης Βάσιλας επισημαίνει ότι η εκπαίδευση στηρίζεται στην επιβράβευση της θετικής ανταπόκρισης.

1η ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος

Στη θέση Γκοριτσά του Ασπροπύργου, εδρεύει η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος. Στην 1η ΕΜΑΚ – από τις συνολικά οκτώ που εδρεύουν στην επικράτεια – υπηρετούν 77 πυροσβέστες που επιχειρούν σε συμβάντα με εξειδικευμένο εξοπλισμό και έχουν εκπαιδευτεί στις ειδικότητες των ορειβατών, δυτών και ΧΒΡΠ απειλές. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και η Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης  (ΚΟΕΔ).

«Η ΕΜΑΚ, εμπλέκεται και στις δασικές πυρκαγιές. Μπορεί να μην υπάρχει ως ξεχωριστή ειδικότητα, αλλά υπάρχει το Αερομεταφερόμενο Πεζοπόρο Τμήμα της ΕΜΑΚ, με τα στελέχη της από 1η Μαΐου ως τέλος Οκτωβρίου να βρίσκονται μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό σε επιφυλακή κατά την αντιπυρική περίοδο και να επιχειρούν. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε διαδοχικά συμβάντα, φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς και το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε διαρκή επιχειρησιακή ανταπόκριση. Το προσωπικό είναι νέα παιδιά, με άριστη φυσική κατάσταση, η Πυροσβεστική Ακαδημία είναι πλέον στις Πανελλήνιες και το επίπεδο ανεβαίνει», επισημαίνει ο Υποπυραγός Δημήτρης Ελληνιάδης.

Η «Ελσα», ο «Ρούντι», η «Αργώ», ο «Φοίβος», ο «Βίκτωρας», ο «Σίζαρ», είναι τα πέντε Λαμπραντόρ που μαζί με τον γερμανικό ποιμενικό «Ερμή» επιχειρούν μαζί με τους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ οι οκτώ ΕΜΑΚ σε όλη την επικράτεια διαθέτουν 20 σκύλους εργασίας.

«Όλη η εκπαίδευση στηρίζεται στην επιβράβευση της θετικής ανταπόκρισης. Αυτό που τον νοιάζει το σκύλο, είναι να κάνει αυτό που είναι εκπαιδευμένος, να βρει το αγνοούμενο θύμα για να πάρει το μπαλάκι. Σημασία έχει η θετική ψυχολογία, πρέπει να φύγει νικητής ο σκύλος από το συμβάν», εξηγεί ο εκπαιδευτής της ΚΟΕΔ της 1ης ΕΜΑΚ, Πυρονόμος Μιχάλης Βάσιλας.

Σκύλοι επί το έργον ασφάλειας και διάσωσης

«Πολλές φορές ο κόσμος μπερδεύει τα σκυλιά τα δικά μας, με αυτά της ιχνηλασίας με την «οσφρητική μνήμη». Έχουν δει στις ταινίες ότι φεύγει ο δραπέτης φυλακών και μυρίζει ένα αντικείμενο ο σκύλος και ακολουθεί την συγκεκριμένη μυρωδιά. Όταν εμείς θα επιχειρήσουμε μια- δυο μέρες μετά, θα έχουν χαθεί αυτές οι μυρωδιές. Η μυρωδιά του ανθρώπου είναι «δακτυλικό αποτύπωμα», ο σκύλος εντοπίζει τη μυρωδιά από τα νεκρά κύτταρα του οργανισμού καθώς υπάρχουν κοινά στις μυρωδιές των ανθρώπων. Τα δικά μας σκυλιά έχουν εκπαιδευτεί να εντοπίζουν ανθρώπινη μυρωδιά ζώντα οργανισμού χωρίς να τον βλέπουν και χωρίς να τον ακούν», προσθέτει ο Πυρονόμος της 1ης ΕΜΑΚ.

