Επίσκεψη στο Εκπαιδευτικό Πυροσβεστικό Κέντρο της Ουτρέχτης

Βαθμολογία

6/7/2010

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης μου στην Ουτρέχτη, μετά τον κεντρικό πυροσβεστικό σταθμό της πόλης, ήταν το Εκπαιδευτικό Πυροσβεστικό Κέντρο. Στην Ολλανδία υπάρχουν 12 κέντρα εκπαίδευσης όσες δηλαδή και οι Επαρχίες.
Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μου, στην Ολλανδία η οργάνωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών είναι ευθύνη των δήμων. Κάθε Υπηρεσία λειτουργεί ανεξάρτητα κάτω όμως από κοινούς κανόνες που καθορίζονται από την κεντρική κυβέρνηση, ενώ βρίσκονται και υπό την εποπτεία των Επαρχιακών Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Υπό την ίδια εποπτεία βρίσκονται και τα εκπαιδευτικά πυροσβεστικά κέντρα.

Οι εγκαταστάσεις

Το εκπαιδευτικό κέντρο βρίσκεται σχετικά κοντά στην πόλη σε μια ζώνη εμπορικών και μεταφορικών κυρίως δραστηριοτήτων. Στις εγκαταστάσεις του εκτός από την πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση τον υποψηφίων μονίμων πυροσβεστών πραγματοποιούνται κατ’έτος ασκήσεις των εν ενεργεία επαγγελματιών και εθελοντών από όλη την Επαρχία καθώς και εκπαίδευση – σεμινάρια για στελέχη πυρασφάλειας μεγάλων βιομηχανιών. Η αλήθεια είναι ότι βάσει αυτών που είδα στον πυροσβεστικό σταθμό κάτι αντίστοιχο περίμενα να συναντήσω και στο εκπαιδευτικό κέντρο, φτάνοντας όμως εκεί δεν μπορώ να πω ότι οι προσδοκίες μου επαληθεύτηκαν ακριβώς…

Πατήστε για Μεγέθυνση Ως γνωστόν κύριο έργο των πυροσβεστών είναι η αντιμετώπιση αστικών πυρκαγιών οπότε θα ήταν αδύνατο να απουσιάζει ένα τέτοιο πεδίο εκπαίδευσης που καλείται να παίξει ένα τετραώροφο κτήριο φτιαγμένο από κοντέινερ. Τα κοντέινερ (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες) έχουν διασκευαστεί και τοποθετηθεί έτσι ώστε να φέρνουν αρκετά σε διαμερίσματα με πόρτες, παράθυρα και μπαλκόνια. Υπάρχουν επίσης εσωτερικά χωρίσματα και εσωτερική επικοινωνία μεταξύ των ορόφων. Μερικές από τις πρώτες ασκήσεις που πραγματοποιούν οι εκπαιδευόμενοι για την εξοικείωση με τον εξοπλισμό και την πυρκαγιά είναι:

Πατήστε για Μεγέθυνση 1)Οριζόντια και Κάθετη εσωτερική διέλευση, αρχικά χωρίς την χρήση αναπνευστικής συσκευής και φωτισμού. Είσοδος από μπροστά στο ισόγειο (φωτό1) και έξοδος είτε από το πίσω μέρος του ισογείου είτε από τον τέταρτο όροφο (φωτό2).
2) Εσωτερική διέλευση με χρήση αναπνευστικής συσκευής με και χωρίς φακό και καπνό και ακολούθως διέλευση σε «συνθήκες πυρκαγιάς».

Πατήστε για ΜεγέθυνσηΗ Ολλανδία είναι μια από τις χώρες που έχουν μεγάλη παράδοση στους σιδηροδρόμους. Παρά όμως τα μεγάλα στάνταρ ασφαλείας που εφαρμόζουν, τα ατυχήματα δεν μπορεί να μηδενιστούν. Εάν λάβουμε υπόψη ότι η Ουτρέχτη αποτελεί το κέντρο των ολλανδικών σιδηροδρόμων το επόμενο στάδιο εκπαίδευση ενός πυροσβέστη είναι η αντιμετώπιση ατυχημάτων τέτοιου τύπου. Έτσι εντός του κέντρου υπάρχει μια αμαξοστοιχία αποτελούμενη από ένα βαγόνι επιβατών και αλλά μεταφοράς χημικών, υγρών και αερίων καυσίμων. Όπως μου εξηγεί ο Gerard τόσο στο κτήριο όσο και στην αμαξοστοιχία σε κάθε βασική εκπαίδευση πυροσβεστών προσπαθούν να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό πεδίο συμβάντος και να καλύψουν αρκετά πιθανά σενάρια.

Πατήστε για Μεγέθυνση Επιπλέον για την αντιμετώπιση ατυχημάτων, διαρροών και πυρκαγιών σε βυτιοφόρα οχήματα το κέντρο διαθέτει ένα φορτηγό βυτιοφόρο στο οποίο έχει δημιουργηθεί μια σχισμή από την οποία ελεγχόμενα δημιουργείται διαρροή νερού που για την εκπαίδευση νοείται ότι είναι καύσιμα ή χημικά. Την εκπαίδευση στη αντιμετώπιση πυρκαγιών τέτοιου τύπου συμπληρώνει ένα «πρατήριο καυσίμων».

Τέλος η βασική πρακτική εκπαίδευση των πυροσβεστών ολοκληρώνεται με την εκπαίδευση στην χρήση των διασωστικών εργαλείων πάνω σε αρκετά οχήματα που παραχωρούνται τακτικά στο κέντρο.

 

Πατήστε για Μεγέθυνση Πατήστε για Μεγέθυνση

 

Εκτός από τις εγκαταστάσεις του κέντρου βασική και ειδική εκπαίδευση πραγματοποιείται σε αποστραγγιστικά κανάλια νερού της πόλης και σε προβλήτα ποταμού, για την ανέλκυση, ανάσυρση θυμάτων και οχημάτων από αυτά, τόσο για τους δόκιμους πυροσβέστες όσο και για το προσωπικό που επιθυμεί να ενταχθεί στην ομάδες δυτών των Π.Υ.

Πατήστε για Μεγέθυνση Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη ότι κάθε Επαρχία διαθέτει δικό της εκπαιδευτικό κέντρο και ο αριθμός των πυροσβεστών που προσλαμβάνονται κάθε έτος είναι μικρός, αυτό δίνει την ευχέρεια στους εκπαιδευτές (συμφώνα με τα λεγόμενά τους) να ασχολούνται ουσιαστικά με κάθε έναν εκπαιδευόμενο και έτσι να «τρίβονται» και να δοκιμάζονται αρκετά και πολλές ώρες στην πρακτική.

Λίγα σχόλια

Κλείνοντας, θέλοντας να κάνω μια σύντομη καταγραφή των εντυπώσεων μου θα έλεγα ότι μπορεί να μην είναι το υπερσύγχρονο κέντρο και να απουσιάζει ο πυροσβεστικός πύργος, ωστόσο καλύπτει όλο το φάσμα μιας σωστής πρακτικής εκπαίδευσης πυροσβεστών, σαφώς πολύ καλύτερη από την ελληνική, και αυτό είναι το ζητούμενο. Καλή η θεωρεία αλλά η πράξη είναι αυτή που τελικά μετράει. Απόδειξη πως από άχρηστα υλικά μπορείς να φτιάξεις κάτι χρήσιμο.

Δημήτρης Ζέρβας
Εθελ. Αρχιπυροσβέστης

Γεν. Γραμ. ΠΕΕΠΣ

(Visited 2 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.