ΕΞΩΣΚΕΛΕΤΟΣ σε λειτουργία μέσω νευρολογικών αντιδράσεων – ΕΡΕΥΝΑ

Βαθμολογία

ΕΞΩΣΚΕΛΕΤΟΣ σε λειτουργία μέσω νευρολογικών αντιδράσεων - ΕΡΕΥΝΑ

Οι ενέργειες που εκτελούνται είναι ανθρώπινες ή μηχανικές;

1η Πανελλαδική Έρευνα Γνώσης
του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών
από 20 Φεβρουαρίου 2022 έως 25 Μαρτίου 2022
με την υποστήριξη του διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας για την πυρόσβεση και την διάσωση Fire.gr

Η ευφυής καινοτομία και η υψηλή τεχνολογία αναπτύσσονται ραγδαία με μη προβλέψιμο τρόπο. Ο άνθρωπος ανέκαθεν βελτίωνε τις συνθήκες και το περιβάλλον λειτουργίας του, ξεκινώντας από τον ίδιο ως οργανισμό και φθάνοντας στις υποδομές μέσα στις οποίες κινείται και λειτουργεί και στα συστήματα μέσα από τα οποία αλληλεπιδρά. Με την βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, δημιούργησε για τον ίδιο και το περιβάλλον του, επιτεύγματα που του επιτρέπουν την ευημερία και  την μακροβιότητα. Τα γυαλιά οράσεως αποτελούν μια από τις πρώτες βελτιώσεις του εαυτού μας φθάνοντας στον τεχνητό καρδιακό βηματοδότη και συνεχίζοντας με τα τεχνητά μέλη και όργανα του ανθρωπίνου σώματος.

Αλλά σήμερα, γεννάται ένα πολύ μεγάλο ερώτημα : πόσο είναι θεμιτό και ηθικό να παρεμβαίνει η επιστήμη σε υγιείς οργανισμούς, μόνο και μόνο για να αναβαθμίζει τις λειτουργίες τους, προς όφελος κυρίως της κερδοσκοπίας;

Η συνεργασία της νευροεπιστήμης, της ρομποτικής και της μηχανικής μας έφεραν μεταξύ άλλων επιτευγμάτων τους και τον εξωσκελετό. Οι εξωσκελετοί βρίσκονται σε τροχιά άκρατης εξέλιξης τεχνολογικά και αντίστοιχα, ραγδαίας ανάπτυξης και εφαρμογής σε πολλά πεδία επαγγελματικά και επιστημονικά. Ο τομέας της υγείας είναι ο δεύτερος παγκοσμίως, μετά τον τομέα της άμυνας, όπου η χρησιμότητά τους φέρει επανάσταση σε ότι μέχρι σήμερα θεωρούσαμε αδύνατο ή περιορισμένο. Στον τομέα της άμυνας,  διαφαίνεται η αλλαγή στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, ήδη είναι ορατή με εξαιρετικά αποτελέσματα και η εφαρμογή τους στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα στην αποκατάσταση από μυοσκελετικές παθήσεις και κακώσεις. Η παρούσα 10ετία, 2020 – 2030, φέρνει την χρήση απόλυτα εξατομικευμένων και έξυπνων εξωσκελετικών μοντέλων στην καθημερινότητά μας, σε προσιτό κόστος.

Ο εξωσκελετός, όπως υποδηλώνει και η ονομασία (διεθνώς, exoskeleton) είναι μια βιονική στολή που μπορεί να φορεθεί, στηρίζοντας το σώμα, είτε υποβοηθώντας τις βιολογικές ικανότητες ενός ανθρώπου, είτε καθιστώντας λειτουργικές κάποιες κινήσεις που έχουν βλαφθεί ή καταστραφεί από πάθηση ή τραυματισμό.

ΕΞΩΣΚΕΛΕΤΟΣ σε λειτουργία μέσω νευρολογικών αντιδράσεων - ΕΡΕΥΝΑ
Army experts reach out to industry for exoskeleton technologies to boost endurance and help lift heavy loads (Military & Aerospace Electronics)

Οι εξωσκελετοί που χρησιμοποιούνται στην ιατρική συνδυάζουν βιονικό δομικό σχεδιασμό και αλγορίθμους ελέγχου τεχνητής νοημοσύνης. Ο αλγόριθμος της τεχνητής νοημοσύνης, προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη και του παρέχει σε πραγματικό χρόνο την μέγιστη δυνατή στρατηγική βοήθειας, καθιστώντας τον σε μεγάλο βαθμό αυτόνομο και αυτάρκη. Οι εξωσκελετοί ενεργοποιούνται χρησιμοποιώντας αισθητήρες που διαβάζουν και εκμεταλλεύονται τις νευρολογικές μας αντιδράσεις, όσο αδύναμες και αν είναι. Οι εξωσκελετοί σήμερα και στο άμεσο μέλλον (σε βάθος 10ετίας) θα είναι απαραίτητοι σε ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νωτιαία μυϊκή ατροφία, αρθρίτιδα, νόσο του Parkinson, ακρωτηριασμούς, κ.α. και θα καθιστούν τους έως σήμερα κατάκοιτους, ενεργούς και δραστήριους και παραγωγικούς.