«Στην ΕΜΑΚ και την Πυροσβεστική υπάρχουν καθημερινά πολλά σημαντικά συμβάντα για να σώσουμε μια ζωή, που επηρεάζουν και τις δικές μας ζωές. Εγώ έχω πάρει τεράστια ικανοποίηση από ζώα. Στο Ασπρόπυργο, είχε πέσει ένα άλογο σε ένα πηγάδι βάθους 15 μέτρων. Όταν φτάσαμε,  είχε μείνει μόνο το ρουθούνι του, λίγο ακόμα και θα πνιγόταν. Ως επιχείρηση ήταν αρκετά επικίνδυνη. Όπως και ο άνθρωπος που κινδυνεύει από πνιγμό, προσπάθησε να μας κάνει σωσίβιο. Ένα του χτύπημα μπορούσε να μας σκοτώσει. Παλέψαμε να του περάσουμε ιμάντες και να το τραβήξουμε. Πάνω ήταν η φοράδα, μόλις βγήκαμε με το γιο της, άρχισε να μας σπρώχνει με το κεφάλι της και να μας γλείφει. Είναι από τα περιστατικά που αντιλαμβάνεσαι πόση αγάπη μπορεί να σου δώσει ένα ζώο» αναφέρει ο εκπαιδευτής της ΚΟΕΔ της 1ης ΕΜΑΚ.

Ο Πυρονόμος Μιχάλης Βάσιλας θυμάται και την «αντίδραση ευγνωμοσύνης» ενός σκύλου Shar Pei (Σαρπέι), φύλακα σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο στο οποίο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά.

«Είχε εγκλωβιστεί. Ρισκάραμε να το απομακρύνουμε από τη φωτιά και, καιρό μετά το περιστατικό, κάθε φορά που πέρναγε πυροσβεστικό όχημα δεν σταμάταγε να μας γαβγίζει, σαν να ήξερε ότι περνάμε από το χώρο του», συμπληρώνει ο Πυρονόμος της 1ης ΕΜΑΚ.

Όσο κι αν η υπηρεσιακή ρουτίνα παρασύρει και τους πυροσβέστες, επισκέψεις όπως αυτή της 24χρονης Παρασκευής (Βιβή) στην έδρα της 1ης ΕΜΑΚ, είναι από εκείνες που έχουν ξεχωριστή θέση στις μνήμες όσων βρέθηκαν στο τροχαίο ατύχημα στο ύψος του Ασπροπύργου για να τη βοηθήσουν.

Σκύλοι επί το έργον ασφάλειας και διάσωσης
Στην Πυροσβεστική Ακαδημία το επίπεδο συνεχώς ανεβαίνει, επισημαίνει ο Υποπυραγός Δημήτρης Ελληνιάδης (αριστερά στην φωτογραφία με την Νάντια Αλεξίου και τον Πυρονόμο Μιχάλη Βάσιλα).

«Πριν από σχεδόν ένα μήνα, ήρθε μια κοπέλα κι έψαχνε τη βάρδια που είχε συνδράμει στο τροχαίο που είχε η ίδια, έξω από τα διυλιστήρια. Η Βιβή, κατάφερε μετά από εννέα μήνες να περπατήσει. Ήταν συγκινημένη, ήταν ιδιαίτερη η στιγμή και για εκείνη και για εμάς. Μας μετέφερε ότι της είπε ο γιατρός της, ότι «ο τρόπος που σε βγάλανε ήταν ο καλύτερος που θα μπορούσε, για να μη συμβεί κάτι χειρότερο από αυτό που είχε ήδη συμβεί από τον τραυματισμό»! Αν αυτή αισθάνθηκε όμορφα, φανταστείτε εμείς πόσο χαρήκαμε, που έγιναν όλα όπως έπρεπε και πήγε καλά! Χαρήκαμε που ήρθε εδώ και μας θύμισε ποιος είναι ο ρόλος μας και τι έργο επιτελούμε!», περιγράφει μεταξύ άλλων ο Υποπυραγός Δημήτρης Ελληνιάδης.

Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων της ΕΛ.ΑΣ

Στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου στο Μαρκόπουλο έχει την έδρα της η Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων. Εκεί στεγάζονται η Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων (ΥΕΕΜΣΑΣ), ενώ σε ξεχωριστό χώρο εδρεύει και η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ). Η Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων της ΕΛ.ΑΣ. ιδρύθηκε το 1986, όταν συστάθηκε η πρώτη ομάδα με έξι σκύλους της ανίχνευσης εκρηκτικών και έδρα την Αθήνα.

Σκύλοι επί το έργον ασφάλειας και διάσωσης
Η συμβολή των σκύλων της υπηρεσίας στις έρευνες για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την εξιχνίαση των υποθέσεων είναι πολύτιμη μας δήλωσε ο Διευθυντής της ΥΕΕΜΣΑΣ Νικόλαος Ζωνουδάκης

«Η ΥΕΕΜΣΑΣ λειτουργεί σε δύο τμήματα, το ΤΕΕΜ (Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών) και το ΤΣΑΣ (Τμήμα Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων). Σήμερα, το Τμήμα Συνοδών Αστυνομικών σκύλων στην Αττική διαθέτει 56 συνοδοί -σκυλιά, εκ των οποίων τα 32 έχουν εκπαιδευτεί στην ανίχνευση εκρηκτικών υλών, τα 4 συνδράμουν σε έρευνες ναρκωτικών και τα 20 είναι patrol. Στην ΕΛ.ΑΣ. υπηρετούν 183 σκύλοι με συνοδούς στις Διευθύνσεις Αστυνομίας  στις πρωτεύουσες νομών ανά την Ελλάδα, ενώ σε όλη την επικράτεια έχουμε 24 εκπαιδευτές εκ των οποίων έντεκα είναι στην Αθήνα. Από το 2015, σκύλοι έχουν διατεθεί και υπηρετούν σε υπηρεσίες των συνόρων, στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης», επισημαίνει ο Διευθυντής της ΥΕΕΜΣΑΣΑστυνομικός Υποδιευθυντής Νικόλαος Ζωνουδάκης.

Η ηλικία που θεωρείται κατάλληλη για έναν σκύλο να ξεκινήσει την εκπαίδευση είναι λίγο πριν από τον δεύτερο χρόνο και ξεκινά με βασική υπακοή, γνωριμία με το αντικείμενο της έρευνας και σενάρια, τα οποία διαφέρουν. Τα σκυλιά που προορίζονται για ανίχνευση εκρηκτικών υλών, μόλις «αναγνωρίσουν» εκρηκτική ύλη δίνουν παθητική ένδειξη στον συνοδό και ακινητοποιούνται, ενώ τα σκυλιά που συμμετέχουν σε έρευνες για την ανίχνευση ναρκωτικών θα αντιδράσουν ενεργητικά.

Η διάρκεια της εκπαίδευσης, εξαρτάται από το αν ο χειριστής έχει την ειδικότητα, οπότε η εκπαίδευση του σκύλου διαρκεί έξι ως οκτώ εβδομάδες, ενώ αν σκύλος και αστυνομικός εκπαιδεύονται για πρώτη φορά μαζί, μπορεί να διαρκέσει και τρεις μήνες (410 ώρες). Γύρω στα 8 με 10 έτη της ζωής του, ο σκύλος μπαίνει σε διαδικασία σταδιακής αντικατάστασης και τίθεται σε απόσυρση ως την «συνταξιοδότησή» του.

«Η συμβολή των σκύλων της υπηρεσίας στις έρευνες για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και την εξιχνίαση των υποθέσεων είναι πολύτιμη, καθώς οι ιδιαίτερες ικανότητές τους ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης φύσης, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην καταστολή. Εδώ εκπαιδεύονται τα σκυλιά από όλη την επικράτεια, ενώ εκπαιδεύσεις γίνονται και στη Θεσσαλονίκη, Τα σκυλιά συνεχίζουν τις συντηρητικές εκπαιδεύσεις στις έδρες των υπηρεσιών τους, όπως προβλέπει το Π.Δ.», εξηγεί ο Διευθυντής της ΥΕΕΜΣΑΣ.

