Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ακτινογραφίας, μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας

Βαθμολογία

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ακτινογραφίας, μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας

Μερικές φορές είναι αρκετά δύσκολο να απομνημονεύσουμε τα ονόματα των διαφόρων ιατρικών διαδικασιών, ειδικά αυτών που δεν καταλαβαίνουμε πλήρως.
Αρκεί όμως να καταλάβουμε τι κάνει η καθεμία από αυτές για να σταματήσουμε να τις μπερδεύουμε μια για πάντα.

Σε αυτό το άρθρο, η 5-Minute Crafts θα σας πει ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των ακτίνων Χ, της αξονικής τομογραφίας και της μαγνητικής τομογραφίας.

Ακτινογραφία

Η ακτινογραφία είναι ένας όρος που καλύπτει μελέτες που απαιτούν την απεικόνιση των εσωτερικών τμημάτων του σώματος με τη βοήθεια ακτίνων Χ.
Με άλλα λόγια, οι εξετάσεις με ακτίνες Χ δημιουργούν εικόνες των εσωτερικών οργάνων ή των οστών για ιατρική διάγνωση.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ακτινογραφίας, μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας

Μια ειδική συσκευή εκπέμπει μια μικρή ποσότητα ιονίζουσας ακτινοβολίας, η οποία διέρχεται από το σώμα και συλλαμβάνεται από ένα ειδικό φίλμ.
Με αυτόν τον τρόπο εμφανίζεται μια εικόνα με ακτίνες Χ.  Η δόση της ακτινοβολίας εξαρτάται από την εξεταζόμενη περιοχή.
Μικρές περιοχές, όπως τα χέρια, για παράδειγμα, λαμβάνουν μικρότερη δόση από μεγαλύτερες περιοχές, όπως η σπονδυλική στήλη.

Κατά μέσο όρο, η δόση ακτινοβολίας δεν υπερβαίνει την ποσότητα που λαμβάνετε από το περιβάλλον μέσα σε μία εβδομάδα.

Το ασβέστιο που περιέχουν τα οστά μας εμποδίζει την ακτινοβολία, γι’ αυτό και τα υγιή οστά φαίνονται είτε λευκά είτε γκρίζα στις εικόνες.  Λόγω του γεγονότος ότι η ακτινοβολία περνάει εύκολα μέσα από τον αέρα, οι υγιείς πνεύμονες φαίνονται πάντα μαύροι.

Αξονική τομογραφία

Η αξονική τομογραφία είναι μια σειρά εικόνων ακτίνων Χ που λαμβάνονται γύρω από το σώμα από διαφορετικές γωνίες. Η αξονική τομογραφία χρησιμοποιεί επεξεργασία με υπολογιστή για τη δημιουργία εικόνων διατομής (τομών) των εσωτερικών οργάνων.
Η αξονική τομογραφία δίνει πιο λεπτομερείς πληροφορίες από μια συνηθισμένη ακτινογραφία.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ακτινογραφίας, μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας

Ενώ οι ακτίνες Χ χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μιας δισδιάστατης εικόνας, η αξονική τομογραφία περιστρέφει την πηγή των ακτίνων Χ κατά 360° γύρω από το εξεταζόμενο αντικείμενο.
Έτσι παράγεται μια ολόκληρη σειρά εικόνων από διαφορετικές γωνίες.

Αντίστοιχα, η ποσότητα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από αυτήν είναι υψηλότερη. Τα δεδομένα που λαμβάνονται παρέχουν λεπτομερή τρισδιάστατη ανάλυση των σπλάχνων.

Μαγνητική τομογραφία (MRI)

Η μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι ένας τρόπος εξέτασης όπου, σε αντίθεση με τις ακτίνες Χ ή την αξονική τομογραφία, χρησιμοποιούνται μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα (όχι ακτινοβολία).

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ακτινογραφίας, μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας

Η συσκευή μαγνητικής τομογραφίας δημιουργεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Χάρη σε αυτό, τα πρωτόνια στο ανθρώπινο σώμα ευθυγραμμίζονται σύμφωνα με αυτό το πεδίο.
Στη συνέχεια, ο σαρωτής εκπέμπει έναν παλμό ραδιοκυμάτων, ο οποίος βγάζει τα πρωτόνια από τη γραμμή.  Όταν τα πρωτόνια επιστρέφουν στην αρχική τους θέση, απελευθερώνουν ενέργεια που ονομάζεται σήμα.

Αυτά τα σήματα καταγράφονται, αναλύονται και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία λεπτομερών εικόνων των εσωτερικών τμημάτων του σώματος.

Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της αξονικής τομογραφίας όταν πρόκειται να εξεταστούν όργανα ή μαλακοί ιστοί.

Η μαγνητική τομογραφία βοηθά να δει κανείς τη διαφορά μεταξύ των τύπων μαλακών ιστών και να προσδιορίσει ποιοι είναι υγιείς και ποιοι όχι.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ακτινογραφίας, μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας

Συνοψίζοντας, και οι 3 μέθοδοι (ακτινογραφία, αξονική και μαγνητική τομογραφία) μας επιτρέπουν να κρυφοκοιτάξουμε μέσα στο σώμα για να πάρουμε την “εικόνα” των οστών, των οργάνων, των μυών κ.λπ.
Με τη βοήθειά τους, ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχουν δυσλειτουργίες στο σώμα ή όχι.
Η ακτινογραφία και η αξονική τομογραφία χρησιμοποιούν μια μικρή δόση ιονίζουσας ακτινοβολίας, ενώ η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ισχυρούς μαγνήτες και ραδιοκύματα αντί για ακτινοβολία.

Αρχική πηγή : 5-Minute Crafts

Μετάφραση Αποδόση στα Ελληνικά για το Fire Rescue Pedia : Τασιός Γιώργος
Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου / EMT-I Course Director (ERC) ALS Provider (ERC) PHTLS Provider (I.C) (NAEMT) Course Instructor (ECOSEP) Teacher in Comprehensive Education

(Visited 51 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.