Όμως η χρήση των εξωσκελετών δεν περιορίζεται στην άμυνα και στην υγεία και δεν σταματά εκεί. Και ούτε μπορεί να σταματήσει. Πολλές βιομηχανίες σήμερα, χρησιμοποιούν εξωσκελετούς σε υγιείς εργαζόμενους, προκειμένου να αυξήσουν την μυϊκή τους δύναμη και αντοχή και να παράγουν ακόμα περισσότερα, σε λιγότερο χρόνο, με ακόμα χαμηλότερο λειτουργικό κόστος. Υπάρχουν βιομηχανίες που δεν χρησιμοποιούν  τόσα πολλά ανυψωτικά μηχανήματα για την μεταφορά βαριών αντικειμένων (κλαρκ), αλλά τους εργαζόμενούς τους, φορώντας τους ρομποτικούς εξωσκελετούς, οι οποίοι μετακινούν το ίδιο βάρος δίχως να κουράζονται, δίχως να σταματούν και δίχως να απαιτούν 2ο ή 3ο άτομο ως υποστήριξη.

Εδώ λοιπόν εγείρονται κάποια πολύ σοβαρά ζητήματα, ηθικά, νομικά, κοινωνικά, επιστημονικά, που καλούμαστε να απαντήσουμε και να επιλύσουμε, ώστε η αυριανή ευρεία χρήση των εξωσκελετικών συστημάτων να παραμείνει ωφέλιμη για την ανθρωπότητα. Σε αυτή την προσπάθεια επίλυσης ή χάραξης κοινής στρατηγικής πρόληψης κατάχρησης των εξωσκελετών, σκεφθήκαμε να ζητήσουμε την βοήθεια της ελληνικής κοινωνίας σε εθελοντικό πλαίσιο, δίχως πίεση ή δέσμευση ή υποδείξεις.

ΕΞΩΣΚΕΛΕΤΟΣ σε λειτουργία μέσω νευρολογικών αντιδράσεων - ΕΡΕΥΝΑ
Black African American Engineer is Testing a Futuristic Bionic Exoskeleton and Picking Up Metal Objects in a Heavy Steel Industry Factory. Contractor is Heavy Lifting Steel Parts in a Powered Shell. (Interreg North Sea Region)

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, ο μεγαλύτερος ιδιωτικός οργανισμός εμπειρογνωμοσύνης στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στην διαχείριση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, δημιούργησε την παρούσα δημόσια πανελλαδική έρευνα γνώσης, όπου τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την συμπλήρωση του σχεδιαζόμενου ερωτηματολογίου, θα αναπτυχθούν σε εξειδικευμένο άρθρο, το οποίο θα παρουσιαστεί σε συνέδρια στην Ελλάδα και στην Κύπρο και θα υποβληθούν στις εταιρείες που πρωτοστατούν στον πλανήτη στην ανάπτυξη εξωσκελετικών συστημάτων και στους διεθνείς οργανισμούς προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Αγαπητοί Αναγνώστες, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη της Ελλάδος και της Κύπρου, που επιθυμεί αβίαστα να συμβάλει στην διαμόρφωση ενός ασφαλέστερου αύριο, να συμπληρώσει εάν το επιθυμεί, το επισυναπτόμενο ερωτηματολόγιο και να το αποστείλει στην Επιτροπή του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. που έχει συσταθεί για την έρευνα αυτή. Η αυθόρμητη και οικειοθελής συμμετοχή σας στην συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, θα μας κάνει όλους πολύ πιο ασφαλείς. Και σε αυτό, θα έχετε συμβάλει κι Εσείς προσωπικά. Παράλληλα, θα μας βοηθήσετε όλους να κατανοήσουμε τα όρια του περιβάλλοντος λειτουργίας των εξωσκελετικών συστημάτων και θα μας δείξετε τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, σε χάραξη υπεύθυνης πολιτικής για την νομική και νομοθετική προετοιμασία και αντιμετώπιση.

Συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο και αποστέλλοντάς το μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (info@hellenicinstitute.gr) στο Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ., αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, θα σας αποσταλεί στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, Βεβαίωση Συμμετοχής στην Πανελλαδική Έρευνα Γνώσης «ΕΞΩΣΚΕΛΕΤΟΣ σε λειτουργία μέσω νευρολογικών αντιδράσεων. Οι ενέργειες που εκτελούνται είναι ανθρώπινες ή μηχανικές;». Όταν η έρευνα ολοκληρωθεί και εφόσον συμφωνείτε, το όνομά σας θα αναρτηθεί μόνιμα, μαζί με όλων όσων θα λάβουν μέρος, στην επίσημη διαδικτυακή οικοσελίδα του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.Κ.Α (www.hellenicinstitute.gr) στα πλαίσια ειδικής αναφοράς που θα γίνει για την πανελλαδική έρευνας γνώσης.

Τα προσωπικά σας στοιχεία (τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, επάγγελμα) δεν πρόκειται να κοινοποιηθούν σε κανέναν τρίτο εκτός της Κεντρικής Διοίκησης του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. και της Επιτροπής που έχει συσταθεί για την έρευνα αυτή, οι οποίοι δεσμεύονται με ισχυρό σύμφωνο εμπιστευτικότητας. Δεν πρόκειται να δεχθείτε ενημερωτικά ή διαφημιστικά μηνύματα από το Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. Μπορεί όμως να επικοινωνήσει μαζί σας τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέλος της Επιτροπής, εάν κριθεί απαραίτητη η διευκρίνιση των απαντήσεών σας. Αντίστοιχα κι Εσείς μπορείτε να απευθυνθείτε στο Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ. (info@hellenicinstitute.gr) για την παροχή επεξηγήσεων ή άλλης βοήθειας.

Ταυτότητα Έρευνας

 • Τίτλος : Εξωσκελετός σε λειτουργία μέσω νευρολογικών αντιδράσεων. Οι ενέργειες που εκτελούνται είναι ανθρώπινες ή μηχανικές;
 • Αντικείμενο : Πανελλαδική έρευνα για τις γνώσεις των ενηλίκων στην χρήση των εξωσκελετικών μοντέλων και συστημάτων από μη υγιείς ανθρώπους για λόγους αποκατάστασης και από υγιείς ανθρώπους για λόγους πρόσθετης μυϊκής δύναμης και αντοχής.
 • Σκοπός : Δημιουργία εξειδικευμένου άρθρου και παρουσίασής του σε συνέδριο στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Χάραξη υπεύθυνης πολιτικής για την νομική και νομοθετική προετοιμασία και αντιμετώπιση. Συνένωση δυνάμεων για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης εις βάρος της κοινωνίας των ανθρώπων.
 • Γεωγραφικό εύρος : Ελλάδα και Κύπρος
 • Φορέας υλοποίησης : Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών
 • Χορηγός Επικοινωνίας και υποστήριξης : διαδικτυακό περιοδικό για την πυρόσβεση και την διάσωση fire.gr
 • Μεθοδολογία διεξαγωγής : Συμπλήρωση ερωτηματολογίου μέσω διαδικτύου
 • Αποστολή απαντήσεων : Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (info@hellenicinstitute.gr)
 • Γλώσσα διεξαγωγής : Ελληνική
 • Ιστότοπος διεξαγωγής : διαδικτυακό περιοδικό για την πυρόσβεση και την διάσωση fire.gr
 • Συμμετέχων πληθυσμός : από 18 έως 65 ετών
 • Χρονικός προσδιορισμός : από 20 Φεβρουαρίου 2022 έως 25 Μαρτίου 2022
 • Εκτιμώμενος χρόνος ενασχόλησης : 150 λεπτά
 • Αποδεικτικό συμμετοχής : Βεβαίωση Συμμετοχής στην 1η Πανελλαδική Έρευνα Γνώσης με τίτλο : «ΕΞΩΣΚΕΛΕΤΟΣ σε λειτουργία μέσω νευρολογικών αντιδράσεων. Οι ενέργειες που εκτελούνται είναι ανθρώπινες ή μηχανικές;»
 • Αξιολόγηση αποτελεσμάτων – έκδοση συμπερασμάτων : 5μελής Ανεξάρτητη Επιτροπή, αποτελούμενη από εγγεγραμμένα μέλη – επιχειρησιακά στελέχη του Ε.Ι.ΔΙ.Κ.ΚΑ.
 • Περιορισμός απαντήσεων : ΔΕΝ υπάρχει περιορισμός χαρακτήρων ή λέξεων στις απαντήσεις
 • Οικονομική επιβάρυνση συμμετεχόντων : ΔΕΝ υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες
 • Προωθητική ενέργεια προϊόντων και υπηρεσιών : ΔΕΝ υπάρχει προωθητική ενέργεια προϊόντων και υπηρεσιών
 • Δέσμευση συμμετεχόντων : ΔΕΝ υπάρχει οποιασδήποτε μορφής δέσμευση των συμμετεχόντων