Το 2009, η απόφαση για πεζές περιπολίες με σκύλους (patrol) είχε προκαλέσει αντιδράσεις και συζητήσεις. Σήμερα, οι σκύλοι με τους συνοδούς τους βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης, έχοντας εκπαιδευτεί στην περιπολία ανάμεσα σε πολίτες.

Σκύλοι επί το έργον ασφάλειας και διάσωσηςΣκύλοι επί το έργον ασφάλειας και διάσωσης

«Ως κοινωνία, είμαστε φιλόζωοι. Οι σκύλοι της ΕΛ.ΑΣ. είναι απόλυτα κοινωνικοποιημένοι και φιλικοί προς τους πολίτες, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας. Στην αρχή υπήρχε αυτή η αμφισβήτηση από μερίδα της κοινωνίας, ωστόσο στην πορεία κατανοήθηκε ότι η λειτουργία του σκύλου συνδράμει το έργο των αστυνομικών, στο πλαίσια που ορίζουν ο νόμος και το θεσμικό πλαίσιο. Ο σκύλος περιπολίας θα επέμβει, εφ’ όσον έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα και μόνο με εντολή του συνοδού. Από το περασμένο καλοκαίρι, σκύλοι διατίθενται επίσης στις ΜΟΚΑ (Μονάδες Κινητής Αστυνόμευσης), συνδράμουν σε αναζητήσεις εξαφανισμένων ατόμων, διενεργούν  περιπολίες στα αεροδρόμια και εν γένει συμβάλουν στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Ο σκύλος μπορεί να λειτουργήσει μόνος του  και να παράγει έργο που ξεπερνά την δυνατότητα  μιας διμοιρίας ατόμων», αποκαλύπτει ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής.

Σκύλοι επί το έργον ασφάλειας και διάσωσης
Στιγμιότυπο από κοινή εκπαίδευση σκύλων, της Αστυνομίας με το Πυροσβεστικό Σώμα

«Υπηρετώ στο ΤΕΕΜ από το 2003, ενώ η ΥΕΕΜΣΑΣ συστάθηκε το 2014. Ως σήμερα, τα στελέχη της υπηρεσίας είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Η επιχειρησιακή μας ανταπόκριση είναι σαφώς βελτιωμένη, η ηγεσία υποστηρίζει την υπηρεσία μας και το επόμενο διάστημα αναμένουμε ενίσχυση, τόσο σε προσωπικό όσο και σε σκύλους εργασίας. Για να έρθει κάποιος στην υπηρεσία μας, πρέπει να έχει «μεράκι» και επειδή οι συνθήκες συχνά γίνονται ακραίες, θα πρέπει πρωτίστως να είναι ψύχραιμος, να μπορεί να διαχειρίζεται τους φόβους του δίνοντας  κατάλληλες λύσεις και λαμβάνοντας σωστές αποφάσεις σε σύντομο  χρονικό διάστημα, όταν κληθεί σε κάποιο συμβάν»  καταλήγει ο Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, Διευθυντής της ΥΕΕΜΣΑΣ.


Δίωξη Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος

Στον χώρο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, στεγάζεται το κλιμάκιο της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος, που διαθέτει τρεις σκύλους ανίχνευσης ουσιών. Ο “Κανέλλος” που υπηρετεί από το 2012 και ο “Gigolo” από το 2014 βρίσκονται σήμερα σε διαδικασία αντικατάστασης, ενώ ο “Toby είναι δύο χρόνια στη Δίωξη Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

«Τα σκυλιά είναι προμήθεια είτε από το ελεύθερο εμπόριο είτε από αποδοχή δωρεάς, με έγκριση της υπηρεσίας και των εκπαιδευτών Επιλέγονται έπειτα από την αξιολόγηση ενστίκτων που θέλουμε να έχουν ανεπτυγμένα, όπως είναι η εξερευνητικότητα», επισημαίνει ο Eπικελευστής, Γ.Α., εκπαιδευτής των Κ9 της Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου.