Προϋποθέσεις συμμετοχής :

 • Ενήλικοι κάτοικοι Ελλάδας και Κύπρου
 • Ταυτοποιημένο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
 • Ταυτοποιημένο τηλέφωνο επικοινωνίας

Εξαιρέσεις συμμετοχής :

 • Εξαιρούνται της συμμετοχής τους, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι έμμισθοι εργαζόμενοι του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών.

Χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης :

 • Από 10 Φεβρουαρίου 2022 έως 20 Φεβρουαρίου 2022, έναρξη έργου και εκπόνηση πανελλαδικής έρευνας
 • Από 20 Φεβρουαρίου 2002 έως 25 Μαρτίου 2022, διεξαγωγή πανελλαδικής έρευνας
 • Από 25 Μαρτίου 2022 έως 30 Απριλίου 2022, αποστολή αποδεικτικών συμμετοχής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
 • Από 30 Απριλίου 2022 έως 30 Αυγούστου 2022, ανάλυση αποτελεσμάτων πανελλαδικής έρευνας
 • Από 30 Αυγούστου 2022 έως 20 Οκτωβρίου 2022, δημοσίευση και αποστολή αποτελεσμάτων στους αποδέκτες

Πρόσθετοι όροι συμμετοχής :

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών, δύναται να μεταβάλει οποιονδήποτε ή μερικώς ή συνολικά τους όρους συμμετοχής, π.χ. επιμήκυνση χρόνου διεξαγωγής, κλπ, εάν κριθεί απαραίτητο, προς όφελος της ομαλής και ασφαλούς διεξαγωγής της παρούσας δημόσιας έρευνας.

Παρακαλούμε κατεβάστε στον υπολογιστή σας, το έντυπο της έρευνας.
Συμπληρώστε χωρίς ορθογραφικά λάθη τα πεδία και ξεκινήστε την ανάγνωση των ερωτήσεων.
Ευχόμαστε να αποτελέσει δημιουργική απασχόληση για Εσάς.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

ΕΞΩΣΚΕΛΕΤΟΣ σε λειτουργία μέσω νευρολογικών αντιδράσεων - ΕΡΕΥΝΑ
Πατήστε για να ανακτήσετε το έντυπο της έρευνας

Οι ερωτήσεις της έρευνας :

Ερώτηση 1η

Που μπορεί να οριοθετηθεί η ανθρώπινη βελτίωση;

Οι εταιρίες παραγωγής εξωσκελετικών συστημάτων, αναπτύσσουν έξυπνους και εξατομικευμένους εξωσκελετούς λειτουργίας μέσω νευρολογικών αντιδράσεων, οι οποίοι σε στρατιωτικά και βιομηχανικά περιβάλλοντα παρέχουν την δυνατότητα στους λειτουργούς (στρατιώτες και εργαζόμενους) να αποδίδουν σε δυσκολότερες και σκληρότερες συνθήκες, περισσότερο, δυναμικότερα και οικονομικότερα. Συγκριτικά με τους συμβατικούς στρατιώτες, διατρέχουμε τον κίνδυνο, στο πεδίο της μάχης να μεταχειριζόμαστε τους φέροντες εξωσκελετό, περισσότερο σαν μηχανές και λιγότερο σαν ανθρώπους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αντί να εξανθρωπίζεται το πεδίο των μαχών (Ερυθρός Σταυρός, Συμβάσεις της Γενεύης) να απανθρωποιείται. Ομοίως θα συμβεί στον χώρο εργασίας των βιομηχανιών. Η απανθρωποίηση στην εργασία και στην μάχη, θα επιφέρει χωρίς να το καταλάβουμε, τις χειρότερες θηριωδίες της εποχής μας, συνοδευόμενες με απάνθρωπη ρητορική. Οι άνθρωποι θα χωρίζονται σε συμβατικούς λειτουργούς και εξελιγμένους λειτουργούς.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα :
α) ως που μπορεί να φθάσει η ανθρώπινη βελτίωση σε υγιή άτομα;
β) ποιος και με ποιον τρόπο θα προστατεύει τους συμβατικούς λειτουργούς από την ανισότητα που δημιουργείται; αιτιολογείστε.

Ερώτηση 2η

Ποιος μπορεί να ελέγξει την δύναμη της δύναμης;

Αναπόφευκτο είναι, όταν ένα υγιές άτομο φέρει βιονικό εξωσκελετό, να καθίσταται αυτόματα φορέας υπερδύναμης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες σήμερα, ο φέρων βιονικό εξωσκελετό, μπορεί να σηκώσει βάρος 50 κιλών και να νοιώθει ότι σηκώνει βάρος 5 κιλών. Σε στιγμές έντασης, διαπληκτισμού μεταξύ εργαζομένων, συναισθηματικής φόρτισης γενικότερα, ανάμεσα σε έναν συμβατικό λειτουργό και σε έναν εξελιγμένο λειτουργό, σε περίπτωση εμπλοκής, υπερτερεί ο φέρων εξωσκελετό λειτουργίας μέσω νευρολογικών αντιδράσεων.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα :
α) εάν ο φέρων εξωσκελετό δεν μπορεί να ελέγξει την δύναμη της δύναμής του, ποιος μπορεί να τον ελέγξει;
β)  με ποιον τρόπο μπορεί να ελεγχθεί; αιτιολογείστε.

Ερώτηση 3η

Πως θα δικάζεται ένα ατύχημα με υπαίτιο μηχανοποιημένο άνθρωπο;

Οι βιονικοί εξωσκελετοί λειτουργούν ημιαυτόνομα ή ακόμα και αυτόνομα, δηλαδή, με ελάχιστη ή καθόλου ανθρώπινη παρέμβαση. Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο τραυματισμού ενός συμβατικού ανθρώπου από έναν μηχανοποιημένο άνθρωπο που φέρει ημιαυτόνομο εξωσκελετό. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα :
α) το δικαστήριο πως θα κρίνει εάν η ενέργεια που προκλήθηκε ήταν αποτέλεσμα συνειδητής ή ασυνείδητης σκέψης, για να τιμωρήσει ή όχι τον φέροντα τον εξωσκελετό λειτουργίας μέσω νευρολογικών αντιδράσεων; αιτιολογείστε.

Ερώτηση 4η

Ποιος θα πιστοποιεί την αναπηρία;

Συμβατικός εργαζόμενος είχε εργατικό ατύχημα σε μηχάνημα που εργαζόταν, το οποίο του ακρωτηρίασε το δεξί χέρι από τον καρπό, το δεξί πόδι από τον μηρό και του δημιούργησε εκρηκτικό κάταγμα σπονδυλικού σώματος της οσφυϊκής μοίρας. Ο εργαζόμενος αυτός καθυστέρησε πολύ να φθάσει σε κατάλληλη νοσοκομειακή μονάδα και να μπει στο χειρουργείο. Για περισσότερο από 8,5 ώρες ταλαιπωρείτο από τις διαδικασίες απεγκλωβισμού από το μηχάνημα, από την μεταφορά στο πλησιέστερο κέντρο υγείας με ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητο και από την υγειονομικής αεροδιακομιδή σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Ως αποτέλεσμα έπειτα από απανωτά χειρουργεία και μόλις η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε, κρίθηκε από την επιτροπή του κράτους ανάπηρος σε ποσοστό άνω του 95% και λαμβάνει όλα τα ευεργετήματα. Επειδή ήταν πολύ αγαπητός και βοηθούσε όλους τους συναδέλφους του στα δύσκολα, έγινε έρανος μεταξύ των συναδέλφων και με την οικονομική συμβολή της διοίκησης της εταιρείας, αγόρασαν και του δώρισαν έναν σύγχρονο βιονικό εξωσκελετό. Μέσα σε 10 εβδομάδες και έπειτα από εντατικές ασκήσεις, κατάφερε να σηκώνεται, να περπατάει και να κάνει απλές καθημερινές εργασίες. Ζήτησε από την διοίκηση της εταιρείας του, να επιστρέψει, αλλά σε άλλη θέση εργασίας ώστε να μην επιβαρύνεται σωματικά. Η εταιρεία το δέχθηκε και επέστρεψε σε παραγωγική θέση γραφείου, όχι ως συμβατικός εργαζόμενος, αλλά ως μηχανοποιημένος εργαζόμενος. Έχει κανονικό ωράριο εργασίας και κανονικές μηνιαίες αποδοχές.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα :
α) εξακολουθεί να είναι ανάπηρος ή όχι;
β) αν εξακολουθεί να είναι ανάπηρος, ποιο χρονικό διάστημα του 24ώρου δεν είναι ανάπηρος;
γ) αν δεν είναι ανάπηρος, ποιο χρονικό διάστημα του 24ώρου είναι ανάπηρος;
δ) αν δεν είναι ανάπηρος, πρέπει το κράτος να σταματήσει να του χορηγεί τα ευεργετήματα των αναπήρων (επιδόματα, συνοδό, κ.α.);
ε) αν είναι ανάπηρος πως καταλαμβάνει θέση εργασίας συμβατικών εργαζομένων με ίδια παραγωγικά αποτελέσματα;
στ) οι συνάδελφοί του πως πρέπει να τον αντιμετωπίζουν · ως συμβατικό εργαζόμενο, ως μηχανοποιημένο εργαζόμενο ή ως ανάπηρο εργαζόμενο;
ζ) το κράτος πως πρέπει να τον βλέπει· ως ανάπηρο ή όχι; η) η ασφαλιστική εταιρεία πως πρέπει να τον βλέπει · ως ανάπηρο ή όχι; αιτιολογείστε.