Σκύλοι επί το έργον ασφάλειας και διάσωσης

«Δεν είναι συγκεκριμένη η ράτσα των σκύλων που επιλέγονται να ενταχθούν στην υπηρεσία. Εξετάζουμε τα χαρακτηριστικά του σκύλου από τη φυσιολογία του. Συνήθως επιλέγουμε Μαλινουά (βελγικούς ποιμενικούς), γερμανικούς ποιμενικούς και Λαμπραντόρ. Στο εξωτερικό έχουν, επίσης, Κόκερ Σπάνιελ (Cocker Spaniel) και Σπρίνγκερ Σπάνιελ (Springer Spaniel), καθώς και κάποια Μπιγκλ (Beagle). Εμείς δεν έχουμε εντάξει αυτές τις φυλές στο Λιμενικό Σώμα, ωστόσο μπορούν να ενταχθούν και άλλες φυλές που διαθέτουν τα προαπαιτούμενα  χαρακτηριστικά. Μιας και οι προαναφερόμενες ράτσες δουλεύανε καλά στις υπηρεσίες, τις επιλέγουμε…», εξηγεί ο εκπαιδευτής Κ9 της Δίωξης Ναρκωτικών.

Εκτός από την Κεντρική Υπηρεσία του Πειραιά, εκπαιδευμένους σκύλους διαθέτουν  Λιμενικές αρχές σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Οι εκπαιδεύσεις γίνονται από τους τέσσερις εκπαιδευτές του Λιμενικού Σώματος, στα πρότυπα του ΟΗΕ.

«Οι πρώτες εκπαιδεύσεις των σκύλων της υπηρεσίας, όπως ο «Κανέλος»,  ήταν στα πρότυπα της ενεργητικής ένδειξης. Ωστόσο, στην πορεία κρίθηκε ότι ήταν επικίνδυνο για το ζώο και για τον χειριστή και επιλέχθηκε η εκπαίδευση στα πρότυπα των Ηνωμένων Εθνών, με παθητική ένδειξη. Μόλις ο σκύλος εντοπίσει αυτό που ψάχνει, θα σταματήσει και θα υποδείξει το σημείο για να ακολουθήσει η έρευνα. Στο σχεδιασμό του Αρχηγείου του Λ.Σ. υπάρχει να επεκταθούν οι εκπαιδεύσεις στις έρευνες στο δικό μας αντικείμενο. Σε πειραματικό στάδιο, έχουμε έναν σκύλο ο οποίος έχει ολοκληρώσει εκπαίδευση στον εντοπισμό καπνικών  προϊόντων», εξηγεί ο Γ.Δ., ανθυπασπιστής του Λιμενικού και προϊστάμενος Κ9 της Δίωξης Ναρκωτικών, του Λιμεναρχείου Πειραιά.

Σκύλοι επί το έργον ασφάλειας και διάσωσης

«Ο σκύλος είναι επιχειρησιακό μέσο. Λέμε, «The nose .. know»! (σ.σ.: «η μύτη ξέρει») Τα δικά μας τα σκυλιά, εκπαιδεύονται για οσμές. Ένας καλά εκπαιδευμένος σκύλος θα βρει σε ποσοστό 95% αν υπάρχει ή αν προϋπήρχε μια ουσία στον χώρο έρευνας. Όταν δίνει ένδειξη ο σκύλος και ανοίξουμε αλλά δεν βρούμε κάτι, δεν σημαίνει ότι ο σκύλος έχει κάνει λάθος. Η μύτη του σκύλου μυρίζει έστω κι αν η ουσία έχει μετακινηθεί. Όταν συμμετέχει σε έρευνα σκύλος, γλιτώνουμε χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό. Αν για μια έρευνα σε πλοίο χρειάζεται να επιχειρήσουν 15 στελέχη της υπηρεσίας θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις ώρες και βάλε, ενώ ένα σκυλί μπορεί με τρία 20λεπτα να έχει ολοκληρώσει την έρευνα και μάλιστα σε σημεία που δεν μπορεί να φανταστεί ο άνθρωπος! Αν μια ναρκωτική ουσία είναι “χτισμένη” στους τοίχους ενός βαποριού, θα τη βρει!», λέει ο Ανθυπασπιστής.