Ερώτηση 5η

Μήπως πρέπει να ξαναγραφτούν οι εργατικοί νόμοι και το διεθνές δίκαιο;

Μια εκ των υπερδυνάμεων στον πλανήτη μας, σήμερα, έχει αναπτύξει ένα επίλεκτο σώμα μάχης, από τους πιο υγιείς, τους πιο ευφυείς, τους πιο δυνατούς και τους πιο ικανούς στρατιώτες της, τους οποίους έχει εξοπλίσει με βιονικούς εξωσκελετούς. Τους στέλνει στα σύνορα μιας χώρας, πολύ μακρυά από τα δικά της σύνορα, για να υπερασπιστούν την χώρα, έναντι μιας άλλης εκ των υπερδυνάμεων. Την ίδια στιγμή, μια πολυεθνική βιομηχανία, για να ανταπεξέλθει στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας στην εποχή της covid-19 προμήθευσε όλους τους εργαζόμενους της στις αποθήκες και στα διαμετακομιστικά της κέντρα με βιονικούς εξωσκελετούς, επενδύοντας πολλά εκατομμύρια δολάρια, επιταχύνοντας τα καθήκοντά τους στον ίδιο χρόνο εργασίας, προκειμένου να μην χάσει από το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα :
α) σε περίπτωση σύγκρουσης άνισων χερσαίων δυνάμεων, με την εμπλοκή συμβατικών στρατιωτών και εξελιγμένων στρατιωτών, ποιο δίκαιο θα εφαρμοστεί για να επιβάλλει κυρώσεις για τις φρικαλεότητες, τις παράπλευρες απώλειες και τις υπερβολικές καταστροφές που συνέβησαν απόρροια της πρόσθετης δύναμης που παρέχει ο εξωσκελετός σε κάθε στρατιώτη;
β) η επιβολή κυρώσεων για την χρήση δυνατών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, αγγίζει τους στρατιώτες που φέρουν εξωσκελετό ή αγγίζει αποκλειστικά τους ανωτέρους τους που τους υποχρέωσαν να φέρουν βιονικό εξωσκελετό και μόνο αυτοί πρέπει να παραπεμφθούν σε στρατιωτικό δικαστήριο;
γ) η ιστορία ποιον από τους δύο εμπλεκόμενους  στρατούς θα αναδείξει ως ηρωικούς και γιατί;
δ) σε περίπτωση ολοένα και αυξανόμενων απαιτήσεων από την πολυεθνική βιομηχανία, ποιος εργατικός νόμος θα εφαρμοστεί για να επιβάλλει κυρώσεις στην βιομηχανία για την κατάχρηση εργαζομένων, για την αυξημένη ποσοτικά παραγωγή η οποία θα ήταν αδύνατον να επιτευχθεί  δίχως την χρήση των εξωσκελετών;
ε) ποιος θα αποφασίσει εάν οι εργαζόμενοι που φέρουν εξωσκελετό δικαιούνται μπόνους παραγωγικότητας ή όχι;
στ) εάν δικαιούνται ίσως να μην δικαιούνται οι συμβατικοί συνάδελφοί τους; ζ) εάν δεν δικαιούνται με ποια αιτιολογία δεν δικαιούνται; αιτιολογείστε.

Ερώτηση 6η

Πρέπει να χαμηλώσει το κόστος των εξωσκελετών;

Πριν από μια 5ετία το κόστος για την αγορά ενός βιονικού εξωσκελετού ήταν απλησίαστο. Ισοδυναμούσε με την αγορά ενός αυτοκινήτου. Κάθε συνάνθρωπός μας που τραυματιζόταν σοβαρά έπρεπε να μείνει για το υπόλοιπο της ζωής του καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο ή στο κρεβάτι. Αυτό συντόμευε το προσδόκιμο της ζωής του. Σήμερα το κόστος έχει προσγειωθεί αρκετά αλλά και πάλι παραμένει υψηλό. Οι εταιρείες και οι κοινωνίες πρέπει να συγκλίνουν σε μια μέση τιμή, που θα μπορεί να έχει πρόσβαση ο πολίτης που χρειάζεται για ιατρικούς λόγους, να εμπιστευθεί την τεχνολογία αυτή και να αποκτήσει αυτονομία και ανεξαρτησία, έπειτα από σοβαρό τραυματισμό ή πάθηση. Οι τεχνολογικές ευκαιρίες του 21ου αιώνα βοηθούν την διαμόρφωση μιας πιο προσιτής οικονομικής πολιτικής. Οι κυβερνήσεις επίσης, πρέπει να νομοθετήσουν το συντομότερο,, προτείνοντας   τα ασφαλιστικά ταμεία να χρηματοδοτούν τους εξωσκελετούς, διότι πολλές από τις αιτίες που καθήλωναν μέχρι σήμερα τους συνανθρώπους μας στην κλίνη τους ισοβίως, τώρα είναι προσπελάσιμες.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα :
α) η φθηνή τεχνολογία θα εργαλειοποιήσει τους εργαζόμενους ή θα τους ωφελήσει;
β) με ποιον τρόπο θα τους ωφελήσει ή με ποιον τρόπο θα τους εργαλειοποιήσει;
γ) εσύ, εάν είχες την δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνή τεχνολογία εξωσκελετικών συστημάτων, θα έπαιρνες δικό σου ή για τους υγιείς εργαζόμενούς σου, ώστε να παράγετε περισσότερα, γρηγορότερα, πιο ξεκούραστα; αιτιολογείστε.

Ερώτηση 7η

Και εάν γίνει της μόδας;

Οι φουτουριστικές κατασκευές – δημιουργίες επιστημονικής φαντασίας πρωτίστως και πραγματικότητας δευτερευόντως, εξήραν την φαντασία των ανθρώπων ανέκαθεν, δημιουργώντας ακόμα και ακρότητες. Οι εξωσκελετοί, σκληροί ή βελούδινοι, ολικοί ή μερικοί, αυτόνομοι ή ημιαυτόνομοι, δεν παύουν να έχουν παθιασμένους λάτρεις και θα συνεχίσουν να έχουν και να πολλαπλασιάζονται. Έως πρόσφατα, εάν έχανες το χέρι σου, το έχανες για πάντα. Σήμερα όμως, εάν χάσεις το χέρι σου, το έχεις αντικαταστήσει με ένα τεχνολογικό, πιο ισχυρό και πιο λειτουργικό σε δύναμη. Η διαφορά για τους προκλητικά υπερευφυείς είναι το νούμερο της πιστωτικής τους κάρτας. Κάποιος που ήθελε να δείξει στην ομάδα του ότι ήταν ξεχωριστός προς το ‘ανώτερο’ ξύριζε το κεφάλι του, φορούσε δερμάτινα, κρατούσε πάνω του μια λεπίδα, είχε αλυσίδες να κρέμονται στα ρούχα του, έκοβε και την εξάτμιση από το μηχανάκι του, αγρίευε και λίγο και όλοι τον είχαν ‘ψηλά’. Αύριο, θα μπορεί να αφαιρεί με χειρουργική επέμβαση το χέρι του και να προσθέτει βιονικό. Και οποιοδήποτε άλλο μέλος του σώματός του. Θα γίνει και αυτό ρουτίνα. Θα ξεκινήσει και αυτό από τους νέους. Θα θεωρείται και αυτό must.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα :
α) υπό την προϋπόθεση του φθηνού κόστους απόκτησης εξωσκελετικών συστημάτων, κινδυνεύουν οι κοινωνίες να γίνουν κοινωνίες cyborg;
β) μπορούν οι κυβερνήσεις να νομοθετήσουν προληπτικά;
γ) θα υπάρξουν λειτουργοί υγείας (ιατροί χειρουργοί) και λειτουργοί δικαιοσύνης (δικηγόροι και δικαστές) που θα στήσουν βιομηχανία επιβεβαίωσης αναγκαιότητας χειρουργικής αφαίρεσης μέλους και απόκτησης τεχνητού μέλους; αιτιολογείστε.