Σκύλοι επί το έργον ασφάλειας και διάσωσης

Ο «Κανέλος» και ο «Gigolo», είχαν επιχειρήσει και στο ναρκόπλοιο “Noor 1”, ενώ ο Toby έχει μικρότερες επιχειρήσεις καθώς είναι πολύ νέος στην υπηρεσία του Λιμενικού, εξίσου σημαντικές.

«Τέσσερις τόνοι κατεργασμένης κάνναβης, δύο τόνοι ηρωίνης, ενάμιση τόνος χασίς, είναι εντυπωσιακές δουλειές λόγω του όγκου των κατασχεμένων ποσοτήτων. Μια μεγάλη επιχείρηση ήταν το «Noor1». Για τον κόσμο του σκύλου, μεγάλη  επιχείρηση ήταν το  0,8 γραμμάριο ναρκωτικών που βρήκε κρυμμένα σε μια… βρύση!», διευκρινίζει ο προϊστάμενος Κ9 της Δίωξης Ναρκωτικών.

«Ένας σκύλος λειτουργεί κατασταλτικά.  Η αποτυχία κάποιων ομάδων να βάλουν σκυλιά patrol στην καταστολή έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να καλύπτει το δάγκωμα του σκύλου. Της Αστυνομίας επιχειρούν με φίμωτρο στο πλαίσιο της πρόληψης και όχι της καταστολής. Απαγορεύεται το δάγκωμα του σκύλου στην Ελλάδα. Αν, όμως, είναι η μοναδική επιχειρησιακή ανταπόκριση, κάποια σκυλιά ενστικτωδώς και μόνο σαφώς και μπορούν να κάνουν την κίνηση. Εμείς επιχειρούμε σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Δεν έχει δημιουργηθεί η ανάγκη για σκύλους patrol στο Λιμενικό  Σώμα. Εμείς έχουμε ανίχνευσης ναρκωτικών εκρηκτικών και έναν ανιχνευτή καπνικών προϊόντων» επισημαίνει ο ανθυπασπιστής.

Όπως εξηγούν τα στελέχη του Λ.Σ, το πιο δύσκολο κομμάτι στη ζωή ενός εκπαιδευτή- συνοδού είναι η απώλεια του σκύλου του.

«Είναι ένα ζώο, αλλά είναι η καθημερινότητά μας! Ξέρεις ότι είναι φυσική συνέχεια και υπάρχει αντικατάσταση του σκύλου. Υποσυνείδητα και μη, γίνεται μια σύγκριση, γιατί από την μια καθημερινότητα αλλάζεις σε άλλη με το νέο σκύλο. Όμως, και λόγω επαγγελματικής φύσης, θέλουμε ο νέος σκύλος να φτάσει και να ξεπεράσει τον προηγούμενο. Η απώλεια όταν έχει επιχειρήσει οκτώ- δέκα χρόνια, είναι δύσκολη».

Σκύλοι επί το έργον ασφάλειας και διάσωσης

Τα σκυλιά εντάσσονται στα Σώματα Ασφαλείας με διαγωνισμό ή ως δωρεά.

Ειδική επιτροπή εξετάζει τους υπό ένταξη σκύλους στην ΕΛ.ΑΣ., το Π.Σ. και το Λ.Σ., αξιολογούνται από τους εκπαιδευτές βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί, εστιάζοντας στην ικανότητα ανταπόκρισής τους στις επιχειρησιακές απαιτήσεις και, εφ’ όσον κριθούν ικανοί, επιλέγονται  προς εκπαίδευση. Η συντήρηση, η φροντίδα της υγείας και η εκπαίδευση ενός σκύλου εργασίας έχει υψηλές προδιαγραφές και είναι εξαιρετικά δαπανηρή, με τα έξοδα αυτά να καθορίζονται κάθε φορά με κοινή υπουργική απόφαση, ενώ για την ΕΛ.ΑΣ. έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας και με εκτροφείς του Στρατού. Παράλληλα, όμως, και οι συνοδοί συνδράμουν στη συντήρηση του σκύλου- συνεργάτη τους με ίδιες δαπάνες.

Αναδημοσίευση απο το Περιοδικό Security Manager 

(Visited 55 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.