Ερώτηση 8η

Μήπως όλοι εμείς οι κανονικοί άνθρωποι αποκτήσουμε μειονέκτημα;

Μελλοντικά, αλλά όχι πολύ μακρυά, σε μια μικτή κοινωνία ύπαρξης συμβατικών δηλαδή κανονικών ανθρώπων και μηχανοποιημένων δηλαδή εξελιγμένων ανθρώπων, θεωρείται βέβαιο ότι οι κανονικοί άνθρωποι θα αποκτήσουν μειονέκτημα. Το μειονέκτημα αυτό θα έχει την ίδια ισχύ που είχε το μειονέκτημα του να είσαι Εβραίος, Ρομά, έγχρωμος, μιας άλλης, πολύ σκοτεινής και πολύ θλιβερής εποχής. Το μειονέκτημα αυτό θα γίνει εμπόδιο στην εργασία, στην κοινωνική συναναστροφή, στην καθημερινή επιβίωση. Η ύπαρξη μικτής κοινωνίας θα φέρει αναπόφευκτα την κατάργηση της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων, την κατάργηση των ίσων ευκαιριών, της προσβασιμότητας σε υπηρεσίες και αγαθά, την κατάργηση της ελευθερίας σε δραστηριότητες και λειτουργίες.
Τίθεται λοιπόν το ερώτημα :
α) γιατί προχωράμε σε εργαλειοποίηση των υγιών ανθρώπων, παρέχοντάς τους από εξωτερική πηγή, μεγαλύτερη μυϊκή δύναμη ή μεγαλύτερη ευφυία;
β) γιατί καταργούμε την ισότητα του ενός απέναντι στον άλλον, εφόσον μερίδα λειτουργών υποχρεούνται σήμερα από τους εργοδότες τους (στρατός και βιομηχανία) να φέρουν βιονικό εξωσκελετό;
γ) γιατί η χρήση επιφέρει ταυτόχρονα την κατάχρηση;
δ) η κατάχρηση θα οδηγήσει σε καθολική τοποθέτηση τεχνολογικών εμφυτευμάτων;
ε) αν ναι · μπορεί να αντιστραφεί ή είναι μονόδρομος; αιτιολογείστε.

Οδηγίες Συμπλήρωσης Έρευνας 

Αγαπητοί Αναγνώστες, εάν επιθυμείτε να καταπιαστείτε με αυτή την πανελλαδική έρευνα γνώσης, κατεβάστε το επισυναπτόμενο αρχείο στον υπολογιστή σας και με διάθεση αποκάλυψης της υπάρχουσας κατάστασης και της κατάστασης που διαμορφώνεται και έρχεται σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τις γνώσεις σας και τις εμπειρίες σας, απαντήστε στο ερωτηματολόγιο. συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο.

Δεν υποχρεούστε να συμμετέχετε και η ενασχόλησή σας είναι αποκλειστικά δική σας πρωτοβουλία. Εάν δεν έχετε τον χρόνο ή τις γνώσεις ή την διάθεση, μην καταπιαστείτε με την έρευνα γνώσης. Εάν όμως αποφασίσετε ότι θέλετε να συμμετέχετε, εμείς, ως Κεντρική Διοίκηση του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών σας ευχαριστούμε ειλικρινά εκ των προτέρων για την συμβολή σας και τον κόπο και τον χρόνο που θα αφιερώσετε.

Για να απαντήσετε στις ερωτήσεις, χρησιμοποιείστε έγγραφο του word, δηλώνοντας εξ αρχής και χωρίς ορθογραφικά λάθη, το ονοματεπώνυμό σας, όνομα πατρός, επάγγελμα, πόλη, τηλέφωνο επικοινωνίας και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο επικοινωνίας.
Το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο που θα μας δηλώσετε, θα αποτυπωθεί επάνω στην Βεβαίωση Συμμετοχής που θα λάβετε και θα εμφανίζεται μόνιμα στην ιστοσελίδα του Ε.Ι.ΔΔΙ.Κ.ΚΑ.
Εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (www.info@hellenicinstitute.gr) και θα λάβετε το συντομότερο δυνατόν, απάντησή μας.

Ευχόμαστε καλή δημιουργική ενασχόληση. Εσείς και Εμείς διαμορφώνουμε το μέλλον μας. Διαμορφώνουμε το αύριο για εμάς, για τα παιδιά μας, για τα παιδιά των παιδιών μας. Μαζί, γινόμαστε πιο ισχυροί, πιο ασφαλείς, πιο ανθεκτικοί έναντι των κρίσεων και των καταστροφών.

Αναστάσιος Γ. Γερασιμάτος

Γενικός Διευθυντής
Ελληνικό Ινστιτούτο Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών
Είμαστε Οργανισμός ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ
ΕΞΩΣΚΕΛΕΤΟΣ σε λειτουργία μέσω νευρολογικών αντιδράσεων - ΕΡΕΥΝΑ

(Visited 38 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.